NVSV

Nederlandse Visueel-gehandicapten Ski Vereniging

Voorwoord van de voorzitter

In deze zomer van zon en veel regen denken wij stiekem al aan de sneeuw. De afgelopen tijd heeft de reiscommissie een mooi veelzijdig programma gemaakt waar jullie je allemaal weer voor kunnen inschrijven voor een reis of meerdere reizen. Daar doen we het allemaal voor.

In juni hebben wij een groep potentiële nieuwe begeleiders getest ter voorbereiding op het komend winterseizoen en de meeste van deze groep waren heel enthousiast! Dus wie weet zien we ze bij een van de reizen komend seizoen. Nu je straks kunt inschrijven voor een reis vragen wij ook of jullie toevallig mensen kennen die mee willen als begeleider. Dit omdat wij altijd opzoek zijn naar nieuwe geschikte mensen. Mocht je toevallig iemand weten dan vernemen wij dat uiteraard graag.

In mijn vakantie heb ik nagedacht over een aantal zaken waaronder dat mijn termijn als voorzitter in december afloopt en ik heb besloten om mij herverkiesbaar te stellen als voorzitter van deze mooie vereniging. Ben overtuigd dat ik een goede bijdrage kan leveren aan deze mooie vereniging. In een later stadium ga ik verder in op mijn motivatie. Ik wilde jullie dit alvast tijdig laten weten.

In de vorige nieuwsbrief staat een uitleg over NVSV-verkiezingen.

Hoop dat jullie allemaal een fijne zomer hebben gehad en nog gaan krijgen. Hoop velen van jullie 10 september te zien bij de start van het winterseizoen bij SnowWorld Zoetermeer. Hiervoor kun je je nog steeds aanmelden, zie hiervoor de Activiteitenpagina.

Met vriendelijke groet, Floris Ephraim

Voorzitter.

De Reizengids 2024 staat online en de inschrijving staat open

Voor wie al langer met onze reizen meegaat zal onderstaande inleiding bekend voorkomen, waarbij dit uiteraard de huidige inleiding is:

“Beste deelnemers, begeleiders, leraren, medereizigers, gezinsleden, sponsoren en andere belangstellenden van de NVSV, hierbij presenteren wij het reizenprogramma 2024.”

We beginnen in december met de Jongerenreis en dat gaat een feestje worden, verderop in deze nieuwsbrief kun je daar mee over lezen.

De combi volwassenenreizen (skiën, snowboarden, langlaufen, wandelen) in januari naar Bramberg kennen dit jaar deze varianten:

 • De eerste reis is een lang weekeinde met vertrek op donderdagavond 11 januari, dan vier dagen de sneeuw in en je bent dinsdagochtend 16 januari weer thuis.
 • De tweede reis is een midweek: vertrek op zondagavond 14 januari, zes dagen wintersport en je bent zondagochtend 21 januari weer thuis.
 • In diezelfde week een normale 10-daagse reis met vertrek op vrijdagavond 12 januari, acht dagen wintersport en terug op zondagochtend 21 januari.
 • En tot slot een tweede 10-daagse reis van 19 tot 28 januari naar Bramberg.

De langlaufers kunnen in januari kiezen tussen een reis naar Pertisau in Oostenrijk of naar Kamben in Noorwegen. Deze reis brengt ons terug naar het begin van de vereniging.

Passo Pordoi in Italië bij de Sellaronde is ondertussen een vaste bestemming. Deze keer rond 1 maart.

De Gezinnenreis is ook niet meer weg te denken, uiteraard in maart.

En eveneens in maart een niet door de NVSV georganiseerde sneeuwschoenwandeltocht via Coomans Coaching, bij enkelen van ons al bekend van wandelweken in september.

Genoeg variatie voor iedereen. Hierbij nogmaals de link naar de Reizengids 2024 en inschrijven gaat via het ledenportaal.

Uitleg over het ledenportaal

Het ledenportaal dat vorig jaar in gebruik is genomen voor het inschrijven voor de reizen is op verschillende punten verbeterd. Veel van die aanpassingen zijn bedoeld voor het beheer, maar we hebben ook een paar wijzigingen doorgevoerd voor de leden.

Voor je je in kan schrijven op een reis moet je eerst je account geactiveerd hebben. Dat is een eenmalige actie, dus als je dit vorig jaar hebt gedaan hoeft dat uiteraard niet meer.

Op https://mijn.nvsv.nl staan linksonder twee filmpjes met uitleg over het activeren van je account en hoe je in kan schrijven op een reis:

Schermprint van de Ledenportaal inlogpagina met de twee filmpjes

Schermprint van de Ledenportaal inlogpagina met de twee filmpjes

Een filmpje over het Activeren van een account en een filmpje over Inschrijven op een reis.

Nadat je ingelogd bent kom je op een scherm met de volgende opties: een knop om naar de Reizen te gaan, een knop voor Mijn gegevens en een knop om naar je inschrijvingen te gaan:

Schermprint Ledensite Dashboard

Schermprint Ledensite Dashboard

Via Mijn gegevens krijg je een scherm te zien met twee opties: Wijzig gegevens en Wachtwoord wijzigen:

Schemrprint Ledensite knop Mijn gegevens

Schermprint Ledensite knop Mijn gegevens

Via Wijzig gegevens kom je uit bij de pagina waar je zelf deze gegevens kan bijhouden: je naam, geslacht, adres, geboortedatum, telefoonnummer(s) (vast en mobiel), je lidmaatschapsnummer van de skivereniging, eventueel je OV-begeleiderskaartnummer, je beoefende sporten (skiën, langlaufen, snowboarden, wandelen) en je reisinformatie (paspoortnummer, reisverzekeringsdetails, naam en nummer voor noodgevallen).

En een nieuw veld onder je Email-adres voor je Communicatie email-adres.

