Informatie voor blinden en slechtzienden
Inhoudsopgave
- Inleiding
- Onze reizen
- Reizendag
- Contactpersoon & Seniorbegeleider
- Begeleiding
- Veiligheid
- Kennismaking in Nederland
- Waarom is wintersport zo leuk?
Inleiding
Heb je zin gekregen om met één van onze reizen mee te gaan? Lees dan onderstaande informatie, hier vind je antwoorden op onder meer de volgende vragen:
- Wat voor soort reizen biedt de NVSV aan?
- Wat houdt de reizendag in?
- Wat doet een begeleider voor mij als visueel beperkte deelnemer?
Je betaald alleen voor je eigen reis, dus niet voor de begeleiding. Onze begeleiders en leraren krijgen wel een tegemoetkoming en daar is geld voor nodig. Je kan deze brief gebruiken om bij je werkgever een financiële bijdrag te vragen in het kader van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen: Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen in de vorm van financiële ondersteuning van de NVSV
Onze reizen
De NVSV organiseert elk jaar meerdere wintersportreizen voor visueel beperkten, begeleiders, leraren en medereizigers. Alle NVSV-reizen zijn groepsreizen. De grootte van een groep is afhankelijk van het aantal inschrijvingen. Een groep bestaat uit minimaal 6 reisdeelnemers. Bij sommige reizen ligt het maximum op 25 reisdeelnemers, bij andere reizen is er geen beperking.
De NVSV organiseert reizen naar Europese wintersportgebieden. De meeste vakanties worden georganiseerd in Oostenrijk en Frankrijk, maar er staan ook wel reizen op het programma naar Noorwegen, Italië en Finland. Het reizenprogramma is verdeeld in de categorieën skiën, snowboarden of langlaufen of een combinatie van deze wintersporten. Het niveau van de deelnemers varieert, daarom zijn er zowel reizen voor beginners als voor gevorderden. Ook combinaties zijn mogelijk. Er wordt altijd 1 op 1 begeleid. Elk jaar wordt een ander reizenprogramma aangeboden. En wil je alleen (sneeuwschoen)wandelen, dan kan dat bij meerdere reizen ook.
De meeste reizen duren acht tot tien dagen en vinden plaats in januari, februari of maart, waarbij zoveel mogelijk wordt getracht de drukke vakantieperiodes te mijden, vanwege de drukte op de pistes. Bijkomend voordeel zijn de lagere kosten. Meestal zijn de vakanties op basis van halfpension (ontbijt en diner) en wordt (‘s nachts) gereisd per bus of slaaptrein. Zowel de visueel beperkten als de begeleiders ontvangen eind juli bericht dat het nieuwe reizenprogramma is uitgekomen. Je kunt dan tot eind september een keuze maken uit het reizenaanbod. Aanmeldingen na eind september kunnen niet gegarandeerd worden.
Voor gezinnen met een visueel beperkt kind en/of ouder wordt een aparte reis buiten de schoolvakanties georganiseerd. Tijdens deze reis krijgen de visueel beperkte kinderen en/of ouders privéskiles van een Nederlandssprekende skileraar tegen hetzelfde tarief als skiles in een skiklas bij de lokale skischool. De goedziende kinderen kunnen skiles in een skiklas nemen. De ouders kunnen overdag zichzelf vermaken op de lange latten. Zodoende kan het hele gezin genieten van de wintersportvakantie.
In 2019 is voor het eerst een jongerenreis georganiseerd, deze vindt plaats in de week voor Kerst.
Voor meer over onze reizen en ons reizenaanbod, zie de reizengids.
Reizendag
Als voorbereiding op de reizen vindt er ieder jaar een reizenmiddag plaats. Deze is meestal op de eerste zaterdagmiddag in december vlak bij Rotterdam Centraal. Tijdens deze middag kunnen deelnemers aan de reizen kennis met elkaar maken. Bovendien kunnen concrete afspraken over de reis worden gemaakt, zoals de opstapplaatsen, kamerindeling, wie met wie reist, niveaus, enzovoort. Verder is het voor bestaande leden van de vereniging een gezellige manier om elkaar weer eens te ontmoeten.
Voor de gezinnenreis wordt er een aparte reizendag georganiseerd in november/december in SnowWorld Zoetermeer, waarbij de kinderen alvast een skilesje kunnen volgen en de leraren ontmoeten van wie ze tijdens de wintersportvakantie les gaan krijgen. Voor hun ouders is dit ook een mogelijkheid om nadere informatie te krijgen over deze gezinnenreis.
