NVSV

Nederlandse Visueel-gehandicapten Ski Vereniging

Nieuws over activiteiten van de NVSV

Inhoudsopgave

Nieuwsbrief 1 maart 2019

Nieuwsbrief 4 december 2018

Oude nieuwsbrieven

Overige activiteiten van de NVSV

Van de voorzitter

Beste NVSV’er,

De laatste jaren is het geregeld spannend geweest of er wel voldoende sneeuw zou zijn voor degenen die in januari met de NVSV naar Oostenrijk gingen. Deze winter was het echter een heel ander verhaal: het was meer de vraag of er niet teveel sneeuw gevallen was en of de reizigers naar Sankt Johann en naar Fieberbrunn veilig en snel op hun bestemming konden komen. Voor de langlaufers naar Sankt Johann, die met de trein reisden, was het dorp niet zomaar bereikbaar. Daarom moesten zij overstappen op een bus, die hen naar hun hotel bracht. De skiërs van Fieberbrunn konden gelukkig wel doorreizen met de bus en zij hadden geen last van afgesloten wegen, etc. De eerste vakantiedagen viel er nog wel redelijk wat sneeuw, maar daarna werd het weer beter. De condities waren uitstekend te noemen. Dat gold ook voor de mensen die naar Bramberg am Wildkogel gingen. Twee weken lang waren de pistecondities zeer goed en het weer afwisselend. Beiden groepen hebben er veel plezier beleefd.

Aansluitend was het de beurt aan een klein groepje, dat voor Morzine in Frankrijk gekozen had. De dag voor aankomst was daar bijna een halve meter sneeuw gevallen en wat is er mooier dan op verse sneeuw te skiën? De week verliep prima met afwisselende weersomstandigheden.

Degenen die naar de Passo Pordoi gingen in de Italiaanse Dolomieten hebben 8 dagen lang zonneschijn gehad. Het hotel stond boven op de col (2.330 meter), waar de beter zienden iedere dag konden genieten van een spectaculaire zonsondergang.

Inmiddels zijn de Les Deux Alpes-gangers weer thuisgekomen. Zij hebben ook een goede skiweek gehad, met goede pistes en wisselende weersomstandigheden. Op dit moment zitten de laatste twee reisgroepen in de sneeuw: de gezinnenreis in Bramberg en een groep langlaufers in Rauhala (Finland). Wij zijn benieuwd naar hun verhalen.
Een begeleider die graag meeging naar Rauhala was Welmoet Sprey. Helaas is zij kort geleden overleden. Hieronder staat een In Memoriam.

Van een aantal reizen zijn er reisverslagen gemaakt, in geschreven vorm en in vlog-vorm.

Van een meerdere nieuwe begeleiders heb ik vernomen dat zij hun eerste week heel positief beleefd hebben en dat zij inmiddels ook besmet zijn met het NVSV-virus. Daar ben ik heel blij mee.

Op zaterdag 6 april a.s. is de begeleidersdag bij skicentrum Hoofddorp. De begeleiders en leraren hebben inmiddels een uitnodiging van de begeleiderscommissie ontvangen. Heb je je nog niet aangemeld? Doe dat dan snel.

Bij de Mentelity Games kunnen ze nog een paar begeleiders of leraren gebruiken, zie de oproep verderop in deze nieuwsbrief.

Voor zaterdag 15 juni 2019 houdt de NVSV de jaarlijkse kennismakingsdag bij Snowworld Zoetermeer gepland. Zet deze datum ook maar in je agenda. Nadere informatie volgt.

En tot slot goed nieuws: met ingang van 1 januari 2019 heeft de NVSV de ANBI status.
Dit maakt het voor ons makkelijker om sponsoren te interesseren.

Rest mij nog jullie een mooi en vooral zonnig voorjaar toe te wensen!

Hartelijke groet,
Susan Peters
Voorzitter

In Memoriam Welmoet Sprey
5 mei 1951 – 17 februari 2019

Welmoet is jarenlang meegeweest als langlauf en alpine begeleidster.

Twee jaar na een prachtige fietstocht door Amerika kreeg Welmoet last van epileptische aanvallen, ze bleek een hersentumor te hebben. Na een zware operatie leek het goed te gaan, tot het in augustus plotseling weer misging, vanwege tumorgroei. Tijdens een operatie daaraan werd er een oogzenuw geraakt, waardoor ze links blind werd. Door de kuren en medicijnen raakte ze steeds meer haar energie kwijt en overleed ze op 17 februari.

