Hoofdinhoud

Nieuws

NVSV nieuwsbrief nummer 3 - december 2014

Beste NVSV-er,

Dit is al weer de laatste nieuwsbrief van 2014, een jaar met mooie reizen en veel activiteiten. Denk hierbij aan de reizen, de kennismakingsdag in mei, een sponsoractie in september, de begeleidersdagen in het najaar, het winterweekend in Landgraaf in het laatste weekend van november en een clinic voor Cios-studenten op 1 december jl.
Van een aantal van deze activiteiten kun je een verslagje lezen in deze nieuwsbrief. Veel leesplezier!

Het bestuur en de commissies van de NVSV wensen iedereen fijne feestdagen en een prachtig, gelukkig en een (winter)sportief 2015 toe!

Voorbereidingen op het winterseizoen

De afgelopen maanden zijn de diverse commissies druk bezig geweest met de voorbereidingen voor onze reizen. Onze eerste reis van 2015 is de langlaufeis naar Sankt Ulrich. Bramberg am Wildkogel kan weer rekenen op vele NVSV-hesjes op de skipistes. Bij de volwassenreizen, die over twee weken verspreid zijn, gaan er in totaal 33 visueel beperkte deelnemers de sneeuw in onder leiding van zo'n 40 begeleiders en leraren. Daarnaast is er in maart natuurlijk ook weer de jaarlijkse gezinnenreis waar we ook weer nieuwkomers mogen verwelkomen, zowel bij de deelnemers als de leraren. Andere reisbestemmingen zijn Canazei/Passo Pordoi in Italië, Les Deux Alpes in Frankrijk en Kamden in Noorwegen. Helaas was er onvoldoende belangstelling van deelnemers voor onze reis naar Kleinarl in Oostenrijk, waardoor we deze hebben moeten annuleren.
Zeker het vermelden waard is het feit dat we dit jaar een record aantal inschrijvingen hebben: 200 reizigers inclusief de gezinnenreis. Er is veel vraag naar ski-, snowboard- en langlauflessen en met 23 langlaufdeelnemers is deze groep weer goed vertegenwoordigd. Kortom: de NVSV staat goed op de kaart.
De vele inschrijvingen zorgden voor een uitdaging voor de commissie begeleiding: er is hard gezocht naar begeleiders om mee te gaan op één of meerdere reizen. Daarbij werd ook gelet op de ervaring van de begeleiders en het aantal nieuwkomers op een reis. Daarnaast moest er ook rekening worden gehouden met de kamerindelingen, waardoor je soms specifiek op zoek moest naar een vrouw in plaats van een man. Het was dus een hele puzzel, maar uiteindelijk is het ook dit jaar weer gelukt om voldoende begeleiders te vinden, zodat we 1:1 begeleiding kunnen bieden.

Sponsoractie bij Centrop

Begin september was de NVSV te gast bij de Centropbeurs in Nijkerk. Op deze beurs staan diverse brillenleveranciers en glazenbedrijven om hun nieuwe collectie te tonen. Hier kunnen optiekzaken inkopen doen voor de komende collectie. Eén van onze skileraren (Pieter de Lange, tevens opticiën), had verteld dat hij les geeft aan blinde en slechtziende skiërs en dat hij voor de tweede keer mee op reis ging naar Bramberg. De eigenaar van Centrop vond dat zo'n mooi initiatief van Pieter, dat hij daar ook een steentje aan bij wilde dragen. . Op de Centropbeurs hebben Pieter en Aad & Helen van der Sluijs promotie gemaakt voor de NVSV. Inmiddels hebben diverse optiekzaken, groothandels en ontwerpers ons gesponsord met een totaalbedrag van ruim € 4.000,-. Nogmaals hartelijk dank aan iedereen die hierbij betrokken was!

In december is er ook een interview met Pieter de Lange over zijn werk voor de NVSV verschenen in Oculus, het vakblad voor de optiekbranche.

