Hoofdinhoud

Nieuws

Nieuwsbrief 2 - juni 2016

Inhoudsopgave


 

Van de voorzitter

Hoewel de meesten van ons in de "zomerstand" staan, zijn diverse commissies al weer bezig met het volgende winterseizoen. De reizencommissie is hard aan het werk om weer een mooi en gevarieerd reizenprogramma samen te stellen. Er komen weer succesnummers van de afgelopen jaren terug, maar ook weer iets nieuws. Heb nog even geduld: eind juli/begin augustus kun je de reizengids in je mailbox verwachten.

Omdat de vereniging ieder jaar nog groeit, hebben we ook elk jaar weer nieuwe begeleiders en leraren nodig. De werkgroep Testdag organiseert daarom na de zomer een testdag voor begeleiders en leraren, die zich inschrijven voor een reis. Lees hier verderop hun oproep voor hulp op deze testdag.

De afgelopen weken heeft de NVSV sponsorgelden ontvangen, mede dankzij de inzet van twee begeleiders. Zij hebben ieder op een heel eigen wijze gezorgd voor een mooie bijdrage voor de NVSV. Lees in deze nieuwsbrief hun verhaal.

De kennismakingsdag van 28 mei jl. heeft weer veel mensen enthousiast gemaakt voor het skiën, snowboarden en de NVSV. Daarnaast heeft een aantal leden van de NVSV de lessen "gevorderd skiën" gevolgd, een project dat door onder andere de VGW opgezet is. Waarschijnlijk krijgt dit project na de zomer ook weer een vervolg.

Na de zomer starten wij zelf ook weer met de diverse wintersportlessen. Zodra het programma bekend is, horen jullie dat via de e-mail of via de volgende nieuwsbrief.

Rest mij jullie een fantastische zomer(vakantie) toe te wensen!

Hartelijke groet,

Susan Peters

Voorzitter


Van de werkgroep testdag

Logo SnowWorld 

De testdag voor alpine en snowboard in 2016 wordt gehouden op zondag 4 september in Snowworld Zoetermeer. De kandidaten die al op de lijst stonden, hebben inmiddels een uitnodiging ontvangen om aan te geven of ze erbij kunnen zijn. De werkgroep is alweer van start gegaan, bestaande uit deelnemer Jolanda van Leeuwen, leraar Raymond Weijenberg en begeleider Eveline de Jongh.

Ook voor de komende testdag hebben we ervoor gekozen, dat het testen van de technische vaardigheden is losgekoppeld van het begeleiden zelf. Dat gebeurt aan het begin van de dag al om negen uur. Daarna gaan we, net als in voorgaande edities, rond half elf starten met de presentatie en ervaringen uitwisselen. De dag heeft zoals altijd als hoogtepunt het begeleiden van deelnemers onder toeziend oog van ervaren begeleiders en leraren. Ter afsluiting is er een individueel gesprek en rond vijf uur kan met een drankje in de hand worden nagepraat over de nieuwe indrukken.

P4190052 resultaat

Om deze dag mogelijk te kunnen maken, willen we hierbij onze leden oproepen om mee te werken aan deze leuke dag. We zijn op zoek naar een representatieve doorsnede van onze vereniging. Van deelnemers ontvangen we graag aanmeldingen van beginners en gevorderden, slechtziend en blind, alpine en snowboarders. Qua begeleiders en leraren zijn we op zoek naar zowel alpine als snowboarders.

Om alles goed vast te kunnen leggen tijdens het testen, kunnen we ook ondersteuning gebruiken van schrijvers. Dus, als je zin en tijd hebt om erbij te zijn of je hebt nog een vraag, stuur dan een email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of neem contact op met Eveline de Jongh: 06 1635 4011.

We zien uit naar jullie aanmeldingen.


Van de Commissie Begeleiding

Nadat allen teruggekeerd waren van de diverse reizen werden er in totaal 19 portfolio's ingevuld. Na toevoeging van de overige documenten zullen de diploma's voor 'Wintersportbegeleider Aangepast' worden aangevraagd bij de NSkiV.

De commissie begeleiding is uitgebreid met Margriet van Oosten. Zij gaat al vele jaren mee als leraar met de gezinnenreis naar Bramberg. Margriet zal met name aanspreekpunt zijn voor alle NVSV-leraren en alle daaraan gekoppelde werkzaamheden.

Afgelopen seizoen was het de bedoeling dat er voor de NVSV leraren een lerarendag georganiseerd zou worden. Helen en Margriet hadden een sportieve dag gepland en voorbereid. Helaas is deze dag door te weinig animo komen te vervallen. Aankomend seizoen willen we het nog een keer proberen om voor alle leraren een leuke dag te organiseren. Wat, hoe en wanneer, dat horen jullie nog.

