NVSV

Nederlandse Visueel-gehandicapten Ski Vereniging

Verslag van een testdag met kandidaat begeleiders

Tot een aantal maanden geleden was ik in de veronderstelling dat skiën voor een visueel gehandicapte onmogelijk zou zijn of in elk geval onverantwoord, maar inmiddels weet ik wel beter en ben ik een enthousiaste vrijwilliger van de NVSV!
Zelf ben ik een fanatieke skiër en werk gedurende het winterseizoen een aantal weken als skileraar in Oostenrijk. Ook afgelopen seizoen heb ik weer met veel plezier en enthousiasme groepen kinderen en volwassenen les mogen geven. Eén van mijn kids, een stoere vrolijke jongen genaamd Elias, had een jonger broertje die elke dag na de les zijn grote broer op stond te wachten en enthousiast vroeg; ‘En hoe was het? Zijn jullie weer over de schans gegaan?’ Zijn broertje was blind en kon, zo veronderstelde ik, dus niet skiën. Bij thuiskomst in Nederland zat ik tijdens een geestdodend hoorcollege na te genieten van mijn geweldige tijd in Oostenrijk. Ik was mooie plannen voor de volgende winter aan het maken en was ik me aan het oriënteren op andere skischolen en ski-verenigen. Na even googelen kwam ik terecht op de site van de NVSV. Mijn gedachten gingen terug naar het broertje van Elias. Wat zou het een mooie ervaring zijn om die jongen ski-les te geven en bovenal wat zou hij het fantastisch vinden om op ski’s te staan.
Vol enthousiasme, maar ook met enige twijfel besloot ik een mailtje te sturen. Mijn mail werd beantwoord met een uitnodiging voor de testdag en enkele weken later stond ik op zaterdagmorgen in Snowworld Zoetermeer.
Ik was gespannen, had geen ervaring met het begeleiden van visueel gehandicapten en wist niet goed wat me te wachten stond. We werden hartelijk ontvangen, kregen een kopje koffie en een informatiepakket met de nodige informatie over de testdag en de vereniging. Gelijk werd me duidelijk dat de omgang met visueel gehandicapten de nodige aanpassing vereist. Een simpele handeling als het aangeven van een kopje koffie vormde al een behoorlijke uitdaging en ook het begroeten van iemand zonder het maken van oogcontact was voor mij toch een vreemde gewaarwording.

Uitleg NVSV werkwijze voor nieuwe begeleiders

Uitleg over hoe de NVSV werkt. Je kijkt hier de zaal in en ziet alle deelnemers in het gezicht.

Uitleg NVSV werkwijze voor nieuwe begeleiders

Uitleg over hoe de NVSV werkt in een zaal van SnowWorld. Je ziet de deelnemers op de rug vanachter in de zaal.

Er volgde een algemene presentatie over de verenging, waarna we in groepjes van drie personen werden ingedeeld, (een visueel gehandicapte, een begeleider en een kandidaat) en richting de skibaan gingen.
Skischoenen aandoen bij de skiverhuur in SnowWorld Zoetermeer

Skischoenen aandoen bij de skiverhuur in SnowWorld.

Met een schotellift omhoog bij piste 1 SnowWorld Zoetermeer

Instappen bij de schoteltjeslift van piste 1 in SnowWorld.

Ik moet eerlijk toegeven dat ik het eerste half uur meerdere malen heb gedacht ‘Help waar ben ik nou weer aan begonnen?!’ Als ziend persoon voer je veel handelingen in het dagelijks leven onbewust uit; een drempel daar stap je overheen en wanneer er iets wordt aangegeven steek je je hand uit om het aan te nemen. Al deze onbewuste handelingen zijn voor een visueel gehandicapte niet vanzelfsprekend en moeten benoemd worden. Dit vormde aanvankelijk een behoorlijke uitdaging en brengt een groot verantwoordelijkheidsgevoel met zich mee. Ik besefte me dat de veiligheid van de visueel gehandicapte bij mij lag en dat een foute aanwijzing vervelende consequenties kon hebben. Het geven van goede aanwijzingen is essentieel maar toch moet een ‘ moeder- kind’ situatie voorkomen worden en moet er op een gelijkwaardig niveau gecommuniceerd worden.

Testen nieuwe begeleiders

Kandidaat begeleider met deelnemer en een skileraar voor de beoordeling.

Testen nieuwe begeleiders - beoordelingsformulier invullen

Testen van nieuwe begeleiders, invullen van de beoordelingen.

