NVSV

Nederlandse Visueel-gehandicapten Ski Vereniging

Voorwoord van de voorzitter

Allereerst wil ik jullie allen een gelukkig, gezond en sportief nieuwjaar wensen met hopelijk veel wintersportplezier. In december was de eerste wintersportreis van het seizoen. Toen vond de jongerereis plaats in Bramberg. Een groep van bijna 20 jongeren genoot van de sneeuw en van de gezelligheid. Van deze reis is ook een reisverslag van gemaakt. Ondertussen is de eerste langlaufgroep terug en is de eerste week van de volwassenenreizen in Bramberg.

Ik wens ieder daar veel plezier mee.

Afgelopen december vond de algemene leden vergadering plaats in Rotterdam. Hier kwam onder andere naar voren dat leden het prettig vinden als tijdig bekend wordt als de periode van een bestuurslid aflopend is. Wij hebben afgesproken dat deze informatie op de website komt en een maand voor de vergadering ook een mail naar jullie wordt gestuurd hierover.

Daarnaast kwam de vraag naar boven hoe de schriftelijke stemming plaats gaat vinden voor bestuursleden die zich (her)verkiesbaar stellen. Hiervoor hebben we een procedure op papier gezet en deze wordt spoedig meegestuurd met de notulen van de algemene vergadering. De afgelopen jaren hebben we verkiezingen voor bestuursleden altijd mondeling gedaan, echter is het zo dat dat niet correct is volgens de statuten waar een lid ons op wees. Met de procedure proberen wij zoveel mogelijk rekening te houden met de toegankelijkheid voor iedereen.

Ik wens alle deelnemers, begeleiders, leraren en medereizigers een veilige en gezellige wintersportreis toe.

Met vriendelijke groet, Floris Ephraim

Voorzitter.

Verslag Jongerenreis, december 2022

Door deelnemer Kristina Misiūnaitė

Zondagmiddag, de week voor Kerst. De voorpret is allang begonnen in onze WhatsAppgroep, want wie neemt welke (braille)spelletjes mee? De laatste dingen inpakken en uiteraard vergeten wat je eventueel nog zou kunnen vergeten mee te nemen. Dan op naar Leiden, Alphen aan den Rijn of Ede/Wageningen, om in de bus te springen, met als eindbestemming het Oostenrijkse toneel waar een geweldige, onvergetelijke ski week zou plaatsvinden. Na een flink pauzetje van tien jaar stond ik weer op de latten: beetje wennen en in pizzapunt eerst, maar al snel probeerde ik steeds meer parallel te skiën en gedurende de week zelfs even mijn skistokken kunnen gebruiken waar ze voor bedoeld zijn, in plaats van je krampachtig aan op te trekken bij iedere bocht.

Wat een gek gevoel was het om ’s nachts in Duitsland met z’n allen aan de Heise choco te zitten rond een uurtje of drie en toch echt iets onder onze voeten te voelen dat op sneeuw leek! Gezellig opgepropt in de bus, met al onze wintersportspullen plus genoeg eten en drinken voor onderweg, wat eigenlijk te veel bleek te zijn achteraf. En niet te vergeten een kussentje, om toch een poging te wagen een dutje te doen in de bus, want bij aankomst gingen we na het huren van spullen meteen de piste op! Eenmaal aan je voeten was je hartstikke blij met dat schoeisel en zo, al kwam de ontdekking dat de bindingen van mijn skischoenen verkeerd zaten waardoor ik pijn had aan mijn schenen, stiekem wel een paar daagjes te laat. Opbergen en terugvinden van die spullen bleek af en toe ook een vak apart, maar altijd mooi om van elkaar te leren dat er vele verschillende manieren zijn om te zien en te kijken: met ogen, via goed onthouden of een museum-achtige speurtocht om al voelend jouw materialen terug te vinden de volgende dag. Een ski verliezen in de stoeltjeslift of een snowboard dat onherroepelijk het bos in vliegt zonder boardster, geeft gewoon nog een extra challenge, maar is zeker niet onoverkomelijk 😊.

Wat hebben we allemaal ontzettend genoten, gelachen, gezongen, gedanst tijdens de après-ski en nog veel vaker… Wat geeft het onbeschrijfelijk veel vertrouwen en een kik om gewoon zelf de berg af te kunnen gaan, gehuld in zo’n knalgeel hesje met wat begeleidersaanwijzingen hier en daar indien nodig, ieder op zijn/haar eigen niveau en tempo. Je kunt letterlijk vaak zo veel meer dan je aanvankelijk denkt misschien. Als skisafarigangers deden wij naast Bramberg nog twee andere skigebieden aan, ook vol prachtige brede pistes en heerlijk eten en drinken tussendoor. Het ene gebied was voor mij een oude bekende en zeer geliefd, te weten de Gerlos Platte.

Groepsfoto Jongerenreis 2022 op het terras van het restaurant bij de Gerlos Platte met een piste op de achtergrond

Groepsfoto Jongerenreis 2022 op het terras van het restaurant bij de Gerlos Platte met een piste op de achtergrond

Het andere vertaalde zowel Siri als de dicteerfunctie steevast met zalmzee, dus als lezer moet je maar zelf even bedenken waar we die dag zijn geweest (zalmzee = Zell am See). Ook de bonte muziekavond mag niet onbenoemd blijven, natuurlijk niet! Onvergetelijk mooie zelfgeschreven liedjes over de Bramberg reizen Kerstavond passeerden de revue. Ook kon ik het niet laten om in een poëtische uitspatting te proberen in woorden te vatten hoe bijzonder deze reis is geweest. Eigenlijk is dat toch ‘mission impossible’ hoor.

Durf te zijn wie je bent, ga letterlijk en figuurlijk af en toe flink breeduit zitten: in gondel of stoeltjeslift, niet op de piste, want remmen in de spagaat gaat net niet helemaal lukken, weet ik toevallig uit ervaring ☹

Enorm dankbaar ben ik voor deze ervaring en alle leuke contacten die ik aan deze reis heb overgehouden. Laten we elkaar blijven helpen en volgend jaar gewoon weer meegaan.

Nieuws van de begeleiderscommissie

Net geïnstalleerd als nieuw bestuurslid begeleiding mag ik het stokje overnemen van Marc van Heijningen die geen mooiere legacy had kunnen organiseren dan 14 nieuwe begeleiders en/of leraren langlauf/skiën/snowboard/wandelen over te dragen. De snowboard/ski “nieuwelingen” zijn getest tijdens onze evenementen, maar ook op afspraak met dank aan onze visueel beperkte leden die daar tijd voor vrij willen en kunnen maken.

Op een enkeling na gaan deze nieuwe begeleiders/leraren ook mee op onze reizen naar de sneeuw!

@Marc: superdank voor deze legacy!

