Hoofdinhoud

Nieuws

Nieuwsbrief 4 - december 2015

Van de voorzitter

Beste mensen,

Het afgelopen jaar is weer omgevlogen. De NVSV heeft verschillende activiteiten in binnen- en buitenland georganiseerd. Het laatste kwartaal waren dat onder andere de CIOS-clinic, het wintersportweekend bij Snowworld in Landgraaf en de Algemene Ledenvergadering en Reizendag in de Poort te Rotterdam.

De komende weken staan onze reizen op het programma. Op vrijdag 8 januari 2016 vertrekken onze eerste deelnemers en begeleiders met de trein naar St. Ullrich in Oostenrijk voor een week langlaufen. Op dit moment ligt er erg weinig sneeuw in de alpen en is het echt nodig dat er nog een flinke laag gaat vallen. Als we de voorspellingen mogen geloven, dan gaat dat goed komen. Voor de eerste dagen in januari wordt er in de westelijke en noordelijke Alpen een dik pak sneeuw verwacht. Laten we hopen dat deze voorspellingen uitkomen en dat ook de andere gebieden voorzien worden van een mooie laag wit poeder.

De andere reizen betreffen de combinatiereizen naar Bramberg am Wildkogel (Oosnterijk), de skireis naar Arabba in de Italiaanse Dolomieten, de langlaufreis naar Ramsau in Oostenrijk, de skireis naar La Plagne in Frankrijk, de gezinnenreis naar Bramberg am Wildkogel en last not but least de langlaufreis naar Rauhala in Finland. Dit jaar mogen we ons weer verheugen op een groter aantal reizigers (245!) en dan met name voor de gezinnenreis (86 in totaal).

Een groter aantal deelnemers betekent dat er ook weer meer begeleiders en leraren ingezet worden tijdens onze reizen. Ik wil dan ook de sponsoren en donateurs via deze weg nogmaals heel hartelijk bedanken voor de financiële steun. Dankzij deze steun is de NVSV in staat de begeleiders een korting te verlenen op de reissom en de leraren mee te nemen. Hierdoor kunnen de visueel beperkte wintesporters genieten van een fantastische sport: skiën, snowboarden en/of langlaufen!

Skien 2  Snowboarden 2  

Langlaufen 2

Rest mij jullie een heel mooi, gezond, gelukkig en (winter)sportief 2016 toe te wensen.


Schaatsen voor blinden en slechtzienden in Deventer

Mensen met een visuele beperking, die graag het plezier van bewegen op de schaats willen beleven kunnen op zaterdag 30 januari en zaterdag 27 februari 2016 lessen volgen bij schaatsbaan De Scheg in Deventer.

Je bent welkom voor de instuif om 12.50 uur. Wel moet je zelf voor begeleiding zorgen (waarbij je begeleider gratis toegang heeft).

De Scheg ligt naast NS-station Deventer-Colmschate: http://www.sportbedrijfdeventer.nl/descheg/adres/ 

Eerder dit jaar waren er ook lessen, waarover dit verslag is verschenen 

Schaatsen


 

Nieuwe communicatiesystemen voor gebruik tijdens de wintersport

De NVSV heeft gekozen voor systemen van Axitour: https://www.axiwi.nl/de-nvsv-gaat-veilig-de-piste-af-met-axiwi-communicatiesysteem/ 

Met het AXIWI communicatiesysteem staat de begeleider direct in contact met de wintersporter met een visuele beperking. De begeleider kan de wintersporter voorzien van instructies, waardoor diegene goed en veilig op de piste wordt begeleid. Uiteindelijk verhoogt de AXIWI het plezier van de wintersporter én draagt het bij aan de veiligheid op de piste: voor de wintersporter zelf en de directe omgeving, aangezien er een paar extra ogen van de begeleider meekijken.

 

Op 27 oktober is onderstaand bericht gemaild, hierbij deze informatie nog een keer:

Beste NVSV'er,

Zoals je wellicht weet, heeft de NVSV 10 nieuwe portofoonsets aangeschaft. Wij hebben gekozen voor de AXIWI® van Axitour guide systems. Dit systeem hebben we vorig jaar tijdens één van onze reizen getest en inmiddels heeft een aantal leden dit systeem zelf aangeschaft.

De AXIWI® heeft een klein formaat, is eenvoudig te bedienen en heeft geen last van windgeruis en andere bijgeluiden, doordat er gebruik gemaakt wordt van een keelmicrofoon. Bij dit systeem hebben de deelnemer en begeleider allebei de beschikking over zo'n microfoon met oortje, zodat er in twee richtingen gecommuniceerd kan worden. Het maximale bereik is 150 meter, dus als koppels ver genoeg uit elkaar zijn, kunnen verschillende koppels gebruik maken van hetzelfde kanaal, zonder elkaar tot last te zijn (interferentie te hebben). Daarbij heeft het AXIWI® systeem 4 kanalen, dus er kunnen 4 koppels tegelijk met een AXIWI® bij elkaar in de buurt skiën zonder elkaar in de communicatie tot last te zijn.