Na een ongemakkelijke start, kreeg ik steeds meer plezier en vertrouwen in het begeleiden. Er komt in eerste instantie veel op je af, maar mede door een goede feedback en een ontspannen sfeer heb ik binnen korte tijd het begeleiden (redelijk) goed onder de knie gekregen. Dat alles echter niet altijd even soepel verliep wordt duidelijke in volgende anekdote;
Na een korte kennismaking met Kees (slechtziend), een gezellige spontane jongeman kreeg ik de eer om hem te begeleiden tijdens een aantal afdalingen. Ik was positief verrast over zijn uitstekende ski-techniek en het vertrouwen waarmee hij als slechtziend persoon afdaalde. Een skiër met passie, enthousiasme en lef! Nadat we samen een aantal mooie afdalingen hadden gemaakt stak ik enthousiast mijn hand omhoog voor de ‘high five’, ik had er echter ‘even‘ niet bij stil gestaan dat hij mijn high five niet zag.. Tja daar stond ik dan met mijn hand omhoog…! Gelukkig kon er om gelachen worden!
Het enthousiasme van Kees geldt voor iedereen die binnen de verenging actief is. Ik heb zelden zoveel gemotiveerde wintersporters bij elkaar gezien! De sfeer is ontspannen en het viel me op dat het merendeel een nuchtere kijk heeft op ‘de handicap’ en beschikt over een behoorlijke dosis zelfspot!
Na twee intensieve uren begeleiden kregen alle kandidaten de mogelijkheid om met een simulatiebril een afdaling te maken. Ik kan dit iedereen die met een visueel gehandicapte gaat skiën aanraden. Het is een bijzondere ervaring en het doet je beseffen hoe essentieel een goede begeleiding is. Ook besefte ik dat het wederzijdse vertrouwen eigenlijk de belangrijkste factor is voor een succesvolle ski-dag. Wanneer er wederzijds vertrouwen is voelt zowel de visueel gehandicapte als de begeleider zich op zijn gemak, kan er open gecommuniceerd worden en is er ruimte voor humor en plezier! Terugkijkend op de testdag kan ik concluderen dat het een zeer geslaagde dag is geweest. De start verliep moeizaam en vereiste constante focus, maar het was een drempel waar ik overheen moest. Mede dankzij alle sportieve en gezellige mensen is het een leuke en leerzame dag geworden en hoop ik dat ik deze winter een weekje mee mag met één van de reizen!

Belle de Gast.

Verslag van de langlaufbegeleiders en -testdag bij de Langlauf Vereniging Gouda (www.langlauf.nl)

Door Marchel Snieder (die die dag getest werd)

De dag begon met een korte kennismaking. De groep was in 3 verschillende subgroepen onder te verdelen: de 4 nieuwe begeleiders, al getrainde begeleiders en de organisatie. Er werd begonnen met een korte kennismaken waar een ieder ook zijn leerpunten voor deze dag kenbaar kon maken.

Daarna werd er begonnen met theorie betreffende loiperegels, EHBO en hoe om te gaan met visueel beperkten. Daar een ieder een langlaufer is met ervaring zou het mijn voorkeur hebben om minder tijd te besteden aan de regels, de foto met de auto voor wegwerkzaamheden was zeer en zeer duidelijk gevolgd door de groepsfoto op de piste. Dit was volgens mij meer dan genoeg. De tijd die hiermee gewonnen zou worden had dan gebruikt kunnen worden voor de EHBO, dit daar maar 6{b0f1835e64670a81171e7f6a403c8c3596ec4fcc74e12ff9479947ffd5cc98f7} van de Nederlands EHBO heeft. Dan wel bij voorbeelden hoe visueel beperkten te begeleiden.

Al de gegeven voorbeelden van hoe te begeleiden of hoe de personen zouden kunnen reageren (b.v. de schaduw van een gebouw als gebouw zien) spreken boekdelen en blijven hangen. Ook de hints van hoe een blinde of slechtziende aan te spreken en te vragen wat men wil en wat men kan zien was heel goed. Dit heb ik meteen in de middag met Helga geoefend. Want wij zienden zijn niet gewend om brutaal te vragen wat iemand nog kan zien. Mogelijk dat dit ook als rollenspel in de ochtend gedaan kan worden.

De training op de baan was goed. Ook al sta ik al vaker op deze baan. Toch even goed om de basispuntjes te noemen, zodat je mogelijk later ook een correctie kan geven voor als het stijl is. Met name het lopen de berg op met de ski’s parallel was erg goed daar je dit zelf eigenlijk nooit meer doet.

Het beste van de dag was het begeleiden van Helga. Het naar binnen begeleiden van Helga was al een ervaring op zich. Zij gaf perfect de juiste opmerkingen. Een opstap je zie ik niet, dus ik moest meteen aan de bak. Let op hier gaan we omhoog en naar binnen. Mogelijk dat dit ook met elkaar als oefening hadden kunnen doen in de ochtend geblinddoekt. Ook de hint van Roel om nooit zelf als eerste je ski’s aan te hebben als je een visueel beperkten begeleid is heel logisch, deze fout moet je wel 1 keer maken, maar iemand moet je hier wel op attent maken.