Tijdens de jongerenreis mochten wij al 4 van deze rookies verwelkomen en dat is supergoed gegaan, niet alleen op de piste met lesgeven en begeleiden maar ook tijdens hun spetterende Queen optreden tijdens de bonte avond: welkom bij de NVSV: Anneke, Lonneke, Sjoerd en Muuk.

Tijdens de jongerenreis gebeurde nog meer ontwikkelingen op het begeleidingsfront: spontaan uit de Anwärter opleiding meldde zich een Nederlandse skileraar uit Neukirchen die tijdens de opleiding van Frank had gehoord wat de NVSV doet en omdat zijn seizoen nog niet was begonnen hebben wij hem “ingewerkt” en BAM: weer een leraar erbij!

En of het niet genoeg is: op de Gerloslatte hebben wij drie medereizigers kennis laten maken met het begeleiden van visueel beperkten op de latten en ook zij kloppen aan de poort om mee te gaan met een van onze reizen!! Anneke heeft zich aangemeld voor de gezinnenreis!

Zodoende gaan op de Bramberg 1 en 2 reizen, en op de gezinnenreis veel nieuwe gezichten mee op de eerste praktijkafdalingen met onze deelnemers te maken.

Veel aanmeldingen dus, maar wij blijven op zoek naar “verse” begeleiders/leraren, met name zoeken wij jongere leraren/begeleiders, dus als je na het lezen van dit stuk nog iemand weet: laat het ons weten!

In overleg met de NSkiV krijgen de nieuwe BeLe’s (Begeleiders/Leraren) een opleiding aangeboden tot Aangepast Wintersportbegeleider. In deze module worden zij online getest op een aantal theorie onderdelen en maken zij een praktijk portfolio wat door de afdeling opleidingen van de NSkiV wordt beoordeeld.

Als zij de module met succes hebben beëindigd ontvangen zij een certificaat. Wij hopen in de volgende nieuwsbrief de geslaagden te kunnen feliciteren.

Wat staat er nog meer op de agenda?

Natuurlijk de komende reizen waarin wij een flink aantal nieuwe BeLe’s verwelkomen maar ook organiseren wij op 12 februari een kennismakingsbijeenkomst in SnowWorld Zoetermeer voor onze gezinnenreis.

Tijdens deze bijeenkomst verwelkomen en informeren wij niet alleen nieuwe gezinnen maar bieden ook de gelegenheid om weer even in te komen voor de gezinnen die in maart meegaan op de gezinnenreis.

Ook testen wij weer twee nieuwe skibegeleiders die graag meegaan op de gezinnenreis.

Als je (ge)zin hebt om mee te doen meldt je aan op begeleiding@nvsv.nl en wij sturen je begin februari het programma.

Uiteraard zijn ook BeLe’s van harte welkom.

 

Namens de Begeleiderscommissie

Adri

Nieuws van de Commissie binnenlandse activiteiten

Ik ben Louis Zadelaar, NSkiV skileraar en skileraar aangepast. Maar ik houd ook van boarden, langlaufen en bergklimmen.

Louis Zadelaar, maar dan niet in zijn skikleding

Louis Zadelaar, maar dan niet in zijn skikleding

Vooral leuk aan skiën in NVSV-verband is het bedenken van oplossingen, zodat iedereen kan sneeuwsporten.

Maar er wordt niet alleen in de Alpen geskied. In Nederland zijn er vele mogelijkheden om op indoorbanen te lessen, ook in de zomer, als het heel rustig is.

Kan niet bestaat niet. Mijn motto is: Het kan lekker wel!

De NVSV in de Vakantiespecial 2022 van Passend lezen: ‘Prikkel je zintuigen’

De Voorste Kamer heeft op de valreep van 2022 een vakantiespecial uitgebracht, met daarin onder andere informatie over stedentrips en actieve- en zonvakanties. Maar er is ook aandacht voor wintersport. Denk aan een beeldbeschrijving van een Oostenrijkse alm en de nodige reistips.

Maar ook: twee interviews met de NVSV. Je kunt ze hieronder beluisteren, maar als je de volledige special wil bestellen, kan dat via deze link naar Passend Lezen 

Dit is een MP3 met algemene informatie over de NVSV:

En er is een MP3 interview met een deelneemster:

Oorkonde voor Jac de Geus voor zijn jarenlange inzet voor het tourisme in Bramberg

Jac de Geus is door de burgemeester van Bramberg en door de voorzitter van het Tourismus verband verrast en gehuldigd voor zijn jarenlange onvoorwaardelijke inzet voor het tourisme in Bramberg en zijn trouwe band met de familie van het Smaragdhotel Tauernblick.

Na het diner is hij door zowel de burgemeester als voorzitter toegesproken waarin heel veel waardering en dank de boventoon voerde.

Oorkonde voor Jac de Geus in Bramberg

Oorkonde voor Jac de Geus in Bramberg

 

Voorwoord van de voorzitter

Beste NVSV-er

Het is alweer oktober, de winter komt er al bijna aan. De eerste sneeuw is al gevallen in de Alpen. De inschrijving voor het komende winterseizoen is inmiddels gesloten. Blij om te zien dat velen van jullie zich weer hebben aangemeld. Ik hoop dat het aanmelden via de nieuwe ledensite goed is gegaan. Voor de reizen zijn wij nog wel opzoek naar begeleiders en of leraren.

In september stonden wij op de Ziezo Beurs in Utrecht. Ik ben van mening dat we zeker een aantal mensen hebben laten zien dat wintersport prima kan met een visuele beperking. Sterker nog, een aantal mensen die wij hebben gesproken zijn ook direct lid geworden en aangemeld voor een reis. Ik vond het ook erg leuk om een aantal bekenden te spreken op die dag.

Nu de winter steeds dichterbij komt, komen de binnenlandse activiteiten ook steeds dichterbij. We beginnen 6 november met de start van het seizoen. Op deze dag is ook de kennismakingsdag voor geïnteresseerden die kennis willen maken met skiën of snowboarden. Natuurlijk kan jij je ook aanmelden voor een uurtje skiën of snowboarden. Hiervoor volgt spoedig een uitnodiging.

Daarnaast gaan we in november weer drie lessen skiën in SnowWorld organiseren, hiervoor volgt ook een uitnodiging.

Een belangrijke dag om in je agenda te zetten is zaterdag 10 december. Dan vindt de algemene ledenvergadering plaats en de reizendag. Dit vindt weer plaats in Rotterdam. Uiteraard krijgen jullie hiervoor het jaarverslag en de gelegenheid om vragen te stellen aan ons als bestuur.

Hopelijk zien we jou op 6 november in Zoetermeer en 10 december in Rotterdam. Voor nu wil ik jullie alle goeds wensen en hou in gedachten: het is bijna winter!

Met vriendelijke groet,

Floris Ephraim
Voorzitter

Nieuws van de reizencommissie

De inschrijving voor de reizen van komend seizoen verloopt positief. Voor vrijwel alle reizen zijn er voldoende aanmeldingen om ze te laten doorgaan.