Het veld met je Email-adres is je inlognaam, dat is niet meer te wijzigen, vandaar dit Communicatie email-adres, voor het geval dat afwijkt van je inlog email-adres.

Voor diegenen die hun account nog niet geactiveerd hebben: probeer het met het e-mailadres waarop je deze nieuwsbrief ontvangt. Lukt dat niet, dan kunnen de bestuursleden helpen.

Voor gezinnen is er nu ook een Hoofdboeker email-adres. Dat kan alleen door een beheerder worden bijgehouden. Hiermee is het voor de hoofdboeker makkelijk om het hele gezin aan te melden voor een reis. Hiervoor graag even contact opnemen met Jac, dan kan hij de hoofdboeker netjes opnemen in het systeem.

De Jongerenreis in december wordt een feestje!

Servus wintersporters!!

Zalig die zomerse temperaturen maar verlangen jullie ook al naar die vers krakende sneeuw onder je voeten? De suizende wind als je de piste af knalt? Of zelfs naar die slechte Après-ski muziek?

De voorbereidingen voor een nieuwe jongere reis zijn in volle gang. Dit jaar willen we er een extra leuke wintersportVAKANTIEreis van maken met leuke activiteiten. Want naast dat we focussen op het verbeteren van de ski-en snowboard technieken wordt het ook een toffe week om veel plezier met elkaar te beleven. Wat extra activiteiten in de middag en avond maken het feest compleet.

We vertrekken op zondagavond 17 december en komen vol nieuwe ervaringen, maar vast iets vermoeider, terug op zaterdagmorgen 23 december.

We slapen in Wolkenstein met hotelkamers voor max 4 personen om je even terug te kunnen trekken. Het zit op loopafstand van de skilift en op kruipafstand van de Après-ski.

De pistes in Bramberg zijn zeer vermakelijk maar je kan je ook opgeven voor de skisafari waarbij je ‘s-ochtends met de bus naar een skigebied in de buurt gaat. Vervelen zul je je dus niet. 

Geef je dus op en ontvang begin december extra informatie over deze jongerenreis!

Nieuws van de begeleiderscommissie

Momenteel (5 augustus) zit ik (Adri) in Oostenrijk en men verwacht vandaag en morgen boven de 1800 meter 30/40 centimeter Neuschee!

Hieronder een update van de projecten waar de begeleiders commissie voor de zomer is gestart:

 1. Alle in begeleiders en leraren hebben in het voorjaar een mail van de commissie ontvangen met daarin het verzoek om te reageren op een aantal vragen. Een van de vragen was om aan te geven of zij nog actief willen blijven als begeleider of leraar. Velen hebben geantwoord en wij hopen de komende tijd nog meer reacties te ontvangen.
  Een aantal heeft gevraagd om te worden gebeld en dat pakken wij na de zomervakantie meteen op.
  Doel is om op het ledenportaal de juiste BeLe’s met de juiste gegevens te vermelden
 2. De Feestcommissie voor de jongerenreis is bij elkaar geweest en heeft een programma voor de jongerenreis opgesteld. Zodra de inschrijvingen binnen komen gaan wij met een aantal jongeren contact opnemen en het programma met hen doornemen. Puntjes op de -i-
 3. In het voorjaar heeft de commissie weer een aantal nieuwe BeLe’s kunnen testen. Een aantal is geslaagd en direct enthousiast om de komende winter tijdens een van de reizen mee te gaan.
 4. In nauwe samenwerking met een aantal leraren wordt in oktober een trainingsdag voor BeLe’s georganiseerd met een aantal clinics in het kader van Veiligheid voor onze deelnemers en Ontwikkeling voor onze BeLe’s. Inschrijven kan via de mail die eerder aan de BeLe’s is verstuurd (zie ook punt 1).
 5. De nieuwe NSkiV opleidingsmodule heeft helaas nog een aantal haperingen die te maken hebben met de ict systemen. Na de vakantie pakken de contactpersoon van de NSkiV en wij het weer op met als doel om de komende winter een goed werkend opleidingssysteem te hebben. Wij zijn er bijna, maar nog niet helemaal…
 6. Met de Calo in Zwolle hebben de eerste gesprekken geleid tot twee projecten:
  • Project a: een aantal ski leraren kunnen studiepunten verdienen als zij als leraar (na ons assessment in Snow) met de jongeren- of de gezinnenreis meegaan. Wij zetten in op 5 leraren die dan extra mee kunnen gaan zodat wij onze bestaande BeLe’s ook in het deelproject: binden-boeien-belonen iets extra’s kunnen bieden.
  • Project b: Floor en Adri hebben een minor geschreven en deze heeft een Go gekregen van het HBO Windesheim. Studenten die een minor gaan doen kunnen kiezen voor deze minor. Wij hebben een aantal hoofddoelen en subdoelen omschreven en hopen op deze wijze een aantal bevindingen te vernemen die onze vereniging verder kan helpen op de reeds ingeslagen weg.

Natuurlijk zijn wij beschikbaar voor vragen, opmerkingen en toelichting. Op de kick-off en op de trainingsdag maat ook via Adri op atrois@live.nl op 06 3735 5778.

Tot snel, het gaat sneeuwen…

Floor, Marc, Martijn, Roel en Adri

Voorwoord van de voorzitter

Het is inmiddels mei en langzaam komt de lente tevoorschijn, al mag het van mij wel weer iets warmer worden. Hiermee is ook het winterseizoen met alle reizen afgelopen. Wij hopen dat iedereen weer onwijs heeft genoten van de sneeuw tijdens het skiën, snowboarden, langlaufen of wandelen. Hierbij wil ik alle deelnemers, begeleiders, leraren en medereizigers ontzettend bedanken voor hun deelname aan een of meerdere reizen.