De laatste training van blok 6 van het 'gevorderd skiën en snowboarden aangepast' was op 4 juni jl. In totaal hebben elf deelnemers geheel of gedeeltelijk aan de trainingen deelgenomen. Nieuw was het leren van slalomtechnieken. Er werd dan ook in de middag een slalom geprikt zodat de deelnemers dit in de praktijk konden toepassen. Dat viel nog niet altijd mee, en regelmatig vlogen er dan ook begeleiders en deelnemers de bocht uit. Maar al doende leert men. Er werd volop gelachen en men werd steeds fanatieker vooral wanneer er gewerkt werd met tijdwaarneming. Onze dank gaat uit naar iedereen die geholpen heeft bij de trainingen en speciaal naar Yvonne en Hendrik Jan Cassée en Denis Hoskens voor al hun inzet bij de trainingen.

Maaike-in-actie

Eind augustus start er weer een nieuw blok aan trainingen. De uitnodiging zal via de email verzonden worden aan een ieder. Mocht je twijfelen of je skivaardigheden voldoende zijn om aan deze trainingen deel te nemen, neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Wij verzorgen dan een proefles waarin bekeken wordt of de mogelijkheid voor deelname er is voor jou.

Vanuit de NSkiV is er een project 'wintersporter met ambitie' gestart waar slalomtrainingen worden gegeven door Tim Kant. Onder leiding van Yvonne Cassée nemen drie NVSV deelnemers hier aan deel. Twee skiërs en één snowboarder. Op naar de Paralympics!

Zoals bekend wordt er ieder jaar in november het Wintersportweekend in SnowWorld Landgraaf georganiseerd. Dit jaar wordt dat in een andere vorm gegoten. Zaterdag 5 november (was 8 oktober) zal de NVSV Wintersportdag 2016 worden georganiseerd in SnowWorld Zoetermeer. Eén dag voor jong en oud. Extra uitdaging is de verlengde baan 3. Over de verdere invullingen van die dag zal iedereen via de nieuwsbrief en email worden geïnformeerd. Maar noteer alvast 5 november (was 8 oktober) in je agenda!


Van de Publiciteits- en Sponsorcommissie

Sponsoring, de onmisbare schakel voor de NVSV. Hieronder twee verhalen van sponsoring door begeleiders.

 

Het verhaal van Welmoet Spreij:
Langlaufbegeleider Welmoet Spreij is onlangs met pensioen gegaan. Zij werkte bij de gemeente Amsterdam en was nauw betrokken bij de decentralisatie van de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). Welmoet is nog steeds erg enthousiast wanneer ze over haar werk spreekt. Op haar laatste werkdag zat ze zelfs een congres voor met 190 mensen uit het Wmo-circuit.

Welmoet gaat sinds 2007 vrijwel ieder jaar met de NVSV mee als langlaufbegeleider. Haar meest recente reis was de reis naar Rauhalla in Finland, waar ze met veel plezier aan terugdenkt: "We zaten vlakbij een meer, waar je ook op kon langlaufen. Omdat dat een heel gemakkelijk terrein was, konden de deelnemers zonder aanwijzingen de loipe-sporen volgen. Voor hen gaf dat een groot gevoel van vrijheid."

Rauhala-2016-2

Op de vraag hoe Welmoet destijds bij de NVSV terecht gekomen was, hoeft ze niet lang na te denken. Een collega van haar fietste regelmatig met blinden en slechtzienden bij Cormeta, een Amsterdamse fietsvereniging. Toen haar collega een keer niet mee kon, is zij als voorrijder op de tandem gestapt. Haar deelnemer bleek een enthousiast skiër te zijn. Dat vond Welmoet wel heel bijzonder: hoe een blind persoon kan skiën. Dezelfde winter ging Welmoet voor het eerst met de NVSV mee op reis. Hoewel Welmoet ook kan skiën, gaat haar voorkeur uit naar langlaufen. De natuur en de rust trekken haar erg aan.

Op woensdag 11 mei jl. heeft Welmoet officieel afscheid genomen van haar collega's en relaties. Omdat ze liever geen cadeaus wilde hebben (wat moet je met zoveel flessen wijn en boeken die je misschien toch nooit leest?), heeft Welmoet geld gevraagd voor de NVSV. 
Welmoet: "Er is veel raakvlak tussen de organisaties waarmee ik samenwerkte en de doelgroep van blinden en slechtzienden Op deze manier hoopte ik veel geld op te halen voor deze leuke vereniging. De NVSV organiseert niet alleen reizen, maar ook veel activiteiten binnen Nederland. Dat spreekt mij erg aan.".

Dat er veel gedoneerd is, kunnen wij zeker beamen. Dankzij Welmoet is er € 820,00 op de rekening van de NVSV gestort door de diverse relaties en collega's. "Het leuke is dat er toch nog wat persoonlijke cadeautjes zijn meegebracht. Zo is er een foto-album gemaakt van de afgelopen jaren. Heel persoonlijk!".

Wij danken Welmoet voor deze geweldige donatie en wensen haar veel plezier toe in haar vrijgekomen tijd!

