Hoofdinhoud

 Nieuwsbrief 4 - december 2017


Inhoudsopgave

Van de voorzitter

Beste NVSV'er,

We zitten al weer in de laatste dagen van het jaar en dat betekent dat de NVSV wintersportreizen steeds dichterbij komen. Gelukkig ligt er nu al heel veel sneeuw in de diverse ski- en langlaufgebieden.
Komende tijd vertrekken we met weer meer reizigers dan ooit naar de Oostenrijkse en Franse alpen en naar de Italiaanse dolomieten. Het was een hele klus om voldoende begeleiders en leraren te vinden. Gelukkig heeft zich, naast de trouwe mensen, een aantal nieuwe begeleiders en leraren gemeld. Zij hebben veel zin om met de visueel beperkte deelnemers te skiën, te snowboarden, te langlaufen of te wandelen.

Afgelopen maanden hebben we diverse activiteiten bij Snowworld gehad, zoals het eerste jongerenweekend van de NVSV. Lees in deze nieuwsbrief het verslag van een enthousiaste deelnemer. Daarnaast hebben we in verband met het 40-jarig jubileum van de NVSV een aantal sponsoren op bezoek gehad bij Snowworld. Kijk voor een indruk naar de vlog van Annemiek van Munster.
Op de dag dat we het 40-jarig jubileum gevierd hebben is een interview gehouden met mensen van het eerste uur, dat is via deze link terug te luisteren.

Bij de Algemene Ledenvergadering en Reizendag van 9 december hebben we dit jaar veel deelnemers, begeleiders en leraren mogen begroeten. De Reizendag was een mooie gelegenheid om je reisgenoten te leren kennen en oude bekenden te ontmoeten.

Ik denk dat we met de NVSV mogen terugkijken op een heel mooi jaar, qua aantallen deelnemers, begeleiders, leraren, maar ook op sponsorgebied. Onder andere Radio Solutions BV draagt de NVSV een warm hart toe. Lees verderop in deze nieuwsbrief hun verhaal.

Rest mij nog jullie een gezellig Oud & Nieuw toe te wensen en een fantastisch, sneeuwrijk, jaar!

Hartelijke groet,

Susan Peters
Voorzitter


Verslagje Jongerenweekend NVSV door deelnemer Floris Ephraim

Ik had mij aangemeld voor het jongerenweekend van de NVSV op 11 en 12 november omdat ik skiën altijd heel leuk heb gevonden, maar dit helaas al een tijdje niet heb gedaan. Zo kwam ik zaterdagochtend aan bij Snowworld in Zoetermeer waar het plaatsvond. Het was al gezellig druk met deelnemers en begeleiders.

Rond een uur of 10 maakten we ons klaar om de baan op te gaan. Ik bofte dat ik niet één maar twee begeleiders had met wie ik ging skiën, na een leuke warming up met de groep konden we beginnen.

In eerste instantie was het even wennen om na zo'n 5 jaar echt weer op ski's te staan maar kreeg steeds meer de controle. Na de middagpauze ging ik weer de baan op, deze keer baan 3 ( de grootste baan), dat ging eigenlijk heel goed het gaf mij een heerlijk vrij gevoel. Ondanks dat ik één keer hard ben gevallen heb ik onwijs genoten om weer eens te skiën.

Na een middag waarin iedereen best moe was van het skiën gingen we naar het scouting complex in de buurt waar we ook gingen slapen. Iedereen was druk bezig om zijn/haar slaapplek te organiseren toen ik erachter kwam dat het matje dat ik had meegenomen van thuis lek was. Gelukkig woon ik in Zoetermeer, zodat ik mijn vader kon bellen of die een nieuwe kon brengen. 's Avonds gingen naar Ayers Rock om te gaan klimmen. Na het klimmen gingen we weer terug naar de plek waar we gingen slapen daar was het gezellig met drinken en hapjes.

slapen nieuwsbrief dec 2017

Uiteindelijk ging iedereen een poging doen om te slapen wat bij mij niet echt lukte en helaas bij andere ook niet. De volgende dag gingen weer skiën ondanks dat veel mensen behoorlijk moe waren. De tweede dag ging het bij mij weer lekker en wat ik te horen heb gekregen ook bij anderen. Ik vond het weekend zo leuk dat ik volgend jaar mee wil gaan naar de Alpen.

Kortom het is zeker voor herhaling vatbaar.

Groet, Floris Ephraim


Van de commissie binnenlandse activiteiten

De eerste 'reis' uit de NVSV reizengids is reeds een feit. Het weekend van 11 en 12 november stond in het teken van het skiën en snowboarden van de NVSV jongeren in de leeftijd van 13-29 jaar. Zie ook het verslag van Floris hierboven.

Het drukke programma bestond uit skiën of snowboarden in SnowWorld Zoetermeer en in de avond wandklimmen en het volgen van een grottenparcours in Ayers Rock.

De kick off van het weekend was een warming-up met 50 NVSV-ers:

Warming up 2

De grote uitdaging was het slapen in het scouting clubhuis. Diverse soorten 'bedjes' werden neergelegd. Originele veldbedden, luchtbedden hoog en laag, breed en smal, matjes etc. Iedereen heeft zijn plekje kunnen vinden in de grote ruimte. Niet iedereen had even goed geslapen maar dankzij de 8 koppige begeleiding was iedereen na het ontbijt met eieren en spek, zondag toch weer op tijd aanwezig om de piste op te gaan. Aan het einde van de middag ging een ieder moe maar voldaan naar huis.