Op zaterdag 23 februari, een prachtige zonnige dag, waren namens de NVSV Margriet Visser, Wil Nijenhuis, Jos de Wit, Hans Konijn en Mariëtte Wallinga bij het afscheid van Welmoet.

Haar zus schetste een zorgvuldig en liefdevol beeld van haar jongere zus. Welmoet was de jongste van 4 zussen, die een geweldige jeugd hadden, tot het noodlot toesloeg. Binnen 2 jaar verloren ze hun ouders. De zus omschreef het als: “onze wortels schoten plots alle kanten op” en voor Welmoet, net 19 jaar, moet het een enorm verdrietig geweest zijn. Later verloor ze op 43 jarige leeftijd ook veel te vroeg haar grote liefde Eelco. Welmoet ontwikkelde zich als een sterke persoonlijkheid en liet zich niet voorstaan op haar gegoede afkomst. Ze was erg sociaal, zette zich in voor haar medemens en waar die vandaan kwam maakte haar niets uit. Voor de stad Amsterdam deed ze veel voor huiszoekenden en pleitte voor decentralisatie van beslissingsbevoegdheid dichter naar de plaats van het probleem. Ze ergerde zich enorm aan de bureaucratie.

Welmoet hield van reizen en tijdens haar vele tochten door de wereld maakte ze prachtige foto’s en reisverslagen. Haar zoektocht naar het licht, was de kern van haar leven.

De muziek, die ze als laatste zelf had gekozen, was van Mercedes Sosa “Gracias a la Vida “

Wie de tekst kent, moet concluderen dat ze ondanks alle verdriet het leven vierde.

Ze hield ook van de reizen van de NVSV. Hier hebben we haar leren kennen als een serieuze en innemende persoonlijkheid. Ze genoot ervan om anderen te helpen en was er trots op als het dan lukte. Door haar sportiviteit en enthousiasme kon ze de langlaufers heel goed motiveren. We zullen haar vrolijkheid en herkenbare lach erg missen.

Met deze tekst nam Welmoet zelf afscheid:
“Na een mooi en rijk leven ga ik nu,
eerder dan ik zou willen,
voorgoed op reis.
Ik neem jullie liefde en vriendschap met mij mee.
Dag!!!”


Welmoet zwaaiend in het midden van de groep tijdens een langlaufreis

Mentelity Games, Saas Grund, april 2019

In de vorige nieuwsbrief hebben we ook aandacht besteed aan de Mentelity Games.

Vanuit Nederland zijn er een paar deelnemers, er komt een vrouw uit Duitsland en een man uit Zwitserland.
Tevens zijn er twee NVSV begeleiders die zich hebben aangemeld. De organisatie zou het fijn vinden als zich nog een paar NVSV begeleiders of leraren aanmelden als vrijwilliger, want zelf hebben zij onvoldoende ervaring in het begeleiden van wintersporters met een visuele beperking. Alle gegevens om je aan te melden staan hieronder.

Dit is geen NVSV activiteit, maar zeker ook bedoeld voor onze doelgroep.

Nieuw wintersport evenement voor iedereen met een lichamelijke uitdaging!

Wat je handicap* ook is, en al ben je nog nooit in de bergen geweest, wij krijgen jou in 3 dagen op de piste en met een lach de berg af.

Van 10 t/m 12 april 2019 worden in het Zwitserse Saas Grund voor de eerste keer de Mentelity Games georganiseerd. Een uniek evenement voor iedereen met een lichamelijke uitdaging met hun familie en vrienden.

Een nieuw evenement van initiatiefneemster Bibian Mentel die de organisatie samen met een grote groep vrijwilligers op zich neemt. 3 dagen lang gaan mensen met een lichamelijke ‘uitdaging’ de pistes op om samen wintersport te ervaren en vooral heel veel plezier te beleven. Van beginner tot ver gevorderd.

Bij aankomst kunnen de deelnemers zich eerst melden in de ‘Knowledge street’. Hier wordt samen met experts gekeken naar de mogelijkheden voor de komende dagen: welke sport is haalbaar en welke materialen en middelen kunnen hiervoor ingezet worden. Er worden lessen gegeven in staand en zittend skiën en snowboarden. Daarnaast kunnen ervaren wintersporters met een ‘lichamelijke uitdaging’ hun skills verbeteren tijdens diverse clinics op het gebied van toerskiën, freestyle, slalom of zich inschrijven bij clinics van paralympische atleten.

