Hoofdinhoud

Nieuws

Nieuwsbrief 1 – maart 2016

Van de voorzitter

Beste NVSV-er,

Het zit er helaas weer op! De lente probeert de winter voorzichtig te verdringen, al is er in Nederland nauwelijks sprake geweest van een winter. In de Alpen was de winter ook van slag: met de kerstdagen kon in sommige skigebieden nauwelijks worden geskied, kwam er in januari een enorme sneeuwdump in Frankrijk, gevolgd door flinke sneeuwval in Oostenrijk, bleef het in Italië lente-achtig en ga zo maar door. Toch kunnen we terugkijken op een mooi wintersportseizoen met bij alle reizen voldoende sneeuw. De afgelopen maanden hebben ongeveer 245 visueel beperkte deelnemers, begeleiders, leraren, medereizigers en gezinsleden kunnen genieten van onze 8 NVSV-reizen.

  • Als eerste stond ook dit jaar St. Ullrich (Oostenrijk) op het programma en was het ook dit jaar weer spannend of er genoeg sneeuw zou liggen. Gelukkig sloeg de regen om in echte sneeuwvlokken, waardoor de langlaufers van deze groep hun kilometers hebben kunnen maken.
  • Half januari vertrok de eerste Bramberg-groep naar de sneeuw. Doordat er een goede sneeuwdump was geweest, waren de omstandigheden ideaal: veel verse sneeuw op de skipistes en geregeld zon met lage temperaturen. Tijdens de tweede Bramberg-week kon men genieten van lente-achtige omstandigheden, met lunches op het terras. Er was gelukkig voldoende sneeuw overgebleven, zodat er prima geskied en gelanglaufd kon worden. In deze groep was zelfs een doof-blinde deelnemer mee op reis. Zij werd begeleid door een skileraar en een doventolk op de skipiste. 
    Zie dit reisverslag van een begeleider: http://nvsv.nl/reizen/reisverslagen-2015#bramberg2-2016 . 
  • Half februari stonden er twee reizen in de planning, te weten: een langlaufreis naar Ramsau in Oostenrijk en een ski-/snowboardreis naar Arabba in de Italiaanse Dolomieten. In Ramsau waren de omstandigheden prima en de groep kon zich goed vermaken op de vele langlaufloipes die Ramsau biedt. Wat de groep betreft is deze nieuwe bestemming voor herhaling vatbaar. In Arabba kon de groep zich uitleven op de vele skipistes, die de Dolomieten heeft en daarnaast ook nog genieten van de Italiaanse keuken. Koning Winter liet in Italië lang op zich wachten, maar gelukkig sneeuwde het flink, voordat de NVSV in Arabba aankwam.
    Zie dit reisverslag: http://nvsv.nl/reizen/reisverslagen-2015#arabba-2016 .
  • In La Plagne in Frankrijk lag onnoemelijk veel sneeuw: begin maart kon men rekenen op minimaal 2 meter in het dal en zelfs 3 meter boven op de berg. Bijna de hele week was het zonnig weer, waardoor de omstandigheden perfect waren. De deelnemers konden optimaal profiteren van het grote skigebied. 
  • Ook de deelnemers aan de gezinnenreis in Bramberg van 13 maart konden profiteren van goede omstandigheden. Er lag weliswaar niet zoveel sneeuw als in La Plagne, maar de condities op de skipistes waren bijzonder goed. Met één dag sneeuw en mist en voor het overige vrijwel alleen maar zon, kun je toch echt spreken van ideaal skiweer. Een mooi detail: de groep telde in totaal 85 personen, waarvan er niemand geblesseerd geraakt is tijdens de skiweek. 
  • Op 19 maart vertrok de laatste NVSV-groep met het vliegtuig naar Rauhalla in Finland. Voor de NVSV was dit een nieuwe bestemming met vele wintersportmogelijkheden. 

Helaas kent ieder skiseizoen enkele blessures, waarbij de één ongemakkelijker is dan de ander. Wij wensen de geblesseerden een voorspoedig herstel toe en hopen dat jullie er de volgende keer weer bij zijn.

De komende maanden gaat de Reizencommissie weer aan de slag om een mooi reizenaanbod samen te stellen voor het volgende (jubileum)seizoen. Blijf dus gerust werken aan je conditie: http://nvsv.nl/reizen/conditie-en-techniek , waarbij we met name aandacht willen vragen voor Running Blind, die op steeds meer plaatsen in Nederland een afdeling hebben: http://www.runningblind.nl/regios .

Op 28 mei 2016 is onze jaarlijkse kennismakingsdag bij Snowworld in Zoetemeer. Een uitnodiging volgt, maar zet deze datum alvast in je agenda.

Rest mij nog jullie een fantastische lente toe te wensen! 


Begeleiding

De afgelopen drie maanden zijn er meer dan 100 begeleiders en/of leraren richting Alpenlanden en Finland afgereisd. Dankzij hun bijdrage en enthousiasme hebben veel deelnemers van de wintersport kunnen genieten. Wij mochten diverse nieuwe begeleiders en leraren inschrijven voor hun stageweek waarna certificering tot 'wintersportbegeleider aangepast' zal volgen.

In april start weer een nieuwe reeks trainingen voor gevorderde skiërs en snowboarders aangepast in SnowWorld Landgraaf. Begeleiders en/of leraren die willen helpen bij een training kunnen zich aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .


Komende activiteiten

Op zaterdag 28 mei is de kennismakingsdag bij Snowworld Zoetermeer. De derde (lange) baan is deze keer helaas niet in gebruik, vanwege de uitbreiding van die baan met 100 meter. Meer details zijn te vinden op de website: http://nvsv.nl/nvsv/activiteiten 

En hierboven is bij Begeleiding al gemeld dat er weer een nieuwe reeks lessen start voor gevorderde skiërs en snowboarders aangepast.


Aankomend 40-jarig jubileum

De jubileumcommissie begint vorm te krijgen en gaat dit voorjaar hard aan het werk met het uitwerken van plannen voor een feest om het 40-jarig bestaan van de NVSV te vieren. Dat feest zal zeer waarschijnlijk in het voorjaar van 2017 plaats gaan vinden.

Eerder was hier aandacht voor een mogelijke jubileumreis naar Canada via de NVSV. Ondertussen is duidelijk dat we dit niet gaan organiseren.

Als je zelf naar Canada wilt (dus buiten de NVSV om), dan kan dat uiteraard. Je kan dan onder andere kijken naar de mogelijkheden via http://wintersportcanadaamerika.nl/