Bij de NVSV kun je dit systeem gebruiken voor EUR 35,00 per reis.

Mocht je de AXIWI® zelf willen aanschaffen,dan geeft Axitour Guide Systems een korting van 17% op de normale prijs. Voor EUR 524,95 (inclusief BTW), krijg je een set AXIWI®, 2 verstelbare keelmicrofoons met oortjes, oplader en een opbergkoffertje. Bijgesloten de offerte voor meer details.

Wanneer je de AXIWI® te duur vindt, kun je de aanschaf van de AT300 overwegen. Dit systeem kost EUR 404,14 (inclusief BTW). De AT300 heeft een gewone microfoon (dus geen keelmicrofoon) en geen opbergdoos. Dit systeem werkt op oplaadbare batterijen en zijn op te laden via een normale lader. Heb je die in bezit, dan scheelt dat EUR 75,00. De communicatie gaat één kant op. Voor de details kun je kijken in bijgaande offerte.

In de bijlage zitten ook de verkoop- en verhuurvoorwaarden van Axitour Guide Systems. Deze staan los van de NVSV. De NVSV heeft een korting geregeld voor de leden, maar is hier verder geen partij in.

Ben je geïnteresseerd en wil je één van bovengenoemde portofoonsets aanschafffen, neem dan contact op met Thomas Boogaards van Axitour Guide Systems. Zijn contactgegevens zijn:

Telefoon: 0180–691 400

e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

website: www.axitour.com 


Oplossing voor rugzakgebruik en de soms te krappe hesjes

De nieuwe hesjes zitten vrij krap en als je dan een rugzak op hebt was het vaak makkelijker een klein hesje om je rugzak te doen. We hebben gezocht naar rugzakhoesjes met opdruk en deze worden begin januari geleverd. We hebben 100 stuks besteld met de tekst 'BLIND' en 100 stuks met de tekst 'GUIDE'. Daaronder staat het logo en 'www.NVSV.nl' .

We gaan deze kostprijs aanbieden. Die prijs valt erg mee: inclusief bedrukken en btw komen deze hoezen op € 3,- per stuk!

Het idee is om per reis een set hoesjes mee te geven, zodat jullie ze ter plekke kunnen kopen.

nvsv rugzakhoezen

 


 

Wat betekent skiën voor een slechtziende

Willemijn Dekker beschrijft in dit interview met Visio heel duidelijk wat skiën voor haar als slechtziende betekent: https://www.youtube.com/watch?v=tmEUvOdF4Q4&feature=youtu.be 


 

Er was eens een skiër die ging langlaufen

Geschreven door: Kees Toxopeus
(helaas zijn er geen plaatjes met Kees in actie, maar deze foto's zijn wel gemaakt bij de langlaufvereniging)

De meesten die mij via de reizen kennen, noemen mij een snelle skiër. Als ik vertel dat ik wel eens een lesje heb gesnowboard krijg ik de vraag of ik ga afstappen van het skiën. En als ik nu een verslagje schrijf waarin ik vertel dat ik een paar langlauflesjes genomen heb, dan zal menigeen zich de vraag stellen. Blijft Kees nog wel skiën? Het antwoord is kort: ja!

Terugkomend op het onderwerp van het verhaal: Kees volgt langlauflessen. Hiervoor ben ik een aantal keren afgereisd naar de baan van de LLV Gouda. Deze langlaufvereniging heeft in het winterseizoen een baan uitgezet op matten op de ligwei van het nabijgelegen zwembad. Helemaal nieuw was het langlaufen niet. Ik heb het zo'n tien jaar geleden wat geprobeerd op de baan van Il Primo in Bergen (NH).

Langlaufen en alpineskiën verschillen, maar hebben ook overeenkomsten. Zo kan je een aantal bewegingen op beide soorten ski's uitvoeren. De diagonaalbeweging en het 'schaatsen' op de ski's kan met beide ski's. Over het schaatsen kan ik nog niet zo veel zeggen. Ik heb het wel gedaan met alpineski's, maar niet met langlaufski's (uiteraard weer wel met echte schaatsen). Wat bijvoorbeeld net iets anders is, is het remmen. De ploeg-beweging vergt een iets andere techniek bij het langlaufen t.o.v. het alpineskiën. Zo moet je je bovenbenen haast tegen elkaar aandrukken om de voeten naar buiten te kunnen duwen. Doordat bij de langlaufski's de schoenen alleen aan de voorkant aan de ski vastgeklikt zitten, moet je je voet net iets anders zetten om de ski's te kunnen kanten. Als je het op de alpinemanier probeert ga je over de kop (ik spreek uit ervaring).

Het remmen was de eerste oefening die ik moest doen. Je moet natuurlijk altijd kunnen stoppen! Remmen in plaats van je laten vallen is natuurlijk een veel betere optie. Vervolgens kwam het afdalen, daarbij moest ik vooral letten op dat ik genoeg met mijn enkels naar voren blijf duwen en laag genoeg door de kniëen blijf. Dit om zo een goede druk op de ski's te houden. Ook goed om te onthouden was dat de armen niet te ver naar buiten moeten staan. Dit mede om tegenliggers te bescheremen tegen jezelf. Om te af te dalen, moet je eerst om hoog. Dus het stijgen oefenen. Dat houdt in, snelle bewegingen met de ski's naar voren maar wel genoeg druk op de ski's houden. Als je niet verder omhoog kunt komen op deze manier dan is er natuurlijk altijd nog de visgraatmanier om op terug te vallen.