Het lopen in tweetallen waar 1 ziende geheel geblinddoekt was of een bril had met beperkt zicht was zeer nuttig. Waar ook meteen duidelijk werd hoe lastig het kan worden. Mijn “blinde” wilde al snel van de heuvel af, maar… Bij het keren boven op de heuvel bleek het hier iets scheef af te lopen wat je zelf niet ziet. En toen rustig in ploeg naar beneden. Gevolg punten over elkaar en durfde niet meer verder. Gelukkig lukte het ons om hier uit te komen. Zulke situaties zou je ook kunnen opzetten door een getrainde begeleider dit te laten spelen. Mogelijk dat je dan andere kunt laten kijken zodat men hier ook van kan leren.

Eigenlijk was de dag gewoon te kort.

Tijdens deze dag heb ik geleerd hoe de reis in elkaar steekt en hoe om te gaan met visueel beperkten. Dit is zeker zeer nuttig en had dit niet willen missen. Heb nu niet het gevoel dat ik in een diep gat stap in Oostenrijk. Belangrijke leerpunten zijn voor mij:

  • Je bent begeleider en geen trainer
  • Begeleider en deelnemer moeten bij elkaar passen
  • Zeg het direct als het niet klikt, wisselen op de dag is namelijk ook mogelijk
  • Wees duidelijk in je aanwijzingen
  • Visueel beperkten zijn gewoon mensen
  • Vraag gewoon wat men kan en wil
  • Let op dat je geen woorden als daar of hier gebruikt
  • Visueel beperkten kunnen bang zijn voor afgronden ook al ziet men deze niet
  • Geef extra opmerkingen als: mocht je vallen, laat je naar links vallen want rechts is een sloot

Complimenten voor de dag en de lunch deze was veel beter dan verwacht!

Toevoeging vanuit de commissie begeleiding: we hebben deze dag vier kandidaat begeleiders (waarvan 1 tevens langlaufleraar) getest. Hiervan gaan er komend seizoen drie mee met de reis naar Bramberg.

Skilessen volgen bij verschillende (rol)skibanen die ervaring hebben met 1:1 begeleiding van visueel beperkten

Naast de mogelijkheid skiles te volgen op de banen van Snowworld in Zoetermeer en Landgraaf kun je ook naar verschillende rollerbanen:

  • Op Skicentrum Hoofddorp is het mogelijk ski- of snowboard les te volgen. Bij Skicentrum Hoofddorp is het mogelijk om samenwerking met The Ski is the Limit en No Fear Snowboarding lessen outdoor (borstel) of indoor op de rolbaan te volgen voor mensen met een visuele (en/of lichamelijke) beperking.
    De lessen, inclusief materiaal en op basis van 1 op 1 begeleiding/les kosten 20 euro per les voor leden van de NVSV.
    Interesse ? Bel voor de mogelijkheden naar Yvonne Cassee 06-51106705.
  • Ben jij woonachtig in (de omgeving van ) Amersfoort en wil jij je goed voorbereiden voor de wintersport? Dan kun je gebruik maken van de lesmogelijkheden bij rollerbaan Ski-Fun in Amersfoort. Je kunt als NVSV-deelnemer of –begeleider 6 weken achter elkaar op zaterdag om 18.00 uur les krijgen van NVSV-skileraar Tom Zegers. Enkele lessen zijn ook mogelijk. De kosten per les zijn €20,=. De les kan doorgaan als er 2 gegadigden zijn. De data zijn: 7, 14, 21 en 28 november en 5 en 12 december 2015.
    Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Tom via e-mail tom.zegers@kpnmail.nl  of via telefoon op 06-13713060 (alleen ‘s avonds).
  • Portes du Ski in Ridderkerk heeft ervaring met het 1:1 lesgeven aan mensen met een visuele beperking
    Speciaal voor de NVSV leden alle lessen dit seizoen € 23,– ongeacht het aantal p.p. per les incl. gebruik materiaal. Wel vooraf aangeven en afhankelijk van of er nog plaats is. Vanaf eind november is er de meeste kans overdag op werkdagen. Tel 0180 490 260 om af te spreken. Altijd slechts 1 persoon op de baan dus max. 2 personen in een uur. Voor meer info kijk op de site portesduski.nl . Onze methode is uniek in Nederland. Gedraaid worden door de ski’s en remmen door bocht te maken.
    Interesse? Hier zijn de contactgegevens van Portes du Ski: http://www.sneeuwsportleraar.nl/contact/
Skiles voor gevorderden (op uitnodiging)

door: Kees Toxopeus

Halverwege maart ontving ik een uitnodiging voor ‘skilessen voor gevorderde skiërs’. Dit leek me wel wat, dus ik heb me gelijk maar aangemeld. Het is een gezamelijk project van meerdere skiverenigingen voor mensen met een beperking: VGW, Ski-Uniek en de NVSV natuurlijk. Er werden in totaal vijf skilessen gegeven, waarvan de eerste twee in Landgraaf en drie in Zoetermeer. De lessen vonden ongeveer om de week plaats op een zaterdagochtend/middag.