De Mentelity Games vinden plaats in het overzichtelijke skigebied van Saas-Grund. De Bergbahnen van dit 37 km tellende skigebied stonden direct open om samen dit event te organiseren. Voor de deelnemers en hun familie en vrienden is het een prettig skigebied, omdat het niet al te groot is en je ook als niet-skiër met de gondellift gemakkelijk middenin het gebied kunt komen. Daarnaast is het dorp betaalbaarder qua accommodaties dan het nabij gelegen Saas-Fee.

Ga met ons mee! https://mentelitygames.com/

Tot 31 januari hebben we een all inclusive pakket voor 500 euro p.p. Bij dit ticket krijg je naast de Premium Member pass ook een luxe busreis heen en terug + 4 hotel overnachtingen inclusief ontbijt. Na 31 januari kost dit pakket 600 euro.

*De Mentelity Games is voor alle vormen van lichamelijke handicap, ook cp, visueel, meervoudig ernstig beperkt.

ANBI status voor de NVSV 

Wij zijn zeer verheugd te kunnen melden dat de belastingdienst de NVSV met terugwerkende kracht per 1 januari 2019. aangemerkt heeft als ANBI. ANBI staat voor ‘Algemeen nut beogende instelling’.

Voor een aantal instellingen en particulieren is het hierdoor aantrekkelijker om de NVSV financieel te steunen.Voor hen zijn de giften onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar van de belasting. Wij hopen met deze status meer sponsoren te vinden.

Ook voor vrijwilligers heeft de belastingdienst aftrekmogelijkheden onder bepaalde voorwaarden. Zie bijvoorbeeld deze pagina van de belastingdienst over giften aan goede doelen

Wil jij weten of jij ook in aanmerking kunt komen voor aftrek in je aangifte inkomstenbelasting, dan raden wij je aan contact op te nemen met de belastingdienst of jouw belastingadviseur.

Dankzij het goede voorbereidende werk van Marnix Kluiters is onze aanvraag voor een ANBI status direct in behandeling genomen door de belastingdienst. Na wat kleine aanpassingen op de website hebben wij de ANBI status gekregen met ingang van 1 januari 2019.

Uitnodiging NVSV begeleiderstraining

Op zaterdag 6 april 2019 organiseert de Begeleiderscommissie van de NVSV een training voor alle begeleiders/skileraren. Dit in het kader van onze wens om de kwaliteit van onze begeleiding op peil te houden en waar mogelijk te verbeteren. Tijdens deze training wordt o.a. aandacht geschonken aan het lesgeven op verschillende ondergronden en het gebruik van diverse hulpmiddelen. Daarnaast organiseren we ook een wax- en slijp clinic. Het complete programma sturen we je te zijner tijd toe.

Deelname aan deze training is kosteloos, mede dankzij een bijdrage van het sportstimuleringsfonds van de NSkiV.

We zien je graag op zaterdag 6 april van 14:00 – 18:00 (als je wilt kun je daarna ook een hapje blijven eten) bij Skicentrum Hoofddorp.

Laat ons graag per omgaande mail aan begeleiding@nvsv.nl weten of we op je komst kunnen rekenen.

Van de voorzitter

Beste NVSV’er,

Nog heel even en dan mogen de eerste groepen naar de Oostenrijkse Alpen afreizen. De eerste sneeuw is reeds gevallen en hopelijk valt er de komende tijd nog veel meer. Ik heb er weer veel zin in. Jij ook?

Dit seizoen worden er weer records gebroken: we gaan met meer dan 320 mensen genieten van de wintersport. Ieder jaar weer weten de visueel beperkten de NVSV beter te vinden, wat ook betekent dat er meer begeleiders en leraren nodig zijn voor de 1-op-1-begeleiding. Gelukkig zijn er ook dit jaar voldoende begeleiders en leraren bereid om een week (of meer) met de NVSV mee te gaan. We mogen 20 nieuwe begeleiders en leraren verwelkomen, met dank aan de begeleiderscommissie.

