In de media
De NVSV stond dit najaar goed in de belangstelling via filmpjes, interviews en verwijzingen op andere websites:
- Allereerst een film gemaakt voor Koninklijke Visio, waarin Marnix Kluiters met Danielle Cassee als begeleider en Thierry Appelman met Ruud Dominicus als begeleider vertellen waarom zij graag skiën met de NVSV: https://www.youtube.com/watch?v=LDZ3pLzTOlA
- Onze voorzitter komt aan het woord in dit interview op Ski Informatie: https://skiinformatie.nl/op-wintersport-als-je-slechtziend-of-blind-bent/
- En onze secretaris verteld zijn verhaal op SnowPlaza: https://www.snowplaza.nl/weblog/50976-skien-met-een-visuele-beperking/
- Snowsports Academy tot slot ondersteunt de NVSV: https://www.snowsportsacademy.com/snowsports-academy/over-ons/nieuws/snowsports-academy-ondersteunt-de-nvsv_211.html
Een artikel in de Telegraaf (en het staat ook in de Gooi en Eemlander en wellicht nog in andere kranten) over het gezin van Vulpen die met hun blind geboren zoon Max al jaren genieten van de wintersport. In maart gaan ze weer mee met de gezinnenreis.
Steeds meer blinden op lange latten de piste af
Een artikel op Ski Informatie over hoe blind skiën werkt aan de hand van de ervaringen van Marnix Kluiters.
Ski Informatie : Blind skiën, hoe werkt dat?
In dit filmpje komen een paar keer NVSV-ers in beeld : https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=DO_9yGyjYZI
Op Youtube zijn meer NVSV-gerelateerde filmpjes te vinden: https://www.youtube.com/results?search_query=nvsv+wintersport
In de media
Onze secretaris, Kees Toxopeus, is geïnterviewd voor een artikel in Delftse Post. Ze besteden wekelijks aandacht aan een Delftse sporter:
http://www.delftsepost.nl/nieuws/algemeen/72599/slechtziende-skier-houdt-van-snelheid-
Vrijwilligers zijn de drijvende krachten bij verenigingen. Zonder hen zou er veel minder mogelijk zijn op het gebied van wintersporten in Nederland. In de rubriek ‘Vrijwilliger in de spotlight’ van de Nederlandse Ski Vereniging staan deze bijzondere mensen centraal. Wat doen ze, wat drijft ze? En komen ze zelf nog een beetje aan wintersporten toe?
Vrijwilliger in de spotlight – Fenna Fleer is door de Nederlands Ski Vereniging in het zonnetje gezet: https://www.wintersport.nl/blog/2016/05/17/vrijwilliger-in-de-spotlight-fenna-fleer/
Pas op haar 45ste stond Fenna Fleer voor het eerst op de lange latten. Een leven zonder skiën kan ze zich nu alleen niet meer voorstellen. Ze is inmiddels 67, maar dat weerhoudt haar er niet van om in de winter iedere week een keer op de rolbaan te staan en het hele jaar rond aan SneeuwFit te doen. Voor Skivereniging Gelderse vallei is ze bovendien een geweldige vrijwilliger en vervult ze al jaren de rol van secretaris.
En daarnaast is ze ook begeleider bij de NVSV.
Vrijwilliger in de spotlight – Jac de Geus is door de Nederlandse Ski Vereniging in het zonnetje gezet: https://www.wintersport.nl/blog/2016/04/18/vrijwilliger-in-de-spotlight-jac-de-geus/
“Dat vrijwilligerswerk geen leeftijdsgrens kent, bewijst de 69-jarige Jac de Geus uit Hazerswoude-dorp. Jac is al 15 jaar actief binnen de Nederlandse Visueel-gehandicapten Ski Vereniging (NVSV). Hij begon zijn vrijwilligerswerk als skibegeleider van blinde en slechtziende skiërs tijdens de georganiseerde wintersportreizen naar de Alpen en werd later bestuurslid van de NVSV. Dit jaar viert Jac alweer zijn 70ste verjaardag en om te laten zien hoe trots de leden van de NVSV op hem zijn, hebben zij hem aangedragen voor onze rubriek ‘Vrijwilliger in de spotlight’.”
Omdat Fins niet echt een makkelijke taal is, volgt hieronder een vertaling (met dank aan een kennis van deelneemster Joke Smit):
Visueel-gehandicapt is geen beperking om te skiën
31 maart 2016
Leden van NVSV hebben genoten in Pallas-Ylläsberg Nationaal Park.
