NVSV

Nederlandse Visueel-gehandicapten Ski Vereniging

Voorwoord van de voorzitter

Beste NVSV’er

De wintersport komt steeds dichterbij en begint bij mij ook steeds meer te kriebelen. Zeker nadat ik zelf al op de ski’s heb mogen staan in SnowWorld en nu we weer activiteiten mogen gaan organiseren. Ik kijk uit om jullie te zien op de eerste activiteit op 10 oktober op de kennismaking, openingsdag en voor de bijeenkomst voor begeleiders en leraren.

Wij zijn aanwezig geweest bij de bijeenkomst van de Nederlandse Ski Vereniging over het komende winterseizoen. Hier is het voornamelijk gegaan over de maatregelen in verband met het Corona virus. Wij zijn blij dat er tijdig duidelijkheid is over de Corona-maatregelen in Oostenrijk, Italië en verwachten dat Frankrijk spoedig volgt. We zien ook een toename van aanmeldingen nadat de maatregelen van Oostenrijk en Italië bekend zijn gemaakt. Er is zeker nog plek en je kan je tot en met 24 oktober inschrijven voor een reis: Reizengids 2022.

Sinds kort is Adri van der Plas toegetreden tot het bestuur. Adri gaat zich bezighouden met de binnenlandse activiteiten. Adri stelt zichzelf voor na dit voorwoord.

En direct na dit voorwoord een zeer dringende oproep: we zoeken nu echt een nieuwe penningmeester!

Tot slot hoop ik velen van jullie te zien op 10 oktober.

Groet,

Floris Ephraim
Voorzitter

Zeer dringend: vacature penningmeester NVSV

De huidige penningmeester heeft op tijd meerdere oproepen gedaan voor een opvolger, helaas tot nu toe zonder resultaat. We vragen jullie nu allemaal om te helpen een geschikte opvolger te vinden. Dat kan iemand zijn die al actief is bij de NVSV, maar dat hoeft niet. Affiniteit met het voeren van een boekhouding voor een vereniging is voldoende.

Dus ken je iemand in je omgeving die ons zou kunnen helpen, dan horen we dat graag.

getekende boekhouder met rekenmachine

Het boekjaar loopt in 2021 iets langer door, naar aanleiding van een aanpassing in de statuten. Het nieuwe boekjaar start op 1 juli 2021.

Wat houdt de functie als penningmeester o.a. in:
– Het verzorgen van de financiën binnen de NVSV in de ruimste zin
– Het beheer van de bank- en spaarrekening van de NVSV
– Het administreren van de ontvangsten en het betalen van de verplichtingen
– Het opstellen van de Winst- en Verliesrekening met daaraan gekoppeld de balans
– Het opstellen van de begroting per jaar
– Coördinatie met de kascontrole commissie

Door middel van deze oproep doet het bestuur nogmaals een dringend beroep op u als lid om u aan te melden voor de bestuursfunctie als penningmeester.

Logo Exact

Logo Exact

Sinds januari jl. werken wij als NVSV nauw samen met een administratie/accountantskantoor waarmee wij met het boekhoudpakket Exact de maandelijkse financiële verwerking afwikkelen.
Het opstellen van de jaarrekening wordt in nauwe samenwerking met dit kantoor verzorgd.
De jaarcontrole van de kascontrolecommissie zal hierdoor veel effectiever kunnen plaatsvinden.

Dus heb je cijfermatig inzicht en wil je de NVSV op dit vlak ondersteunen, meld je dan aan op onderstaande mailadres:
secretariaat@nvsv.nl

Wil je eerst meer informatie van de huidige penningmeester, laat dat dan weten via dit mailadres:
penningmeester@nvsv.nl

Nieuws van de begeleiderscommissie

De eerste nieuwe begeleiders voor komend seizoen zijn alweer getest in Snowworld, en er staan nog meer nieuwe begeleiders en leraren op de planning om getest te worden, want de interesse om mee te gaan met onze reizen is gelukkig weer groot. De aanmeldingen voor de begeleiders- en lerarendag (in combinatie met de kennismakingsdag op 10 oktober) lopen ook goed, en ik ben blij veel mensen sinds lange tijd weer te kunnen ontmoeten. Het gaat een leerzame en gezellige middag worden.