Inmiddels is de Algemene Ledenvergadering en de reizendag achter de rug. Het is altijd weer leuk om elkaar alvast te ontmoeten voor de reis en een drankje met elkaar te drinken. Voor de volgende ALV en Reizendag kun je zaterdag 7 december 2019 noteren in je agenda.

Rest mij nog jou een heel mooi, voorspoedig en gelukkig 2019 toe te wensen.

Hartelijke groet,

Susan Peters
Voorzitter

Aanbieding AxiWI-communicatiesysteem

In 2015 heeft de NVSV een aantal communicatiesystemen van Axitour aangeschaft. Dit om meer deelnemers de gelegenheid te geven een communicatiesysteem (AxiWi) te gebruiken tijdens de skireizen en in de sneeuwhal.

De AxiWi heeft een klein formaat, is eenvoudig te bedienen en heeft geen last van windgeruis en andere bijgeluiden, doordat er gebruik gemaakt wordt van een keelmicrofoon. Bij dit systeem hebben de deelnemer en begeleider allebei de beschikking over zo’n microfoon met oortje, zodat er in twee richtingen gecommuniceerd kan worden. De AxiWi heeft 4 kanalen. Het maximale bereik is 150 meter, waardoor je met meerderen op één kanaal kunt zitten.

Bij de NVSV kun je dit systeem gebruiken voor EUR 50,00 per reis.

Je kunt de AxiWi zelf ook aanschaffen via Axitour. De volgende aanbiedingen hebben wij doorgekregen van Axitour:

 • Een refurbished set AxiWi aT320 kost EUR 400,00 (inclusief BTW).
 • Een geheel nieuwe set AxiWi At320 kost EUR 675,00 (inclusief BTW).

Daarvoor krijg je een set AxiWi, 2 verstelbare keelmicrofoons met oortjes, oplader en een opbergkoffertje.

Ben je geïnteresseerd en wil je één van bovengenoemde portofoonsets aanschaffen, neem dan contact op met Thomas Boogaarts van Axitour. Zijn contactgegevens zijn:
Telefoon: 0180–691 400
e-mail: tboogaarts@axitour.eu
website: www.axiwi.nl

Aan deze tekst en aanbieding kunnen geen rechten worden ontleend. De Nederlandse Visueel-gehandicapten Ski Vereniging (NVSV) is geen partij tussen jou en Axitour.

Boeken van poolreizigster Bernice Notenboom in Daisy formaat

Onze langlaufdeelneemster Joke Smit hoorde in november op Radio 1 een interview met Bernice Notenboom (http://www.bernicenotenboom.com/) over haar nieuwe boek “Arctica. Mijn biografie van de Noordpool.

  

Ze is erg onder de indruk van haar beeldende wijze van schrijven, die voor haar als blinde het landschap van de Noordpool doet leven :
“Poolreizigster Bernice Notenboom ondernam drie expedities naar de Noordpool. Ze is besmet met het poolvirus: de fascinatie voor de adembenemende schoonheid en stilte, de intense fysieke ervaringen van reizen in de vrieskou door onvoorspelbaar terrein. Maar ook een fascinatie voor de zichtbare effecten van de opwarming van de aarde. ‘We verliezen in een rap tempo onze koeling, met ingrijpende gevolgen voor iedereen op aarde,’ schrijft ze. Arctica ontroert met de spannende belevenissen, ontberingen en onvergetelijke reizen van Bernice Notenboom en haar vele voorgangers: de poolhelden uit de negentiende eeuw. We raken mét haar in de ban van dit onbekende continent. En wellicht maken we, net als Bernice, na lezing een diepe buiging voor haar schitterende schoonheid.”

Daarom dat Joke dit boek heeft voorgedragen bij de bibliotheekservice passend lezen om te worden ingelezen. Dat gaat waarschijnlijk ook gebeuren.

Voor wie nu al wil luisteren naar een eerder boek van Bernice Notenboom: haar boek Tegenpolen is beschikbaar in Daisy formaat.

Mentelity Games, Saas Grund, april 2019

In dit artikel aandacht voor de Mentelity Games. Dit is geen NVSV-activiteit, maar zeker ook gericht op onze doelgroep. Als je hier aan mee wilt doen kun je je zelf inschrijven via deze website (alleen in het Engels en Duits): https://mentelitygames.com/

Bij deze een oproep aan onze begeleiders en leraren: jullie hulp is welkom, want de organisatie heeft wel ervaring met zitskiën, maar niet met het begeleiden van wintersporters met een visuele beperking. Je kan je dan aanmelden als vrijwilliger.

