NVSV

Nederlandse Visueel-gehandicapten Ski Vereniging

Van de voorzitter

Beste NVSV’er,

 

Ik heb lang zitten twijfelen over de toonzetting van mijn stukje. Normaal gesproken bericht ik je enthousiast over onze reizen en andere gebeurtenissen van de afgelopen maanden en blik ik alvast vooruit op onze activiteiten van de komende maanden.

We zitten nu midden in de Corona-crisis, die een ieder van ons raakt, op welke manier dan ook. In het begin van dit jaar leek de crisis een ‘ver-van-mijn-bed-show’, omdat het virus vooral in China en omgeving rondwaarde.

We gingen dan ook nietsvermoedend naar de sneeuw met de NVSV.

De deelnemers van de Sankt Ullrich-en de Brambergreizen hebben volop genoten van het langlaufen, het skiën en het snowboarden, met verschillende omstandigheden. Qua weer was er weinig te klagen, af en toe sneeuw en ook redelijk wat zon.

De tweede groep Bramberggangers was net op tijd weg, want de week erna kwamen de sneeuwstormen en ook nog regenbuien. Zelf had ik het geluk naar de Italiaanse Dolomieten mee te mogen met de NVSV. Daar hadden we prima condities en geweldig weer.

De groep naar Châtel had het genoegen op zaterdag 7 maart te vertrekken. Er was meer dan voldoende sneeuw gevallen en Frankrijk was volgens het ministerie van Buitenlandse zaken een veilig gebied. De enige maatregelen waren dan ook vaker je handen wassen, niezen en hoesten in je ellenboog, et cetera.

Halverwege die week bleek het Corona-virus ineens wel stevig om zich heen te slaan en werden de berichten vanuit Oostenrijk steeds zorgelijker. Onze zoon Timo werkte als skileraar in Bramberg en donderdagmiddag 12 maart kregen wij het bericht dat zijn Landes-opleiding werd afgelast in verband met het Corona-virus. Wij zouden als gezin vrijdag 13 maart naar Bramberg afreizen om hem te bezoeken. Dezelfde avond bleek dat alle skigebieden in Tirol en Salzburgerland binnen enkele dagen hun deuren moesten sluiten. Onze skibox kon dus weer van de auto af gehaald worden….

Helaas had het besluit van de Oostenrijkse regering ook gevolgen voor de gezinnenreis, die op zondag de 15e zou starten. Wat een teleurstelling! Iedereen had zich er zo op verheugd om een gezellige week met de NVSV door te brengen op de ski’s.

De afgelopen dagen gingen er steeds meer landsgrenzen dicht, dat betekende dat ook de langlaufreis naar Finland geen doorgang kon vinden.

Wat een mooi einde had moeten zijn voor het wintersportseizoen voor de NVSV, werd een enorme domper.

Ik dank de reizencommissie voor al haar inspanningen om de reizen te organiseren en ook voor het afhandelen van de geannuleerde reizen. We hopen volgend jaar weer een beter wintersportseizoen mee te maken!

De komende tijd zullen er helaas ook geen NVSV-activiteiten plaatsvinden, gezien de corona-maatregelen, die evenementen tot zeker 1 juni 2020 verbieden. De jaarlijkse kennismakingsdag kan daardoor helaas ook nog niet doorgaan. Wanneer er vanuit de overheid groen licht wordt gegeven, zullen wij met veel enthousiasme onze activiteiten weer organiseren.

Ik wens je heel veel sterkte en succes voor de komende tijd. Blijf in beweging en blijf vooral gezond!

Hartelijke groet,
Susan Peters
Voorzitter

Portofoonsets graag inleveren

Aan het wintersportseizoen is helaas abrupt een einde gekomen.

Degenen die een of meerdere portofoonsets van de NVSV in bezit hebben, vragen wij op korte termijn deze aan Martien Groenevelt terug te sturen.
Neem daarvoor contact met hem op via: zoetermeer@herbergier.nl

Dan kunnen de deelnemers bij de volgende reizen weer volop gebruik maken van de portofoons.

Bij voorbaat dank voor je medewerking.

Het hele jaar door fit blijven kan ook met Sneeuwfit oefeningen

Fit zijn en blijven is altijd verstandig, daarom hier een link naar het Sneeuwfitprogramma van de Wintersport Academy. Deze oefeningen kun je het hele jaar door thuis doen:

https://www.wintersport.nl/academy/sneeuwfit

Increase Erection Hardness - Cialis Meltabs  Alles over sport

Bergwandelen in de Alpen, speciaal voor deelnemers met een visuele beperking

Vooraf: dit is geen NVSV reis, maar wel gericht op onze doelgroep, daarom dat we dit graag delen via deze nieuwsbrief.

Bergwandelen is gezond, niet alleen voor lijf en leden, maar ook voor de geest. Je kunt je hoofd even helemaal leeg maken. De stress en dagelijkse sleur ben je na één dag wandelen al helemaal kwijt en na een week heb je het gevoel een maand onderweg te zijn geweest. Heerlijk toch?

Wie wil dit nu niet, elke dag weer genieten in de buitenlucht, voel de wind in je gezicht, ruik de frisse Alpenlucht en geniet van de stilte. Het kan na de hoogzomer, als de scholen weer zijn begonnen en het in de bergen ook weer rustiger wordt. Samen met een aantal begeleiders en 2 Nederlandse bergwandelgidsen, gaan we dagelijks aan de wandel vanuit een comfortabel hotel in Sölden in het bekende Ötztal.

  

Je kunt elke dag kiezen tussen een eenvoudige, ontspannen niet al te lange wandeling en voor degenen, die meer willen, een pittige, soms lange tocht.

Wanneer? Deze reis is van zaterdag 5 t/m zaterdag 12 september 2020

Prijs: € 847,- p.p. (o.b.v. 2 personen per kamer)
(bij minder dan 15 deelnemers geldt een toeslag van € 50,- p.p.)

Meer info vind je op onze website https://www.tiroloutdoor.nl/bergwandelen-in-de-alpen-voor-blinden-en-slechtzienden/

Deze reis wordt georganiseerd door Tirol Outdoor Experience (https://www.tiroloutdoor.nl/ ) , sinds 2004 gespecialiseerd in actieve vakanties naar de Alpen.

Heb je vragen over deze reis? Neem dan contact op met Arres van der Grift van Tirol Outdoor Experience op nummer 013-5056440

Heb je zin om mee te gaan? Vul dan het inschrijvingsformulier in op de hierboven genoemde website. Inschrijven kan tot 30 april.

Uiteraard kan dit alleen met voldoende begeleiders!

En uiteraard wil je in deze periode zonder Corona-stress op vakantie: mocht er in de 2 weken voorafgaand aan de reis een negatief reisadvies voor dit deel van Oostenrijk gelden, dan wordt de reis gecancelled en betalen wij de reeds betaalde reissom terug. Datzelfde geldt voor een bij ons afgesloten reisverzekering.
Wilt je zelf al eerder annuleren, dan zijn onze annuleringsvoorwaarden van toepassing. Zie hiervoor de algemene voorwaarden.
Heb je een annuleringsverzekering, dan zul je de polisvoorwaarden erop moeten naslaan of je recht hebt op restitutie.

Van de voorzitter

Beste NVSV’er,

Er is al weer een jaar voorbij….. Het lijkt wel of de tijd steeds sneller gaat.

Het winterseizoen is inmiddels in volle gang en de eerste groep is al op reis geweest. Op woensdag 18 december stapte er een grote groep jongeren reis in de bus voor een kleine week sneeuwpret in Bramberg. Lees in deze nieuwsbrief het verslag van deze leuke reis.

Ook in Nederland zijn er volop NVSV-activiteiten geweest: de kick off van het wintersportseizoen bij Snowworld, een jongerendag,  diverse ski-, snowboard- en langlauflessen. Er is steeds meer animo voor deze lessen, waardoor de banen tijdens onze lesdagen flink geel kleuren.

Ook heeft de Algemene Ledenvergadering plaatsgehad, alsmede de reizendag, waar iedereen elkaar (weer) kon ontmoeten en nadere reisafspraken kon maken.

Ik kijk uit naar de komende weken, waar we met verschillende groepen naar de sneeuw gaan. Hopelijk blijven de sneeuwcondities goed en kunnen we geniten van goede omstandigheden en gezelligheid.

Rest mij nog jullie een gezond, gelukkig en sportief 2020 toe te wensen!

Hartelijke groet,
Susan Peters
Voorzitter

Verslag Jongerenreis

Het is woensdagavond (18-12-2019) 17.45 uur. Een kleine groep verzamelt zich bij het station Leiden. Sommigen vinden het een beetje spannend. Voor de eerste keer zonder ouders met vakantie, een groep mensen waarvan je er misschien niemand of een enkeling kent en de eerste keer skiën in de echte sneeuw. Gelukkig is er een NVSV begeleider bij die zorgt dat iedereen in de bus komt met alle tassen en koffers. Om 18.00 uur rijden wij richting Alphen aan den Rijn waar wij de tweede groep deelnemers oppikken om vervolgens nog een derde groep op de halen in Ede-Wageningen. Oeps, er staat iemand op het verkeerde station! Wij wachten even en vertrekken met 21 visueel beperkte jongeren tussen de 16-26 jaar, 7 ziende medereizigers en 14 begeleiders/leraren richting Oostenrijk.