Voor de lessen hadden zich vier kandidaten van de NVSV aangemeld. Twee junior-leden (Ming Meijboom en Niels Frietman) en twee volwassenen (Fons Bialoskorski en ikzelf). Gelukkig had ik het genoegen dat ik richting Landgraaf mocht meerijden, want het is best een eindje weg van Delft.

Poseren in SnowWorld onderaan piste 2, vlak voor de tunnel naar piste 3

Poseren in SnowWorld onderaan piste 2, vlak voor de tunnel naar piste 3.

Onze hoofdtrainer ter plekke was Denis Hoskens. Hij was elke keer aanwezig om de skilessen te leiden. Bij de meeste lessen waren er verder twee leraren en twee begeleiders aanwezig. De juniorleden kregen les van een leraar en de volwassenen gingen met een begeleider skiën. Denis gaf de aanwijzingen en bepaalde de oefening die gedaan moest worden. In Landgraaf stond hij halverwege de blauwe piste. Na elk rondje stopte je daar om een aanwijzing te krijgen of een nieuwe oefening.

In Zoetermeer stond Denis bovenaan piste 3. Doordat deze piste een stuk korter is, had je vaak meerdere afdalingen nodig om een oefening goed onder de knie te krijgen. In Landgraaf was dat wat makkelijker.

Wat heb ik allemaal geleerd:

  • Carven
    Natuurlijk! Iedereen heeft tegenwoordig een variant van de carveski, maar kunnen ze hem ook gebruiken waarvoor hij bedoeld is? Het gaat hierbij om carven in de korte bocht, waarbij de ski’s echt onder je lichaam doorlopen en het bovenlichaam stil blijft staan. Maar ook carven met lange bochten. Hierbij mag je beperkt met je lijf meedraaien, maar moet de skibeweging vanuit je tenen komen, d.w.z. je drukt met je skischoen zo dat de ski zelf wil gaan draaien. Dan hoef je zelf niet zo veel meer te doen. De lange bochten werden wel beperkt door de beperkte ruimte op de piste. Zeker in Zoetermeer was dat beperkt doordat de baan voor een deel afgezet was voor een slalomtraining van een lokaal jeugdteam.
    Voor deze carve-oefeningen moet je wel genoeg spierspanning op de buikspieren houden omdat je anders te veel naar achteren hangt. De knieën moeten evenwijdig naar de berg blijven staan.
  • Balansoefeningen met de berg- en dalski’s
    Ze moeten onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen. De ski’s moeten niet alleen onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen, je moet ook nog de carvebeweging in de gaten houden.
    Een oefening om te stampen met de ski’s als je in de vallijn zit tijdens het draaien van je bocht. Een andere oefening was om de ski’s snel naar voor en achteren te bewegen als je in de draai van een bocht. Dit laatste kan alleen als je de bocht goed carvet, de ski’s schuin genoeg staan omdat je anders sneeuw schept.
    Een hele aparte oefening was om met één ski te skiën. Geholpen door een paar krukski’s om ‘in te hangen’. Ik vond het een hele lastige oefening. Je moet wennen aan de andere balans en manier waarop je moet draaien. Je hebt immers maar één ski tot je beschikking. De krukski’s zijn er alleen voor de balans te versterken. Zo merk je ook wat je goede bocht is en wat je mindere bocht. En dan moet je deze oefening ook nog eens doen met alleen je linkerski of alleen je rechterski. Dan merk je goed wat je goede kant is en wat je mindere kant. Tussendoor moet je met de krukski’s ook weer naar boven zien te komen in een sleeplift!
  • Balansoefeningen om het bovenlijf los te laten bewegen van het onderlijf
    Probeer een hoepel maar eens om jezelf heen te draaien tijdens het skiën, waarbij je ook rekening moet houden om de hoog-laagbeweging rond de bochten goed te houden. Dit vereist een goede motoriek, want als je éénmaal uit de pas bent is het lastig om er weer in te komen. Dan moet je eigenlijk even stoppen om opnieuw te beginnen.
  • Wanneer begin je de bochtinzet
    De knie al naar de nieuwe berg draaien voor je de bocht daadwerkelijk in zet.