Voor de reis naar Le Corbier, Frankrijk is het aantal aanmeldingen helaas te laag om deze reis te laten doorgaan. De ingeschrevenen zijn in overleg overgeboekt naar één der andere reizen.

De reis naar Äkäslompolo, Finland kent nog enkele onzekerheden in verband met de geopolitieke situatie ter plekke. Vooralsnog gaan we er van uit dat de reis in maart a.s. kan doorgaan.

Route van Schiphol naar Äkäslompolo via vliegveld Kittala

Route van Schiphol naar Äkäslompolo via vliegveld Kittala

Nieuws van de begeleiderscommissie

Vanwege de vele aanmeldingen voor de reizen komen we begeleiders en leraren tekort voor diverse reizen. Dus heb je je nog niet aangemeld als begeleider of leraar, doe dit dan alsnog! En ken je mensen die misschien ook begeleider willen worden of als leraar mee willen met een van onze reizen, laat het ons dat weten. Geïnteresseerde kandidaten kunnen zich melden via begeleiding@nvsv.nl en zijn ook welkom op de kennismakingsdag op zondag 6 november in Snowworld Zoetermeer. Onze bestaande begeleiders en leraren kunnen contact opnemen met Jac de Geus via boeking@nvsv.nl.

Sinds enige jaren vragen wij onze vrijwilligers om een (gratis) VOG aan te vragen voor hun activiteiten bij de NVSV. Wij hanteren een geldigheid van 4 jaar voor zo’n VOG. Aangezien de eerste VOGs in 2018 zijn aangevraagd zullen we een aantal VOGs moeten vernieuwen. Je hoeft daar zelf nog geen actie voor te ondernemen, maar mogelijk krijg je binnenkort een uitnodiging om een nieuwe VOG aan te vragen.

Helaas zijn er ook begeleiders die om diverse reden hun lidmaatschap opzeggen. We zijn deze begeleiders natuurlijk dankbaar voor hun inzet in de afgelopen jaren en hopen dat zij met plezier terugkijken op hun NVSV-tijd. Afgelopen periode hebben we opzegging ontvangen van Jan Brouwer en Henk van Assen.

Nieuws van de commissie binnenlandse activiteiten

De voorbereidingen zijn afgerond en we kunnen jullie nu het volgende aanbieden:

Op 8 en 9 oktober organiseerde het bestuur van de NVSV een trainingsweekend voor de leraren en begeleiders (BeLe’s) van de NVSV.

De afgelopen jaren zijn, ondanks de lockdowns, een aantal wintersportreizen doorgegaan en hebben wij kunnen skiën en snowboarden in goede omstandigheden op heel rustige pistes.

Tijdens en na deze reizen hebben wij drie pijlers benoemd om onze reizen inhoud te geven: Veiligheid-Plezier-Ontwikkeling. Uit deze evaluaties is inmiddels een BeLe tips and tricks kaart samengesteld en gepubliceerd op de NVSV-website.

De komende winter verwachten wij meer drukte op de pistes en dus is de noodzaak om aandacht te geven aan de eerste pijler: Veiligheid.

Namens het bestuur heeft Adri een commissie samengesteld waarin Ilva van den Noordt, Floor Jurriens, Pieter de Lange en Adri van der Plas zitting hebben genomen. Alle bij ons geregistreerde BeLe’s werden door de commissie uitgenodigd en 56 BeLe’s reageerden positief, waaronder een aantal nieuwe, om deel te nemen. Hieronder een verslag.

Voorafgaande aan het weekend is aan de BeLe’s gevraagd wat zij verstaan onder veiligheid in relatie tot onze visueel beperkte deelnemers. Dezelfde vraag hebben wij ook aan 14 visueel beperkte deelnemers gevraagd. Veel overeenkomsten, maar ook wel verschillen, waardoor de commissie in staat was om een passend programma te maken.

Op zaterdag startte de training met een maaltijd waarbij groepjes van drie personen werden gevormd. De eerste werd visueel beperkt “gemaakt” d.m.v. een aangepaste bril, de tweede ander ging begeleiden en de derde ging observeren en met name letten op de vragen en informatie van de begeleider. In de loop van de maaltijd ruilden de groepsleden van rol. Dit leverde al veel inzichten op.

BeLe weekend oefenen bij een lopend buffet met een simulatiebril

BeLe weekend oefenen bij een lopend buffet met een simulatiebril

 

Na de maaltijd volgde een interactieve presentatie, waarbij het thema communicatie centraal stond. Wat vertel je wel of juist niet, maar vooral: hoe komt de BeLe erachter wat de visueel beperkte wintersporter wil/kan/nodig heeft om veilig en met plezier te skiën/boarden? In dit onderdeel werd ook de kern van het zondagochtendprogramma benadrukt.

Op zondagmorgen stonden de BeLe’s op de skibanen van SnowWorld en gingen wederom in groepjes met wisselende rolverdeling skiën met simulatiebril/begeleiden/observeren. Ook hier werden weer nieuwe inzichten en ervaringen opgedaan.

BeLe weekend oefenen bij SnowWorld met een simulatiebril

BeLe weekend oefenen bij SnowWorld met een simulatiebril

Tot slot is aan de BeLe’s gevraagd om aan de hand van een aantal vragen hun observaties, bevindingen en verbeterpunten te benoemen. Dat leverde zeer waardevolle informatie op en een aantal bevindingen kunnen wij meteen toepassen.

Tevens staan we op het punt om vanuit de evaluaties drie projecten te starten waardoor wij menen dat dit weekend uitermate geslaagd is, mede door de hoge opkomst en de enthousiaste reacties:

 1. Opleiding/instructie nieuwe begeleiders en leraren in samenwerking met de NSkiV.
 2. Praktijktrainingen en permanente educatie bestaande BeLe’s.
 3. Tips and Tricks kaart actualiseren aan de hand van feed back uit dit weekend.

Al met al een zeer waardevol weekend waarin wij enerzijds permanente educatie hebben kunnen laten plaatsvinden, nieuwe BeLe’s hebben gerekruteerd en genoeg aanmeldingen om onze reizen doorgang te laten vinden!

Namens Ilva, Floor en Pieter

Adri

Voorwoord van de voorzitter

Beste NVSV-er

De zomerse temperaturen vliegen ons om de oren. Boven de 30 graden is voor mij al snel te heet, daarom denken wij alvast aan de winter. Binnenkort komt de reizengids online. Het aanmelden van reizen gaat dit keer anders dan de afgelopen jaren, dit gaat gebeuren via de nieuwe Ledensite. Hier volgt nog uitleg over. Wat ik wel kan vertellen is dat de site door een aantal leden getest is op toegankelijkheid.