Wij zijn erachter gekomen dat het niet duidelijk is wie en hoe je iemand kan benaderen van de vertrouwenspersonen of klachtencommissie als dat nodig is. Natuurlijk hopen wij dat het niet nodig is om een vertrouwenspersoon of iemand van de klachtencommissie te spreken, maar mocht je daar om wat voor reden dan ook gebruik van willen maken, dan kun je de e-mailadressen vinden op de Contact-pagina.

Tijdens de afgelopen leden vergadering kwam ter sprake dat het voor aantal leden niet helemaal duidelijk is wanneer de termijnen van bestuursleden aflopen en hoe men zich (her)verkiesbaar kan stellen. Daarom hebben we op de website onder het kopje bestuur opgenomen wanneer de termijnen van de bestuursleden aflopen. Als voorbeeld mijn termijn als voorzitter loopt dit jaar af en later besluit ik of ik mij herverkiesbaar zal stellen. Mocht ik dat doen laat ik jullie dit uiteraard tijdig weten.

Jullie hebben allemaal een mail gehad over de evaluatie van de afgelopen reizen en ik wil jullie vragen als je mee bent geweest om dit in te vullen als je dit nog niet gedaan hebt. Wij proberen als bestuur de tips en feedback mee te nemen.

Begin april kregen aantal jongeren van stichting Bartiméus de kans om te ervaren hoe het is om te kunnen skiën met weinig of geen zicht in SnowWorld Zoetermeer. Ze vonden het superleuk en er komen wellicht nieuwe aanmeldingen voor de jongerenreis. Daarnaast zijn we met de voorbereidingen begonnen voor het nieuwe winterseizoen en als we hierover nieuws hebben communiceren we dat met jullie.

Ik hoop dat het met jullie allen de komende tijd goed gaat.

Met vriendelijke groet, Floris Ephraim

Voorzitter.

Waarom de NVSV Maaike Bennink financieel ondersteunt met een eenmalige bijdrage

Wat hebben topsporter Maaike Bennink en de Nederlandse Visueel-gehandicapten Ski Vereniging met elkaar te maken?

Maaike was al een fietsster van reputatie toen ze begon aan haar ski-carrière. En dat deed ze bij NVSV.

Maaike Bennink met NVSV-hesje

Maaike Bennink met NVSV-hesje

Het skivirus kreeg haar al snel te pakken. Omdat ze zo snel vooruitgang boekte (je bent sporter of niet) en duidelijk ambitie had, konden haar skivaardigheden sneller dan gebruikelijk naar een serieus niveau getild worden. Het verbaasde dan ook niemand dat zij in korte tijd opstoomde naar wedstrijdskiën (slalom en Super-G), in eerste instantie binnen Nederland, maar als snel was ze op het hoogste internationale niveau actief en met enig succes. Haar doel is meedoen aan de Paralympische winterspelen.

Maaike Bennink met een medaille

Maaike Bennink met een medaille

Maar op topniveau skiën is kostbaar en fondsen moeten geworven worden, via crowdfunding of anderszins. Omdat het contact tussen Maaike en NVSV altijd hartelijk is gebleven, vindt NVSV dat een bijdrage aan deze slechtziende topsporter uit ons midden een welkom duwtje in de rug betekent.

Wij wensen Maaike alle succes!

Wil je meer weten? Die is haar eigen website: Maaike Bennink Foundation.

Uitleg over de NVSV-verkiezingen

Op de komende ALV zijn er meerdere verkiezingen, waarvoor belangstellenden zich kunnen aanmelden.

Als eerste de verkiezing van de voorzitter. Zoals Floris in zijn voorwoord heeft aangegeven laat hij tijdig weten of hij zich her verkiesbaar stelt. Uiteraard kunnen ook andere kandidaten zich aanmelden. Volgens artikel 13.3 van de statuten kan het bestuur iemand kandidaat stellen of iemand kan zichzelf kandidaat stellen met steun van minimaal drie leden.

En er zijn ook verkiezingen nodig voor verplichte commissies. In onze vereniging gaat het dan om de leden van de Kascommissie en de Continuïteitscommissie. Deze laatste commissie is nu verplicht op basis van de WBTR. Artikel 14.8 zegt hierover het volgende: “Bij ontstentenis of belet van alle bestuursleden berust het bestuur tijdelijk bij de continuïteitscommissie of bij door deze commissie aan te wijzen personen.”

Kandidaten kunnen zich uiterlijk twee maanden voor de ALV melden bij het bestuur.

Als hier vragen over zijn horen wij het graag.

NVSV-wintersportreizen 2022-2023

Het NVSV-reizenseizoen 2022-2023 zit er weer op.

Van het Reizenprogramma 2023 zijn 8 van de 9 geprogrammeerde reizen doorgegaan. De reis naar Frankrijk hebben we in verband met onvoldoende aanmeldingen helaas moeten annuleren.

Alle overige reizen zijn doorgegaan met ruim voldoende tot een groot aantal deelnemers.

Het is ook weer gelukt om voldoende begeleiders en leraren beschikbaar te hebben voor vrijwel alle reizen, mede door de niet aflatende inzet van de begeleiders-/lerarencommissie. Slechts in drie gevallen hebben we, vanwege uitval van een begeleider, ter plaatse een skileraar van de lokale skischool moeten inhuren. Twee dagen tijdens een volwassenenreis, 4 dagen tijdens de gezinnenreis en de hele week tijdens de reis naar Maria Alm.

We merken dat in de na-coronatijd de reiswereld hectischer en meer onzeker is geworden. Mede daardoor en in verband met de huidige hoge inflatie stijgen de kosten aanzienlijk.