Vera met twee begeleiders - piste 3 SnowWorld

Vera met twee begeleiders – piste 3 SnowWorld

Verder kan ik nog melden dat er een kleine wijziging is binnen de begeleiderscommissie: Agnita Bok heeft aangegeven te gaan stoppen als contactpersoon voor de leraren en haar plek wordt nu ingevuld door Adri van der Plas. Hierbij wil ik Agnita bedanken voor haar inzet van de afgelopen jaren voor de NVSV.

Nieuws van de commissie binnenlandse activiteiten

Even voorstellen,

Een Gruss Gott aan allen, daarmee geef ik meteen aan dat ik mijn skileraaropleiding in Tirol heb gedaan en daar heb ik de afgelopen jaren skiles gegeven, voornamelijk in het Stubaital.

Mijn naam is Adri van der Plas en sinds ik aangepast skileraar ben bij de NVSV ben ik absoluut ook fan van de sfeer en de pistes in het Salzburgerland.

Vanaf 2014 ben ik betrokken bij de NVSV en ben inmiddels met veel reizen naar Bramberg meegeweest. Nu ik ben gevraagd om binnen het bestuur te helpen bij binnenlandse evenementen hoop ik een extra steen bij te dragen aan allen die zich op deze evenementen voorbereiden op de vakantiereizen van de NVSV onder het motto: met elkaar – voor elkaar!

Ik hoop velen van jullie te ontmoeten op 10 oktober en/of in de sneeuw deze winter en ik ben via mail bereikbaar op: evenementen@nvsv.nl 

En in de vorige nieuwsbrief werden de ski- en snowboardlessen al aangekondigd. Alle details zijn te vinden op de Activiteitenpagina.

Gezocht: een beheerder van onze communicatie systemen (de portofoons)

Om de verstaanbaarheid tijdens het wintersporten makkelijker te maken gebruiken we al jaren communicatie systemen van Axiwi (de portofoons).

Axiwi koffer met communicatie systeem

Wit koffertje met een Axiwi communicatie systeem.

Deze moeten natuurlijk netjes beheerd worden en daarvoor zoeken we nu een nieuwe beheerder.  Als beheerder doe je het volgende:

 • Zorgen dat iedere koffer een complete set bevat
 • Deze sets (laten) bezorgen bij degenen die een set besteld hebben
 • Bijhouden wie er een set heeft en of deze tijdig terug komt
 • De penningmeester doorgeven wie een set heeft gehuurd, zodat dit netjes verrekend kan worden
 • Bij beschadigingen kijken of dit te verhalen is op de gebruiker
 • Een heel enkele keer is een software update gewenst, dit wordt bij Axiwi gedaan

Tips voor beginnende en ervaren wintersporters over wat je mee kan en moet nemen voor een geslaagde wintersportvakantie

Op Snowplaza staat veel wintersportnieuws en af en toe wordt een artikel gedeeld op onze Facebookpagina.

Deze keer aandacht voor de wintersportpaklijst:
https://www.snowplaza.nl/weblog/1297-wat-neem-jij-mee-paklijst-wintersportvakantie/

Hier alvast wat details uit dat artikel:

Qua skikleding is het belangrijk dat je rekening houdt met het zogenaamde drie-lagen-systeem: een onderlaag (thermo ondergoed), een isolatielaag of midlayer (fleece, dons of iets anders) en een beschermende buitenlaag tegen wind, regen en sneeuw (jas of hardshell). Met in het artikel bij Snowplaza een handige lijst.

Daarna een lijst met zaken voor op de piste met als tweede item een helm, heel belangrijk voor je veiligheid!

Voor een goede verstaanbaarheid op de piste komt daar voor ons ook vaak een communicatiesysteem bij.

Axiwi zender/ontvanger met uitleg

De Axiwi zender/ontvanger met uitleg van alle knoppen en lampjes.

Axiwi koffer met communicatie systeem

Wit koffertje met een Axiwi communicatie systeem.