Vanuit het Pallasberg natuurcentrum ging een groep gidsen met de Nederlandse langlaufers richting openbare hutten van Mäntyrova en Jerisjärvi (Jerismeer).
Het enige verschil met andere langlaufers waren hun gele hesjes. De groep van 13 langlaufers horen bij de NVSV, die vereniging organiseert skireizen overal in Europa.
Ze waren de eerste keer in Pallasberg natuurcentrum in Finland.
De groepsleider, Marchel Snieder, werkt graag met speciale groepen en het was zijn voorstel om naar Pallasberg natuurcentrum te gaan.
Daar kent hij de loipes goed. Van beroep is hij chemist en werd mede geïnspireerd door kennissen.
Als gevolg van het verminderd gezichtsvermogen is NVSV opgericht voor mensen met een handicap en organiseert trips naar Oostenrijk, Frankrijk, Italie, Noorwegen en nu dus ook Finland.
De groepen worden begeleid door opgeleide gidsen die helpen bij langlaufen, snowboarden en skiën.
In Pallastunturi waren de langlaufers tevreden vooral langlaufen in Jerisjärvi was fijn en kon zonder hulp. In het rustige gebied zijn geen “files” en je kunt erg genieten van de rustige, schone, natuur.
Iedere dag ging men in een andere richting. In Mustavaara was een oud gebouw met geuren en om te voelen. De groep had als basis een blokhut en ze hebben genoten van de sauna. Het was vooral fijn dat ze de hele hut in voor zichzelf hadden. Visueel gehandicapten vinden het belangrijk dat hun spullen op dezelfde plaats te vinden zijn tijdens de vakantieweek.
Op woensdagavond 3 december hebben we de NVSV gepresenteerd bij Time for Access.
Luister de hele uitzending terug via deze MP3 (dit een dropbox link, je moet het bestand downloaden, 165 MB): https://www.dropbox.com/s/zfritk5q7lw6ku6/time{530c8cadcc13206f7d2d9001694b162bad8b01a87f580c011eb60a7bcd6fe4c4}20for{530c8cadcc13206f7d2d9001694b162bad8b01a87f580c011eb60a7bcd6fe4c4}20access{530c8cadcc13206f7d2d9001694b162bad8b01a87f580c011eb60a7bcd6fe4c4}20uitzending{530c8cadcc13206f7d2d9001694b162bad8b01a87f580c011eb60a7bcd6fe4c4}203{530c8cadcc13206f7d2d9001694b162bad8b01a87f580c011eb60a7bcd6fe4c4}20december{530c8cadcc13206f7d2d9001694b162bad8b01a87f580c011eb60a7bcd6fe4c4}202014.mp3?dl=0
Aandacht voor de NVSV op WintersportLive : http://wintersportlive.nl/wintersport-voor-mensen-met-een-visuele-beperking/
Susan Peters is geinterviewd door Radio 509 naar aanleiding van de NVSV Kennismakingsdag op 17 mei, beluister het interview hier terug (MP3 formaat): http://www.radio509.nl/files/Open_dag_NVSV.mp3
Een artikel in UWV Perspectief over ‘Blind skiën’
Project Wintersporten – Jaarrond in beweging: samenwerking Langlaufvereniging Gouda en de NVSV met de Sportimpuls subsidie van ZonMw
Bijeenkomst Zierikzee: wintersport ook voor visueel gehandicapten
Laatste update 30 mei, 21:39
Bron: http://www.pzc.nl/regio/schouwen-duiveland/bijeenkomst-zierikzee-wintersport-ook-voor-visueel-gehandicapten-1.4383335
ZIERIKZEE – Skiën met een visuele beperking? Het lijkt een vrij onmogelijke combinatie, maar het blijkt wel degelijk binnen bereik te liggen.
De Nederlandse Visueel-gehandicapten Ski Vereniging (NVSV) maakt zich er sterk voor. Voorzitter Susan Peters vertelde er gistermiddag over tijdens een bijeenkomst van de Rotary Zierikzee. Zij deed dat samen met schrijfster Annemiek van Munster. Beiden behoren tot de doelgroep en houden veel van skiën.
Begeleiding
“Iedere deelnemer krijgt één op één begeleiding. De begeleiders zijn enthousiaste skiërs, snowboarders en/of langlaufers met een passie voor wintersport en betrokkenheid bij onze deelnemers”, liet Peters weten. De begeleiders worden getest en na hun eerste, geslaagde, wintersportreis ook gecertificeerd. Eén van die begeleiders is de van oorsprong Zeeuwse Eveliene de Jongh. Zij woont in Beverwijk en heeft een managementbaan in de staalbouw.