Maar wij prijzen ons gelukkig dat het aantal deelnemers aan NVSV-reizen het afgelopen seizoen weer bijna op het niveau van vóór corona was. Na 2020 met annuleringen in maart, totale uitval in 2021 en nog aarzelingen bij diverse deelnemers in 2022 blijkt dat de vraag naar wintersportreizen voor visueel beperkten weer op het oude niveau zijn. Voor beide langlaufreizen was er dit jaar ook goede belangstelling.

In totaal hebben we voor ruim 300 visueel beperkten, medereizigers, gezinsleden, NVSV-begeleiders en NVSV-leraren de 8 reizen georganiseerd.

deelnemers medereizigers gezinsleden begeleiders leraren totaal
(vis.beperkt) (ziend) (ziend)
Jongeren 18 5 10 10 43
Pertisau 4 1 4 9
Bramberg 1 19 9 12 10 50
Bramberg 2 19 4 16 7 46
Maria Alm 11 1 9 2 23
Passo Pordoi 10 1 12 23
Enontekiö 8 2 11 21
Gezinnenreis 15 7 41 9 15 87
totaal 104 30 41 83 44 302

 

N.b. Bij alle NVSV-reizen proberen we 1-2 meer begeleiders/leraren extra mee te hebben. Bij enkele reizen zijn dat er meer in verband met begeleiders in opleiding, dagen afwezigheid, les aan ziende kinderen bij de gezinnenreis, e.a.

Momenteel evalueren wij de van deelnemers ontvangen evaluaties. Een veel terugkerend commentaar betreft vervoer met nachtpendelbus en/of nachttrein. Tegenover het verre van comfortabel zijn van nachtelijk vervoer staat het voordeel dat er twee dagen meer voor wintersporten beschikbaar zijn voor vrijwel dezelfde kosten dan bij vervoer overdag. Nog los van minder verkeersdrukte en files bij vervoer ’s nachts. Voor volgend jaar onderzoeken we de mogelijkheid van meer reizen met vervoer overdag.

Tevens blijkt er belangstelling te bestaan voor kortere dan 10-daagse reizen. We onderzoeken momenteel ook de mogelijkheid van 8-daagse reizen met 6 dagen skiën en/of 6-daagse reizen met 4 dagen wintersporten, naast de bekende 10-daagse reizen met 8 dagen wintersporten.

Van de commissie begeleiding

Beste deelnemers, begeleiders en leraren en iedereen die dit leest,

Als eerste een hartelijk dankwoord aan alle bestaande begeleiders en leraren (BeLe’s) die het afgelopen winterseizoen meegewerkt hebben aan het begeleiden en lesgeven aan onze wintersporters, lopend, langlaufend, skiënd of boardend. In de bergen of op de flanken van de SnowWorld locaties.

Wij zijn jullie zeer dankbaar voor jullie inzet en enthousiasme!

Afgelopen winterseizoen hebben 21 nieuwe begeleiders en leraren voor het eerst hun kennis en kunde getoond tijdens onze wintersportreizen. Na de testdag zijn zij meegegaan op een van onze reizen.

Ook hebben 3 nieuwe langlaufbegeleiders hun eerste (kilo)meters met de visueel beperkte deelnemers kunnen maken.

Het lijkt een flink aantal maar toch merken wij dat wij meer moeten zoeken en investeren in nieuwe, en dan met name jongere, begeleiders en leraren.

Tijdens de reizen hebben wij drie keer gebruik moeten maken van de lokale skischool om ons te ondersteunen met de bezetting, hopelijk levert dit nieuwe BeLe’s op.

De nieuwe BeLe’s zijn meteen gestart met het opleiding traject van de Nederlandse Ski Vereniging (NSkiV) waarbij zij een onlinetheorie module volgen en met een vragenlijst afronden. Tevens moeten zij hun portfolio digitaal inleveren bij de NSkiV waarna zij, na goedkeuring door de NSkiV, het certificaat van aangepast wintersport begeleider ontvangen.

Inmiddels zijn de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen al gestart en is de begeleidingscommissie op 15 april bij elkaar gekomen.

De commissie is versterkt met Floor Jurriens die de afgelopen jaren al op de achtergrond tijdens de Bramberg reizen veel ondersteunende taken op haar heeft genomen en nu “officieel” aan de slag is. De commissie bestaat nu uit Marc van Heijningen, Martijn van Klink, Floor Jurriens, Roel van der Vegte en Adri van der Plas.

Vorig jaar hebben wij de pijlers Veiligheid, Plezier en Ontwikkeling als kernpunten voor onze BeLe’s benoemd en zijn wij gestart met onder andere een trainingsweekend met Veiligheid als thema. De ontwikkeling en totstandkoming van de BeLe kaart is daar een mooi gevolg van.

Het komend jaar willen wij ons richten op Plezier (de jongerenreis komt daar als eerste mee in aanraking) en Ontwikkeling met als subthema’s: boeien-binden-belonen.

Om daar mee aan de slag te gaan staan de volgende (voorbereidende) activiteiten van onze commissie op de kalender:

 1. Testdag nieuwe begeleiders op 17 juni in Snow World Zoetermeer: er zijn onlangs kandidaten uitgenodigd die te kennen hebben gegeven mee te willen gaan op een van de reizen 2023-2024 en deze willen wij nog voor de zomer gaan testen.
 2. Screening en update van het huidige BeLe bestand
 3. Trainingsmoment voor de BeLe’s: na het succes van het trainingsweekend van afgelopen oktober organiseren wij wederom een training voor onze BeLe’s.

Zet alvast in je agenda: op 8 oktober organiseert de NVSV een trainingsdag voor begeleiders en leraren.

Alle BeLe’s die de afgelopen jaren zijn mee geweest met een reis zijn welkom in SnowWorld Zoetermeer om 10 uur inloop, start 10.30 uur. Het inhoudelijke programma volgt kort na de zomer.