Die zelfde dag is vroeg in de ochtend de Mini-bus met 7 begeleiders/leraren vertrokken. Zij gaan vooruit om het e.e.a. reeds te regelen voordat de hele groep arriveert.

Iedereen probeert wat te slapen onderweg maar dat valt niet mee. Donderdagochtend om 8.00 uur arriveert de bus bij Hotel Wolkensteinbär in Bramberg am Wildkogel. Een hotel wat bekend is bij scholen dus wij waren niet de enige in het hotel. Eerst ontbijten en daarna werd de indeling van die dag (visueel beperkt/begeleider/leraar) bekend gemaakt, kreeg iedereen de sleutel van de hotelkamer en werd de bagage naar de kamer gebracht.

Op naar de skiverhuur waar ski’s, schoenen e.d. werden opgehaald. Makkelijk was dat er twee rekken waren gereserveerd voor de NVSV waar wij onze ski’s en schoenen konden achterlaten. Gewapend met skipas gingen deelnemers met de gondel de Wildkogel op om daar de eerste pistes af te dalen. Het was niet koud, fantastische sneeuw en heel erg rustig. Om 19.45 uur dinerbuffet, daarna nog een spelletje of lekker chillen met elkaar.

Vrijdag stormde het boven op de berg waardoor de gondel in Bramberg niet ging. Gelukkig stond er minder wind op de Gerlos Platte. Heel fijn dat wij onze eigen bus en chauffeur hadden zodat wij geen gebruik moesten maken van de plaatselijke skibus. Doordat ook Gerlos en Kongingsleiten afgesloten waren was het op de Platte iets drukker.

Zaterdag gingen de deelnemers van de ski safari met de bus naar Pass Thurn. De overige deelnemers bleven in Ski Arena Wildkogel. Inmiddels was het officiële skiseizoen begonnen en was het tijd voor de après-ski. Onder leiding van skileraar Louis vertrokken wij richten het centrum waar wij gezongen en gedanst hebben tot laat in de avond.

Zondag vertrok de deelnemers van de ski safari al vroeg met de bus naar Zell am See. In de avond verenigde iedereen zich in de ‘NVSV hoek’ om aan een uitgebreid lopen buffet te starten om vervolgens de avond te eindigen met spelletjes of in de kroeg. In de kroeg werd flink gezongen en gedanst, o.a. op de echte Après-ski hit ‘Nikki Lauda’ maar ook de Nederlandse Snollebollekes met ‘van links naar rechts’ kwam voorbij. Wat een feest werd het!

Maandag, helaas, weer storm en sneeuw boven op de berg en de gondel ging niet naar boven. In het dal regent het. Wat te doen. Even afwachten of het weer beter wordt? Skiën zit er vandaag niet in dus massaal werden er inkopen gedaan bij de plaatselijke super, koffie met taart gegeten, gewandeld, gesleed, uitgebreid geluncht of spelletjes in het hotel gespeeld. Iedereen maakte er het
beste van met elkaar. Eten, de bus laden met alle koffers en tassen, een groepsfoto maken en dan richting Nederland. Op
naar de Kerstmis. Allen waren moe en voldaan. Wat een geweldige week is het met elkaar geweest!

Bij deze dan ook een hartelijk dankjewel aan de sponsoren die deze eerste jongerenreis financieel mogelijk hebben gemaakt. Een sponsor die graag anoniem wil blijven en een bijdrage van Rotary Club Sliedrecht.

Onderstaand wat enthousiaste reacties uit de groepsapp “NVSV snowfreaks 2019”:

“Het was echt een geweldige week en ik heb niet van iedereen doei kunnen zeggen dus Bedankt en superfijne dagen ik vond het echt superfijne dagen en hop dit volgend jaar weer te mogen doen.’’

 

“Lieve deelnemers en begeleiders, Aangezien wij helaas over een paar uurtjes bij de eerste halte Ede-Wageningen arriveren wil ik jullie uit de grond van mijn hart bedanken voor de waanzinnige tijd die wij met z’n alle hebben gehad. Mijn dank is gigantisch. Tot ziens en tot misschien in het volgende jaar.”

 

“Bedankt voor de waanzinnig leuke en gezellige reis. Fijne Kerstdagen en een ski @ snowboardrijk 2020.”

 

“Mensen het was een super mooi en gezellige reis. Respect voor de ski-leraren en begeleiders dat jullie ons zo hebben geholpen is ook heel intensief daarom ook dank aan jullie dat jullie je hart daarin hebben gelegd. Daarbij alle jongeren het was leuk en de sfeer was goed. Nieuwe mensen leren kennen en lol gehad. Hopelijk tot volgend jaar en sommigen ook nog eerder.”

 

“Ik heb echt een geweldige week gehad en ik zal mijn best doen om mee te gaan als er volgend jaar weer een reis is.”

 

“Het was fantastisch. Jullie zijn een prachtig stel mensen. Wat een sfeer.”

 

“Hallo allemaal. Ik heb na drie keer de bus op en neer te zijn gelopen nog niet iedereen gedag kunnen zeggen. Helaas. Ik wil iedereen bedanken voor de gezellige week waarin ik veel genoten heb, veel meegemaakt, en veel geleerd. Jullie zijn allemaal geweldige mensen en ik hoop jullie weer tegen te komen op een eventuele reis volgend jaar. Nogmaals iedereen bedankt voor alles en de mogelijkheden! Het was geweldig.”

 

“Lieve jeugdigen en jong volwassenen. Jullie hebben mij opnieuw doen stralen en deze reis was een mega ervaring. Jullie hebben mij laten lachen en geïnspireerd tot nieuwe ideeën en een grote dosis wereldwijsheid. Hartelijk bedankt en ik hoop ieder nogmaals te treffen in de sneeuw. Fijne kerstdagen en een prachtig 2020 gewenst.”

 

“Afgelopen week heb ik weer enorm genoten van het grootste vrijheidsgevoel wat voor mij is, skiën zonder haast geen zicht. Dit maal ging ik op ski safari. Wat is skiën toch heerlijk!”

 

Tips om nog meer te kunnen genieten van wintersport

Je skischoenen uittrekken hoeft geen worsteling te zijn:

https://skiinformatie.nl/skiinformatie-tips-tricks-skischoenen-uittrekken/

Ontspannen slapen in de nachtbus:

 • neem een (opblaasbaar) nekkussen mee, dat slaapt een stuk comfortabeler
 • zorg ook voor een goede zithouding, een kussen of kleding onder in je rug kan lekker zijn, gebruik de voetensteun om de onderkant van je bovenbenen te ontlasten
 • met een luisterboek kun je zonder andere passagiers te hinderen die lange nacht wat makkelijker door komen
 • tandenborstel en tandpasta bij de hand voor de laatste stop
 • een oplader voor je telefoon
 • loop regelmatig een stukje, dat is goed voor de doorbloeding
 • als je zit kun je ook lekker bewegen met je voeten en benen: buigen, wriemelen, strekken
 • draag de (verplichte!) gordel
 • sloffen of dikke sokken zijn handig, dan kun je schoenen heel los of zelfs uit doen
 • comfortabele losse kleding
 • liever niet teveel alcohol, maar wel voldoende water (en dan natuurlijk wel uit een herbruikbare fles)

Checklist (want het is zo vervelend als je er achter komt dat je spullen vergeten bent mee te nemen):

 • Zonnecrème, zonnebril, sneeuwbril
 • Ski’s / snowboard en uiteraard ski / snowboard schoenen
 • Skistokken
 • Helm en eventueel rugbescherming
 • Warm en isolerend pak
 • Handschoenen / wanten
 • Sokken, thermo ondergoed
 • Muts, sjaal, buff
 • Sneeuw- of bergschoenen
 • Schoendrogers
 • Ongeaarde stroom verdeeldoos voor: schoendrogers, camera, mobieltje, portofoonset enz.
 • Paspoort, verzekeringspapieren
 • Toolkit (kantenvijl, wax, strijkbout, kurk, schraper, schroevendraaier)
 • Goed humeur!

Oproep: begeleiders gezocht voor de Mentelity Games van 24 t/m 27 maart 2020

Na het succes van de eerste Mentelity Games worden deze ook in 2020 weer georganiseerd, dit keer van 24 tot en met 27 maart in Saas Grund. Dit is geen NVSV reis, maar er gaan ook dit jaar weer visueel beperkte wintersporters meedoen en die hebben natuurlijk voldoende begeleiders nodig.

Er zijn al zeker zeven visueel beperkte deelnemers en daar komen er vast nog een paar bij.

