Hoofdinhoud

Nieuws

 Nieuwsbrief 3 - oktober 2017


Inhoudsopgave

Van de voorzitter

Beste NVSV'er,

Dit is al weer de 3e nieuwsbrief van dit jaar. De tijd vliegt voorbij en de jubileumdag voor ons 40-jarig bestaan hebben we afgelopen zaterdag in Nunspeet gehad. Er waren zo'n 60 mensen aanwezig, waarbij ook een aantal oud-leden en oud-begeleiders gekomen waren. Er was zelfs een oud-begeleider bij van 91 en daarnaast één van de oprichtsters van de NVSV. Het was een gezellig samenzijn, waarbij er onder andere gewandeld kon worden in het natuurgebied. Halverwege de middag arriveerde er een bakfiets met broodjes worst en hamburgers voor de inwendige mens. Later verhuisden we naar de brasserie "Het Stationshuisje", waar we konden genieten van een lekker drankje en een klein hapje. Ondanks de vele regen was het wat ons betreft een geslaagde middag.

Veertig-jaar-1  Veertig-jaar-2  Veertig-jaar-3

De inschrijvingstermijn is voorbij. Er hebben zich weer veel deelnemers aangemeld voor de verschillende reizen. Nu moet er gekeken worden welke reizen doorgang kunnen vinden en waar nog begeleiders nodig zijn. Er is op de verschillende reizen nog een grote behoefte aan begeleiders. Daarom onze oproep aan alle begeleiders die zich nog niet hebben ingeschreven: meld je aan, zodat iedereen van de wintersport kan genieten!

De lessencyclus skiën/snowboarden en langlaufen zijn weer begonnen. Mocht je je nog niet aangemeld hebben en je wil toch komen, laat het ons dan weten. Het is altijd goed om je voor te bereiden op de wintersport.

Op zaterdag 9 december 2017 vinden de algemene Ledenvergadering en de Reizendag in Rotterdam plaats. Je ontvangt hiervoor een uitnodiging van ons, maar zet deze datum alvast in je agenda.

Rest mij jullie nog een goede herfst toe te wensen!

Hartelijke groet,
Susan Peters
Voorzitter


 

Van de commissie begeleiding

Nu de inschrijvingstermijn voor de nieuwe reizen gesloten is begint de zoektocht naar begeleiders voor veel reizen. Dat wordt nog wel even puzzelen en waarschijnlijk zal er ook wel wat geschoven moeten worden. Dus bij deze gelijk maar de oproep: mocht je als ski-, snowboard of langlaufbegeleider of leraar nog interesse hebben om mee te gaan, meldt je dan alsnog aan. Er zijn nog veel begeleiders nodig, dus we kunnen vast wel een plek voor je vinden.

Voor de volgende reizen zoeken we nog begeleiders:

  • Allereerst het jongerenweekeinde op 11 en 12 november in Zoetermeer
  • Voor de reis naar Ramsau zoeken we nog meerdere langlaufbegeleiders
  • Kirchberg is nieuw dit jaar en ook daar zijn nog begeleiders nodig
  • Voor beide reizen naar Bramberg (in ieder geval de eerste week) zijn begeleiders nodig
  • Saint Sorlin is ook nieuw in het programma en daar kunnen we nog en paar begeleiders gebruiken
  • Blijft over de gezinnenreis, waar we voornamelijk gebruik maken van leraren, maar begeleiders zijn ook welkom

Gelukkig hebben zich ook dit jaar weer een aantal nieuwe begeleiders aangemeld, die ons gevonden hebben via mond tot mond reclame of gewoon via zoeken op internet. Vier nieuwe enthousiaste ski-begeleiders hebben onlangs al kennis gemaakt met de vereniging tijdens een ochtend proefskiën in Snowworld Zoetermeer, en gaan komend seizoen ook mee op reis. En er staan nog meer nieuwe kandidaten op de lijst. Zodra zij zich ingeschreven hebben voor een reis zullen we hen ook uitnodigen voor een volgende kennismakingsdag.


 

1977 – 2017 40 jaar NVSV, een terugblik

Onderstaande terugblik is samengesteld door Anneke Berkhout en ze heeft deze tekst ook voorgelezen tijdens de jubileumdag op 20 september.
De hele tekst staat ook op de Geschiedenis pagina, inclusief een overzicht van alle bestuursleden en ervaringen van verschillende bestuursleden.

Historie
De oprichtingsvergadering vond plaats op 16 november 1976 en de Statuten zijn gepasseerd begin 1977, waarmee de NVSV officieel was opgericht.
De oprichters waren: Paul Kneppers als voorzitter, Dick Kuivenhoven als penningmeester en Nel van der Heiden als secretaris.
Toenmalige adviseur van de Nskiv jonkheer Rob von Bose assisteerde de jonge NVSV bij het vinden van geschikte bestemmingen en woonde de bestuursvergaderingen bij.

Bestemmingen
Naast het dure Noorwegen kwam Ramsau in Oostenrijk erbij, waar men al ervaring had met wintersportende blinden en slechtzienden.
Bijna alle deelnemers waren beginners voor wie les onontbeerlijk was. De eerste jaren waren de kosten van ski- of langlaufles (gegeven door de plaatselijke skischool bij de reissom inbegrepen.