Oculus

Begeleidersdagen

Om onze begeleiders nog beter voorbereid op pad te sturen met onze deelnemers hebben we dit jaar drie begeleidersdagen georganiseerd, zowel voor de alpine en langlaufbegeleiders en een dag speciaal voor de leraren. De dagen waren ingedeeld met in de ochtend theorie over het omgaan met mensen met een visuele beperking, gevolgd door praktijkoefeningen in de middag. Eén van de onderdelen was om de begeleiders geblinddoekt te laten skiën en zo te ervaren wat het is om weinig of niets te zien. Dit werd als heel leerzaam ervaren en geeft hen weer een beter begrip voor de deelnemers. Ook de mix van ervaren en nieuwe begeleiders en leraren op zo'n dag is heel waardevol gebleken. Aan de leraren werd op het einde van de dag een certificaat uitgereikt wat ze kunnen toevoegen aan hun dossiers. In totaal hebben 50 leraren en begeleiders deelgenomen aan deze dagen. Dit is zo'n 30% van de namen in ons bestand en we hopen volgend jaar op nog meer aanmeldingen. Deze dagen zijn mogelijk gemaakt dankzij de inzet van diverse leraren en begeleiders, waarvoor onze dank.
Tijdens de langlaufbegeleidersdag zijn tevens nieuwe begeleiders getest, die het komende seizoen ook allemaal meegaan.

Algemene Ledenvergadering

NVSV ALV 2014

Met een opkomst van meer dan dertig leden, mogen we zeker niet ontevreden zijn. Tijdens deze vergadering is het vorige seizoen geëvalueerd. Het was een vlotte vergadering. De notulen van deze vergadering worden t.z.t. door het secretariaat rondgestuurd.

De penningmeester, Marijke Huisman, heeft het bestuur en de vergadering laten weten zich volgend jaar niet herkiesbaar te willen stellen als bestuurslid (en penningmeester). Ze heeft het bestuur en de vergadering gevraagd om een opvolger te zoeken. Een ieder die zich geroepen voelt of in ieder geval belangstelling heeft, kan contact opnemen met het bestuur voor nadere inlichtingen.

Reizendag

Een kleine zestig personen was aanwezig op de reizendag voor volwassenen. De groepen werden per reis verspreid over een aantal tafels. De senior-begeleider en contactpersoon konden op deze manier voor elke reis de nodige details bespreken en een aantal afspraken maken over de kamerindeling, het samen reizen, het ter plaatse huren van materiaal, enz. Na afloop van de reizendag was natuurlijk genoeg tijd voor een gezellige borrel om elkaar bij te praten. Een kleine groep is op eigen initiatief in de buurt samen Spaans gaan dineren, alvorens de reis naar huis aan te vatten.

Wintersportweekend in Landgraaf

Landgraaf-2014-1  Landgraaf-2014-4  Landgraaf-2014-5

Zestien deelnemers, vijftien begeleiders en tien leraren zijn in het weekend van 29 op 30 november afgezakt naar het diepe zuiden om te skiën of te snowboarden in Snowworld Landgraaf. Een mooie opkomst! De deelnemers bleven het gehele weekend. De begeleiders en leraren kwamen één dag of bleven ook twee dagen. Voor een aantal nieweu begeleiders was dit een goede gelegenheid om het begeleiden nog eens te oefenen voor mee te gaan met een eerste reis. Zondagochtend organiseerde Denis Hoskens en Harrie Schut een intensieve clinic voor begeleiders om hun skiniveau op de proef te stellen. De groeiende belangstelling voor snowboarders is goed zichtbaar geworden door de groeiende vraag naar snowboardlessen tijdens dit weekend. Iedereen is goed aan zijn trekken gekomen. Het weekend was weer een gezellig samenzijn met veel sneeuwpret!

Wij bedanken alle leraren en begeleiders voor jullie enthousiasme en inzet! 

Een sfeerimpressie door onze voorzitter Susan
Landgraaf-2014-2  Landgraaf-2014-3 

"Al bijna mijn hele leven lang sta ik op de ski's. Echter, op de kennismakingsdag eerder dit jaar heb ik mij laten overhalen om een uurtje snowboardles te nemen. Ik dacht altijd dat dat niets voor mij was, want ik moest dan weer helemaal opnieuw beginnen met een voor mij nieuwe vorm van winterpsort. Na dat uurtje was ik om en wilde ik meer leren. Eind oktober heb ik in Zoetermeer een les gevolgd en naar mijn idee ging het best aardig. Samen met mijn snowboardleraar zoefden we verschillende keren de piste af. In Landgraaf viel het even enorm tegen. Ik stond los op het board en toen bleek dat ik wel heel veel steun ontleende aan de hand van een leraar. Met skiën sta je op twee benen en staan de latten recht vooruit. Als je dan even uit balans bent, kun je jezelf vrij gemakkelijk corrigeren. Op een snowboard is het echt balanceren. Als je dan even je evenwicht verliest, lig je met je snuit in de sneeuw of op je rug. Na veel vallen en opstaan, lukte het me dan toch af en toe een bochtje te maken en dan te blijven staan.
In de middag ging ik met een andere leraar naar boven en aan zijn hand gingen we rustig bochten maken. Gelukkig ging dat prima, al moest ik wel leren mijn rust te bewaren. Om toch uiteindelijk zelfstandig te kunnen snowboarden, is het belangrijk dat je de steun van de leraar langzaam aan afbouwt. Als je elkaar aan de hand vasthoudt, kan de leraar je heel gemakkelijk de goede kant op sturen. Met een touwtje gaat dat al een stuk minder gemakkelijk. Toch was het heel fijn om een touwtje vast te houden tijdens het snowboarden. Ik moest zelf mijn evenwicht bewaren en de bochten insturen. Dat ging zo lekker dat we de tijd helemaal vergeten waren. Na 3 uur ging ik moe, maar heel voldaan, de baan af. Op zondag is het me dan eindelijk toch gelukt om een aantal bochten achter elkaar te maken, zonder de hulp van een ander. Hoewel ik dat nog steeds best spannend vind, geeft het me een enorme kick! Ik ben klaar voor een les in de echte sneeuw!".