Daarom deze oproep aan onze begeleiders en leraren: geef je op als Volunteer bij de Mentelity Games: https://mentelitygames.com/volunteer/ .

Als volunteer worden de skipas, overnachtingen en het eten betaald door de organisatie. Je moet wel zelf de reis regelen, maar voor € 100,- kun je mee met de bus vanaf Bilthoven (ook wel zo handig voor de deelnemers qua begeleiding).

Alhoewel dit geen NVSV activiteit is, horen we het wel graag als je je als Volunteer op hebt gegeven, dat kan via begeleiding@nvsv.nl

Van de voorzitter

Beste NVSV’er,

De winter komt steeds dichterbij. Tijd voor weer veel NVSV-activiteiten: op zaterdag 26 oktober vindt
de opening van het NVSV-winterseizoen plaats bij Snowworld Zoetermeer. De uitnodiging heb je
inmiddels ontvangen. Daarna kun je meedoen met onze lescycli skiën/snowboarden bij Snowworld
en langlaufen in Gouda. Meld je aan, hoe meer zielen, hoe meer vreugd en een betere conditie en
techniek zijn nooit weg, toch?

De afgelopen tijd heb je je kunnen inschrijven voor onze NVSV-reizen. Het lijkt erop dat er weer
records gesneuveld worden. Voor de reizen naar Bramberg am Wildkogel (volwassenen en gezinnen)
is weer volop ingetekend. Dit jaar organiseert de NVSV voor het eerst een jongerenreis. Zo te zien
voorzien we in een behoefte: er hebben zich meer dan 20 jongeren aangemeld. De uitdaging blijft
altijd om voldoende leraren en begeleiders te vinden om de visueel beperkten te laten genieten van
de wintersport. Heb je je nog niet aangemeld als begeleider of als leraar, doe dat dan snel via
boeking@nvsv.nl .

De reizendag vindt dit jaar plaats op zaterdag 7 december 2019 bij de Poort in Rotterdam. Daaraan
voorafgaand is de Algemene Ledenvergadering. Een uitnodiging zul je t.z.t. ontvangen, maar zet deze
dag alvast in je agenda.

De NVSV is de afgelopen tijd veel in de publiciteit geweest, verderop in deze nieuwsbrief een verzameling van alle berichten.

Rest mij nog je een mooie herfst toe te wensen.

Hartelijke groet,
Susan Peters
Voorzitter

Reizen update

De inschrijvingstermijn voor de reizen is afgesloten.

Er hebben zich weer een groot aantal deelnemers ingeschreven voor de reizen, behalve voor de reis naar Tignes, welke we helaas hebben moeten annuleren wegens te weinig inschrijvingen.

Totaal zijn er meer dan 300 inschrijvingen, bestaande uit: 101 visueel beperkten, 130 NVSV-begeleiders/leraren, 33 ziende medereizigers en 45 ziende gezinsleden.

Alle inschrijvers hebben een bevestiging ontvangen.

We hopen vele reisdeelnemers te ontmoeten tijdens de reizendag op zaterdag 7 december.

Binnenlandse activiteiten, waaronder skilessen dit najaar

 

Het komende winterseizoen staat weer bomvol met aktiviteiten:

Zaterdag 26 oktober 2019 is de Kick Off van het nieuwe winterseizoen. Mis het niet en schrijf je snel
in.

Bij voldoende belangstelling wordt er zondag 17 november 2019 een gezellige middag georganiseerd
voor de jeugd van 6 tot en met 25 jaar in SnowWorld Zoetermeer. Jullie kunnen binnenkort de
uitnodiging verwachten. Safe the date!

Skilessen winterseizoen 2019

In het najaar starten wij weer met een blok van vier lessen van twee uur op zaterdagochtenden voor beginnende en gevorderde skiërs/snowboarders. Een gevorderde skiër/snowboarder dient met zijn begeleider van baan 3 in SnowWorld Zoetermeer af te kunnen dalen. Twijfel je aan je niveau dan kun je altijd een proefles aanvragen.

 • Locatie: SnowWorld Zoetermeer, Buytenparklaan 30, 2717 AX Zoetermeer
 • Kosten: € 145 per persoon voor vier lessen van twee uur, inclusief huur materiaal en begeleiding
 • Data: 2, 9, 23 en 30 november 2019
 • Tijd: 10.00 -12.00 uurHet is niet mogelijk een losse les te boeken vanwege de opbouw van de 4 lessen.
  De gevorderde lessen worden in groepsverband gegeven maar uiteraard met één op één begeleiding.

 

Individuele lessen op de vrijdagavond

Wil je liever niet aan een blok van vier lessen meedoen, of komt de zaterdag niet uit, dan kun je ook kiezen voor begeleid skiën of lessen op vrijdagavonden eens per maand.

 • Locatie: SnowWorld Zoetermeer, Buytenparklaan 30, 2717 AX Zoetermeer
 • Data: 11 oktober, 8 november, 13 december
 • Tijd: 19.00 – 21.00 uur
 • Kosten: € 50 per les van 2 uur inclusief huur materiaal en leraar

Les op aanvraag
Buiten de door de NVSV georganiseerde lessen in SnowWorld Zoetermeer, kun je altijd een les of skiën/snowboarden met begeleiding aanvragen op een andere dag of een andere locaties in Nederland. Neem dan contact op met evenementen@nvsv.nl.

Voor de lessen kan men zich aanmelden via evementen@nvsv.nl .
Voor meer informatie kun je contact opnemen met Helen van der Sluijs (06 22936468)

Oproep aan begeleiders en leraren
Het komend najaar staat weer bol van de NVSV activiteiten. Die kunnen wij alleen realiseren met hulp van begeleiders, leraren en andere vrijwilligers. Kijk op de activiteitenkalender en noteer alvast de data in de agenda. Te zijner tijd zullen wij een beroep op je doen om te komen helpen. Uiteraard kun je je nu al opgeven via evenementen@nvsv.nl voor de diverse lessen/events.

Van de Commissie Begeleiding

Net als voorgaande jaren is er weer veel belangstelling voor onze reizen, en ook hebben een groot aantal begeleiders zich al ingeschreven. Voor een enkele reis hebben we nu zelfs een overschot aan begeleiders!

Maar zoals altijd kunnen we voor sommige andere reizen nog meer begeleiders gebruiken, in het bijzonder voor de volwassenenreizen naar Bramberg in januari. Dus mocht je je nog niet aangemeld hebben, of andere geïnteresseerde kandidaten kennen, laat het ons dan z.s.m. weten. De wintersportdag van 26 oktober is ook een goede gelegenheid om potentiële begeleiders te laten zien wat het begeleiden in de praktijk inhoudt, dus maak hier vooral reclame voor.

Vorig jaar zijn we gestart met het verplicht stellen van een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) voor alle begeleiders en skileraren die meegaan op een wintersportreis. Mocht je vorig jaar geen VOG aangevraagd hebben dan gaan we dat dit jaar alsnog voor je regelen. Je ontvangt dan van ons per email een link om gratis een VOG aan te kunnen vragen. Na het invullen van de aanvraag krijg je de VOG per post thuisgestuurd en willen wij graag (per email) een kopie hiervan hebben voor het NVSV-archief.

 

NVSV in de media

De NVSV stond dit najaar goed in de belangstelling via filmpjes, interviews en verwijzingen op andere websites:

 

Van de voorzitter

Beste NVSV’er,

Het blijft leuk om in de zomer bezig te zijn met de wintersport. Zo hebben we onlangs nog de jaarlijkse NVSV-kennismakingsdag gehad bij Snowworld Zoetermeer, waar diverse mensen hebben genoten van het skiën of snowboarden.

De reizencommissie heeft ook nu weer een gevarieerd reizenprogramma weten samen te stellen. Niet alle details zijn al bekend, maar verderop in deze nieuwsbrief vind je een tipje van de sluier. De reizengids wordt begin augustus verwacht.

Begin april was de NVSV te gast bij Rotary Club Sliedrecht. Het hoe en waarom lees je verderop.

De commissie Binnenlandse activiteiten zit ook niet stil en is al bezig met verschillende mogelijkheden voor ski- en snowboardlessen in het najaar. Vorig jaar waren de lescycli een groot succes; hopelijk doe je dit jaar ook weer mee. Het is immers altijd goed om aan je skitechniek te werken. daar beleef je in de echte sneeuw veel plezier aan. Zo ook wanneer je aan je fysieke conditie blijft werken tijdens
de zomermaanden. Dat heb ik zelf ook goed gemerkt tijdens de afgelopen skireizen.

Rest mij nog je een mooie en zonnige zomer toe te wensen.

Hartelijke groet,
Susan Peters
Voorzitter

Voorlopig reizenprogramma seizoen 2019-2020

Buiten is het nu minimaal 30 graden, maar dat is geen belemmering voor reizencommissie om druk bezig te zijn met het nieuwe reizenprogramma. Dit is een voorlopig overzicht, het definitieve programma wordt begin augustus verwacht.