 

Het verhaal van Hessel Bouma: 
Wanneer er eind 2015 een oproep verschijnt in het blad de Vakwerker van mijn werkgever om te reageren om je club, vereniging e.d. te sponsoren, heb ik meteen gereageerd en de NVSV voorgedragen. Met in mijn achterhoofd de gedachte dat er natuurlijk massaal gereageerd gaat worden, heb ik een aanvraag gedaan onder het motto: baat het niet, schaad het niet!

Op 10 maart komt er een mail met onderstaande mededeling dat 'mijn vereniging' ook in aanmerking komt voor medewerker sponsoring!
"Vanzelfsprekend streven we er naar een zo eerlijk mogelijke verdeling te maken, maar door de vele aanvragen kunnen we lang niet alle sponsorverzoeken honoreren. Aan jouw sponsorverzoek kunnen we wél voldoen. We vonden dit een mooi doel en hebben daarom besloten om de aanvraag hoger te doen dan verwacht: Van harte gefeliciteerd met jouw sponsorbedrag van €500!" 

Met dank aan mijn werkgever,

Hessel Bouma


Oproep namens de Publiciteits- & Sponsorcommissie

De Publiciteits- & Sponsorcommissie is gedurende het hele jaar op zoek naar bedrijven, goede doelenfondsen, blindenfondsen en particulieren die de NVSV financieel willen ondersteunen. Deze bijdragen worden gebruikt voor de begeleiderskorting en voor de meerkosten voor skileraren. Tevens kunnen we hiermee portofoonsets, nieuwe hesjes en andere spullen aanschaffen.

Het voordeel voor onze deelnemers is dat we de prijzen voor de reizen zo laag mogelijk kunnen houden.

Informeer eens bij je eigen werkgever of deze een sponsorprogramma heeft. Wie weet kan jouw werkgever de NVSV financieel ondersteunen. Daarnaast kun je natuurlijk ook altijd zelf een bijdrage doen, door bijvoorbeeld geen cadeaus voor je verjaardag te vragen, maar een donatie voor de NVSV. Familieleden staan hier ook vaak voor open. Maak ze attent op de NVSV. Bijvoorbeeld door te verwijzen naar de Sponsorpagina.

De P&S-commissie is tevens op zoek naar enthousiaste deelnemers en/of begeleiders die de uitdaging graag aangaan om meer sponsorgelden voor de vereniging binnen te halen. Meld je aan bij Susan Peters, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of telefoon: 06 5131 6970.


Onze nieuwe penningmeester, Harry Klünnen, stelt zich voor

Het is al weer een jaar terug dat ik gebeld werd door Susan Peters. Na de bekende beleefdheden werd aan mij de vraag gesteld of ik de vacature van penningmeester bij de NVSV wilde invullen. Enigszins overvallen door deze vraag, antwoordde ik dat ik daar even over na wilde denken en vroeg een week bedenktijd. Susan antwoordde "ik bel je volgende week weer".

Bijna op de seconde af een week verder, Susan aan de lijn met de vraag of ik er al over nagedacht had. Uiteraard had ik er over nagedacht en ik had besloten een aantal jaren op deze wijze de NVSV te ondersteunen.

Wie ben ik?
Mijn naam is Harry Klünnen, 68 jaar en genietend van het pensioenleven na een werkzame periode van 40 jaar. In deze 40 jaar heb ik mij veel met financiën en commercie beziggehouden. Daarnaast heb ik met enige regelmaat voor diverse sportclubs en VvE's het penningmeesterschap ingevuld.

Hoe kom ik bij de NVSV?
Ik ben door een trainingsmaatje bij de lokale ski club op de NVSV geattendeerd. Ik heb mij aangemeld om voor te skiën en ben daarna driemaal met één van de Brambergreizen als begeleider mee gegaan.

Ik zal deze functie bij de NVSV overnemen van Marijke Huisman, zij heeft dit werk een aantal jaren met grote verve gedaan, waarvoor ik groot respect heb.


Van de Reizencommissie

Dit is het voorlopige reizenprogramma voor seizoen 2017:

  • 2e week januari : langlaufreis naar Ramsau, Oostenrijk
  • 3e week januari : combinatiereis naar Bramberg, Oostenrijk, met eventuele 'overloop' naar 4e week januari
  • 4e week januari : alpinereis naar Finkenberg, Oostenrijk
  • 2e week februari: alpinereis naar Arabba, Italië
  • 2e/3e week februari: langlaufreis naar Sankt Ulrich, Oostenrijk
  • 2e week maart: alpinereis naar Les 2 Alpes of andere bestemming in Frankrijk
  • 3e/4e week maart: gezinnenreis naar Bramberg, Oostenrijk
  • 3e/4e week maart: langlaufreis naar Rauhala, Finland

Dit is een voorlopig schema. Bestemmingen en data kunnen nog wijzigen de komende periode. Het definitieve programma is omstreeks 1 augustus bekend en zal worden gepubliceerd op de website van de NVSV.

NVSV-leden, -begeleiders en -leraren zullen een e-mail ontvangen als de reizengids beschikbaar is.