Clinic voor ruim 20 leerlingen van het CIOS Haarlem

Op maandag 1 december jl. was de NVSV te gast bij de 3e jaars CIOS-studenten van het Nova College uit Haarlem. Vorig schooljaar hadden we alleen een presentatie gegeven bij deze school en kwamen deze leerlingen ons daarna helpen op de kennismakingsdag. Toen we voorstelden om een volgende keer het geleerde direct in de praktijk te brengen, werd daar heel enthousiast op gereageerd.
Dit keer waren we dan ook bij Snowworld Zoetermeer uitgenodigd. Tijdens de presentatie vertelden Eveline de Jongh en Susan Peters hoe het wintersporten met visueel beperkte deelnemers gaat en wat de NVSV voor deelnemers betekent. Hun verhaal werd aangevuld door ervaringsdeskundigen Kees, Jantsje en Marcia, ondersteund door Chris, Yvonne en Pieter.
Omdat we daarna de baan op gingen met zo'n 20 leerlingen, is ieder lid van de NVSV de piste op gegaan met 2 of 3 leerlingen. De deelnemers werden proefkonijnen voor de leraren (in spé) op snowboard of skies. En met de begeleiders gingen de leerlingen geblinddoekt de piste af. Zowel het begeleiden als blind de piste af vonden ze erg spannend. Sommigen van hen wisten ineens niet meer waar ze naartoe moesten skiën.
Op de piste lag de nadruk op het communiceren tussen de begeleider en de deelnemer. Immers: zeggen dat je de begeleider/leraar na moet doen, werkt voor onze deelnemers niet. De studenten pakten dit snel op en namen onze opmerkingen zeer serieus. Hun respect voor de visueel beperkte wintersporters groeide zienderogen.
Iedereen was erg enthousiast over onze aanwezigheid en bijdrage aan hun lesprogramma. Een aantal 4e jaars studenten was ook op de baan en stond een beetje jaloers te kijken, omdat zij vorig schooljaar alleen maar een presentatie hebben gekregen. We zien er naar uit om ze te ontvangen tijdens de kennismakingsdag. En als het CIOS ons volgend schooljaar weer vraagt, wij zijn van de partij. Want met onze clinic dragen we graag er aan bij dat leerlingen met een sportopleiding in het kader van de verbreding kennismaken met een andere vorm van skiën voor een bepaalde doelgroep.

Sponsormogelijkheden

We sluiten deze nieuwsbrief af met een oproep aan al onze leden: ook jullie kunnen heel direct helpen met het ophalen van voldoende sponsorgeld. In eigen kring kan het heel goed werken om bij een verjaardag of jubilieum een bijdrage te vragen voor de NVSV. Of praat eens met je collega's. Laat merken hoe enthousiast onze deelnemers zijn. De begeleiders krijgen een korting van € 150,- en dat wordt betaald uit sponsorbedragen. Die pot weten we ieder jaar weer te vullen, en extra hulp is zeer welkom. Daarom deze oproep: kijk in je eigen omgeving naar mogelijkheden. Zet een skihelm neer op een verjaardag als inzamelpot. Vraag collega's om een bijdrage, groot of klein. Alle beetjes helpen.
En zie je mogelijkheden voor sponsoring door een bedrijf of vereniging? Neem dan contact op met onze voorzitter (Susan Peters), zodat we de contacten met bedrijven centraal kunnen houden. Wij hebben een vaste aanpak om bedrijven te interesseren voor sponsoring. Het e-mailadres is Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

En waar mag dat al dat geld naar toe? Rekening NL60 RABO 0115 6965 98 t.n.v. NVSV te Landgraaf

Tot in de sneeuw?!