De laatste lesdag was niet op een zaterdag, maar op een zondag. De lestijden waren ook iets aangepast zodat het beter zou inpassen bij het combineren met skilessen in het kader van de WintersportFUNdag die de Nederlandse Ski Vereniging op die dag organiseerde. In de ochtend was er een reguliere les. Op de middag van deze dag kwam de Nederlandse Selectie van de Nederlandse Ski Vereniging langs om met ons mee te trainen. Er was de mogelijkheid om twee keer een slalomafdaling te racen. Door persoonlijke omstandigheden kon ikzelf daarbij niet aanwezig zijn. Wat ik heb gehoord is dat het wel leuk is geweest.

Via deze weg wil ik graag Denis bedanken voor al zijn inzet ter plaatse en natuurlijk voor wat ik allemaal geleerd heb en nog hoop te mogen leren.

Interview met Bartiméus Sonneheerdt naar aanleiding van hun sponsorbijdrage voor portofoonsets

Op maandag 31 augustus jl. waren Gusta Timmerman (begeleider) en Susan Peters (deelnemer en voorzitter) te gast bij Frans van Nie van Vereniging Bartiméus Sonneheerdt. Aanleiding hiervoor was de toezegging van een financiële bijdrage voor 7 portofoonsets voor de NVSV. Enige tijd geleden had Susan een aanvraag gedaan bij de Vereniging Bartiméus Sonneheerdt voor de aanschaf van een aantal portofoonsets voor de vereniging. De NVSV heeft veiligheid hoog in het vaandel staan en daarbij hoort ook goede communicatie op de skipiste. Met een goede portofoon kan de visueel beperkte skiër of snowboarder de aanwijzingen goed horen. De NVSV heeft gekozen voor de Axi Wi van Axitour Guide Systems vanwege de geluidskwaliteit, het gebruiksgemak en de keelmicrofoons. Doordat de keelmicrofoon op de stembanden van de begeleider zit, heb je geen last meer van windgeruis of andere omgevingsgeluiden.

Frans van Nie was zeer enthousiast over onze aanvraag. Mede daarom nodigde hij ons uit voor een gesprek bij Vereniging Bartiméus Sonneheerdt. Een kort verslag lees je hier:

100 Jaar geleden werden er particuliere initiatieven opgezet om blinde kinderen, toen vooral jongens, naar school te laten gaan. Hieruit is Bartiméus Sonneheerdt ontstaan en werd er een school in Zeist opgezet. Er was destijds geen steun vanuit de overheid, maar dat kwam na de Tweede Wereldoorlog op gang. Stichting Bartiméus Sonneheerdt is de zorginstelling, waar je als visueel beperkte terecht kunt met je hulpvraag op het gebied van school, werk, woning, etc. Vereniging Bartiméus Sonneheerdt houdt zich daarentegen bezig met fondsenwerving en toekennen van projecten. De giften komen vanuit verschillende donateurs en acties, zoals The Blind Run, die dit jaar op 10 oktober gehouden wordt.

De Vereniging Bartiméus Sonneheerdt vindt het belangrijk verbinding te maken tussen de wereld van blinden en slechtzienden en de goedziende wereld. Daar draagt de vereniging op verschillende manieren aan bij. Er worden diverse (innovatieve) projecten ondersteund en ontwikkelingen op de voet gevolgd. Een voorbeeld hiervan is de toepasbaarheid van de Apple Watch.

Eén van de vele vragen die Vereniging Bartiméus Sonneheerdt bezighoudt is de vraag hoe ze technologie kan gebruik om mensen met een visuele beperking en andere beperkingen te helpen. Een voorbeeld hiervan is de I-Cane, de speciale taststok met ingebouwde sensoren om obstakels te herkennen. Daarbij kun je met je smartphone de stok ook de weg laten vinden.

Frans: “De ambitie is dat wij veel meer samen doen met blinde en slechtziende mensen, dat wij een soort beweging zijn waarbij wij samen proberen oplossingen te bedenken en die gaan vaak over toegankelijkheid. Een voorbeeld hiervan is de cursus om mensen met een visuele beperking te helpen om aan hun eigen presentatie te werken.”

Sporten is voor kinderen met een visuele beperking niet gemakkelijk. Vereniging Bartiméus Sonneheerdt vindt sporten echter wel heel belangrijk. Daarom heeft ze met een financiële bijdrage een sportproject mogelijk gemaakt: op het terrein in Zeist biedt Stichting Bartiméus ook buiten schooltijden sport aan voor deze kinderen, zodat ze de sport van hun keuze onder de knie krijgen. Zo leren ze dan steviger in hun schoenen te staan en krijgen ze ook meer zelfvertrouwen. Het is de bedoeling dat zij uiteindelijk aansluiting vinden bij een sportvereniging in hun woonplaats.