 • Jongeren skisafari Bramberg (Oostenrijk) van woensdag 18 t/m dinsdag 24 december 2019
 • Langlaufreis, Sankt Ulrich am Pillersee (Oostenrijk) van vrijdag 10 t/m zondag 19 januari 2020
 • Alpinereis (skiën en/of snowboarden) Tignes (Frankrijk) van vrijdag 10 t/m zondag 19 januari 2020
 • Combireis (alpine en/of langlauf) Bramberg (Oostenrijk) van vrijdag 17 t/m zondag 26 januari 2020
 • Combireis (alpine en/of langlauf) Bramberg (Oostenrijk) van vrijdag 24 januari t/m zondag 2 februari 2020
 • Alpinereis (skiën en/of snowboarden) Passo Pordoi (Italië) van vrijdag 7 t/m zondag 16 februari 2020
 • Alpinereis (skiën en/of snowboarden) Châtel (Frankrijk) van zaterdag 7 t/m zaterdag 14 maart 2020
 • Gezinnenreis (alpine en/of langlauf) Bramberg (Oostenrijk) van zondag 15 t/m zondag 22 maart 2020
 • Langlaufreis Rauhala (Finland) van zaterdag 21 t/ zondag 29 maart 2020

NVSV ontvangt € 1.000,- van Rotary Club Sliedrecht

Het afgelopen winterseizoen heeft de NVSV een heel aantal nieuwe begeleiders mogen verwelkomen.
Eén van deze begeleiders is Joost de Jong. Joost was zo enthousiast over zijn reis dat hij de NVSV heeft uitgenodigd om een voordracht te houden bij Rotary Club Sliedrecht, waar hij voorzitter is. Deze Rotary Club is een heel actieve club, die ook veel goede doelen ondersteunt bij hun activiteiten. Vanuit de NVSV was Susan Peters aanwezig.

Na de gezellige borrel en een prima diner, hebben Joost en Susan hun ervaringen met de NVSV met de aanwezigen gedeeld; ieder vanuit hun eigen perspectief, maar ook aanvullend op elkaar. Zo hebben zij verschillende voorbeelden genoemd over hoe het begeleiden wel en niet moet, maar ook leuke anekdotes verteld en hoe fantastisch wintersporten is, met of zonder beperking. Hierbij werd gebruik gemaakt van een Power Point presentatie, aangevuld met filmmateriaal en foto’s van de reis naar Les Deux Alpes, die Joost heeft gemaakt.

De grote gemene deler van de NVSV en de rotary is dat de jeugd bij beide verenigingen de toekomst heeft. Daar sluit de voorgenomen jongerenreis voor seizoen 2019/2020 uitstekend bij aan.

Susan vertelde niet alleen over de plannen voor zo’n reis, maar ook wat zo’n reis voor de jongere blinden en slechtzienden kan betekenen. Voor een aantal jongeren is het niet vanzelfsprekend dat ze veel contact hebben met andere jongeren. Tijdens het jongerenweekend in snowworld werd duidelijk dat de visueel beperkte jongeren veel plezier met elkaar hadden en dat ze het ook fijn vinden om met gelijkgestemden op pad te zijn.

De Rotary Club Sliedrecht steunt het NVSV-initiatief met een bijdrage van € 1.000,- voor de meereizende leraren. Een prachtige bijdrage, die wij in dankbaarheid hebben aanvaard!

Binnenlandse activiteiten, waaronder skilessen dit najaar

Para Snow Day 2019

Een beperking hoeft je niet te beperken om de sneeuw in te gaan. Dat hebben de ruim 70 deelnemers van de Para Snow Day wel bewezen! Samen met de Johan Cruyff Foundation organiseerde de Nederlandse Ski Vereniging de 9e editie. Tijdens deze dag in SnowWorld Zoetermeer konden mensen met een lichamelijke of visuele beperking kennismaken met het paraskiën en -snowboarden. Wie al enige ervaring met deze sporten had, kon deelnemen aan de talentscout.  Vier visueel beperkten deden hieraan mee.

Of je nou een beperking had en nog nooit van de piste was af geweest. Of dat je in het verleden geskied of gesnowboard had en dit ook met je beperking wil kunnen. Iedereen was vandaag welkom bij de Para Snow Day. Heb je deze dag gemist? Wees er dan volgend jaar bij!

Skilessen winterseizoen 2019

In het najaar starten wij weer met een blok van vier lessen van twee uur op zaterdagochtenden voor beginnende en gevorderde skiërs/snowboarders. Een gevorderde skiër/snowboarder dient met zijn begeleider van baan 3 in SnowWorld Zoetermeer af te kunnen dalen. Twijfel je aan je niveau dan kun je altijd een proefles aanvragen.

 • Locatie: SnowWorld Zoetermeer, Buytenparklaan 30, 2717 AX Zoetermeer
 • Kosten: € 145 per persoon voor vier lessen van twee uur, inclusief huur materiaal en begeleiding
 • Data: 2, 9, 23 en 30 november 2019
 • Tijd: 10.00 -12.00 uurHet is niet mogelijk een losse les te boeken vanwege de opbouw van de 4 lessen.
  De gevorderde lessen worden in groepsverband gegeven maar uiteraard met één op één begeleiding.

 

Individuele lessen op de vrijdagavond

Wil je liever niet aan een blok van vier lessen meedoen, of komt de zaterdag niet uit, dan kun je ook kiezen voor begeleid skiën of lessen op vrijdagavonden eens per maand.

 • Locatie: SnowWorld Zoetermeer, Buytenparklaan 30, 2717 AX Zoetermeer
 • Data: 11 oktober, 8 november, 13 december
 • Tijd: 19.00 – 21.00 uur
 • Kosten: € 50 per les van 2 uur inclusief huur materiaal en leraar

Les op aanvraag
Buiten de door de NVSV georganiseerde lessen in SnowWorld Zoetermeer, kun je altijd een les of skiën/snowboarden met begeleiding aanvragen op een andere dag of een andere locaties in Nederland. Neem dan contact op met evenementen@nvsv.nl.

Voor de lessen kan men zich aanmelden via evementen@nvsv.nl .
Voor meer informatie kun je contact opnemen met Helen van der Sluijs (06 22936468)

Oproep aan begeleiders en leraren
Het komend najaar staat weer bol van de NVSV activiteiten. Die kunnen wij alleen realiseren met hulp van begeleiders, leraren en andere vrijwilligers. Kijk op de activiteitenkalender en noteer alvast de data in de agenda. Te zijner tijd zullen wij een beroep op je doen om te komen helpen. Uiteraard kun je je nu al opgeven via evenementen@nvsv.nl voor de diverse lessen/events.

Van de Commissie Begeleiding

Afgelopen seizoen hebben we weer een groot aantal nieuwe begeleiders en leraren welkom mogen heten bij onze vereniging. En deze extra begeleiders en leraren waren ook hard nodig om alle reizen te voorzien van genoeg begeleiding. Dankzij een subsidie van de Nederlandse Skivereniging is er aan het begin van het seizoen een vrijblijvende kennismakingsdag geweest om extra begeleiders en leraren aan te trekken, en dat heeft goed gewerkt. Toch blijft mond tot mond reclame nog altijd het beste werken. En gelukkig is er een constante stroom van geïnteresseerden, die nu al voor volgend seizoen informeren naar de mogelijkheden om als begeleider of leraar mee te gaan met een van onze reizen.

Ook tijdens de afgelopen kennismakingsdag in Snowworld hebben een aantal potentiële begeleiders al van dicht bij kunnen ervaren hoe het begeleiden in de praktijk in zijn werk gaat, en zijn ze enthousiast gemaakt en geworden om actief te worden bij de NVSV. En gelukkig konden we deze dag ook weer rekenen op de inzet van een groot aantal vrijwilligers.

Om de begeleiders en leraren gedurende het jaar wat meer betrokken te houden bij de NVSV zijn we aan het kijken naar de mogelijkheid om aan het eind van de zomer nog een leuke activiteit te organiseren. Meer informatie volgt later. Hulp bij dit soort evenementen is trouwens altijd welkom, dus als het je leuk lijkt om hieraan bij te dragen neem dan vooral contact op met de begeleiderscommissie, via begeleiding@nvsv.nl

 

Als visueel beperkte (slalom)skiër meedoen met het talententeam

Door Vera van der Woude

Een manier om je hoofd (figuurlijk) koel te houden tijdens deze tropische dagen is om een stukje te schrijven over het afgelopen skiseizoen. Toen ik in 2017 tijdens de kennismakingsdag voor het eerst met de NVSV in aanraking kwam, was het ook al zo warm als nu en bleek skiën een prima tijdsbesteding te zijn om het hoofd letterlijk koel te houden. Na deze dag heb ik met enige regelmaat, samen met mijn eigen buddy Thomas, lessen van Yvonne gehad waarin ik in korte tijd veel heb geleerd en positief werd uitgedaagd.