 

Dan nog lijstjes voor wat er in je toilettas zou moeten zitten, wat algemene spullen en de laatste lijsten zijn gericht op mensen die naar een appartement gaan en/of met de auto gaan (zoals de deelnemers aan de gezinnenreis).

Doe er je voordeel mee!

Voorwoord van de voorzitter

Beste NVSV’er

Het zomerse weer is steeds vaker bij ons, terwijl wij stiekem vooruitkijken naar de komende winter. Dit doen we zeker nu er steeds meer versoepelingen zijn van de Coronamaatregelen. Hierdoor is het sinds kort weer mogelijk om te gaan skiën of snowboarden in bijvoorbeeld SnowWorld. We weten nog niet of we in het najaar nog een Corona golf krijgen met eventuele maatregelen, toch hebben we wel al een reisprogramma klaar staan voor komend winterseizoen.

Wij hebben ook een aantal vragen gekregen over of we weer lessen gaan organiseren in oktober en november. Verderop in deze nieuwsbrief staat hier meer over.

Het reisprogramma is hetzelfde programma als afgelopen winter. In augustus gaat het reisprogramma online en kan iedereen zich aanmelden voor een reis. De data voor komend seizoen staan verderop in deze nieuwsbrief.

Het aanmelden voor de reizen gaat gebeuren via de nieuwe leden website. Op deze manier gaat het voor iedereen makkelijker. Je kan dan direct je wensen aangeven zoals: kamers, dieetwensen, huur van materialen of lessen.

De skihallen zijn weer open hierdoor is het mogelijk om weer begeleid te gaan skiën of te gaan snowboarden. Dit geldt ook voor individuele lessen.

Zoals in de twee vorige nieuwsbrieven aangegeven zijn wij nog steeds opzoek naar een nieuwe penningmeester. Hiervoor doen wij nog een keer een oproep aan jullie. Mocht je zelf interesse hebben of ken jij iemand, laat het ons weten. Het kan toch niet zo zijn dat onze vereniging zonder penningmeester komt te zitten?

Ten slot wens ik iedereen een fijne zomer toe.

Groet,

Floris Ephraim
Voorzitter

Financiële consequenties van onze aansluiting bij de SGR

In de nieuwsbrief van april 2021 heeft het bestuur van de NVSV uitgelegd dat de NVSV zich aansluit bij de SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden) en dat de NVSV dient te voldoen aan de wettelijke solvabiliteitseisen.

logo sgr

Logo Stichting Garantiefonds Reisgelden

De inschatting in april jl. was dat ten gevolge hiervan een contributieverhoging benodigd zou zijn naar € 60 (was € 38) voor volwassen leden en naar € 40 (was € 25) voor jeugdleden en dat de reizen 10-20% duurder zouden worden.

Voortschrijdend inzicht heeft ons de mogelijkheid geboden om te concluderen dat deze verhogingen aanzienlijk minder drastisch kunnen zijn. De nieuwe cijfers voor het komend seizoen zijn als volgt:

 • Voor het verenigingsjaar 2021-2022 stelt het bestuur nu voor een contributie van € 50 voor volwassen leden en € 33 voor jeugdleden. Over deze contributieverhoging zal worden gestemd in de algemene ledenvergadering in het 4e kwartaal 2021.
 • Bovendien zal de SGR-Solvabiliteitstoeslag € 50 (i.p.v. € 100) voor volwassen reisdeelnemers en € 25 (i.p.v. € 50) voor jeugd tot 18 jaar bedragen. Deze toeslag is inclusief de vanaf voorjaar 2021 weer verplichte SGR-afdracht per reisdeelnemer naar aanleiding van de corona-pandemie. Daarmee worden de NVSV-reizen 4-6% duurder in plaats van de eerder ingeschatte 10-20%.

Tot ons genoegen kunnen wij meedelen dat onze leveranciers (accommodaties, vervoerders, e.a.) voor komend seizoen geen extra prijsverhogingen doorvoeren buiten de normale aanpassingen als gevolg van o.a. de inflatie, waardoor deze verhoging van de reiskosten beperkt zal blijven tot 1-3%, variërend per bestemming en land.

