NVSV

Nederlandse Visueel-gehandicapten Ski Vereniging

Conditie en techniek trainen in Nederland

Wintersporten is een fantastische manier van bewegen in de natuur. Of je jezelf nu op de langlauflatten door het winterlandschap voortbeweegt, op ski’s of op een snowboard de hellingen afgaat, iedereen kan er veel plezier aan beleven.

Om het wintersportplezier te vergroten, is het belangrijk dat je conditie en techniek goed zijn. Bovendien vergroot je je eigen veiligheid hierdoor. Immers, wanneer je techniek en conditie goed zijn, dan blijf je beter in balans en kun je eventuele foutjes gemakkelijker opvangen. Wij raden iedereen dan ook van harte aan om vooraf al lessen in Nederland te nemen.

In Nederland zijn er diverse mogelijkheden om lessen te volgen, zodat je beter voorbereid naar de sneeuw gaat. Kijk eens naar de volgende mogelijkheden:

  • De NVSV organiseert elk najaar een cyclus van ski- en snowboardlessen bij SnowWorld in Zoetermeer.
  • Voor de langlaufers regelt de NVSV lessen op de baan bij de Langlaufvereniging in Gouda.
  • In heel Nederland kun je terecht op rollerbanen. Met 3 tot 5 lessen kun je je uithoudingsvermogen en skitechniek al verbeteren. Ook met een visuele beperking kun je goed terecht bij een rollerbaan. Wij kunnen eventueel contact met een rollerbaan bij jou in de buurt opnemen, om te bespreken wat de mogelijkheden voor jou zijn.
  • Binnen de NVSV beschikken wij over ski- en snowboardleraren die bereid zijn om les te geven buiten de lescyclus van de NVSV om. Mocht je niet in de gelegenheid zijn om naar onze lessen te komen, neem dan contact met ons op om te kijken naar de mogelijkheden voor jou.

Via secretariaat@nvsv.nl kun je contact met ons opnemen voor nadere informatie.

Naast ski-, snowboard- en langlauflessen, is het belangrijk dat je algehele conditie goed op peil is. Dat helpt om het wintersporten langer vol te houden en er meer plezier aan te beleven. Hieronder vind je een aantal manieren om je conditie te verbeteren:

  • Hardlopen is een heel effectieve manier om een goede conditie te krijgen. Blinden en slechtzienden kunnen terecht bij een lokale afdeling van Running Blind. Kijk voor een Running Blind afdeling bij jou in de buurt op: www.runningblind.nl/regiogroepen .
  • Spinning: voor wie niet wil of kan hardlopen, is spinning een goed alternatief. Je algehele conditie gaat omhoog en je bovenbenen worden sterker.
  • Ga naar de sportschool voor een combinatie van conditietraining en krachttraining. Overleg met een instructeur wat je plannen en doelen zijn, voor een op jou afgestemd trainingsprogramma.
  • Maak regelmatig een wandeling van anderhalf tot twee uur. Doe daarnaast wat krachtoefeningen om je spieren sterker te maken, dat kan gewoon thuis.