  

Yvonne attendeerde mij op de ParaSnowDay in april 2018. Zo is het balletje gaan rollen, of beter gezegd: de ski gaan glijden. Twee weken na dato kreeg ik een positieve terugkoppeling van coach Falco Teitsma en trainer Gino Hoste: ik was uitgenodigd om mee te trainen met het nationale talententeam!

De eerste trainingen waren voor mij even omschakelen: de manier van trainen was anders dan ik gewend was. Er wordt bijvoorbeeld heel veel gevraagd van wat je nou aan het doen bent, wat je voelt, hoe je de druk op je ski’s hebt, hoe je de bochten aansnijdt en zo verder; alles om straks goed door de slalom heen te komen. Afhankelijk van de internationale wedstrijdkalender werd er wekelijks op zaterdagochtend dan wel op maandagavond getraind. Naast deze trainingen hebben mijn buddy en ik zelf nog getraind om verder te oefenen op zowel skigebied als met de communicatie. Yvonne heeft afgelopen winter hier ook haar steentje aan bijgedragen tijdens de gevorderdenlessen.

Naast de oefeningen mocht ik verschillende ski’s uitproberen en heb nu mijn eigen slalomski’s waar ik nog altijd erg blij mee ben. Ook dat is een belangrijk onderdeel van de training: je materiaal goed op orde hebben. Netjes gewaxt, geslepen en het liefst ook ski’s geschikt voor de wedstrijden. Dit alles als je verder wilde na de eerste proeftrainingen. Buiten het skiën om trainde ik zelf op kracht en conditie d.m.v. bootcamp, de sportschool, hardlopen en fietsen. In april heb ik mijn eerste wedstrijden in Snowworld geskied. Een mooie gelegenheid om het wedstrijdskiën eens echt te ervaren en het seizoen mooi af te sluiten.

Tijdens de ParaSnowDay van dit jaar had ik mijn evaluatie: volgend jaar mag ik verder bij het team. In november is het tijd voor de classificatie voor de internationale wedstrijden. Tot die tijd is het nog even spannend met mijn exotische vorm van kegelstaafdystrofie.

Wat er ook uit gaat komen; ik heb een geweldig skiseizoen achter de rug en in korte tijd enorm veel mogen leren!

Gouden skiseizoen voor slechtziende Maaike

Zeer slechtziend door oogzenuw
Op 28-jarige leeftijd raakte Maaike Bennink binnen één dag slechtziend door een ontsteking aan haar oogzenuw. Tijdens de revalidatieperiode suggereerde een vriendin om ook mee te gaan skiën met de Nederlandse Visueel-gehandicapten Ski Vereniging, de NVSV. “Dag één op de babypiste was echt een drama. Ik had helemaal geen ski-ervaring. Maar ik ken geen angst en had de smaak te pakken. Binnen een week stond ik op de rode piste! “

Slalom skiën met buddy

Nu, 5 jaar later, skiet ze op topniveau. Dat doet ze met behulp van een buddy. “Ik heb geen gevoel voor snelheid. Meestal zie je snelheid door je zicht maar dat heb ik natuurlijk niet. Mijn buddy skiet vlak voor mij en geeft precies aan hoe de piste eruitziet: hoe de condities zijn; is het losse sneeuw, ijs, hobbelig, stijl, vlak.”
Samen met mijn buddy ski ik internationale slalom- en reuzenslalomwedstrijden. Mijn buddy geeft precies aan hoe het parcours eruitziet dus wanneer ik naar links moet, wanneer ik naar rechts moet. We communiceren door middel van een microfoon en een oortje.”

De afgelopen tijd heeft Maaike het heel druk gehad. Het skiseizoen is net afgelopen; begin november is Maaike gestart met twee internationale wedstrijden en twee Europacups, allemaal slalomwedstrijden waarbij ze drie keer goud won. Eind maart sloot Maaike het seizoen af met twee keer goud in Meribel, Frankrijk en tot slot nog één keer goud op het nationaal kampioenschap in Nederland.

Eigen bedrijf Bennink Sportmassage

Nadat Maaike van de een op de andere dag niet meer kon zien, moest ze haar baan als verpleegkundige opgeven. Ze liet zich omscholen tot sportzorgmasseur en inmiddels heeft ze haar eigen bedrijf, Bennink Sportmassage. Ze behandelt (top) sporters op locatie of in haar eigen praktijk in Den Bosch en daarnaast geeft ze stoelmassages bij bedrijven. Onlangs rondde ze bovendien de vervolgopleiding tot massagetherapeut af; een meer gespecialiseerde 4-jarige HBO opleiding.

Weer lezen met de OrCam

Twee jaar geleden werd Maaike door Annemiek van Munster uitgenodigd voor een demodag van de OrCam: een kleine minicamera op een brilmontuur die teksten voorleest. De kennismaking beviel goed: “Ik wilde hem gelijk mee naar huis nemen.” De OrCam zou Maaike enorm helpen bij haar studie. Boeken kun je laten inlezen maar dat kost heel veel tijd: het duurt drie maanden voordat je ze als audiobestand terugkrijgt. Maaike was de eerste persoon die de OrCam aanvroeg bij haar zorgverzekeraar. Het kostte een aantal brieven om haar zorgverzekeraar te overtuigen van de meerwaarde van het apparaat: meer onafhankelijkheid en het oppakken van haar studie. En het lukte met behulp van de zorgverzekeraar!

“Nu kan ik weer zelf boeken lezen, mijn post openmaken, informatie op de OV-borden checken en gezichten herkennen. En dat op het moment dat ik dat wil! In de supermarkt kan ik de verpakkingen en receptenkaartjes lezen, zonder daar heel veel moeite voor te doen. Ik doe gewoon mijn OrCam op, wijs naar de tekst die ik wil lezen en de OrCam leest het voor.”

De OrCam is praktisch, gemakkelijk mee te nemen, overal inzetbaar en veel meer dan een hulpmiddel. Nu Maaike anderen niet meer hoeft te vragen om haar post open te maken, iets voor te lezen of de weg te wijzen, hierdoor heeft Maaike een groot deel van haar vrijheid terug.

Meer weten over Maaike?

Maaike heeft een eigen stichting genaamd de “Maaike Bennink Foundation” en door deze sponsorgelden kan ze haar topsport betalen: www.maaikebenninkfoundation.nl

Meer weten over de OrCam? Contact Maaike van Zuilen, maaike@philogirl.nl / 06 456 32 117

Van de voorzitter

Beste NVSV’er,

De laatste jaren is het geregeld spannend geweest of er wel voldoende sneeuw zou zijn voor degenen die in januari met de NVSV naar Oostenrijk gingen. Deze winter was het echter een heel ander verhaal: het was meer de vraag of er niet teveel sneeuw gevallen was en of de reizigers naar Sankt Johann en naar Fieberbrunn veilig en snel op hun bestemming konden komen. Voor de langlaufers naar Sankt Johann, die met de trein reisden, was het dorp niet zomaar bereikbaar. Daarom moesten zij overstappen op een bus, die hen naar hun hotel bracht. De skiërs van Fieberbrunn konden gelukkig wel doorreizen met de bus en zij hadden geen last van afgesloten wegen, etc. De eerste vakantiedagen viel er nog wel redelijk wat sneeuw, maar daarna werd het weer beter. De condities waren uitstekend te noemen. Dat gold ook voor de mensen die naar Bramberg am Wildkogel gingen. Twee weken lang waren de pistecondities zeer goed en het weer afwisselend. Beiden groepen hebben er veel plezier beleefd.

Aansluitend was het de beurt aan een klein groepje, dat voor Morzine in Frankrijk gekozen had. De dag voor aankomst was daar bijna een halve meter sneeuw gevallen en wat is er mooier dan op verse sneeuw te skiën? De week verliep prima met afwisselende weersomstandigheden.

Degenen die naar de Passo Pordoi gingen in de Italiaanse Dolomieten hebben 8 dagen lang zonneschijn gehad. Het hotel stond boven op de col (2.330 meter), waar de beter zienden iedere dag konden genieten van een spectaculaire zonsondergang.

Inmiddels zijn de Les Deux Alpes-gangers weer thuisgekomen. Zij hebben ook een goede skiweek gehad, met goede pistes en wisselende weersomstandigheden. Op dit moment zitten de laatste twee reisgroepen in de sneeuw: de gezinnenreis in Bramberg en een groep langlaufers in Rauhala (Finland). Wij zijn benieuwd naar hun verhalen.
Een begeleider die graag meeging naar Rauhala was Welmoet Sprey. Helaas is zij kort geleden overleden. Hieronder staat een In Memoriam.

Van een aantal reizen zijn er reisverslagen gemaakt, in geschreven vorm en in vlog-vorm.

Van een meerdere nieuwe begeleiders heb ik vernomen dat zij hun eerste week heel positief beleefd hebben en dat zij inmiddels ook besmet zijn met het NVSV-virus. Daar ben ik heel blij mee.