En een verzoek aan iedereen die zich inschrijft: geef het ook door aan begeleiding@nvsv.nl , zodat we een idee hebben van het aantal deelnemers en begeleiders. Het is dan wel geen NVSV activiteit, maar we zijn wel betrokken bij dit evenement en voor de deelnemers kan dat alleen slagen met voldoende begeleiding.

Nieuw wintersport evenement voor iedereen met een lichamelijke uitdaging!

Wat je handicap* ook is, en al ben je nog nooit in de bergen geweest, wij krijgen jou in 3 dagen op de piste en met een lach de berg af.

Van 10 t/m 12 april 2019 worden in het Zwitserse Saas Grund voor de eerste keer de Mentelity Games georganiseerd. Een uniek evenement voor iedereen met een lichamelijke uitdaging met hun familie en vrienden.

Een nieuw evenement van initiatiefneemster Bibian Mentel die de organisatie samen met een grote groep vrijwilligers op zich neemt. 3 dagen lang gaan mensen met een lichamelijke ‘uitdaging’ de pistes op om samen wintersport te ervaren en vooral heel veel plezier te beleven. Van beginner tot ver gevorderd.

Bij aankomst kunnen de deelnemers zich eerst melden in de ‘Knowledge street’. Hier wordt samen met experts gekeken naar de mogelijkheden voor de komende dagen: welke sport is haalbaar en welke materialen en middelen kunnen hiervoor ingezet worden. Er worden lessen gegeven in staand en zittend skiën en snowboarden. Daarnaast kunnen ervaren wintersporters met een ‘lichamelijke uitdaging’ hun skills verbeteren tijdens diverse clinics op het gebied van toerskiën, freestyle, slalom of zich inschrijven bij clinics van paralympische atleten.

De Mentelity Games vinden plaats in het overzichtelijke skigebied van Saas-Grund. De Bergbahnen van dit 37 km tellende skigebied stonden direct open om samen dit event te organiseren. Voor de deelnemers en hun familie en vrienden is het een prettig skigebied, omdat het niet al te groot is en je ook als niet-skiër met de gondellift gemakkelijk middenin het gebied kunt komen. Daarnaast is het dorp betaalbaarder qua accommodaties dan het nabij gelegen Saas-Fee.

Ga met ons mee! https://mentelitygames.com/

Tot 31 januari hebben we een all inclusive pakket voor 500 euro p.p. Bij dit ticket krijg je naast de Premium Member pass ook een luxe busreis heen en terug + 4 hotel overnachtingen inclusief ontbijt. Na 31 januari kost dit pakket 600 euro.

*De Mentelity Games is voor alle vormen van lichamelijke handicap, ook cp, visueel, meervoudig ernstig beperkt.

Tips voor reizen met een nachtbus

Komende winter gaan de meeste NVSV reizen gebruik maken van een nachtbus. Dat is even wennen als je gewend bent aan de nachttrein, daarom hier een paar tips.

 • neem een (opblaasbaar) nekkussen mee, dat slaapt een stuk comfortabeler
 • zorg ook voor een goede zithouding, een kussen of kleding onder in je rug kan lekker zijn
  gebruik de voetensteun om de onderkant van je bovenbenen te ontlasten
 • met een luisterboek kun je zonder andere passagiers te hinderen die lange nacht wat makkelijker door komen
 • tandenborstel en tandpasta bij de hand voor de laatste stop
 • een oplader voor je telefoon
 • loop regelmatig een stukje, dat is goed voor de doorbloeding
 • als je zit kun je ook lekker bewegen met je voeten en benen: buigen, wriemelen, strekken
 • draag de (verplichte!) gordel
 • sloffen of dikke sokken zijn handig, dan kun je schoenen heel los of zelfs uit doen
 • comfortabele losse kleding
 • liever niet teveel alcohol, maar wel voldoende water (en dan natuurlijk wel uit een herbruikbare fles)

Overig nieuws over activiteiten van de NVSV

Inhoudsopgave

Als slechtziende snowboarder toewerken naar wedstrijden

Skiles voor gevorderden (op uitnodiging)