Participatie in de maatschappij door mensen met een visuele beperking is een speerpunt bij Vereniging Bartiméus Sonneheerdt. Bij de NVSV gaan blinde en slechtziende deelnemers samen met begeleiders en wintersportleraren op ski-, snowboard- of langlaufvakantie. Samen skiën of snowboarden we de skipistes af of langlaufen we door het winterlandschap. Dit is wat Vereniging Bartiméus Sonneheerdt erg aanspreekt. Toen de aanvraag voor de financiering van portofoonsets binnenkwam, hoefde Frans niet lang na te denken. “Dit is zo’n leuk project! Dat willen wij graag toekennen.”

Frans van Nie wenst de NVSV namens Vereniging Bartiméus Sonneheerdt heel veel wintersportplezier en veel plezier toe met de portofoons.

NVSV ontvangt € 2.000,- van ZEISS en Menrad Nederland

ZEISS en Menrad Nederland organiseerde op 21 september jl. de vierde Open Optiek Golf Championship het Rijk van Sybrook in Enschede voor diverse professionals uit de optiekbrache. Aan dit evenement koppelt de organisatie elk jaar een goed doel en dit jaar is gekozen voor de Nederlandse Visueel-gehandicapten Ski Vereniging. Voorzitter Susan Peters, Aangepast skileraar Pieter de Lange en deelneemster en fervent snowboarder Annemiek van Munster mochten op deze dag namens de NVSV een cheque in ontvangst nemen van maar liefst €2.000,-!

Sponsoring door Menrad

Sponsoring door Menrad

ZEISS en Menrad Nederland benaderden kortgeleden opticien Pieter de Lange met het idee om de NVSV als goede doel aan het Oog Optiek Golf Championship te koppelen. Pieter, eerder enthousiast deelnemer aan het evenement, reageerde direct enthousiast!
Tijdens het diner ter afsluiting van deze dag, mochten Susan Peters, Annemiek van Munster en hijzelf een presentatie houden over de NVSV. Zij gaven uitleg over hoe blinden en slechtzienden met begeleiding kunnen wintersporten en wat dit voor hen betekent op het gebied van intensief kunnen sporten, grenzen verleggen en zelfvertrouwen opbouwen. De 85 deelemers, zelf professionals uit de optiekbranche en dus met enige kennis over visuele beperingen, reageerden heel enthousiast en wensten de NVSV heel veel succes in de toekomst.
Ter afsluiting mocht de NVSV een cheque ontvangen van €2.000,-. Dit bedrag wordt onder andere gebruikt voor trainingen van begeleiders en skileraren, het bekostigen van materialen zoals portofoons en een tegemoetkoming in de kosten voor begeleiders die ondersteunen tijdens de skireizen.

De NVSV bedankt ZEISS en Menrad Nederland voor hun gulle Donatie!

Karel Nouwen geridderd

Koninklijke Onderscheiding voor NVSV begeleider Karel Nouwen

Een jaar geleden is het bestuur van de NVSV benaderd door Stichting PolVo met een verzoek om mee te helpen aan de voordracht van één van haar vrijwilligers, te weten Karel Nouwen. Als NVSV werkten wij hier graag aan mee!

Karel is al meer dan twintig jaar als begeleider betrokken binnen onze vereniging. Hij is in 1993 begonnen als begeleider met een reis naar Fieberbrun (Oostenrijk) en ook komend seizoen is hij van plan om met een reis mee te gaan. Hij heeft meerdere malen beginnende skiërs lesgegeven en ook als langlaufbegeleider kunnen we rekenen op zijn altijd enthousiaste inzet. Hij is niet alleen actief tijdens onze reizen, maar komt ook regelmatig helpen bij activiteiten in Nederland, zoals de kennismakingsdag, testdagen, de ledenvergadering en de reizendag of bij lessen op sneeuwbanen in Nederland.

Maar Karel is niet alleen betrokken geweest bij de NVSV, waar wij hem vooral van kennen. Karel is o.a. actief bezig geweest bij Stichting PolVo, welke jaarlijks ‘s-zomers jeugdkampen organiseert voor jongeren in de regio Eindhoven. Daarnaast is Karel o.a. betrokken geweest en nog steeds betrokken bij vele andere organisaties en in het vrijwilligerswerk (Sailwise, Nederlandse Ski Vereniging, om er een paar te noemen).

Op 12 september was het zover. Op deze dag werd op de locatie van Stichting PolVo hun zestigjarig jubileum gevierd, een mooie aanleiding om iemand echt te verrassen, want het moest natuurlijk wel geheim blijven voor de ontvanger, en dat is goed gelukt! Na de jubileumspeech van de voorzitter van Stichting PolVo, was het woord aan de burgemeester van de gemeente Veldhoven, dhr. Jack Mikkers, om het één-en-ander in te leiden. Karel en zijn vrouw Tineke werden gevraagd naar voren te komen. De burgemeester somde op bij welke initiatieven Karel als vrijwilliger betrokken is geweest, of nog steeds is en levert een mooie opsomming op (bijna te veel om op te noemen). En ten slotte de uitreiking van de onderscheiding: “Het heeft Zijne Majesteit behaagd Karel te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.” Ook Tineke, de echtgenote van Karel, werd niet vergeten. Zij steunt Karel natuurlijk door-en-door bij zijn vele activiteiten en werd gefeliciteerd met een mooie bos bloemen.