Op zaterdag 6 april a.s. is de begeleidersdag bij skicentrum Hoofddorp. De begeleiders en leraren hebben inmiddels een uitnodiging van de begeleiderscommissie ontvangen. Heb je je nog niet aangemeld? Doe dat dan snel.

Bij de Mentelity Games kunnen ze nog een paar begeleiders of leraren gebruiken, zie de oproep verderop in deze nieuwsbrief.

Voor zaterdag 15 juni 2019 houdt de NVSV de jaarlijkse kennismakingsdag bij Snowworld Zoetermeer gepland. Zet deze datum ook maar in je agenda. Nadere informatie volgt.

En tot slot goed nieuws: met ingang van 1 januari 2019 heeft de NVSV de ANBI status.
Dit maakt het voor ons makkelijker om sponsoren te interesseren.

Rest mij nog jullie een mooi en vooral zonnig voorjaar toe te wensen!

Hartelijke groet,
Susan Peters
Voorzitter

In Memoriam Welmoet Sprey
5 mei 1951 – 17 februari 2019

Welmoet is jarenlang meegeweest als langlauf en alpine begeleidster.

Twee jaar na een prachtige fietstocht door Amerika kreeg Welmoet last van epileptische aanvallen, ze bleek een hersentumor te hebben. Na een zware operatie leek het goed te gaan, tot het in augustus plotseling weer misging, vanwege tumorgroei. Tijdens een operatie daaraan werd er een oogzenuw geraakt, waardoor ze links blind werd. Door de kuren en medicijnen raakte ze steeds meer haar energie kwijt en overleed ze op 17 februari.

Op zaterdag 23 februari, een prachtige zonnige dag, waren namens de NVSV Margriet Visser, Wil Nijenhuis, Jos de Wit, Hans Konijn en Mariëtte Wallinga bij het afscheid van Welmoet.

Haar zus schetste een zorgvuldig en liefdevol beeld van haar jongere zus. Welmoet was de jongste van 4 zussen, die een geweldige jeugd hadden, tot het noodlot toesloeg. Binnen 2 jaar verloren ze hun ouders. De zus omschreef het als: “onze wortels schoten plots alle kanten op” en voor Welmoet, net 19 jaar, moet het een enorm verdrietig geweest zijn. Later verloor ze op 43 jarige leeftijd ook veel te vroeg haar grote liefde Eelco. Welmoet ontwikkelde zich als een sterke persoonlijkheid en liet zich niet voorstaan op haar gegoede afkomst. Ze was erg sociaal, zette zich in voor haar medemens en waar die vandaan kwam maakte haar niets uit. Voor de stad Amsterdam deed ze veel voor huiszoekenden en pleitte voor decentralisatie van beslissingsbevoegdheid dichter naar de plaats van het probleem. Ze ergerde zich enorm aan de bureaucratie.

Welmoet hield van reizen en tijdens haar vele tochten door de wereld maakte ze prachtige foto’s en reisverslagen. Haar zoektocht naar het licht, was de kern van haar leven.

De muziek, die ze als laatste zelf had gekozen, was van Mercedes Sosa “Gracias a la Vida “

Wie de tekst kent, moet concluderen dat ze ondanks alle verdriet het leven vierde.

Ze hield ook van de reizen van de NVSV. Hier hebben we haar leren kennen als een serieuze en innemende persoonlijkheid. Ze genoot ervan om anderen te helpen en was er trots op als het dan lukte. Door haar sportiviteit en enthousiasme kon ze de langlaufers heel goed motiveren. We zullen haar vrolijkheid en herkenbare lach erg missen.

Met deze tekst nam Welmoet zelf afscheid:
“Na een mooi en rijk leven ga ik nu,
eerder dan ik zou willen,
voorgoed op reis.
Ik neem jullie liefde en vriendschap met mij mee.
Dag!!!”


Welmoet zwaaiend in het midden van de groep tijdens een langlaufreis

Mentelity Games, Saas Grund, april 2019

In de vorige nieuwsbrief hebben we ook aandacht besteed aan de Mentelity Games.

Vanuit Nederland zijn er een paar deelnemers, er komt een vrouw uit Duitsland en een man uit Zwitserland.
Tevens zijn er twee NVSV begeleiders die zich hebben aangemeld. De organisatie zou het fijn vinden als zich nog een paar NVSV begeleiders of leraren aanmelden als vrijwilliger, want zelf hebben zij onvoldoende ervaring in het begeleiden van wintersporters met een visuele beperking. Alle gegevens om je aan te melden staan hieronder.

Dit is geen NVSV activiteit, maar zeker ook bedoeld voor onze doelgroep.

Nieuw wintersport evenement voor iedereen met een lichamelijke uitdaging!

Wat je handicap* ook is, en al ben je nog nooit in de bergen geweest, wij krijgen jou in 3 dagen op de piste en met een lach de berg af.

Van 10 t/m 12 april 2019 worden in het Zwitserse Saas Grund voor de eerste keer de Mentelity Games georganiseerd. Een uniek evenement voor iedereen met een lichamelijke uitdaging met hun familie en vrienden.

Een nieuw evenement van initiatiefneemster Bibian Mentel die de organisatie samen met een grote groep vrijwilligers op zich neemt. 3 dagen lang gaan mensen met een lichamelijke ‘uitdaging’ de pistes op om samen wintersport te ervaren en vooral heel veel plezier te beleven. Van beginner tot ver gevorderd.

Bij aankomst kunnen de deelnemers zich eerst melden in de ‘Knowledge street’. Hier wordt samen met experts gekeken naar de mogelijkheden voor de komende dagen: welke sport is haalbaar en welke materialen en middelen kunnen hiervoor ingezet worden. Er worden lessen gegeven in staand en zittend skiën en snowboarden. Daarnaast kunnen ervaren wintersporters met een ‘lichamelijke uitdaging’ hun skills verbeteren tijdens diverse clinics op het gebied van toerskiën, freestyle, slalom of zich inschrijven bij clinics van paralympische atleten.

De Mentelity Games vinden plaats in het overzichtelijke skigebied van Saas-Grund. De Bergbahnen van dit 37 km tellende skigebied stonden direct open om samen dit event te organiseren. Voor de deelnemers en hun familie en vrienden is het een prettig skigebied, omdat het niet al te groot is en je ook als niet-skiër met de gondellift gemakkelijk middenin het gebied kunt komen. Daarnaast is het dorp betaalbaarder qua accommodaties dan het nabij gelegen Saas-Fee.

Ga met ons mee! https://mentelitygames.com/

Tot 31 januari hebben we een all inclusive pakket voor 500 euro p.p. Bij dit ticket krijg je naast de Premium Member pass ook een luxe busreis heen en terug + 4 hotel overnachtingen inclusief ontbijt. Na 31 januari kost dit pakket 600 euro.

*De Mentelity Games is voor alle vormen van lichamelijke handicap, ook cp, visueel, meervoudig ernstig beperkt.

ANBI status voor de NVSV 

Wij zijn zeer verheugd te kunnen melden dat de belastingdienst de NVSV met terugwerkende kracht per 1 januari 2019. aangemerkt heeft als ANBI. ANBI staat voor ‘Algemeen nut beogende instelling’.

Voor een aantal instellingen en particulieren is het hierdoor aantrekkelijker om de NVSV financieel te steunen.Voor hen zijn de giften onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar van de belasting. Wij hopen met deze status meer sponsoren te vinden.

Ook voor vrijwilligers heeft de belastingdienst aftrekmogelijkheden onder bepaalde voorwaarden. Zie bijvoorbeeld deze pagina van de belastingdienst over giften aan goede doelen

Wil jij weten of jij ook in aanmerking kunt komen voor aftrek in je aangifte inkomstenbelasting, dan raden wij je aan contact op te nemen met de belastingdienst of jouw belastingadviseur.

Dankzij het goede voorbereidende werk van Marnix Kluiters is onze aanvraag voor een ANBI status direct in behandeling genomen door de belastingdienst. Na wat kleine aanpassingen op de website hebben wij de ANBI status gekregen met ingang van 1 januari 2019.

Uitnodiging NVSV begeleiderstraining

Op zaterdag 6 april 2019 organiseert de Begeleiderscommissie van de NVSV een training voor alle begeleiders/skileraren. Dit in het kader van onze wens om de kwaliteit van onze begeleiding op peil te houden en waar mogelijk te verbeteren. Tijdens deze training wordt o.a. aandacht geschonken aan het lesgeven op verschillende ondergronden en het gebruik van diverse hulpmiddelen. Daarnaast organiseren we ook een wax- en slijp clinic. Het complete programma sturen we je te zijner tijd toe.

Deelname aan deze training is kosteloos, mede dankzij een bijdrage van het sportstimuleringsfonds van de NSkiV.

We zien je graag op zaterdag 6 april van 14:00 – 18:00 (als je wilt kun je daarna ook een hapje blijven eten) bij Skicentrum Hoofddorp.

Laat ons graag per omgaande mail aan begeleiding@nvsv.nl weten of we op je komst kunnen rekenen.