 1. Evaluatie opleidingsstraat voor onze BeLe’s met de NSkiV en het vastleggen van dit proces in onze procesbeschrijvingen.
 2. Onderzoek naar de opleidingsstraat voor langlauf begeleiders
 3. Onderzoek naar de samenwerking met CALO
 4. Gewenste BeLe bezetting per reis
 5. Jongerenreis 2.0

Voldoende activiteiten waar onze commissie de schouders onder wil zetten en waarbij wij weer invulling willen geven aan mooie wintersportreizen in het seizoen 2023-2024.

Geniet van de lente en de zomer en daarna snel weer naar de sneeuw

Floor-Martijn-Marc-Roel-Adri

 

 

Langlaufopties voor de komende jaren

Dit artikel heeft een jaar geleden ook in de nieuwsbrief gestaan. We plaatsen het nu weer om te kijken of er naast de hieronder genoemde opties nog anderen gebieden zijn waar jullie als langlaufers naar toe willen. Of spreek je voorkeur uit voor de al genoemde gebieden.

We hebben in 2022 deze gebieden van jullie doorgekregen:

 • Kamben Noorwegen: helaas lijkt het hotel hier gesloten te zijn.
 • Ramsau, Sant Johan en Sant Ullrich zijn gebieden die goede loipes hebben.
 • Leutasch dal: sneeuwzeker gebied, niet al te moeilijk en via Seefeld makkelijk met de trein aan te reizen.
 • Reit im Winkl: leuk dorp met zowel langlauf als alpine mogelijkheden. Ligt wel iets lager dan Leutasch maar vanaf half jan tot eind feb altijd wel sneeuwzeker.
 • Zuoz in het Engadin dal in Zwitserland: perfecte omstandigheden. Je moet wel altijd een stukje lopen vanuit het dorp naar de loipes. Het kan er ook erg koud zijn. Het is wel Zwitserland dus duurder. Zuoz is daarentegen wel een stuk goedkoper dan het iets verderop gelegen St Moritz.
 • Livigno in Italië: een zeer sneeuwzeker gebied op 1800m. Uitdaging hier is hoe er te komen met de groep.
 • Bad Mittendorf: een leuk dorp met goede mogelijkheden. Bij weinig sneeuw kan je altijd een keer de Tauplitzalm op.
 • Voor ons was Lapland een toplocatie. Dus graag weer naar Äkäslompolo omdat daar ook mogelijkheden tot wandelen is en er een leuk inkoop centrum en info centrum bij zit.
  Nog een voordeel van Äkäslompolo is dat als er skiërs mee willen dit ook mogelijk is. De ski-bus stopt voor de deur, alleen duurt het wel 30 min voordat je er bent.
 • Saalfeld of Werfenweng.
 • Klein Walsertal: dit is Oostenrijk, maar alleen bereikbaar via Oberstdorf in Duitsland. Daar zijn vakantiehuizen te huur om met de hele groep te verblijven en wellicht ook zelf te koken.
 • Toblach en omgeving in Italië, Süd-Tirol.
 • Boheemse woud, Tsjechië.

Niet al deze bestemmingen zijn goed bereikbaar met een (nacht)trein. Vaak zal een overstap nodig zijn. De trein heeft wel de voorkeur van veel langlaufers.

We horen ook dit jaar graag wat jullie voorkeur heeft.

 

Voorwoord van de voorzitter

Allereerst wil ik jullie allen een gelukkig, gezond en sportief nieuwjaar wensen met hopelijk veel wintersportplezier. In december was de eerste wintersportreis van het seizoen. Toen vond de jongerereis plaats in Bramberg. Een groep van bijna 20 jongeren genoot van de sneeuw en van de gezelligheid. Van deze reis is ook een reisverslag van gemaakt. Ondertussen is de eerste langlaufgroep terug en is de eerste week van de volwassenenreizen in Bramberg.

Ik wens ieder daar veel plezier mee.

Afgelopen december vond de algemene leden vergadering plaats in Rotterdam. Hier kwam onder andere naar voren dat leden het prettig vinden als tijdig bekend wordt als de periode van een bestuurslid aflopend is. Wij hebben afgesproken dat deze informatie op de website komt en een maand voor de vergadering ook een mail naar jullie wordt gestuurd hierover.

Daarnaast kwam de vraag naar boven hoe de schriftelijke stemming plaats gaat vinden voor bestuursleden die zich (her)verkiesbaar stellen. Hiervoor hebben we een procedure op papier gezet en deze wordt spoedig meegestuurd met de notulen van de algemene vergadering. De afgelopen jaren hebben we verkiezingen voor bestuursleden altijd mondeling gedaan, echter is het zo dat dat niet correct is volgens de statuten waar een lid ons op wees. Met de procedure proberen wij zoveel mogelijk rekening te houden met de toegankelijkheid voor iedereen.

Ik wens alle deelnemers, begeleiders, leraren en medereizigers een veilige en gezellige wintersportreis toe.

Met vriendelijke groet, Floris Ephraim

Voorzitter.

Verslag Jongerenreis, december 2022

Door deelnemer Kristina Misiūnaitė

Zondagmiddag, de week voor Kerst. De voorpret is allang begonnen in onze WhatsAppgroep, want wie neemt welke (braille)spelletjes mee? De laatste dingen inpakken en uiteraard vergeten wat je eventueel nog zou kunnen vergeten mee te nemen. Dan op naar Leiden, Alphen aan den Rijn of Ede/Wageningen, om in de bus te springen, met als eindbestemming het Oostenrijkse toneel waar een geweldige, onvergetelijke ski week zou plaatsvinden. Na een flink pauzetje van tien jaar stond ik weer op de latten: beetje wennen en in pizzapunt eerst, maar al snel probeerde ik steeds meer parallel te skiën en gedurende de week zelfs even mijn skistokken kunnen gebruiken waar ze voor bedoeld zijn, in plaats van je krampachtig aan op te trekken bij iedere bocht.