Opleiding
Heel wat anders dus dan blinden of mensen met een visuele beperking begeleiden met wintersporten? “Ik ben zelf een enthousiast skiër en die begeleiding trok me vanuit een persoonlijke motivatie zeer aan. Al heeft het nog wel twee jaar geduurd voor ik me aanmeldde nadat ik er een artikel over had gelezen”, vertelt De Jongh. Ze heeft met plezier het opleidingstraject doorlopen. Dat gaat overigens specifiek uit van de eigen vaardigheden. Verder zijn er skileraren voor de technische instructies van de begeleiders. “De NVSV heeft 110 leden, van wie niet één in Zeeland. Terwijl de Oogvereniging toch circa 100 leden telt in deze provincie”, zegt Peters. Natuurlijk opteert zeker niet elke visueel gehandicapte ervoor om te gaan skiën, maar moet de NVSV ook nog veel doen aan naamsbekendheid.
NVSV-DEELNEEMSTER ANNEMIEK VAN MUNSTER KOMT MET TWEEDE BOEK ‘EXPEDITIE RIBBELROUTE’
Vanaf 15 oktober 2013 brengt Stichting Zicht in Zicht het tweede boek van Annemiek van Munster ‘Expeditie Ribbelroute, Slechtziendheid in het dagelijks leven’ uit. ‘Expeditie Ribbelroute’ is een verzameling columns en blogs die los van elkaar te lezen zijn, maar samen het vervolg vormen op het succesvolle debuut ‘+23 – Een revalidatieproces in beeld’. Met een lach en een traan vertelt Annemiek hoe een jonge slechtziende vrouw zichzelf staande houdt in de jungle van het dagelijks leven. En daar horen ook haar avonturen bij die zij beleefde tijdens een wintersportvakantie met de NVSV!
Net als in ‘+23’ neemt Annemiek de lezer in ‘Expeditie Ribbelroute’ op een bijzonder toegankelijke manier mee in de wereld van slechtziendheid. Waar Annemiek met haar eerste boek inzicht geeft in het acceptatie- en verwerkingsproces van haar slechtziendheid, geeft ‘Expeditie Ribbelroute’ een beeld van hoe zij na haar revalidatieproces de draad van haar vernieuwde leven weer oppakt. Bepakt met hulpmiddelen, inzicht in haar slechtziendheid en hernieuwde waardering voor zichzelf stort Annemiek zich in een leven waarin vrienden, (de komst van) geleidehond Chanda, de herinrichting van haar carrière en haar energiebalans wisselend om aandacht vragen. Annemiek schetst een eigentijds beeld van een jonge slechtziende vrouw die zichzelf staande weet te houden en de obstakels van alledag trotseert. Soms met moeite, vaak met een lach, maar altijd met doorzettingsvermogen en een flinke dosis humor.
Wederom herpakt Annemiek zichzelf en verlegt zij grenzen. Zij het dit keer ook tussen piranha’s en menselijke restanten, op een Oostenrijkse bergtop met de NVSV en in de sauna… slechts gehuld in een taststok.
Het succes van ‘+23’
Sinds het verschijnen van ‘+23, Een revalidatieproces in beeld’ van Annemiek van Munster in september 2010 zijn er al meer dan 3400 exemplaren van haar debuut verkocht. De recensies waren positief en honderden lezers reageerden zeer enthousiast. Ook de NVSV heeft ‘+23’ als relatiegeschenk ingezet om zo de begeleiders van de wintersportreizen te bedanken voor hun tomeloze inzet.
Verkoopinformatie
De zwartdrukversie van ‘Expeditie Ribbelroute’ (ISBN: 978-90-815673-0-5) kost €12,50 (plus verzendkosten). Het luisterboek is als Daisyversie (ISBN: 978-90-815673-2-9) te bestellen voor €10,-. Samen zijn ze als speciale actie te koop voor €20,- (plus verzendkosten). De zwartdruk en Daisyversie zijn verkrijgbaar bij Stichting Zicht in Zicht via annemiekvanmunster.nl of via www.annemiekvanmunster.nl . Bent u niet in staat om via internet te bestellen, dan kunt u telefonisch contact opnemen met Stichting Zicht in Zicht via 06-24778955.
Kijk voor meer informatie over ‘Expeditie Ribbelroute’, ‘+23’ en Annemiek van Munster op www.annemiekvanmunster.nl .