Contactpersoon & Seniorbegeleider
Het bestuur vraagt in elke reisgroep één koppel van de NVSV-leden om namens de groep op te treden als contactpersoon (CP) en seniorbegeleider (SB). Zij fungeren als contactpunt voor het bestuur en de reisgroep en zijn tevens aanspreekpunt binnen de reisgroep. De contactpersoon en seniorbegeleider ontvangen van het bestuur relevante informatie over de reis zoals vertrek- en aankomsttijden van bus of trein en namen en adressen van de medereizigers. De contactpersoon en seniorbegeleider inventariseren op de reizendag bijvoorbeeld ook of er behoefte is aan lessen en mogelijkheden om samen te reizen naar het vertrekpunt in Nederland.
Begeleiding
De belangrijkste taak van de begeleiders is natuurlijk de begeleiding tijdens het skiën, snowboarden of langlaufen. Daarnaast helpen begeleiders tijdens de reis (bij het in- en overstappen) en verlenen zij hand- en spandiensten in het hotel bij maaltijdbuffetten en als je na het wintersporten even wilt winkelen in het dorp. Wij gaan ervan uit dat de visueel beperkte deelnemer zich verder zelfstandig kan redden.
De NVSV zorgt steeds voor voldoende begeleiders. Het is ook mogelijk om uit praktische overwegingen of gewoon voor de gezelligheid een partner of een vriend als persoonlijk begeleider mee te nemen op vakantie. Een persoonlijk begeleider begeleidt NIET tijdens het wintersporten, daartoe zijn alleen geteste algemeen begeleiders bevoegd. Van hen wordt ook niet verwacht dat zij tijdens de vakantie de groep begeleiden. Een persoonlijk begeleider is er uitsluitend omdat jij dat graag wilt.
Veiligheid
Om andere wintersporters in de loipes en op de pistes opmerkzaam te maken op langlaufende en skiënde visueel beperkten, wordt gebruik gemaakt van gele herkenningshesjes. Het herkenningshesje voor een visueel beperkte is voorzien van het woord ‘BLIND’. Het herkenningshesje voor een begeleider is voorzien van het woord ‘GUIDE’ en een in een driehoek geplaatst uitroepteken met de tekst ‘Guide/begeleiter’ eronder. De hesjes zijn door de kleur en het contrast ook op grotere afstand goed herkenbaar en vergroten daardoor de veiligheid tijdens het wintersporten. Bij deelname aan een door de NVSV georganiseerde reis is het dragen van het herkenningshesje tijdens het langlaufen, skiën of snowboarden verplicht. Visueel beperkte leden krijgen dit hesje van de vereniging in eigendom. Begeleiders krijgen het begeleidershesje in bruikleen. De hesjes zijn ook te koop bij de vereniging. Tevens wordt het dragen van een helm zeer aangeraden. Omdat de snelheden op de pistes hoger zijn dan vroeger, gebeuren meer ongelukken waarbij de wintersporter hoofdletsel oploopt. Een helm kan ernstige(re) schade voorkomen. In de meeste wintersportgebieden is het dragen van een helm voor kinderen reeds verplicht. Er komen ook steeds meer stemmen op, dit ook voor volwassenen verplicht te stellen.
Kennismaking in Nederland
Om de stap naar het meegaan met een wintersportvakantie te verkleinen, organiseert de NVSV jaarlijks een kennismakingsdag. Op dit evenement kan iedereen die blind of slechtziend is een uur komen skiën of snowboarden op de sneeuwbaan van Snowworld Zoetermeer. Indien de belangstellende nog geen ski-ervaring heeft, wordt er voor skiles gezorgd door een skileraar. Als men al wel enige ervaring heeft, kan men ook begeleid worden door één van de NVSV-begeleiders. Het is wel nodig je van tevoren aan te melden, zodat bekend is hoeveel belangstelling er is en er een indeling kan worden gemaakt wie wanneer op de dag skiet.
Waarom is wintersport zo leuk?
Tot slot enkele enthousiaste reacties van onze leden:
- “Skiën is voor mij een van de weinige actieve sporten die je ook als blinde/slechtziende goed kunt beoefenen, weliswaar met begeleiding, maar het skiën moet je toch echt zelf doen. Je bent de hele dag heel actief bezig en komt dan moe maar voldaan en tevreden terug in het hotel, waar je gezellig met elkaar lekker kan eten en drinken.”
- “Ondanks dat je tijdens het skiën iedere seconde afhankelijk bent van je begeleider, geeft het een enorm gevoel van vrijheid als je op zo’n helling naar beneden zoeft.”
- Lees hier reisverslagen van de afgelopen jaren.
Voor meer informatie over: bijvoorbeeld onze vereniging, onze reizen, de begeleiding, of het aangepast wintersporten kun je altijd vrijblijvend contact met ons opnemen via secretariaat@nvsv.nl .