Alpine skiën
Wanneer de begeleiders van de NVSV tijdens het werk of een feestje vertellen over hun wintersportreizen met blinden en slechtzienden, zijn de collega’s of familie en vrienden altijd verbaasd. Immers: er wordt vaak gedacht dat blinden en slechtzienden niet op de lange latten durven te staan. Toch is inmiddels gebleken dat ook mensen met een visuele beperking van de berg af durven te suizen en enorm genieten van de skisport. Wel hebben zij tijdens het beoefenen van deze sport de hulp van anderen nodig en zal met een aantal zaken rekening moeten worden gehouden.
De visueel beperkte skiër moet goed worden begeleid
Bij het skiën wordt, vanwege de hogere snelheid, altijd gebruik gemaakt van 1 op 1 begeleiding door een goedziende, ervaren skiër. In de praktijk blijkt elke skiër zijn eigen voorkeur te hebben met betrekking tot de wijze waarop hij/zij wil worden begeleid. Daarnaast zijn er onder de skiërs zowel beginners als gevorderden. Doordat er per blinde of slechtziende wintersporter een ervaren begeleider meegaat, biedt de NVSV iedereen de mogelijkheid om op zijn/haar eigen niveau te kunnen skiën.
De visueel beperkte skiër en de begeleider dragen een geel hesje zodat zij opvallen als zij op de piste staan
De visueel beperkte skiër draagt een hesje met daarop de tekst ‘BLIND’ en drie zwarte stippen (een internationaal symbool om aan te geven dat diegene visueel beperkt is). De begeleider draagt een hesje met daarop de tekst ‘GUIDE’ en een gevarendriehoek. Hierdoor kunnen de andere skiërs zien dat deze personen bij elkaar horen en extra ruimte nodig hebben om veilig naar beneden te komen. Daarnaast heeft het dragen van hesjes nog een andere belangrijke functie. Dankzij de felgekleurde hesjes is het bij het skiën voor slechtzienden soms mogelijk om een begeleider te volgen. Als de deelnemer hiervoor te weinig ziet of helemaal blind is, volgt de begeleider de visueel beperkte. In het laatste geval geeft de begeleider verbaal aan wanneer de volgende bocht moet worden ingezet.
Op een smal bospad kan het prettig zijn naast de begeleider te skiën en de skistok van de begeleider vast te houden. Op drukke of ijzige hellingen is het voor een visueel beperkte niet altijd eenvoudig om de aanwijzingen van de begeleider goed te kunnen verstaan. Met name voor diegenen, die naast een visuele beperking ook slechthorend zijn, kan het raadzaam zijn om gebruik te maken van portofoons (een soort walkietalkies). Dit voorkomt dat de visueel beperkte skiër onzeker wordt en/of in onveilige situaties terecht komt. De vereniging beschikt over een aantal sets die door leden kunnen worden gehuurd tijdens de vakanties.
De visueel beperkte skiër zal net zoals de goedziende skiër skilessen nodig hebben om de techniek goed of nog beter te beheersen
Blinden en slechtzienden die nog geen of nog onvoldoende ervaring hebben met het skiën wordt geadviseerd les te nemen om de techniek goed of beter onder de knie te krijgen. Van de begeleiders mag niet worden verwacht dat zij les geven, maar zij geven de visueel beperkte skiërs vaak wel tips waar zij op moeten letten. Als er lessen worden gevolgd bij een skischool op de vakantiebestemming is de begeleider bij de skiles aanwezig. De begeleider kan dan eventueel de instructies of aanwijzingen van de skileraar nader uitleggen en na de les er op toezien, dat het zojuist geleerde verder wordt geoefend. Bij een beperkt aantal reizen zullen er één of meerdere skileraren meegaan , die een aantal uren skiles geven , welke van te voren geboekt kunnen worden. Of deze mogelijkheid er is hangt af van de belangstelling per reis. Natuurlijk is het ook mogelijk om in Nederland les te nemen. Denk hierbij aan de indoor-skilessen bij bijvoorbeeld SnowWorld, de skilessen op de borstelbaan en lessen op de rollerbaan. Dit zorgt voor voldoende voorpret en heeft als voordeel dat de visueel beperkte skiër de beginselen van de wintersport alvast onder de knie krijgt en gelijk aan conditietraining doet voor de te maken wintersportvakantie. De NVSV kan iedereen aan informatie helpen over de mogelijkheden op de diverse skibanen in Nederland. De namen en adressen van skibanen/skiclubs zijn ook op internet te vinden. Kijk bijvoorbeeld eens op www.wintersport.nl/skihallen/nederland.
En zie de links op deze pagina.
Het het dragen van een helm is voor kinderen tegenwoordig al verplicht en de NVSV raadt het dragen van een helm ten zeerste aan. De snelheden op de piste wordt steeds hoger en met de huidige carveski’s is het maken van brede bochten veel makkelijker. Daarbij is de kans andere skiërs tegen te komen ook groter geworden. Uiteraard proberen de begeleiders altijd een veilige route te kiezen, waarbij ze ook andere pistegebruikers goed in de gaten houden.