Hoofdinhoud

Slalomskiën

Voor talentvolle skiërs die toe zijn aan een nieuwe uitdaging bestaat er binnen de skisport nog een andere discipline: het slalomskiën!

Voor blinden en slechtzienden kan het al een enorme uitdaging zijn om te gaan skiën, want de angst om te hard te gaan of te vallen kan heel groot zijn. Toch leert de ervaring dat als je een keer met een reis van de NVSV mee bent geweest die angst al snel als sneeuw voor de zon verdwijnt. Als visueel beperkte skiër leer je zodanig vertrouwen op je begeleider, dat je grenzen durft te verleggen en je echt kunt genieten van het skiën.

Verschillende beginnende visueel beperkte deelnemers zijn zo enthousiast geworden over het skiën en de gezelligheid bij de NVSV, dat zij elk jaar weer met ons meegaan op één of meerdere van onze reizen. Gaandeweg zijn zij ook gevorderde skiërs geworden. Maar wat als je toe bent aan een nieuwe uitdaging? Dan is slalomskiën wellicht iets voor jou.


 

Jolanda van Leeuwen en Maaike Bennink zijn in 2016 begonnen met trainen via de Nederlandse Ski Vereniging en hebben hun eerste wedstrijd er inmiddels opzitten. Hier volgen hun ervaringen:

Afgelopen weekend heb ik voor het eerst op uitnodiging van de NSKIV meegetraind bij een select groepje aangepaste slalom wedstrijd skiërs. Dit was super om te doen. Samen met Jolanda, Annemiek, Marnix en Kees gingen we voor het eerst door de slalom heen. Met behulp van de NVSV voor begeleiding. Iedereen was reuze enthousiast, maar nu nog in de praktijk brengen. Op zaterdag 26 maart was het zover voor mij en Jolanda. Hendrik Jan mijn guide, de snowboard leraar ging voor het eerst in zijn leven door een slalom op ski's en moest tegelijkertijd mij als visueel beperkte guiden. Een super uitdaging, die ons bijna op de 1e plaats bracht, mits HJ in enthousiasme niet samen met mij finishte en ik even later bij een 2e poging niet een paaltje mistte. Beginners foutjes. 

Maaike-in-actie

Gelukkig kon ik het afgelopen zondag het opnieuw proberen met Susanne. Een top wedstrijdskiester. Maar eerst moest er nog een klein heuveltje overwonnen worden, een schansje zoals ik het noem. Ik had er al slapeloze nachten van gehad. Toen ik daarvan af geweest was had ik voor mijn gevoel al de wedstrijd gewonnen. Maar het werd nog mooier, alles bij elkaar resulteerde in een 2e plaats (zie foto) van de groep dames aangepaste skiërs staand.

 Maaike-met-beker  Uitslagen-Jolanda-Maaike

Ik wil maar zeggen 3,5 jaar geleden ben ik begonnen met skien en tuurlijk heb ik bergen en schansjes moeten overwinnen, maar zie het resultaat. En ik hoop dan ook dat meer visueel beperkten deel gaan nemen aan de slalom wedstrijden.

Bedankt allemaal, NSKIV en NVSV de wedstrijden die toegankelijk zijn voor aangepaste skiers en vooral bedankt de familie Cassee. 

Groeten, Maaike

Wedstrijd-actie  Wedstrijd-actie-2

Discovery Cup zaterdag 26 maart.

Je ziet op tv wel eens een slalom skiwedstrijd en meestal denk je dan dat zoiets voor jou niet mogelijk is. De werkelijkheid blijkt anders.
Tijdens de gevorderde skilessen in Landgraaf is er ook een kleine slalom geskied als onderdeel van de training. Door onze enthousiaste reacties kregen we een uitnodiging om deel te nemen aan de Discovery Cup in Zoetermeer in een aparte categorie aangepast skiën.
Deze uitdaging ben ik aangegaan, maar dan niet alleen! Ik vond in Yvonne Cassée een goede begeleider die ook ervaring had met wedstrijden. Al was het voor ons de eerste keer om samen een wedstrijd te skiën.
Na het ophalen van het startnummer mochten we als slechtziende deelnemers het parcours verkennen. Deze moest ik goed in me opnemen. Start met een bocht naar rechts, 4 lange bochten, een combinatie (twee korte) drie lange bochten, weer een combinatie en zeven lange bochten naar de finish. Voor een juiste tijdregistratie mocht alleen ik over de finishlijn, mijn begeleider moest er langs. Bij de start werd iedereen gevraagd stil te zijn zodat ik m'n begeleider goed kon horen. De eerste manche verliep goed en zonder problemen. Bij de tweede manche kreeg je alle "drama" die er bij een skiwedstrijd kan voorkomen, inclusief diskwalificaties en een protest tegen een diskwalificatie. Zo gebeurde het dat ik in de categorie dames aangepast op het podium stond. In elk geval een ervaring die ik nog een keer wil meemaken.

Jolanda-met-beker 

Groet van Jolanda


 

Waar en hoe kun je deze ervaring opdoen?
Ieder jaar organiseert de NVSV in het voorjaar een kennismakingsdag voor visueel beperkten bij Snowworld in Zoetermeer. Voor wat betreft de eerste kennismaking met het aangepast skiën is dit "the place to be", al wordt op die dag dan wel voornamelijk de aandacht gevestigd op het alpine skiën en snowboarden. Uiteraard kan op verzoek ook een slalom worden uitgezet zodat je eens kunt ervaren hoe het is om onder begeleiding van een ervaren skiër zo snel mogelijk beneden te komen en zo goed mogelijk de palen te passeren. De NVSV beschikt over begeleiders die ook ervaring hebben met slalomskiën en het leuk vinden om samen met de visueel beperkte skiër vol gas door het parcours te gaan.

Maar als het voorjaar net voorbij is en de kennismakingsdag van de NVSV al heeft plaatsgevonden, wil dit niet zeggen dat men weer een jaar moet wachten tot de volgende kans zich aandient om een slalom te skiën. Er zijn namelijk meerdere mogelijkheden om kennis te maken met het slalomskiën en hierop te trainen. Er zijn in Nederland een paar clubs waar blinden en slechtzienden zeker terecht kunnen voor lessen. Het gaat hier om:

Skiclub Wolfskamer
Contactpersoon: Paul de Jong
IJsselmeerstraat 5
1271 AA Huizen
Tel: 035-5261709
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Skiteam Hoofddorp
Anton Geesinkstraat 64
2134 CL Hoofddorp
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Skiskills
Contactpersoon: Frans Karremans
Pekingsingel 101
3404 EC IJsselstein
Tel: 030-6875559
GSM: 06-51751999
E-mai: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

The Ski is the Limit
Contactpersoon: Yvonne Cassee-Marks
Van Groningenhof 18
2134 LS Hoofddorp
Tel: 023-5762336
GSM: 06-51106705
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Nog meer weten?
In 2012 heeft Imari de Haan (één van de leden van de NVSV) een paar keer meegetraind met het wedstrijdteam van getalenteerde beperkte skiërs. Zij vertelt graag over haar ervaringen en is voor vragen bereikbaar op telefoonnummer 06-17351053.