Hoofdinhoud

Geschiedenis

In het begin van de jaren zeventig werd er op experimentele basis door een aantal blinden en slechtzienden, vooral in Noorwegen, gelanglauft en gewandeld. Toen bleek dat het beoefenen van wintersport voor visueel beperkten goed mogelijk was, nam ook in Nederland het aantal belangstellenden snel toe.

De Nederlandse Visueel-gehandicapten Ski Vereniging (NVSV) is in 1977 opgericht door een aantal vrienden, die met elkaar op langlaufvakantie gingen. De visueel beperkte langlaufers wilden het ook voor andere volwassen blinden en slechtzienden mogelijk maken om onder begeleiding te langlaufen en het machtige wintersportgevoel in de natuur te ervaren.

Eind jaren '80 werd het mogelijk gemaakt om met de NVSV op alpine-skireis te gaan. Alhoewel in het begin nog maar mondjesmaat werd geskied door blinden en slechtzienden, zien wij nu dat de verhoudingen anders zijn komen te liggen. Zo'n 70% van onze leden doet aan alpine-skiën en ongeveer 30% aan langlaufen. Sinds 2011 schrijven ook visueel beperkte snowboarders in op onze reizen.

Sinds 2005 organiseert de NVSV jaarlijks een gezinnenreis. Deze reis is speciaal geschikt voor gezinnen met één of meer visueel beperkte kinderen en/of ouder. Doordat het visueel beperkte gezinslid de gehele dag tijdens het skiën wordt begeleid, kan het hele gezin optimaal genieten van de wintersport.

Het aantal leden blijft, tot onze grote vreugde, nog jaarlijks groeien. In 2013 telt de NVSV 110 visueel beperkte leden en ongeveer 150 begeleiders en wintersportleraren. Onze begeleiders worden getest en na hun eerste, geslaagde, wintersportreis ook gecertificeerd, onder auspiciën van de Nederlandse Ski Vereniging, NOC*NSF en het Ministerie van VWS.

Door het groeiende aantal deelnemers kunnen wij ook steeds meer diversiteit in onze reizen aanbieden. Favoriete wintersportlanden blijven Oostenrijk, Frankrijk en Italië. Bij de langlaufers is Noorwegen een zeer geliefd land.

Sinds 2005 is de NVSV aangesloten bij de Nederlandse Ski Vereniging, wat onder andere in houdt dat de NVSV kan putten uit de kennis en het netwerk van de Nederlandse Ski Vereniging en andersom.