NVSV ledensite voorpagina

NVSV ledensite voorpagina

Het heeft even geduurd, maar wij hebben een positieve reactie gehad van de kascommissie over het boekjaar 2020-2021. De kascommissie is tot de conclusie gekomen dat over het boekjaar 2020-2021 bij de aankomende ledenvergadering décharge wordt gevraagd aan de leden. De brief van kascommissie en de notulen van de afgelopen vergadering is al verstuurd aan alle leden. Lorenz, onze penningmeester, zal er in deze nieuwsbrief nog meer over vertellen.

Marc van Heijningen, bestuurslid begeleiders, heeft bij de afgelopen ledenvergadering aangegeven dat hij na dit jaar gaat stoppen als bestuurslid. Adri van der Plas, nu bestuurslid binnenlandse activiteiten, gaat de rol van Marc overnemen. Hierdoor komt de functie van Adri vrij. Over de inhoud van de functie vertelt Adri meer. Mocht je interesse hebben in de functie meld je dan bij ons.

Op de Ziezo Beurs, die voor veel leden wel bekend is, zijn wij dit jaar ook aanwezig. De Ziezo Beurs vindt dit jaar plaats op 30 september en 1 oktober. Kom gerust even langs op de stand van de NVSV.

Logo ZieZo Beurs

Logo ZieZo Beurs

Wij gaan een weekend organiseren alleen voor begeleiders en leraren met aandacht voor veilig en verantwoord begeleiden. Wij hopen dat dit een win-win situatie op gaat leveren voor de begeleiders, leraren en de deelnemers.

Voor nu wil ik jullie allen nog een fijne zomer wensen en hoop ieder snel weer te zien. Mochten jullie vragen hebben aan een van ons neem dan contact met ons op.

Met vriendelijke groet,

Floris Ephraim
Voorzitter

Bericht van de penningmeester

Beste leden,

Zoals Floris al heeft opgemerkt in het voorwoord zijn we wat de jaarrekening 2020-2021 rond met de kascommissie. De opmerkingen van de kascommissie zijn besproken en er zijn enkele verbeterpunten opgevolgd. Er is in overleg bepaald dat de jaarrekening niet zal worden aangepast. De kascommissie heeft nu een positief advies gegeven richting de leden, over de décharge zal zoals door Floris is aangegeven worden gestemd tijdens de volgende ledenvergadering in december.

Ondertussen is het boekjaar 2021-2022 afgesloten en is de eerste stap in de nieuwe controleprocedure gestart. De boekingen zijn aan de (nieuwe) kascommissie aangeleverd en er zal daar een eerste controle worden uitgevoerd. De verschillende stappen in de controleprocedure lopen tot 15 november, waarna de jaarrekening aan de leden wordt aangeboden. We hebben daarbij veel profijt van ons abonnement op het boekhoudpakket Exact, waardoor we zelf overzichten kunnen maken en verbeteringen kunnen aanbrengen, zonder tussenkomst van de boekhouder en/of accountant.

Graag zie ik jullie op de ALV in december, of al eerder op het begeleidersweekend.

 

Nieuws van de commissie binnenlandse activiteiten

Om alvast in de winterse sferen te komen onderstaand een samenvatting waar wij momenteel mee bezig zijn en wat jullie de komende maanden in de agenda kunnen zetten:

 1. Wij pakken de draad weer op om lessen te laten verzorgen bij de indoor rolskibanen. Wij zijn hen deze zomer aan het benaderen en zo nodig (weer) instructie te geven voordat onze leden weer kunnen inschrijven.
 2. De contacten en contracten met SnowWorld zijn weer ververst en op basis van de voorgaande afspraken gaan wij verder! Een belangrijk punt waar wij nog met hen over in gesprek zijn is de plek waar de geleidehonden kunnen rusten als wij de baan op zijn, wordt vervolgd!
 3. Wij willen ook dit jaar weer de gevorderden groepslessen gaan aanbieden, over inschrijven en data ontvangen jullie t.z.t bericht.
 4. Begin oktober organiseren wij een avond en ochtend voor onze leraren en begeleiders waarin de theorie en praktijk over veiligheid in het algemeen maar NVSV-veiligheid in het bijzonder wordt behandeld en getraind.
 5. Tijdens de ZieZo beurs op 30 september en 1 oktober zijn wij aanwezig met een stand en bemensing.
 6. De voorbereidingen voor de NVSV kick-off dag zijn inmiddels ook opgestart, ook daarover na de zomervakantie meer nieuws.
 7. Zoals jullie hebben kunnen lezen in het voorwoord zal ik Marc zijn taken en bestuur portefeuille geleidelijk overnemen en gaan wij op zoek naar een bestuurslid die dan mijn taken kan overnemen. Als je informatie of interesse hebt mag je mij altijd bellen of mailen: atrois@live.nl / +31 6 3735 5778. Tot die tijd zal ik beide functies combineren in nauw overleg met Marc.
 8. Een aantal leden zijn al begonnen met individuele trainingen in Snow World, dat kan uiteraard en bel of app mij en dan coördineer ik de huur en baantoegang. Uiteraard ben je vrij in de keuze van je leraar of begeleider.

  Dan hieronder de kalender met belangrijke data:

  30 september – 1 oktober                           ZieZo beurs, Jaarbeurs Utrecht

  8 en 9 oktober                                               Trainen begeleiders en leraren

  6 november                                                   Kick off NVSV wintersport in SnowWorld Zoetermeer

  10 december                                                 ALV en reizen dag, “onze” locatie in Rotterdam

  Hartelijke groet

  Adri

  atrois@live.nl

  0637355778

  Voorlopig Reizenprogramma seizoen 2022-2023

  Dit jaar duurt het samenstellen van het reizenprogramma langer dan voorgaande jaren. Vele bestemmingen en vervoerders wachten nog met afgeven van beschikbaarheid voor groepen, prijzen, etc. Dit wordt volgens eigen zeggen veroorzaakt door de vele onzekerheden voor komend seizoen met betrekking tot nog een mogelijke volgende Covid-golf, de situatie in verband met de oorlog in Oekraïne én de ontwikkeling van de kosten in verband de huidige hoge inflatiegolf en energieprijzen.