Wat een gek gevoel was het om ’s nachts in Duitsland met z’n allen aan de Heise choco te zitten rond een uurtje of drie en toch echt iets onder onze voeten te voelen dat op sneeuw leek! Gezellig opgepropt in de bus, met al onze wintersportspullen plus genoeg eten en drinken voor onderweg, wat eigenlijk te veel bleek te zijn achteraf. En niet te vergeten een kussentje, om toch een poging te wagen een dutje te doen in de bus, want bij aankomst gingen we na het huren van spullen meteen de piste op! Eenmaal aan je voeten was je hartstikke blij met dat schoeisel en zo, al kwam de ontdekking dat de bindingen van mijn skischoenen verkeerd zaten waardoor ik pijn had aan mijn schenen, stiekem wel een paar daagjes te laat. Opbergen en terugvinden van die spullen bleek af en toe ook een vak apart, maar altijd mooi om van elkaar te leren dat er vele verschillende manieren zijn om te zien en te kijken: met ogen, via goed onthouden of een museum-achtige speurtocht om al voelend jouw materialen terug te vinden de volgende dag. Een ski verliezen in de stoeltjeslift of een snowboard dat onherroepelijk het bos in vliegt zonder boardster, geeft gewoon nog een extra challenge, maar is zeker niet onoverkomelijk 😊.

Wat hebben we allemaal ontzettend genoten, gelachen, gezongen, gedanst tijdens de après-ski en nog veel vaker… Wat geeft het onbeschrijfelijk veel vertrouwen en een kik om gewoon zelf de berg af te kunnen gaan, gehuld in zo’n knalgeel hesje met wat begeleidersaanwijzingen hier en daar indien nodig, ieder op zijn/haar eigen niveau en tempo. Je kunt letterlijk vaak zo veel meer dan je aanvankelijk denkt misschien. Als skisafarigangers deden wij naast Bramberg nog twee andere skigebieden aan, ook vol prachtige brede pistes en heerlijk eten en drinken tussendoor. Het ene gebied was voor mij een oude bekende en zeer geliefd, te weten de Gerlos Platte.

Groepsfoto Jongerenreis 2022 op het terras van het restaurant bij de Gerlos Platte met een piste op de achtergrond

Groepsfoto Jongerenreis 2022 op het terras van het restaurant bij de Gerlos Platte met een piste op de achtergrond

Het andere vertaalde zowel Siri als de dicteerfunctie steevast met zalmzee, dus als lezer moet je maar zelf even bedenken waar we die dag zijn geweest (zalmzee = Zell am See). Ook de bonte muziekavond mag niet onbenoemd blijven, natuurlijk niet! Onvergetelijk mooie zelfgeschreven liedjes over de Bramberg reizen Kerstavond passeerden de revue. Ook kon ik het niet laten om in een poëtische uitspatting te proberen in woorden te vatten hoe bijzonder deze reis is geweest. Eigenlijk is dat toch ‘mission impossible’ hoor.

Durf te zijn wie je bent, ga letterlijk en figuurlijk af en toe flink breeduit zitten: in gondel of stoeltjeslift, niet op de piste, want remmen in de spagaat gaat net niet helemaal lukken, weet ik toevallig uit ervaring ☹

Enorm dankbaar ben ik voor deze ervaring en alle leuke contacten die ik aan deze reis heb overgehouden. Laten we elkaar blijven helpen en volgend jaar gewoon weer meegaan.

Nieuws van de begeleiderscommissie

Net geïnstalleerd als nieuw bestuurslid begeleiding mag ik het stokje overnemen van Marc van Heijningen die geen mooiere legacy had kunnen organiseren dan 14 nieuwe begeleiders en/of leraren langlauf/skiën/snowboard/wandelen over te dragen. De snowboard/ski “nieuwelingen” zijn getest tijdens onze evenementen, maar ook op afspraak met dank aan onze visueel beperkte leden die daar tijd voor vrij willen en kunnen maken.

Op een enkeling na gaan deze nieuwe begeleiders/leraren ook mee op onze reizen naar de sneeuw!

@Marc: superdank voor deze legacy!

Tijdens de jongerenreis mochten wij al 4 van deze rookies verwelkomen en dat is supergoed gegaan, niet alleen op de piste met lesgeven en begeleiden maar ook tijdens hun spetterende Queen optreden tijdens de bonte avond: welkom bij de NVSV: Anneke, Lonneke, Sjoerd en Muuk.

Tijdens de jongerenreis gebeurde nog meer ontwikkelingen op het begeleidingsfront: spontaan uit de Anwärter opleiding meldde zich een Nederlandse skileraar uit Neukirchen die tijdens de opleiding van Frank had gehoord wat de NVSV doet en omdat zijn seizoen nog niet was begonnen hebben wij hem “ingewerkt” en BAM: weer een leraar erbij!

En of het niet genoeg is: op de Gerloslatte hebben wij drie medereizigers kennis laten maken met het begeleiden van visueel beperkten op de latten en ook zij kloppen aan de poort om mee te gaan met een van onze reizen!! Anneke heeft zich aangemeld voor de gezinnenreis!

Zodoende gaan op de Bramberg 1 en 2 reizen, en op de gezinnenreis veel nieuwe gezichten mee op de eerste praktijkafdalingen met onze deelnemers te maken.

Veel aanmeldingen dus, maar wij blijven op zoek naar “verse” begeleiders/leraren, met name zoeken wij jongere leraren/begeleiders, dus als je na het lezen van dit stuk nog iemand weet: laat het ons weten!

In overleg met de NSkiV krijgen de nieuwe BeLe’s (Begeleiders/Leraren) een opleiding aangeboden tot Aangepast Wintersportbegeleider. In deze module worden zij online getest op een aantal theorie onderdelen en maken zij een praktijk portfolio wat door de afdeling opleidingen van de NSkiV wordt beoordeeld.