Karel Nouwen wordt geridderd - toespraak door de burgemeester

De burgemeester spreekt Karel toe.

Karel Nouwen geridderd

Karel heeft zijn ridderorde opgespeld. Zijn vrouw Tineke houdt een bos bloemen vast.

 

 

 

De vereniging feliciteert Karel, zijn vrouw Tineke en natuurlijk de (klein)kinderen en gunt het hem van harte dat hij deze erkenning voor al zijn inzet heeft mogen ontvangen. Het bestuur heeft Karel namens de vereniging een presentje overhandigd. We hopen nog Karel nog vaak tegen te komen, in de Alpen en/of in Nederland!

Verslag kennismakingsdag 30 mei 2015

Op zaterdag 30 mei jl. was het weer eens tijd voor onze jaarlijkse kennismakingsdag. Op zich natuurlijk best een rare dag, zo ver in de lente en het moment dat iedereen al in de zomerstand lijkt te staan. Niets was minder waar: er hadden zich 50 visueel beperkten aangemeld voor deze dag. Daarnaast hebben er nog ruim 20 zienden gebruik gemaakt van de mogelijkheid om de latten of de snowboard onder te binden.

De bezoekers hebben de NVSV via verschillende kanalen gevonden en daarmee ook de uitnodiging voor de kennismakingsdag. Denk aan bijvoorbeeld onze stand op de ZieZo-beurs,de social media en mond-tot-mondreclame van onze eigen leden. We hadden zelfs twee visueel beperkte skiërs met hun begeleiders uit België op bezoek. Zij skiën elke week op de borstelbaan in Antwerpen met een vaste begeleider/leraar. Zij wilden graag eens ervaren hoe het is om in een sneeuwhal te skiën en ervaringen uitwisselen met de NVSV. Zo’n mooie opkomst hebben we de afgelopen jaren niet gehad.

Leren remmen met de pizzapunt op piste 1

Leren remmen met de pizzapunt op piste 1.

Skiën kun je ook als je heel klein bent

Ook de allerkleinste deelnemers kunnen meedoen. Starten door een poortje. De begeleider zit op de knieën in de sneeuw.

Om 10.00 uur gingen de eerste visueel beperkten met hun begeleider of leraar de baan op. Sommigen hadden nog nooit van hun leven geskied. Anderen zijn op latere leeftijd slechtziend geworden en dachten hun favoriete sport nooit meer te kunnen beoefenen. Wat is het dan mooi als deze mensen helemaal blij de baan afkomen en het onmogelijke toch weer binnen bereik blijkt te liggen. Vele kinderen kwamen met een glimlach van oor tot oor terug en de ouders werden hierdoor nog enthousiaster om mee te gaan met onze gezinnenreis.

Instructies tijdens een snowboardles

Instructies tijdens een snowboardles.

Susan en Denis poseren bovenaan piste 3

Susan en Denis poseren bovenaan piste 3.

Op onze social media hebben we een aantal leuke reacties mogen ontvangen. Onderstaand een greep uit deze reacties:

  • “Het was een supermooie skidag. Bedankt voor de goede organisatie, NVSV!”
  • “Het was heerlijk om weer eens te skiën. Ik heb onwijs genoten. Bedankt voor deze leuke dag!”
  • “Hartelijk bedankt voor de geweldige dag!”
  • “Vandaag zijn we naar de NVSV-kennismakingsdag geweest. Mijn vrouw (blind) heeft mogen meemaken hoe het is om op ski’s te staan en naar beneden te skiën. Ze was eerst bang, maar door haar begeleiders
  • heeft ze het gedaan en het gevoel van vrijheid ervaren. Zij heeft de smaak te pakken.”
  • “De hele dag waren wij druk met mensen ontvangen, wegwijs maken, materiaal regelen, op de baan begeleiden en informatie geven. De sfeer was heel ontspannen en er was veel enthousiasme, zowel bij de bezoekers als bij de NVSV’ers.”

Iedereen die zijn of haar bijdrage heft geleverd om deze kennismakingsdag tot een succes te maken: heel hartelijk bedankt!