  Het voorlopige NVSV-programma voor komend seizoen ziet er als volgt uit:

  vertrek / terug doelgroep bestemming type reis duur vervoer
             
  zon. 18 – zat. 24 dec. Jongeren Bramberg alpine 7 dgn bus (hele week) / royal class
  vrij. 13 – zon. 22 jan. Volwassenen Pertisau langlauf 10 dgn nachtslaaptrein + transfer
  vrij. 13 – zon. 22 jan. Volwassenen Bramberg combinatie 10 dgn nachtpendelbus / 1st class
  vrij. 20 – zon. 29 jan. Volwassenen Bramberg combinatie 10 dgn nachtpendelbus / 1st class
  zat. 28 jan. – zat. 4 feb. Volwassenen Maria Alm alpine 8 dgn nachtpendelbus / royal class
  vrij.  17 – zon. 26 mrt. Volwassenen La Rosière alpine 10 dgn nachtpendelbus / royal class
  vrij. 3 – zon. 12 mrt. Volwassenen Passo Pordoi alpine 10 dgn nachtpendelbus / 1st class
  zat. 18 – zat. 25 mrt ?? Volwassenen Äkäslompolo langlauf 10 dgn vliegen +  transfer
  zon. 19 – zon. 26 mrt. Gezinnen Bramberg alpine 8 dgn eigen vervoer

  Zekere data zijn de Volwassenreizen naar Pertisau, Bramberg en Maria Alm, alle drie in Oostenrijk, Passo Pordoi in Italië en La Rosière in Frankrijk. Die kun je eventueel plannen in je agenda,

  • Voor de Jongerenreis zijn we in onderhandeling om te verschuiven naar de week van 1 – 7 januari. Dit in verband met de schoolvakanties, die pas zaterdag 17 december beginnen. Echter, die week plannen vele Nederlandse scholen die 2 jaar niet naar de wintersport zijn geweest.
  • Voor de Gezinnenreis zijn we nog in gesprek om te verschuiven naar een week eerder in verband met de proefwerkweken in de nu geplande week.
  • Voor de langlaufreis naar Scandinavië zijn de exacte data en de bestemming nog niet definitief. Het kan ook nog Noorwegen i.p.v. Finland worden.

  De exacte prijzen van de verschillende reizen zijn waarschijnlijk eind augustus bekend en worden vermeld in de Reizengids 2023 die naar verwachting ook eind augustus online beschikbaar zal zijn. Reken op verhogingen van >5% ten opzichte van afgelopen seizoen voor vergelijkbare reizen.

  Voorwoord van de voorzitter

  Beste NVSV’ers

  Helaas is het winterseizoen voor ons voorbij. Bijna alle reizen konden doorgaan. En wat een geluk hebben alle reizen gehad met de weersomstandigheden. Veel mooie leuke verhalen heb ik vernomen van verschillende deelnemers en begeleiders. Na de drie Bramberg reizen ging een groep naar Frankrijk, Italië, Finland en weer een reis naar Bramberg.

  Ikzelf mocht genieten van de Italiaanse zon, eten en de piste.

  Het Sella massief bij Passo Pordoi

  Het Sella massief bij Passo Pordoi

  Helaas bleek dat voor mij maar vier dagen, want ik viel verkeerd en heb zodoende mijn sleutelbeen gebroken. Het geluk voor mij was dat ik die dag met een begeleider was die met de auto naar Italië was gekomen, waardoor hij met mij naar de dokter kon gaan. Daarnaast had hij ook een verpleegkundige achtergrond. Een geluk bij een ongeluk.

  Ik wil alle deelnemers, begeleiders en leraren heel erg bedanken voor het maken van deze reizen. Op naar het volgende winterseizoen.

  De kans is aanwezig dat aantal leden wachten op de vervolg stappen naar aanleiding van de algemene ledenvergadering. Wij wachten nog op een nieuwe reactie van de accountant op vragen van de kascommissie. Wij hopen jullie zo snel mogelijk hierover een update te geven.

  Nu de lente langzaam naar voren komt gaan wij als bestuur ook vrolijk weer aan de slag. Wij proberen de ledensite af te ronden zodat een aantal leden de site kunnen gaan testen op toegankelijkheid. Uiteindelijk willen we deze site gebruiken voor de inschrijvingen voor de reizen van komend winterseizoen.

  Voor nu wens ik jullie alle goeds.

  Met vriendelijke groet,

  Floris Ephraim
  Voorzitter

  Bericht van de penningmeester

  Het winterseizoen loopt ten einde, en daarmee ook de drukste periode voor uw penningmeester. Het is een tijd van het invoeren en categoriseren van alle binnenkomende en uitgaande betalingen, en een consolidatie met de gegevens van Jac en de reis-coördinatoren. En daaruit blijkt dat alles rond de reizen financieel prima georganiseerd en geregistreerd is. Gelukkig hebben we geen grote corona-annuleringen gehad zoals twee jaar terug, dat scheelt een hoop in de financiële afhandeling.

  Zoals Floris al heeft aangegeven zijn we nog bezig met de kascommissie en de accountant over de vorige jaarrekening. De opmerkingen van de kascommissie zijn besproken, we moeten alleen nog bepalen of we de jaarrekening op deze punten nog laten aanpassen. Er is aan de accountant een offerte hiervoor gevraagd. Ook is er afgesproken dat ik een procedure zal opstellen met betrekking tot de controle van de kascommissie, zodat de kascommissie opmerkingen kan plaatsen vóórdat de jaarrekening definitief wordt.

  Voor wat betreft het nieuwe ledenportaal ben ik bezig met het aansluiten van het portaal op de financiële verslaglegging, zodat we de facturering in de toekomst meer kunnen automatiseren.

  Tot slot kan ik melden dat onze vereniging er financieel goed voor staat, mede door sponsoring en enkele giften. Onze dank aan alle personen die dit mogelijk hebben gemaakt.

   

  Nieuws van de begeleiderscommissie

  De NVSV-reizen zijn inmiddels achter de rug en voor de nieuwe begeleiders en leraren die mee zijn geweest zal de certificering afgerond gaan worden. Zoals al gemeld gaat dit proces vanaf volgend seizoen waarschijnlijk wijzigen, maar daarover zijn we nog in gesprek met de Nederlandse Ski Vereniging.

  Zoals aangekondigd tijdens de laatste ALV ga ik (Marc van Heijningen) eind van dit seizoen stoppen als coördinator van de begeleiderscommissie, en daarmee ga ik na 6 jaar ook het bestuur verlaten. Maar ik blijf nog wel actief in de begeleiderscommissie om te zorgen voor continuïteit in het testen en certificeren van nieuwe begeleiders. Als bestuur zijn we momenteel in gesprek met een mogelijke opvolger.

  Tijdens de ALV is ook gevraagd of we voortaan kunnen laten weten welke begeleiders of leraren gestopt zijn, indien de desbetreffende personen daar ook mee akkoord zijn. Dus kan ik nu melden dat na heel veel “dienstjaren”, eerst bij privéreizen en later ook bij veel NVSV-reizen, Gea Schaaphok besloten heeft te stoppen als begeleider. Ze was vooral actief bij de reizen voor gevorderde skiërs, waar haar onbeperkte energie goed tot recht kwam. We danken Gea hartelijk voor haar inzet in al die jaren.

  Nieuws van de commissie binnenlandse activiteiten

  De reizenperiode dit seizoen is geëindigd en wij kijken terug op geslaagde reizen. Goede voorbereiding en trainingen voorafgaande aan het wintersportseizoen heeft zeker een positieve invloed op het skiën en boarden op de pistes en langlaufen in de loipes.