– Nog oudere artikelen staan op de archiefpagina

Slechtziende Annemiek bedankt aangepast snowboardleraar Hendrik-Jan

Slechtziend zijn en toch snowboarden? Het kan! Snowboardleraar Hendrik-Jan Cassee is deze uitdaging aangegaan met de slechtziende Annemiek van Munster. Hendrik-Jan is officieel aangespast ski- en snowboardleraar en heeft Annemiek het afgelopen jaar getraind met als doel om uiteindelijk wedstrijden te snowboarden. Annemiek wil Hendrik-Jan via deze weg bedanken voor zijn belangeloze inzet, geduld, tijd, maar vooral zijn tomeloze enthousiasme. ‘Zonder Hendrik-Jan had ik nooit kunnen leren snowboarden want het is verdraaid lastig om met zeer weinig zicht en een slecht evenwichtsgevoel heelhuids een piste af te komen. Mijn dank is niet in woorden uit te drukken!’

Annemiek van Munster is vanaf haar geboorte slechtziend. Voor sporten had ze geen talent, tenminste dat dacht ze! Totdat ze vier jaar geleden in aanraking kwam met aangepast sporten. De Nederlands Visueel-gehandicapte Ski Vereniging (NVSV) maakt het voor blinden en slechtzienden mogelijk om wintersporten. ‘Skiën geeft een onbeschrijfelijk gevoel van vrijheid! Via een portofoon word je door je begeleider ‘bestuurd’, maar het naar beneden sjezen doe je helemaal zelf!’, vertelt Annemiek. ‘Snowboarden was altijd echter mijn droom, maar dat is voor slechtziende nog moeilijker. Onmogelijk dacht ik zelf. Hendrik-Jan wilde die uitdaging wel met mij aangaan. Ik was door het dolle heen! Uren lang hebben we – eerst hand in hand – later met veel vallen en opstaan op de indoor skibaan in Zoetermeer geploeterd. Bont en blauw was ik, maar Hendrik-Jan wist me elke keer weer te motiveren om door te gaan. Ondertussen was die big smile niet van mijn gezicht te rammen, zo leuk vond ik het!’. Afgelopen jaar is Hendrik-Jan met Annemiek meegegaan op een aangepaste wintersportvakantie van de NVSV. ‘We hebben geknald op de pistes, dat gevoel is met geen pen te beschrijven! Die hard-snowboarders keken vol respect naar onze afdalingen, ze geloofden niet dat ik slechtziend was en dat Hendrik-Jan mij mondeling overal langs coachte!’
Hendrik-Jan zet zich al meer dan een jaar belangeloos in voor Annemiek en via deze weg wil zij hem hartelijk bedanken. ‘Inmiddels is mijn snowboardniveau zodanig dat ik graag aan aangepaste snowboard wedstrijden wil meedoen, allemaal dankzij Hendrik-Jan!’

Ook alle andere vrijwillige begeleiders die wintersport voor blinden en slechtzienden mogelijk maken via de NVSV, wil Annemiek – ongetwijfeld namens alle deelnemers – ook hartelijk bedanken voor hun inzet!
Kun jij goed skiën, langlaufen en/of snowboarden en zou je dat slechtzienden en blinden ook gunnen? Geef je dan op als begeleider voor wintersportvakanties van de NVSV via begeleiding@nvsv.nl .

Skiles voor gevorderden (op uitnodiging)

door: Kees Toxopeus

Halverwege maart ontving ik een uitnodiging voor ‘skilessen voor gevorderde skiërs’. Dit leek me wel wat, dus ik heb me gelijk maar aangemeld. Het is een gezamelijk project van meerdere skiverenigingen voor mensen met een beperking: VGW, Ski-Uniek en de NVSV natuurlijk. Er werden in totaal vijf skilessen gegeven, waarvan de eerste twee in Landgraaf en drie in Zoetermeer. De lessen vonden ongeveer om de week plaats op een zaterdagochtend/middag.

Voor de lessen hadden zich vier kandidaten van de NVSV aangemeld. Twee junior-leden (Ming Meijboom en Niels Frietman) en twee volwassenen (Fons Bialoskorski en ikzelf). Gelukkig had ik het genoegen dat ik richting Landgraaf mocht meerijden, want het is best een eindje weg van Delft.