Ruim 30 leraren/begeleiders zijn dit weekend in touw geweest. Wij kijken terug op een geslaagd weekend.

Trainingen voor gevorderde skiërs en snowboarders

Zaterdag 25 november was de laatste van vier trainingsdagen gevorderd skiën/snowboarden in SnowWorld Zoetermeer. Onder leiding van Yvonne Cassee en met behulp van vele leraren/begeleiders hebben acht deelnemers hun eigen vaardigheden kunnen verbeteren. Een opbouwend programma met vele oefeningen op maat.

CIOS clinic Nova College Haarlem

Maandag 27 november maakten CIOS studenten kennis met het begeleiden van en lesgeven aan visueel beperkte skiërs en snowboarders. Een presentatie over de NVSV en een stukje theorie over hoe les te geven maakte deel uit van het programma. Op de piste werd goed gebruik gemaakt van diverse simulatie-brillen wat nog meer respect afdwong bij de jongelui voor onze deelnemers.

CIOS nieuwsbrief dec 2017 

Nieuwe banners voor betere herkenbaarheid

Om beter herkenbaar te zijn bij (binnenlandse) activiteiten hebben we vierkante banners laten maken van stevig doek van 150 bij 150 cm met versterkte bevestigingspunten op de hoeken.
Op het doek staat het NVSV logo: het oog met de schuine strepen en eronder de tekst 'Wintersport met een visuele beperking' dan wel 'Nederlandse Visueel-gehandicapten Ski Vereniging' 

De foto's doen de doeken niet helemaal recht, want het is nog best lastig vasthouden :) . Je gaat deze banners vast een keer tegenkomen op een sneeuwbaan of ergens anders.

IMG 20171226 130221  IMG 20171226 130310


Solutions Radio heeft de NVSV ook dit jaar met het mooie bedrag van 400 euro gesponsord

Solutions Radio is het bedrijf waar je terecht kunt voor de Webbox: de unieke wonderdoos voor blinden en slechtzienden.
Sinds ruim een half jaar is de Webbox3 leverbaar, met als belangrijkste verschil met de voorganger, een bijzonder mooie vormgeving en voorzien van een ingebouwde accu waarop de Webbox 10 uur kan draaien.

Webbox3-RightView-20170131-02-medres

Je haalt de wereld letterlijk in huis door digitale radio ontvangst, luisterTV, gesproken ondertiteling bij 12 TV zenders, veel kranten, 70.000 luisterboeken en nog veel meer.....

Kijk en luister eens naar dit filmpje, waar goed wordt uitgelegd hoe de Webbox werkt en waarin als aanvulling een Webbox-gebruiker vertelt waarom de Webbox voor hem zo belangrijk is:
https://popuptv.nl/onder-ogen/zonder-ogen-de-webbox-een-innovatief-hulpmiddel-voor-mensen-met-een-visuele-of-leesbeperking 

De Webbox wordt onder voorwaarden vergoed door je zorgverzekeraar.
Zie voor eventueel aanvullende informatie www.webbox.nl  of bel met 015-262 59 55 als je wilt dat we een Webbox3 voor je aanvragen. 


Van de commissie begeleiding

Vanwege het grote aantal inschrijvingen voor onze reizen zijn we druk bezig geweest om nieuwe begeleiders te zoeken en kennismakingsdagen te organiseren, zowel voor skiërs als langlaufers. Gelukkig zijn alle reizen nu gevuld met genoeg begeleiders en hebben we nu al meer dan 20 nieuwe begeleiders en leraren aan ons bestand kunnen toevoegen!
Ook het jongerenweekend heeft flink bijgedragen aan de uitbreiding van ons lerarenbestand.

Maar de zoektocht naar nieuwe begeleiders houdt nooit op, en alle hulp is welkom, dus hierbij het verzoek aan alle leden en begeleiders om vooral reclame te (blijven) maken voor onze vereniging en familie en kennissen enthousiast te maken om te komen helpen.

Via deze weg wil ik alle nieuwe begeleiders die komend seizoen meegaan op wintersport een ontzettend gezellige en leerzame week toewensen, en ik ben benieuwd naar alle verhalen en ervaringen.


Tips voor reizen met een nachtbus

Komende winter gaan de meeste NVSV reizen gebruik maken van een nachtbus. Dat is even wennen als je gewend bent aan de nachttrein, daarom hier een paar tips.

 • neem een (opblaasbaar) nekkussen mee, dat slaapt een stuk comfortabeler
  Opblaasbaar-Nekkussen
 • zorg ook voor een goede zithouding, een kussen of kleding onder in je rug kan lekker zijn
  gebruik de voetensteun om de onderkant van je bovenbenen te ontlasten
 • met een luisterboek kun je zonder andere passagiers te hinderen die lange nacht wat makkelijker door komen
 • tandenborstel en tandpasta bij de hand voor de laatste stop
 • een oplader voor je telefoon
 • loop regelmatig een stukje, dat is goed voor de doorbloeding
 • als je zit kun je ook lekker bewegen met je voeten en benen: buigen, wriemelen, strekken
 • draag de (verplichte!) gordel
 • sloffen of dikke sokken zijn handig, dan kun je schoenen heel los of zelfs uit doen
 • comfortabele losse kleding
 • liever niet teveel alcohol, maar wel voldoende water (en dan natuurlijk wel uit een herbruikbare fles)