Langlauf visgraat

Daarna kwam de diagonaal-beweging, ofwel klassiek langlaufen, aan bod. Zo moest ik er vooral letten op dat ik de diagonaalbeweging niet te snel/wild uitvoer om de balans boven de ski's te houden. Ook moest ik mijn armen niet te ver naar voren insteken. Het moment van de stokinzet in combinatie met de diagonaalbeweging heb ik menigmaal moeten herhalen. Daar zal ik het meest aan moeten werken. Het ziet er heel simpel uit. Droog oefenen (zonder ski's) gaat ook, maar met de ski's erbij valt het toch tegen. Zo is er tenminste nog een uitdaging om aan te werken.

LLV Gouda 1  LLV Gouda 3

Een noemenswaardige oefening was, dat je als paard wordt voorgespannen. Je moet dan naar voren hangen en de diagonaalbeweging naar voren maken. Goed naar voren schoppen met de ski's om vooruit te gaan. Een andere oefening was bij het dalen uit het spoor stappen, vervolgens een bocht draaien en dan weer in het spoor stappen. Dat lukte nog niet helemaal. Maar daarop kan je oefenen.

Bij deze wil ik Marie-José en Wencke heel erg bedanken voor hun lessen. Daarnaast de begeleiders die meehielpen het geheel ter plaatse in goede banen te leiden.

Ik vond het een hele leuke ervaring en werd met enthousiasme onthaald. Dat is natuurlijk ook bemoedigend. Ik ga het langlaufen vast een keer in de sneeuw toepassen. Deze winter zal het hoogstwaarschijnlijk niet gebeuren, maar een volgende winter een dagje langlaufen? Wie weet.


 

Verslag van een clinic voor CIOS studenten 

Op maandag 23 november jl. was de NVSV weer aanwezig op de clinic bij de CIOS van Haarlem. Omdat de combinatie van theorie en praktijk op de baan vorig jaar zo goed bevallen was, werden we ook dit jaar weer bij Snowworld in Zoetermeer uitgenodigd. Doel van deze clinic was de CIOS-studenten kennis te laten maken met aangepast skiën en snowboarden. Deze studenten hebben als keuzevak 'aangepast sporten'. Dit houdt in dat ze op verschillende manieren ervaring opdoen met sporten voor mensen met een beperking. Zo ook met visueel beperkten.

De clinic begon met een presentatie van Susan en Helen. Susan vertelde iets over de NVSV, over haar ervaringen met skiën als slechtziende en wat dit voor haar betekent, zoals het ervaren van grote  vrijheid. Helen vertelde over haar eerste ervaringen als begeleider en wat daar allemaal bij komt kijken. In dit verhaal kwam duidelijk naar voren wat er van een begeleider verwacht wordt (onder andere communiceren, de basisaanwijzingen en veiligheid). De studenten luisterden heel geïnteresseerd en stelden een aantal vragen.

CIOS clinic 1

Na ons verhaal gingen we de baan op. Er werden per visueel beperkte deelnemer groepjes geformeerd, waarbij er steeds drie tot vier studenten per deelnemer de baan op gingen. De ski- en snowboardervaring verschilde per student: van twee weken sneeuwervaring tot NSL of Anwärter. Onder leiding van NVSV-begeleiders en leraren konden de studenten hun eerste ervaringen opdoen met het begeleiden van visueel beperkte skiërs en snowboarders. Sommige studenten vonden het heel eng en moesten zelfs overgehaald worden om de stap te zetten naar het begeleiden. Bij anderen ging het als vanzelf en vonden ze het verschil relatief klein ten opzichte van het meenemen van skiërs zonder beperking. De studenten waren heel enthousiast en serieus. Ze pakten het goed aan: er werd netjes gevraagd naar de visuele beperking en hoe de deelnemers begeleid wilden worden. Een aantal studenten pakten het direct vanaf het begin af aan op want het begeleiden begint immers al vanaf het moment dat je aan elkaar gekoppeld bent en niet pas op de piste zelf.

Ook hebben de studenten elkaar begeleid. Daarbij had de één een simulatiebril op en begeleidde de ander hem of haar. Het blind vertrouwen op je klasgenoot bleek in de praktijk toch wat moeilijker voor hen te zijn. Er werd zelfs gebruik gemaakt van hulpmiddelen als lange stokken en werd er bij het verlaten van de lift keurig afgeteld.

P4190020 resultaat

Bij het napraten bleek dat de meesten het ontzettend leuk gevonden hadden om ons te begeleiden, maar het ook een grote verantwoordelijkheid vonden. Ook de studenten hebben hun grenzen verlegd op deze middag. Graag zien wij hen terug op de NVSV-kennismakingsdag.