Onze hoofdtrainer ter plekke was Denis Hoskens. Hij was elke keer aanwezig om de skilessen te leiden. Bij de meeste lessen waren er verder twee leraren en twee begeleiders aanwezig. De juniorleden kregen les van een leraar en de volwassenen gingen met een begeleider skiën. Denis gaf de aanwijzingen en bepaalde de oefening die gedaan moest worden. In Landgraaf stond hij halverwege de blauwe piste. Na elk rondje stopte je daar om een aanwijzing te krijgen of een nieuwe oefening.

In Zoetermeer stond Denis bovenaan piste 3. Doordat deze piste een stuk korter is, had je vaak meerdere afdalingen nodig om een oefening goed onder de knie te krijgen. In Landgraaf was dat wat makkelijker.

Wat heb ik allemaal geleerd:

 • Carven
  Natuurlijk! Iedereen heeft tegenwoordig een variant van de carveski, maar kunnen ze hem ook gebruiken waarvoor hij bedoeld is? Het gaat hierbij om carven in de korte bocht, waarbij de ski’s echt onder je lichaam doorlopen en het bovenlichaam stil blijft staan. Maar ook carven met lange bochten. Hierbij mag je beperkt met je lijf meedraaien, maar moet de skibeweging vanuit je tenen komen, d.w.z. je drukt met je skischoen zo dat de ski zelf wil gaan draaien. Dan hoef je zelf niet zo veel meer te doen. De lange bochten werden wel beperkt door de beperkte ruimte op de piste. Zeker in Zoetermeer was dat beperkt doordat de baan voor een deel afgezet was voor een slalomtraining van een lokaal jeugdteam.
  Voor deze carve-oefeningen moet je wel genoeg spierspanning op de buikspieren houden omdat je anders te veel naar achteren hangt. De knieën moeten evenwijdig naar de berg blijven staan.
 • Balansoefeningen met de berg- en dalski’s
  Ze moeten onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen. De ski’s moeten niet alleen onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen, je moet ook nog de carvebeweging in de gaten houden.
  Een oefening om te stampen met de ski’s als je in de vallijn zit tijdens het draaien van je bocht. Een andere oefening was om de ski’s snel naar voor en achteren te bewegen als je in de draai van een bocht. Dit laatste kan alleen als je de bocht goed carvet, de ski’s schuin genoeg staan omdat je anders sneeuw schept.
  Een hele aparte oefening was om met één ski te skiën. Geholpen door een paar krukski’s om ‘in te hangen’. Ik vond het een hele lastige oefening. Je moet wennen aan de andere balans en manier waarop je moet draaien. Je hebt immers maar één ski tot je beschikking. De krukski’s zijn er alleen voor de balans te versterken. Zo merk je ook wat je goede bocht is en wat je mindere bocht. En dan moet je deze oefening ook nog eens doen met alleen je linkerski of alleen je rechterski. Dan merk je goed wat je goede kant is en wat je mindere kant. Tussendoor moet je met de krukski’s ook weer naar boven zien te komen in een sleeplift!
 • Balansoefeningen om het bovenlijf los te laten bewegen van het onderlijf
  Probeer een hoepel maar eens om jezelf heen te draaien tijdens het skiën, waarbij je ook rekening moet houden om de hoog-laagbeweging rond de bochten goed te houden. Dit vereist een goede motoriek, want als je éénmaal uit de pas bent is het lastig om er weer in te komen. Dan moet je eigenlijk even stoppen om opnieuw te beginnen.
 • Wanneer begin je de bochtinzet
  De knie al naar de nieuwe berg draaien voor je de bocht daadwerkelijk in zet.

De laatste lesdag was niet op een zaterdag, maar op een zondag. De lestijden waren ook iets aangepast zodat het beter zou inpassen bij het combineren met skilessen in het kader van de WintersportFUNdag die de Nederlandse Ski Vereniging op die dag organiseerde. In de ochtend was er een reguliere les. Op de middag van deze dag kwam de Nederlandse Selectie van de Nederlandse Ski Vereniging langs om met ons mee te trainen. Er was de mogelijkheid om twee keer een slalomafdaling te racen. Door persoonlijke omstandigheden kon ikzelf daarbij niet aanwezig zijn. Wat ik heb gehoord is dat het wel leuk is geweest.

Via deze weg wil ik graag Denis bedanken voor al zijn inzet ter plaatse en natuurlijk voor wat ik allemaal geleerd heb en nog hoop te mogen leren.