Als zij de module met succes hebben beëindigd ontvangen zij een certificaat. Wij hopen in de volgende nieuwsbrief de geslaagden te kunnen feliciteren.

Wat staat er nog meer op de agenda?

Natuurlijk de komende reizen waarin wij een flink aantal nieuwe BeLe’s verwelkomen maar ook organiseren wij op 12 februari een kennismakingsbijeenkomst in SnowWorld Zoetermeer voor onze gezinnenreis.

Tijdens deze bijeenkomst verwelkomen en informeren wij niet alleen nieuwe gezinnen maar bieden ook de gelegenheid om weer even in te komen voor de gezinnen die in maart meegaan op de gezinnenreis.

Ook testen wij weer twee nieuwe skibegeleiders die graag meegaan op de gezinnenreis.

Als je (ge)zin hebt om mee te doen meldt je aan op begeleiding@nvsv.nl en wij sturen je begin februari het programma.

Uiteraard zijn ook BeLe’s van harte welkom.

 

Namens de Begeleiderscommissie

Adri

Nieuws van de Commissie binnenlandse activiteiten

Ik ben Louis Zadelaar, NSkiV skileraar en skileraar aangepast. Maar ik houd ook van boarden, langlaufen en bergklimmen.

Louis Zadelaar, maar dan niet in zijn skikleding

Louis Zadelaar, maar dan niet in zijn skikleding

Vooral leuk aan skiën in NVSV-verband is het bedenken van oplossingen, zodat iedereen kan sneeuwsporten.

Maar er wordt niet alleen in de Alpen geskied. In Nederland zijn er vele mogelijkheden om op indoorbanen te lessen, ook in de zomer, als het heel rustig is.

Kan niet bestaat niet. Mijn motto is: Het kan lekker wel!

De NVSV in de Vakantiespecial 2022 van Passend lezen: ‘Prikkel je zintuigen’

De Voorste Kamer heeft op de valreep van 2022 een vakantiespecial uitgebracht, met daarin onder andere informatie over stedentrips en actieve- en zonvakanties. Maar er is ook aandacht voor wintersport. Denk aan een beeldbeschrijving van een Oostenrijkse alm en de nodige reistips.

Maar ook: twee interviews met de NVSV. Je kunt ze hieronder beluisteren, maar als je de volledige special wil bestellen, kan dat via deze link naar Passend Lezen 

Dit is een MP3 met algemene informatie over de NVSV:

En er is een MP3 interview met een deelneemster:

Oorkonde voor Jac de Geus voor zijn jarenlange inzet voor het tourisme in Bramberg

Jac de Geus is door de burgemeester van Bramberg en door de voorzitter van het Tourismus verband verrast en gehuldigd voor zijn jarenlange onvoorwaardelijke inzet voor het tourisme in Bramberg en zijn trouwe band met de familie van het Smaragdhotel Tauernblick.

Na het diner is hij door zowel de burgemeester als voorzitter toegesproken waarin heel veel waardering en dank de boventoon voerde.

Oorkonde voor Jac de Geus in Bramberg

Oorkonde voor Jac de Geus in Bramberg

 

Voorwoord van de voorzitter

Beste NVSV-er

Het is alweer oktober, de winter komt er al bijna aan. De eerste sneeuw is al gevallen in de Alpen. De inschrijving voor het komende winterseizoen is inmiddels gesloten. Blij om te zien dat velen van jullie zich weer hebben aangemeld. Ik hoop dat het aanmelden via de nieuwe ledensite goed is gegaan. Voor de reizen zijn wij nog wel opzoek naar begeleiders en of leraren.

In september stonden wij op de Ziezo Beurs in Utrecht. Ik ben van mening dat we zeker een aantal mensen hebben laten zien dat wintersport prima kan met een visuele beperking. Sterker nog, een aantal mensen die wij hebben gesproken zijn ook direct lid geworden en aangemeld voor een reis. Ik vond het ook erg leuk om een aantal bekenden te spreken op die dag.

Nu de winter steeds dichterbij komt, komen de binnenlandse activiteiten ook steeds dichterbij. We beginnen 6 november met de start van het seizoen. Op deze dag is ook de kennismakingsdag voor geïnteresseerden die kennis willen maken met skiën of snowboarden. Natuurlijk kan jij je ook aanmelden voor een uurtje skiën of snowboarden. Hiervoor volgt spoedig een uitnodiging.

Daarnaast gaan we in november weer drie lessen skiën in SnowWorld organiseren, hiervoor volgt ook een uitnodiging.

Een belangrijke dag om in je agenda te zetten is zaterdag 10 december. Dan vindt de algemene ledenvergadering plaats en de reizendag. Dit vindt weer plaats in Rotterdam. Uiteraard krijgen jullie hiervoor het jaarverslag en de gelegenheid om vragen te stellen aan ons als bestuur.

Hopelijk zien we jou op 6 november in Zoetermeer en 10 december in Rotterdam. Voor nu wil ik jullie alle goeds wensen en hou in gedachten: het is bijna winter!

Met vriendelijke groet,

Floris Ephraim
Voorzitter

Nieuws van de reizencommissie

De inschrijving voor de reizen van komend seizoen verloopt positief. Voor vrijwel alle reizen zijn er voldoende aanmeldingen om ze te laten doorgaan.

Voor de reis naar Le Corbier, Frankrijk is het aantal aanmeldingen helaas te laag om deze reis te laten doorgaan. De ingeschrevenen zijn in overleg overgeboekt naar één der andere reizen.

De reis naar Äkäslompolo, Finland kent nog enkele onzekerheden in verband met de geopolitieke situatie ter plekke. Vooralsnog gaan we er van uit dat de reis in maart a.s. kan doorgaan.