Van de voorzitter

Beste NVSV’er,

Nog heel even en dan mogen de eerste groepen naar de Oostenrijkse Alpen afreizen. De eerste sneeuw is reeds gevallen en hopelijk valt er de komende tijd nog veel meer. Ik heb er weer veel zin in. Jij ook?

Dit seizoen worden er weer records gebroken: we gaan met meer dan 320 mensen genieten van de wintersport. Ieder jaar weer weten de visueel beperkten de NVSV beter te vinden, wat ook betekent dat er meer begeleiders en leraren nodig zijn voor de 1-op-1-begeleiding. Gelukkig zijn er ook dit jaar voldoende begeleiders en leraren bereid om een week (of meer) met de NVSV mee te gaan. We mogen 20 nieuwe begeleiders en leraren verwelkomen, met dank aan de begeleiderscommissie.

Inmiddels is de Algemene Ledenvergadering en de reizendag achter de rug. Het is altijd weer leuk om elkaar alvast te ontmoeten voor de reis en een drankje met elkaar te drinken. Voor de volgende ALV en Reizendag kun je zaterdag 7 december 2019 noteren in je agenda.

Rest mij nog jou een heel mooi, voorspoedig en gelukkig 2019 toe te wensen.

Hartelijke groet,

Susan Peters
Voorzitter

Aanbieding AxiWI-communicatiesysteem

In 2015 heeft de NVSV een aantal communicatiesystemen van Axitour aangeschaft. Dit om meer deelnemers de gelegenheid te geven een communicatiesysteem (AxiWi) te gebruiken tijdens de skireizen en in de sneeuwhal.

De AxiWi heeft een klein formaat, is eenvoudig te bedienen en heeft geen last van windgeruis en andere bijgeluiden, doordat er gebruik gemaakt wordt van een keelmicrofoon. Bij dit systeem hebben de deelnemer en begeleider allebei de beschikking over zo’n microfoon met oortje, zodat er in twee richtingen gecommuniceerd kan worden. De AxiWi heeft 4 kanalen. Het maximale bereik is 150 meter, waardoor je met meerderen op één kanaal kunt zitten.

Bij de NVSV kun je dit systeem gebruiken voor EUR 50,00 per reis.

Je kunt de AxiWi zelf ook aanschaffen via Axitour. De volgende aanbiedingen hebben wij doorgekregen van Axitour:

 • Een refurbished set AxiWi aT320 kost EUR 400,00 (inclusief BTW).
 • Een geheel nieuwe set AxiWi At320 kost EUR 675,00 (inclusief BTW).

Daarvoor krijg je een set AxiWi, 2 verstelbare keelmicrofoons met oortjes, oplader en een opbergkoffertje.

Ben je geïnteresseerd en wil je één van bovengenoemde portofoonsets aanschaffen, neem dan contact op met Thomas Boogaarts van Axitour. Zijn contactgegevens zijn:
Telefoon: 0180–691 400
e-mail: tboogaarts@axitour.eu
website: www.axiwi.nl

Aan deze tekst en aanbieding kunnen geen rechten worden ontleend. De Nederlandse Visueel-gehandicapten Ski Vereniging (NVSV) is geen partij tussen jou en Axitour.

Boeken van poolreizigster Bernice Notenboom in Daisy formaat

Onze langlaufdeelneemster Joke Smit hoorde in november op Radio 1 een interview met Bernice Notenboom (http://www.bernicenotenboom.com/) over haar nieuwe boek “Arctica. Mijn biografie van de Noordpool.

  

Ze is erg onder de indruk van haar beeldende wijze van schrijven, die voor haar als blinde het landschap van de Noordpool doet leven :
“Poolreizigster Bernice Notenboom ondernam drie expedities naar de Noordpool. Ze is besmet met het poolvirus: de fascinatie voor de adembenemende schoonheid en stilte, de intense fysieke ervaringen van reizen in de vrieskou door onvoorspelbaar terrein. Maar ook een fascinatie voor de zichtbare effecten van de opwarming van de aarde. ‘We verliezen in een rap tempo onze koeling, met ingrijpende gevolgen voor iedereen op aarde,’ schrijft ze. Arctica ontroert met de spannende belevenissen, ontberingen en onvergetelijke reizen van Bernice Notenboom en haar vele voorgangers: de poolhelden uit de negentiende eeuw. We raken mét haar in de ban van dit onbekende continent. En wellicht maken we, net als Bernice, na lezing een diepe buiging voor haar schitterende schoonheid.”

Daarom dat Joke dit boek heeft voorgedragen bij de bibliotheekservice passend lezen om te worden ingelezen. Dat gaat waarschijnlijk ook gebeuren.

Voor wie nu al wil luisteren naar een eerder boek van Bernice Notenboom: haar boek Tegenpolen is beschikbaar in Daisy formaat.

Mentelity Games, Saas Grund, april 2019

In dit artikel aandacht voor de Mentelity Games. Dit is geen NVSV-activiteit, maar zeker ook gericht op onze doelgroep. Als je hier aan mee wilt doen kun je je zelf inschrijven via deze website (alleen in het Engels en Duits): https://mentelitygames.com/

Bij deze een oproep aan onze begeleiders en leraren: jullie hulp is welkom, want de organisatie heeft wel ervaring met zitskiën, maar niet met het begeleiden van wintersporters met een visuele beperking. Je kan je dan aanmelden als vrijwilliger.

En een verzoek aan iedereen die zich inschrijft: geef het ook door aan begeleiding@nvsv.nl , zodat we een idee hebben van het aantal deelnemers en begeleiders. Het is dan wel geen NVSV activiteit, maar we zijn wel betrokken bij dit evenement en voor de deelnemers kan dat alleen slagen met voldoende begeleiding.

Nieuw wintersport evenement voor iedereen met een lichamelijke uitdaging!

Wat je handicap* ook is, en al ben je nog nooit in de bergen geweest, wij krijgen jou in 3 dagen op de piste en met een lach de berg af.

Van 10 t/m 12 april 2019 worden in het Zwitserse Saas Grund voor de eerste keer de Mentelity Games georganiseerd. Een uniek evenement voor iedereen met een lichamelijke uitdaging met hun familie en vrienden.

Een nieuw evenement van initiatiefneemster Bibian Mentel die de organisatie samen met een grote groep vrijwilligers op zich neemt. 3 dagen lang gaan mensen met een lichamelijke ‘uitdaging’ de pistes op om samen wintersport te ervaren en vooral heel veel plezier te beleven. Van beginner tot ver gevorderd.

Bij aankomst kunnen de deelnemers zich eerst melden in de ‘Knowledge street’. Hier wordt samen met experts gekeken naar de mogelijkheden voor de komende dagen: welke sport is haalbaar en welke materialen en middelen kunnen hiervoor ingezet worden. Er worden lessen gegeven in staand en zittend skiën en snowboarden. Daarnaast kunnen ervaren wintersporters met een ‘lichamelijke uitdaging’ hun skills verbeteren tijdens diverse clinics op het gebied van toerskiën, freestyle, slalom of zich inschrijven bij clinics van paralympische atleten.

De Mentelity Games vinden plaats in het overzichtelijke skigebied van Saas-Grund. De Bergbahnen van dit 37 km tellende skigebied stonden direct open om samen dit event te organiseren. Voor de deelnemers en hun familie en vrienden is het een prettig skigebied, omdat het niet al te groot is en je ook als niet-skiër met de gondellift gemakkelijk middenin het gebied kunt komen. Daarnaast is het dorp betaalbaarder qua accommodaties dan het nabij gelegen Saas-Fee.

Ga met ons mee! https://mentelitygames.com/

Tot 31 januari hebben we een all inclusive pakket voor 500 euro p.p. Bij dit ticket krijg je naast de Premium Member pass ook een luxe busreis heen en terug + 4 hotel overnachtingen inclusief ontbijt. Na 31 januari kost dit pakket 600 euro.

*De Mentelity Games is voor alle vormen van lichamelijke handicap, ook cp, visueel, meervoudig ernstig beperkt.

Tips voor reizen met een nachtbus

Komende winter gaan de meeste NVSV reizen gebruik maken van een nachtbus. Dat is even wennen als je gewend bent aan de nachttrein, daarom hier een paar tips.