  Ook voor het komende seizoen willen wij weer voldoende oefen- en trainingsmogelijkheden aanbieden. Zo zal het oefenen op de indoorbanen met een jaar worden verlengd en zullen trainingen weer worden georganiseerd op de skibanen van SnowWorld.

  Skilessen SnowWorld

  De complete lesgroep krijgt instructies onderaan piste 3.

  Tevens zijn er plannen om met de begeleiders en skileraren een trainingsweekend te organiseren waarin wij onze kwaliteit van lessen en begeleiden zullen proberen te optimaliseren. Tevens is dat een mogelijkheid om onze nieuwe begeleiders en leraren mee te nemen in de voorbereiding naar hun testdag.

  Kortom: wij staan al in de startblokken om het nieuwe seizoen vorm te geven!

  NVSV-wintersportreizen afgelopen seizoen

  Eind maart was de laatste NVSV-wintersportreis. Daarmee is het seizoen 2021/22 succesvol afgesloten.

  Bij alle reizen bleek dat de deelnemende NVSV’ers weer stonden te trappelen om te genieten van sneeuw, zon en ander wintersportplezier na één en voor sommigen twee jaar geen reis in verband met de corona-perikelen.

  Helaas is de reis naar Sankt Ulrich niet doorgegaan in verband met te weinig inschrijvingen. Maar bij alle andere reizen waren er voldoende tot veel inschrijvingen. We zijn blij dat vele deelnemers de in het najaar nog heersende corona-maatregelen hebben getrotseerd en de mogelijke risico’s van niet doorgaan voor lief hebben genomen.

  In december en januari waren er nog redelijk zware corona-maatregelen, welke echter het wintersportplezier nauwelijks tot niet hebben bedorven. In tegendeel soms, want de drukte op de skipisten was deze winter aanzienlijk minder dan voorgaande jaren.

  Rustige pistes boven Zell am See

  Rustige pistes boven Zell am See

  Gelukkig heeft in januari niemand behoeven af te zeggen vanwege de vereiste negatieve PCR-test van maximaal 48 uur oud. In Oostenrijk hebben nog twee leraren in hun quarantainekamer een week lang balend naar het prachtige weer buiten moeten kijken. Terug in Nederland bleken toch enkele deelnemers Covid-positief, maar gelukkig geen ernstige verschijnselen, voor zover wij weten. In februari en maart werden de corona-maatregelen langzaam afgebouwd.

  Van de ruim 240 deelnemers aan alle reizen zijn er toch enkele ‘ongelukken’ (criterium is dokter- of ziekenhuisbezoek) gebeurd, variërend van gekneusde schouder tot botbreuk. Gelukkig is bij NVSV-reizen het aantal sportongelukken nog steeds aanzienlijk lager dan overall gemiddeld op pisten en loipen.

  En wat was het mooi weer bij de meeste reizen. Tijdens de gezinnenreis hebben we op donderdag voor het eerst een klein wolkje aanschouwt als een soort ‘natuurwonder’. Verder strakblauwe luchten de gehele week.

  Ook de langlaufreis in Finland heeft kunnen genieten van het prachtige weer, met alleen op donderdagochtend wat lichte sneeuwval. En op meerdere avonden kon er genoten worden van het noorderlicht.

  Noorderlicht Finland

  Noorderlicht Finland

  Ook tijdens deze reis heeft een begeleider in zelfisolatie gezeten en thuis bleek een deel van de groep positief, maar ook hier waren er nauwelijks klachten.

  Kortom, we zijn blij dat we in november 2021 hebben besloten de reizen te laten doorgaan en we kunnen stellen dat alle deelnemers volop hebben kunnen genieten van sneeuw, zon en ander wintersportplezier. Corona-maatregelen als mondkapjes dragen werden hoogstens als een ‘beetje gedoe’ ervaren.

  Langlaufopties voor de komende jaren

  Tijdens de langlaufreis in Finland bleek dat die bestemming een goed alternatief was voor Rauhala. In Äkäslompolo is het wat drukker, maar dat heeft als voordeel dat de loipes beter gespoord worden en je wat meer voorzieningen hebt.

  Dat was ook de aanleiding om te kijken naar andere bestemmingen. De reis naar Sankt Ullrich ging dit seizoen niet door bij gebrek aan belangstelling en enkele deelnemers willen ook graag weer naar andere gebieden. Daarom hebben alle langlaufers een mail gehad met het de vraag waar zijn graag naar toe zouden gaan (en of ze eventueel een reis naar dat gebied willen organiseren).

  Tot nu toe zijn deze reacties binnengekomen, maar meer voorstellen zijn altijd welkom:

  • Kamben Noorwegen
   Kamben Høyfjellshotel ligt op ca. 1000 m, op een afstand van 20 km van het plaatsje Gol. In de directe nabijheid bevinden zich een aantal privéhutten van Noren, veelal nog onbewoond op dat moment. Het ski/langlauf hoogseizoen voor de Noren is vooral de weken rondom Pasen. Het gebergte is een middengebergte, zowel glooiend als ook geaccidenteerd met prachtige vergezichten. Het loipenet omvat zo’n 150 km, de loipes worden getrokken afhankelijk van het seizoen dan wel weekdagen/weekend. Het hotel wordt gerund door de 3e generatie fam. Brekke. Een aantal deelnemers had goede (zelfs romantische) herinneringen aan het hotel, waar men ook 32 jaar geleden verbleef met een eerdere reis van de NVSV. Dit heeft mede de keuze van reis bepaald. De organisatie was in handen van KETA ski, gespecialiseerd in reizen naar Noorwegen.
  • Ramsau, Sant Johan, Sant Ullrich zijn gebieden die goede loipes hebben.
  • Leutasch dal. Sneeuwzeker gebied niet al te moeilijk en via Seefeld makkelijk met de trein aan te reizen.
  • Reit im Winkl. Leuk dorp met zowel langlauf als alpine mogelijkheden. Ligt wel iets lager dan Leutasch maar vanaf half jan tot eind feb altijd wel sneeuwzeker.
  • Zuoz in het Engadin dal in Zwitserland. Perfecte omstandigheden, je moet wel altijd een stukje lopen vanuit het dorp naar de loipes. Het kan er ook erg koud zijn. Het is wel Zwitserland dus duurder. Zuoz is daarentegen wel een stuk goedkoper dan het iets verderop gelegen St Moritz.
  • Livigno in Italië. Een zeer sneeuwzeker gebied op 1800m. Uitdaging hier is hoe er te komen met de groep.
  • Bad Mittendorf. Een leuk dorp met goede mogelijkheden. Bij weinig sneeuw kan je altijd een keer de Tauplitzalm op.
  • Voor ons was Lapland een toplocatie. Dus graag weer naar Äkäslompolo omdat daar ook mogelijkheden tot wandelen is en er een leuk inkoop centrum en info centrum bij zit.
   Nog een voordeel van Äkäslompolo is dat als er skiërs mee willen dit ook mogelijk is. De ski-bus stopt voor de deur, alleen duurt het wel 30 min voordat je er bent.
  • Saalfeld of Werfenweng.
  • Klein Walsertal. Dit is Oostenrijk, maar alleen bereikbaar via Oberstdorf in Duitsland. Daar zijn vakantiehuizen te huur om met de hele groep te verblijven en wellicht ook zelf te koken.
  • Toblach en omgeving in Italië, Süd-Tirol.
  • Boheemse woud, Tsjechië.