Route van Schiphol naar Äkäslompolo via vliegveld Kittala

Route van Schiphol naar Äkäslompolo via vliegveld Kittala

Nieuws van de begeleiderscommissie

Vanwege de vele aanmeldingen voor de reizen komen we begeleiders en leraren tekort voor diverse reizen. Dus heb je je nog niet aangemeld als begeleider of leraar, doe dit dan alsnog! En ken je mensen die misschien ook begeleider willen worden of als leraar mee willen met een van onze reizen, laat het ons dat weten. Geïnteresseerde kandidaten kunnen zich melden via begeleiding@nvsv.nl en zijn ook welkom op de kennismakingsdag op zondag 6 november in Snowworld Zoetermeer. Onze bestaande begeleiders en leraren kunnen contact opnemen met Jac de Geus via boeking@nvsv.nl.

Sinds enige jaren vragen wij onze vrijwilligers om een (gratis) VOG aan te vragen voor hun activiteiten bij de NVSV. Wij hanteren een geldigheid van 4 jaar voor zo’n VOG. Aangezien de eerste VOGs in 2018 zijn aangevraagd zullen we een aantal VOGs moeten vernieuwen. Je hoeft daar zelf nog geen actie voor te ondernemen, maar mogelijk krijg je binnenkort een uitnodiging om een nieuwe VOG aan te vragen.

Helaas zijn er ook begeleiders die om diverse reden hun lidmaatschap opzeggen. We zijn deze begeleiders natuurlijk dankbaar voor hun inzet in de afgelopen jaren en hopen dat zij met plezier terugkijken op hun NVSV-tijd. Afgelopen periode hebben we opzegging ontvangen van Jan Brouwer en Henk van Assen.

Nieuws van de commissie binnenlandse activiteiten

De voorbereidingen zijn afgerond en we kunnen jullie nu het volgende aanbieden:

Op 8 en 9 oktober organiseerde het bestuur van de NVSV een trainingsweekend voor de leraren en begeleiders (BeLe’s) van de NVSV.

De afgelopen jaren zijn, ondanks de lockdowns, een aantal wintersportreizen doorgegaan en hebben wij kunnen skiën en snowboarden in goede omstandigheden op heel rustige pistes.

Tijdens en na deze reizen hebben wij drie pijlers benoemd om onze reizen inhoud te geven: Veiligheid-Plezier-Ontwikkeling. Uit deze evaluaties is inmiddels een BeLe tips and tricks kaart samengesteld en gepubliceerd op de NVSV-website.

De komende winter verwachten wij meer drukte op de pistes en dus is de noodzaak om aandacht te geven aan de eerste pijler: Veiligheid.

Namens het bestuur heeft Adri een commissie samengesteld waarin Ilva van den Noordt, Floor Jurriens, Pieter de Lange en Adri van der Plas zitting hebben genomen. Alle bij ons geregistreerde BeLe’s werden door de commissie uitgenodigd en 56 BeLe’s reageerden positief, waaronder een aantal nieuwe, om deel te nemen. Hieronder een verslag.

Voorafgaande aan het weekend is aan de BeLe’s gevraagd wat zij verstaan onder veiligheid in relatie tot onze visueel beperkte deelnemers. Dezelfde vraag hebben wij ook aan 14 visueel beperkte deelnemers gevraagd. Veel overeenkomsten, maar ook wel verschillen, waardoor de commissie in staat was om een passend programma te maken.

Op zaterdag startte de training met een maaltijd waarbij groepjes van drie personen werden gevormd. De eerste werd visueel beperkt “gemaakt” d.m.v. een aangepaste bril, de tweede ander ging begeleiden en de derde ging observeren en met name letten op de vragen en informatie van de begeleider. In de loop van de maaltijd ruilden de groepsleden van rol. Dit leverde al veel inzichten op.

BeLe weekend oefenen bij een lopend buffet met een simulatiebril

BeLe weekend oefenen bij een lopend buffet met een simulatiebril

 

Na de maaltijd volgde een interactieve presentatie, waarbij het thema communicatie centraal stond. Wat vertel je wel of juist niet, maar vooral: hoe komt de BeLe erachter wat de visueel beperkte wintersporter wil/kan/nodig heeft om veilig en met plezier te skiën/boarden? In dit onderdeel werd ook de kern van het zondagochtendprogramma benadrukt.

Op zondagmorgen stonden de BeLe’s op de skibanen van SnowWorld en gingen wederom in groepjes met wisselende rolverdeling skiën met simulatiebril/begeleiden/observeren. Ook hier werden weer nieuwe inzichten en ervaringen opgedaan.

BeLe weekend oefenen bij SnowWorld met een simulatiebril

BeLe weekend oefenen bij SnowWorld met een simulatiebril

Tot slot is aan de BeLe’s gevraagd om aan de hand van een aantal vragen hun observaties, bevindingen en verbeterpunten te benoemen. Dat leverde zeer waardevolle informatie op en een aantal bevindingen kunnen wij meteen toepassen.

Tevens staan we op het punt om vanuit de evaluaties drie projecten te starten waardoor wij menen dat dit weekend uitermate geslaagd is, mede door de hoge opkomst en de enthousiaste reacties:

 1. Opleiding/instructie nieuwe begeleiders en leraren in samenwerking met de NSkiV.
 2. Praktijktrainingen en permanente educatie bestaande BeLe’s.
 3. Tips and Tricks kaart actualiseren aan de hand van feed back uit dit weekend.

Al met al een zeer waardevol weekend waarin wij enerzijds permanente educatie hebben kunnen laten plaatsvinden, nieuwe BeLe’s hebben gerekruteerd en genoeg aanmeldingen om onze reizen doorgang te laten vinden!

Namens Ilva, Floor en Pieter

Adri