 • neem een (opblaasbaar) nekkussen mee, dat slaapt een stuk comfortabeler
 • zorg ook voor een goede zithouding, een kussen of kleding onder in je rug kan lekker zijn
  gebruik de voetensteun om de onderkant van je bovenbenen te ontlasten
 • met een luisterboek kun je zonder andere passagiers te hinderen die lange nacht wat makkelijker door komen
 • tandenborstel en tandpasta bij de hand voor de laatste stop
 • een oplader voor je telefoon
 • loop regelmatig een stukje, dat is goed voor de doorbloeding
 • als je zit kun je ook lekker bewegen met je voeten en benen: buigen, wriemelen, strekken
 • draag de (verplichte!) gordel
 • sloffen of dikke sokken zijn handig, dan kun je schoenen heel los of zelfs uit doen
 • comfortabele losse kleding
 • liever niet teveel alcohol, maar wel voldoende water (en dan natuurlijk wel uit een herbruikbare fles)

Overig nieuws over activiteiten van de NVSV

Inhoudsopgave

Als slechtziende snowboarder toewerken naar wedstrijden

Skiles voor gevorderden (op uitnodiging)

– Nog oudere artikelen staan op de archiefpagina

Slechtziende Annemiek bedankt aangepast snowboardleraar Hendrik-Jan

Slechtziend zijn en toch snowboarden? Het kan! Snowboardleraar Hendrik-Jan Cassee is deze uitdaging aangegaan met de slechtziende Annemiek van Munster. Hendrik-Jan is officieel aangespast ski- en snowboardleraar en heeft Annemiek het afgelopen jaar getraind met als doel om uiteindelijk wedstrijden te snowboarden. Annemiek wil Hendrik-Jan via deze weg bedanken voor zijn belangeloze inzet, geduld, tijd, maar vooral zijn tomeloze enthousiasme. ‘Zonder Hendrik-Jan had ik nooit kunnen leren snowboarden want het is verdraaid lastig om met zeer weinig zicht en een slecht evenwichtsgevoel heelhuids een piste af te komen. Mijn dank is niet in woorden uit te drukken!’

Annemiek van Munster is vanaf haar geboorte slechtziend. Voor sporten had ze geen talent, tenminste dat dacht ze! Totdat ze vier jaar geleden in aanraking kwam met aangepast sporten. De Nederlands Visueel-gehandicapte Ski Vereniging (NVSV) maakt het voor blinden en slechtzienden mogelijk om wintersporten. ‘Skiën geeft een onbeschrijfelijk gevoel van vrijheid! Via een portofoon word je door je begeleider ‘bestuurd’, maar het naar beneden sjezen doe je helemaal zelf!’, vertelt Annemiek. ‘Snowboarden was altijd echter mijn droom, maar dat is voor slechtziende nog moeilijker. Onmogelijk dacht ik zelf. Hendrik-Jan wilde die uitdaging wel met mij aangaan. Ik was door het dolle heen! Uren lang hebben we – eerst hand in hand – later met veel vallen en opstaan op de indoor skibaan in Zoetermeer geploeterd. Bont en blauw was ik, maar Hendrik-Jan wist me elke keer weer te motiveren om door te gaan. Ondertussen was die big smile niet van mijn gezicht te rammen, zo leuk vond ik het!’. Afgelopen jaar is Hendrik-Jan met Annemiek meegegaan op een aangepaste wintersportvakantie van de NVSV. ‘We hebben geknald op de pistes, dat gevoel is met geen pen te beschrijven! Die hard-snowboarders keken vol respect naar onze afdalingen, ze geloofden niet dat ik slechtziend was en dat Hendrik-Jan mij mondeling overal langs coachte!’
Hendrik-Jan zet zich al meer dan een jaar belangeloos in voor Annemiek en via deze weg wil zij hem hartelijk bedanken. ‘Inmiddels is mijn snowboardniveau zodanig dat ik graag aan aangepaste snowboard wedstrijden wil meedoen, allemaal dankzij Hendrik-Jan!’

Ook alle andere vrijwillige begeleiders die wintersport voor blinden en slechtzienden mogelijk maken via de NVSV, wil Annemiek – ongetwijfeld namens alle deelnemers – ook hartelijk bedanken voor hun inzet!
Kun jij goed skiën, langlaufen en/of snowboarden en zou je dat slechtzienden en blinden ook gunnen? Geef je dan op als begeleider voor wintersportvakanties van de NVSV via begeleiding@nvsv.nl .

Skiles voor gevorderden (op uitnodiging)

door: Kees Toxopeus

Halverwege maart ontving ik een uitnodiging voor ‘skilessen voor gevorderde skiërs’. Dit leek me wel wat, dus ik heb me gelijk maar aangemeld. Het is een gezamelijk project van meerdere skiverenigingen voor mensen met een beperking: VGW, Ski-Uniek en de NVSV natuurlijk. Er werden in totaal vijf skilessen gegeven, waarvan de eerste twee in Landgraaf en drie in Zoetermeer. De lessen vonden ongeveer om de week plaats op een zaterdagochtend/middag.

Voor de lessen hadden zich vier kandidaten van de NVSV aangemeld. Twee junior-leden (Ming Meijboom en Niels Frietman) en twee volwassenen (Fons Bialoskorski en ikzelf). Gelukkig had ik het genoegen dat ik richting Landgraaf mocht meerijden, want het is best een eindje weg van Delft.

Onze hoofdtrainer ter plekke was Denis Hoskens. Hij was elke keer aanwezig om de skilessen te leiden. Bij de meeste lessen waren er verder twee leraren en twee begeleiders aanwezig. De juniorleden kregen les van een leraar en de volwassenen gingen met een begeleider skiën. Denis gaf de aanwijzingen en bepaalde de oefening die gedaan moest worden. In Landgraaf stond hij halverwege de blauwe piste. Na elk rondje stopte je daar om een aanwijzing te krijgen of een nieuwe oefening.

In Zoetermeer stond Denis bovenaan piste 3. Doordat deze piste een stuk korter is, had je vaak meerdere afdalingen nodig om een oefening goed onder de knie te krijgen. In Landgraaf was dat wat makkelijker.

Wat heb ik allemaal geleerd:

 • Carven
  Natuurlijk! Iedereen heeft tegenwoordig een variant van de carveski, maar kunnen ze hem ook gebruiken waarvoor hij bedoeld is? Het gaat hierbij om carven in de korte bocht, waarbij de ski’s echt onder je lichaam doorlopen en het bovenlichaam stil blijft staan. Maar ook carven met lange bochten. Hierbij mag je beperkt met je lijf meedraaien, maar moet de skibeweging vanuit je tenen komen, d.w.z. je drukt met je skischoen zo dat de ski zelf wil gaan draaien. Dan hoef je zelf niet zo veel meer te doen. De lange bochten werden wel beperkt door de beperkte ruimte op de piste. Zeker in Zoetermeer was dat beperkt doordat de baan voor een deel afgezet was voor een slalomtraining van een lokaal jeugdteam.
  Voor deze carve-oefeningen moet je wel genoeg spierspanning op de buikspieren houden omdat je anders te veel naar achteren hangt. De knieën moeten evenwijdig naar de berg blijven staan.
 • Balansoefeningen met de berg- en dalski’s
  Ze moeten onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen. De ski’s moeten niet alleen onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen, je moet ook nog de carvebeweging in de gaten houden.
  Een oefening om te stampen met de ski’s als je in de vallijn zit tijdens het draaien van je bocht. Een andere oefening was om de ski’s snel naar voor en achteren te bewegen als je in de draai van een bocht. Dit laatste kan alleen als je de bocht goed carvet, de ski’s schuin genoeg staan omdat je anders sneeuw schept.
  Een hele aparte oefening was om met één ski te skiën. Geholpen door een paar krukski’s om ‘in te hangen’. Ik vond het een hele lastige oefening. Je moet wennen aan de andere balans en manier waarop je moet draaien. Je hebt immers maar één ski tot je beschikking. De krukski’s zijn er alleen voor de balans te versterken. Zo merk je ook wat je goede bocht is en wat je mindere bocht. En dan moet je deze oefening ook nog eens doen met alleen je linkerski of alleen je rechterski. Dan merk je goed wat je goede kant is en wat je mindere kant. Tussendoor moet je met de krukski’s ook weer naar boven zien te komen in een sleeplift!
 • Balansoefeningen om het bovenlijf los te laten bewegen van het onderlijf
  Probeer een hoepel maar eens om jezelf heen te draaien tijdens het skiën, waarbij je ook rekening moet houden om de hoog-laagbeweging rond de bochten goed te houden. Dit vereist een goede motoriek, want als je éénmaal uit de pas bent is het lastig om er weer in te komen. Dan moet je eigenlijk even stoppen om opnieuw te beginnen.
 • Wanneer begin je de bochtinzet
  De knie al naar de nieuwe berg draaien voor je de bocht daadwerkelijk in zet.

De laatste lesdag was niet op een zaterdag, maar op een zondag. De lestijden waren ook iets aangepast zodat het beter zou inpassen bij het combineren met skilessen in het kader van de WintersportFUNdag die de Nederlandse Ski Vereniging op die dag organiseerde. In de ochtend was er een reguliere les. Op de middag van deze dag kwam de Nederlandse Selectie van de Nederlandse Ski Vereniging langs om met ons mee te trainen. Er was de mogelijkheid om twee keer een slalomafdaling te racen. Door persoonlijke omstandigheden kon ikzelf daarbij niet aanwezig zijn. Wat ik heb gehoord is dat het wel leuk is geweest.

Via deze weg wil ik graag Denis bedanken voor al zijn inzet ter plaatse en natuurlijk voor wat ik allemaal geleerd heb en nog hoop te mogen leren.