  Niet al deze bestemmingen zijn goed bereikbaar met een (nacht)trein. Vaak zal een overstap nodig zijn. De trein heeft wel de voorkeur van veel langlaufers.

  Genoeg input om mee aan het werk te gaan.

   

  Blinde Hein Noortman beklimt met een Oostenrijkse Bergführer de top van de Wildkogel in Bramberg

  Tijdens de Brambergreis is een filmteam in Bramberg geweest om met Hein Noortman de top van de Wildkogel te beklimmen met een Oostenrijkse Bergführer. Wij hebben e.e.a. gefaciliteerd. Deze opnamen zijn een onderdeel van een documentaire over het ongeluk van Hein Noortman: val van 15 meter hoog op een betonnen vloer, zijn jarenlange revalidatie, waar skiën een onderdeel in vormt en zijn voorbereidingen op de beklimming van een echte hoge berg, waar deze beklimming van de Wildkogel een onderdeel van vormt.

  Dit is een bericht van de makers van deze documentaire:

  “Afgelopen skireis waren wij een paar dagen mee voor een bijzondere reden: wij maken een documentaire over Hein. Mocht je benieuwd zijn geworden naar onze documentaire en het proces, bekijk dan onze site met alle info: https://www.voordekunst.nl/projecten/13762-between-summits-documentaire

  Hieronder wat mooie foto’s van de klimtocht op de Wildkogel!

  Hein samen met een berggids op weg naar de top van de Wildkogel

  Hein samen met een berggids op weg naar de top van de Wildkogel

  Hein op de top van de Wildkogel

  Hein op de top van de Wildkogel

  Hein daalt af onder begeleiding van de berggids

  Hein daalt af onder begeleiding van de berggids

  Mochten jullie vragen hebben, laat het vooral weten via de mail of onderstaand telefoonnummer.

  Vriendelijke groeten,

  Ilse Lavell (0644988583) & Roeland Wendel

  Between Summits logo

  Between Summits logo

  Voorwoord van de voorzitter

  Beste NVSV’ers

  Als eerste wil ik iedereen een mooi en vooral een gezond nieuwjaar wensen. Dat het op alle fronten in je leven wat goeds gaat brengen. Voor allen die op wintersport gaan een fijne tijd gewenst.

  In december vond de algemene ledenvergadering (ALV) plaats, voor mij was dat de eerste vergadering dat ik als voorzitter optrad. In de vergadering kwam onder andere naar voren van verschillende leden dat het bestuur meer open en transparanter naar de leden mag zijn. Ik wil mij ervoor inzetten dat het bestuur meer transparanter gaat worden.

  Op deze dag vond ook de reizendag plaats. Dit was een mooie gelegenheid om elkaar te ontmoeten.

  Vlak voor kerst vond de jongerenreis voor de tweede keer plaats. Ik was een van de gelukkigen die meeging en wat hebben wij ontzettend mazzel gehad met de weeromstandigheden, de perfecte pistes en alleen maar blauwe lucht. Ik hoop voor alle wintersportreizen dat jullie dezelfde weeromstandigheden krijgen. Dit is mijn verslag van deze reis.

  Floris klaar om te gaan skiën

  Floris klaar om te gaan skiën

  De jongerenreis had gelukkig nog geen last van de strengere Corona-maatregelen van Oostenrijk voor Nederlanders. Bramberg 1 en 2 hebben hier wel mee te maken. Verderop in deze nieuwsbrief vinden jullie een overzicht van de huidige maatregelen per land.

  In het bericht van de penningmeester vinden jullie de vervolgstappen die wij als bestuur hebben genomen en nog gaan nemen naar aanleiding van de algemene ledenvergadering.

  Tot slot wil ik zeggen maak er mooi jaar van, wij als bestuur gaan dat ook doen.

  Met vriendelijke groet,

  Floris Ephraim
  Voorzitter

  Bericht van de (nieuwe) penningmeester

  Voor de personen die ik niet heb ontmoet op de ALV wil ik mij graag nog even voorstellen. Ik ben Lorenz Kenter, en ik zal de komende tijd de rol van penningmeester voor de vereniging op mij nemen. Ik heb meer dan 30 jaar in de financiële wereld gewerkt, en ben sinds 2 jaar overgestapt naar het onderwijs. Ik ben met enkele NVSV-reizen mee geweest als begeleider, voor het eerst 4 jaar geleden naar Passo Pordoi. Ik ga proberen de financiële zaken van de NVSV zo goed mogelijk te beheren, en zal u daarvan ook regelmatig op de hoogte houden.

  Algemene Ledenvergadering

  Algemene Ledenvergadering

  Bij de ALV heeft de kascommissie een aantal kanttekeningen geplaatst bij hun kascontrole voor het vorige boekjaar. De kascommissie kon toen niet met een positief advies komen over haar controle, er moesten eerst een aantal zaken verder worden bekeken en door het bestuur worden afgehandeld. De ALV is derhalve ook niet om een decharge gevraagd, en het bestuur is aan de slag gegaan om de punten van de kascommissie te adresseren. Wij voorzien het volgende pad richting de decharge:

  • Het oppakken en terugmelden van de punten van de kascommissie (in gang gezet, gedeeltelijk afgerond);
  • Het vragen van een hernieuwd advies van de kascommissie;
  • Het richting de leden publiceren van de communicatie met de kascommissie, alsmede hun advies;
  • Het online stemmen over decharge voor het bestuur.

  In de tussentijd hebben we samen met de accountant de financiële gegevens van de vereniging in Exact opgenomen. Er is een zodanige inrichting in Exact gemaakt dat we een goed overzicht hebben over de financiën van elke afzonderlijke reis, en dat we dat in de toekomst gemakkelijk kunnen koppelen aan de nieuwe ledenwebsite. Zo hopen we het aantal handmatige acties rond alle reizen te verminderen.

  Logo Exact

  Logo Exact

   

  Nieuws van de begeleiderscommissie

  Afgelopen najaar zijn weer een aantal nieuwe begeleiders en leraren getest en goed bevonden om mee te gaan op hun eerste NVSV-reis. En inmiddels hebben de eerste nieuwe begeleider en leraar hun reis (de jongerenreis) alweer achter de rug, en zijn enthousiast teruggekomen. Binnenkort gaan er ook weer nieuwe begeleiders en leraren mee met de twee Bramberg reizen.