Wintersportweekeinde bij SnowWorld Landgraaf 30 november en 1 december 2013

Door Carmen Pots

Eindelijk was het zover, het weekend van het NVSV kennismakingsweekend. Vrijdags was ik al naar een vriendin gegaan die ook mee zou gaan omdat het vanaf mijn huis erg lang rijden is naar Landgraaf. Zaterdagmorgen vroeg opstaan en snel klaar maken voor een hopelijk fantastisch ski-weekend! We kwamen rond 09.30 uur als eersten aan in Landgraaf. Eerst dus maar even lekker wat drinken en langzaam kwamen toen de anderen binnen druppelen. Na even wat kletsen met bekenden gingen we onze spullen naar de hotelkamer brengen, de onze was al vrij. Omgekleed en daarna snel naar beneden om de begeleider te zoeken waarmee we de eerste skisessie hadden.

De eerste sessie ging erg lekker, eigen techniek aangezien ik al een beetje bekend ben met het skiën, en ook handig, het was nog vrij rustig op de piste. Na 2 uurtjes skiën gingen we even lunchen en toen was het tijd om met de nieuwe begeleider de piste op te gaan. Het was ‘s middags erg druk op de piste waardoor het skiën erg bemoeilijkt werd. Vaak remmen, ontwijken en goed naar de instructies luisteren. Toch was het wel erg leuk. Ik heb geoefend met een andere techniek en dat was ook wel eens leuk om daar kennis mee te maken.

Na het skiën kon je zelf bepalen wat je ging doen, kletsen met anderen, even lekker rustig op je kamer zitten uitrusten, rondkijken in het gebouw.

‘s Avonds kregen we een lekker diner en vervolgens kon je zelf ook weer weten wat je ging doen. Ik ging al op tijd naar de hotelkamer omdat ik best moe was na het vroege opstaan en de hele dag skiën.
Zondagmorgen na het ontbijt gingen we weer snel de piste op. Helaas was het toen ook weer erg druk maar toch was het wel weer erg leuk. ‘s Middags was het iets rustiger. Dat was erg fijn want hierdoor kon ik weer lekker mijn eigen techniek toepassen en lekker vrij skiën zonder steeds te moeten remmen of uit te wijken. Rond half 5 werd ik opgehaald door mijn ouders en ging ik na een heel leuk en vooral sportief weekend voldaan weer naar huis.

Dit weekend was mijn tweede keer dat ik met de NVSV mee ben geweest en deze keer beviel het net als de eerste keer weer erg goed. Er zit voor mij dus zeker nog een derde keer of misschien zelfs wel een skireis in!

Nieuwe deelnemers- en begeleidershesjes

De hesjes zijn vervangen door nieuwe exemplaren met een duidelijke tekst, zodat we voor andere pistegebruikers goed herkenbaar zijn. De betekenis van de drie zwarte stippen is lang niet bij iedereen bekend, vandaar dat we er nu voor gekozen hebben om de tekst ‘BLIND’ en ‘GUIDE’ in grote letters te vermelden en daaronder nog wel de drie zwarte stippen, danwel de driehoek met uitroepteken. De nieuwe hesjes zijn getoond op de Reizendag op 7 december 2013:

De nieuwe NVSV hesjes BLIND dan wel GUIDE

Links de achterkant met ‘BLIND’, rechts de voorkant met ‘GUIDE’, op de achtergrond deelnemers aan de reizendag.

De nieuwe NVSV hesjes GUIDE dan wel BLIND

Links de achterkant met ‘GUIDE’ rechts de voorkant met ‘BLIND’

Geweldige langlauflessen in Gouda!

Langlaufen op de borstelbaan is wel anders dan langlaufen in de sneeuw, maar het is ook genieten!

We krijgen prima les van 2 instructrices en we hebben alle drie een eigen begeleider. Tijdens de eerste les ging alles bij mij nog moeizaam. We kregen oefeningen om te werken aan een mooie glijdende pas, maar ik stond vooral te wiebelen op mijn benen, zoekend naar mijn evenwicht en zeker toen we onze stokken tijdelijk moesten inleveren stond ik flink te stuntelen. De tweede helft van de les werd besteed aan het oefenen in remmen, heel nuttig dus. De opdrachten werden aan ieders niveau aangepast.

Tijdens de tweede les voelde ik me gelukkig al weer meer vertrouwd op de latten. Het vinden van de loipe in de borstelbaan vond ik eerst wel lastig, ook al had ik goede hulp. In de sneeuw gaat dat veel gemakkelijker. Nu plaats ik mijn ski vaak even naast de baan om de richting te bepalen en dan zet ik de ski in het spoor. Dat helpt goed.

Het fijne vind ik, dat ik nu moeilijke dingen als remmen in ploeg extra kan trainen en het gevoel voor lopen op langlaufski’s kan terughalen voordat ik in Oostenrijk ben.
Heerlijk, om zo buiten bezig te zijn en voorpret voor een vakantie in de sneeuw te hebben.

Ik kan iedereen deze lessen aanraden! De één op één instructie samen met de prettige begeleiding maken de lessen extra waardevol.

Hartelijke groet, Janita v.d. Vinne