Ramsau-2016-7

Subsidie
In de beginjaren kreeg de NVSV subsidie (om te helpen de vakanties voor begeleiders betaalbaar te houden) van de Federatie Sport Gehandicapten (FSG). Vervolgens is de SVGN (Sportfederatie Visueel Gehandicapten Nederland) opgericht en verloor de NVSV de subsidie omdat deze SVGN alleen wedstrijdsport ondersteuning bood.

Herkenbaarheid
De gele hesjes zijn sinds het begin gebruikt en meermalen van textiel en opdruk veranderd. De stof van de eerste hesjes was op geen enkele manier waterbestendig zodat die er eerder uit zagen als natte dweilen na een dag van natte sneeuw of regen.

Eerste hesjes  Ouder hesje  Nieuwe hesjes

Communicatie
Begeleiders schreeuwden hun kelen schor, totdat de portofoons hun weg naar de vereniging vonden. De eerste met lange antennes en een slecht bereik. De huidige kleine apparaatjes vallen nauwelijks op en werken altijd.

Publiciteit
Sinds de oprichting heeft de NVSV gezocht naar manieren om meer bekendheid te geven aan de activiteiten. Vaak werd gekozen voor beurzen. Om de kosten te beperken haakte de jonge NVSV in de beginjaren aan bij de NSkiV. Er werd een diaserie gemaakt om (toekomstige) begeleiders een indruk te geven van de verschillende vormen van begeleiden. Tijdens een testdag in Soesterberg in het najaar van 1985 presenteerde Anneke deze diaserie. De impressario van Ivo Niehe's Tros tv show was op de testdag af gekomen omdat het haar een boeiend item leek. Ze was zodanig onder de indruk dat ze Anneke vroeg om op 2 december in de tros tv show acte de presence te geven. Dit gaf een behoorlijke boost aan het aantal begeleiders dat belangstelling kreeg voor de vereniging. De diaserie en maakte plaats voor de eerste video reportage die we helemaal zelf maakten. Er kwam ook een korte, repeterende versie die steeds op beurzen werd gebruikt.
De reizengids is jaren in gesproken vorm en op papier verschenen. Het maken van de papieren versie was een enorme klus. Plakken van plaatjes, maken van mooie lay out met behulp van typemachine en wrijfletters en het inplakken van foto's is niet te vergelijken met het verzorgen van de digitale vormgeving zoals we die nu kennen. Sinds een jaar of vijf komt de gesproken editie niet meer uit en verschijnt de reizengids alleen nog digitaal en in kleine oplage op papier. Daarnaast is van 1977 tot 2008 informatie verspreid via het gesproken ledenblad Ski Extra en de Tamtam voor begeleiders, gevolgd door de nieuwsbrieven via internet en op facebook.

Positie begeleiders
Aanvankelijk konden begeleiders geen lid worden van de vereniging en hadden zij geen stemrecht tijdens de vergaderingen. Eind jaren negentig is hierin verandering gekomen.

Commissies
De eerste commissie was een bestuurscommissie om al het werk te realiseren en meer leden bij de verenigingsklussen te betrekken. Daarnaast zijn snel na de oprichting de begeleiderscommissie en de commissie publiciteit in het leven geroepen om het bestuur te ondersteunen.

Samenwerking
De NVSV is (o.m. door Ronald Polderman) vertegenwoordigd geweest in het bestuur van de SVGN (Sportfederatie Visueel Gehandicapten Nederland). Een sportkoepel speciaal voor sporten voor blinden en slechtzienden die maar een korte bloeiperiode heeft gekend.

Testen begeleiders
Sinds de beginjaren is gezocht naar een manier om een indruk van capaciteiten van nieuwe begeleiders te krijgen. Dit gebeurde op de zogenaamde testdagen. Als locaties zijn hiervoor gebruikt de skibaan van Otto Soetelief in Soesterberg, de skibaan in Huizen. In de 21e eeuw koos de NVSV bij het testen van begeleiders voor echte sneeuw bij Snowworld in Zoetermeer. Langlaufbegeleiders zijn getest in Soesterberg, Woudenberg en tegenwoordig in Gouda.

Soesterberg  LLV Gouda 1

Organisatie reizen
De NVSV heeft altijd reizen zelf georganiseerd en geboekt en heeft daarnaast samengewerkt met reisorganisaties zoals Nool Intertours en StarTravel, waarmee de naam van Gerda Weeda en haar levendig enthousiasme nauw is verbonden.

Professionalisering
Er zijn folders gemaakt om begeleiders goed te informeren. De testdagen zijn geprofessionaliseerd en sinds een jaar of vijf leidt de NVSV (in nauwe samenwerking met de NSkiV) begeleiders op tot gecertificeerd ski- snowboard of langlaufbegeleider.
Met de komst van Jac de Geus als die vanuit zijn ervaring in het bedrijfsleven een groot netwerk en gevoel voor mensen en commercie heeft meegenomen ontwikkelde de vereniging zich naar de vorm waarin we de NVSV nu kennen. Een van de meest markante veranderingen was de introductie van de gezinnenreizen naar het onvolprezen hotel Tauernblick in Bramberg. Daarmee heeft ook de jeugd definitief zijn intrede in de vereniging gedaan en is de toekomst verzekerd.

Jac-de-Geus-800x434