  Zoals elk jaar gaan wij nu ook aan het eind van het seizoen voor deze nieuwe begeleiders en leraren hun certificaat voor assistent bij aangepaste wintersporten aanvragen. Voor het volgende seizoen (2022-2023) is het nog even afwachten hoe het proces dan gaat lopen, want de Nederlandse Ski Vereniging is bezig om hun opleiding voor aangepaste wintersporten opnieuw vorm te geven. De NVSV is regelmatig in gesprek met de ski vereniging om ervoor te zorgen dat deze nieuwe opleiding goed blijft aansluiten bij de behoefte van onze begeleiders.

  Nieuws van de commissie binnenlandse activiteiten

  Als eerste even voorstellen. Afgelopen ALV ben ik als bestuurslid aangetreden en had voor de ALV in samenspraak met Helen een aantal taken op mij genomen.

  Mijn naam is Adri van der Plas en sinds ik aangepast skileraar ben bij de NVSV ben ik absoluut ook fan van de sfeer en de pistes in het Salzburgerland.

  Ik heb de skileraar opleiding in Tirol gedaan en daar heb ik de afgelopen jaren skiles gegeven, voornamelijk in het Stubaital.

  De NVSV is een fantastische vereniging en ik draag graag een steentje bij om alles te organiseren binnen het bestuur, mijn aandachtpunt is het organiseren van de binnenlandse activiteiten onder het motto: met elkaar voor elkaar! Sinds 2015 ben ik betrokken bij de NVSV als skileraar en nu dan ook als bestuurslid.

  Tussen alle lockdown maatregelen hebben wij een aantal evenementen kunnen organiseren:

  • Zo was in oktober de leraren- en begeleidersdag en daarna hebben de trainingen en skilessen voor de groepen en individuele skiërs en snowboarders als voorbereiding op de wintersport reizen plaatsgevonden. Zowel in SnowWorld als op de indoorskibanen hebben onze leden daar gebruik van gemaakt.
  • In november organiseerden wij een clinic voor CIOS studenten om hen bekend te maken met het begeleiden en skiles geven aan mensen met een visuele beperking. Namens de NVSV hebben Floris, Kees, Jan, Jolanda, Ramona en Susan de studenten een onvergetelijke sessie bezorgd waarin de studenten veel geleerd hebben, hun feedback was enorm positief!
  • Ook de ALV en de reizen kennismakingsdag hebben wij, rekening houdend met de maatregelen, verantwoord kunnen organiseren.

  In de planning staat nog een reünie reizendag in april, maar dat is natuurlijk sterk afhankelijk van de ontwikkelingen rondom de lockdown.

  Aan het einde van dit seizoen gaan wij alle evenementen, voor zowel leraren/begeleiders en deelnemers, evalueren.

  Ik wil dan graag een aantal van jullie benaderen om naar jullie ervaringen te vragen en dat meenemen in de planning voor het komende seizoen. Als je dit leest of hoort en je hebt feedback dan hoor/lees ik graag van je! Je mag mij bellen of afspreken in Bramberg, of via evenementen@nvsv.nl

  NVSV-wintersportreizen 2021-2022

  Ondanks de hectische situatie in coronatijd gaan de NVSV-reizen door.

  De Jongerenreis eind december 2021 naar Bramberg in Oostenrijk was een groot succes. Bij optimaal weer (strakblauwe luchten) en fantastische pistes hebben we enorm genoten van de wintersport. Deze reis omvatte een skisafari voor de ervaren skiërs en snowboarders. Zij hebben geskied in de gebieden Wildkogel Arena, Gerlos/Königsleiten, Kitzbühel en Zell am See. De minder ervaren skiërs hebben genoten op de pistes van de Wildkogel Arena en de Gerlosplatte. Ook waren in deze groep een aantal muzikale talenten van hoog niveau aanwezig, die ons met keyboard, gitaar en andere instrumenten hebben laten genieten. Zie hier het verslag van deze reis door deelnemer (en voorzitter) Floris.

  De tweede helft van januari staan twee Brambergreizen in Oostenrijk gepland. Ondanks de beperkende maatregelen gaan weer twee enthousiaste groepen NVSV’ers genieten van de wintersport.

  IJs en weder dienende volgen in februari Morzine in Frankrijk en in maart Passo Pordoi in Italië, Rauhala in Finland en de Gezinnenreis in Bramberg, Oostenrijk.

  Alle deelnemers wordt aangeraden de laatste ontwikkelingen m.b.t. de maatregelen te volgen op:

  Algemeen:

  – Rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/reizen-en-vakantie

  – Nederlandse Ski Vereniging: https://www.wintersport.nl/themas/gezondheid/corona

  Specifiek per land:

  – Oostenrijk: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/oostenrijk/reizen/reisadvies

  – Frankrijk: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/frankrijk/reizen/reisadvies

  – Italië: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/italie/reizen/reisadvies

  – Finland: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/finland/reizen/reisadvies

  Met name de eisen m.b.t. vaccinatie, coronapas, boosterprik en eventueel een negatieve PCR-test vlak voor aankomst in het betreffende land dienen nauwlettend nagevolgd te worden.

  Overzicht van de nu geldende Corona-maatregelen per wintersportland waar de NVSV-reizen heen gaan:

  Oostenrijk:

  • Je moet een Booster hebben gehad.
  • Een negatieve PCR-test die maximaal 48 uur oud is bij aankomst in Oostenrijk.
  • In alle binnenruimtes moet je een FFP2 mondkapje op hebben, dit geldt ook voor gesloten skiliften (gondels en stoeltjesliften met een windkap).
  • Ook buiten moet je een FFP2 mondkapje dragen als 2 meter afstand houden niet mogelijk is.

  Frankrijk:

  • Vanaf 15 januari geldt in Frankrijk de 2G regel:
   Volledig gevaccineerd of een herstelbewijs dat niet ouder is dan 180 dagen.
  • Vanaf 15 februari moet je tweede vaccin in de afgelopen vier maanden gezet zijn anders moet je een Boosterprik gehad hebben.
  • Net als in Oostenrijk moet je FFP2 mondkapje dragen.

  Italië:

  • In Italië geldt de 2G regel:
   Volledig gevaccineerd (maximaal 6 maanden geleden) of een herstelbewijs dat niet ouder is dan 180 dagen.
  • Mondkapjes zijn binnen en buiten verplicht. In gondelliften is een FFP2 mondkapje verplicht.
  • Een negatieve PCR-test die maximaal 48 uur oud is bij aankomst in Italië.

  Finland:

  • Minimaal 7 dagen of langer geleden volledig gevaccineerd, of een herstelbewijs dat niet ouder is dan 6 maanden.
  • En een negatieve PCR-test die maximaal 48 uur oud is bij aankomst in Finland.

  Allen die nog op reis gaan wensen wij een gezonde, veilige en mooie wintersportvakantie.