Nieuws van de begeleiderscommissie

Afgelopen seizoen hebben we helaas geen reizen kunnen organiseren, en zijn er dus ook geen nieuwe begeleiders bijgekomen. Maar we hebben wel een lijst met mensen die afgelopen seizoen aangegeven hebben interesse te hebben om begeleider of leraar te worden bij onze vereniging. Voor deze potentiële begeleiders en leraren gaan we dit najaar weer een kennismakingsdag organiseren in SnowWorld Zoetermeer. De datum is nu nog niet bekend, hierover volgt later meer informatie.

Mocht je zelf nog mensen kennen die begeleider willen worden, of als leraar meewillen met een van onze wintersportreizen, laat dat dan weten via begeleiding@nvsv.nl

Een van onze enthousiaste skileraren (tevens duikinstructeur), Louis Zadelaar, is sinds kort ook EHBO-instructeur en bied een 1-daagse EHBO-cursus aan. Als je interesse hebt in zo’n cursus kan je rechtstreeks contact opnemen met Louis. Meer informatie is te vinden in dit PDF-document: NVSV DAN First Aid
.

En als laatste, nogmaals de oproep: heb je ideeën voor een begeleiders- en lerarendag en wil je ook meehelpen in de uitvoering hiervan, laat dit dan weten via begeleiding@nvsv.nl

Nieuws van de commissie binnenlandse activiteiten

Nu de sneeuwbanen weer open zijn is het mogelijk om weer begeleid te skiën/snowboarden of losse skilessen te volgen. Voor meer informatie kan je contact met ons opnemen via indoorski@nvsv.nl

Daarnaast is het ook mogelijk om met korting lessen te boeken op een van de indoorrollerbanen. Deze gaan in september weer open en informatie over deze lessen is ook te krijgen via indoorski@nvsv.nl en op de Activiteitenpagina: https://nvsv.nl/activiteiten/#rolbaan2020

Verder zal in het najaar weer een lessencyclus in SnowWorld Zoetermeer georganiseerd worden. Meer informatie hierover volgt later.

Voorlopig reizenprogramma voor het komende seizoen

Medio augustus verwachten we de reizengids online te zetten. In tegenstelling tot eerdere jaren gaat het inschrijven via een nieuwe leden website.

Periode Aantal dagen wintersport Doelgroep Soort wintersport Locatie Vervoer
Zaterdag 18 – vrijdag 24 december 2021 5 Jongerenreis Alpine, Snowboard Bramberg am Wildkogel ‘eigen’ bus
Vrijdag 7 – zondag 16 januari 2022 8 Volwassenen Langlauf Sankt Ulrich am Pillersee Nachttrein
Vrijdag 14 – zondag 23 januari 2022 8 Volwassenen Combinatie Bramberg am Wildkogel Pendelbus
Vrijdag 21 – zondag 30 januari 2022 8 Volwassenen Combinatie Bramberg am Wildkogel Pendelbus
Vrijdag 4 – zondag 13 februari 2022 8 Volwassenen Alpine, Snowboard Morzine, Frankrijk Pendelbus
Vrijdag 4 – zondag 13 maart 2022 8 Volwassenen Alpine, Snowboard Passo Pordoi, Italië Pendelbus
Zaterdag 19 – zondag 27 maart 2022 7 Volwassenen Langlauf Rauhala, Finland Vliegen
Zondag 20 – zondag 27 maart 2022 6 Gezinnen Alpine e.a. Bramberg am Wildkogel Eigen auto’s

Vacature penningmeester NVSV

Medio vorig boekjaar heeft de penningmeester aangegeven zijn werkzaamheden per einde boekjaar 2020-2021 te stoppen.

Meerdere malen is er een algemene oproep gedaan voor een nieuwe penningmeester via de nieuwsbrief en sociale media maar helaas voor de NVSV zonder resultaat.

getekende boekhouder met rekenmachine

Het boekjaar loopt in 2021 iets langer door, naar aanleiding van een aanpassing in de statuten. Het nieuwe boekjaar start op 1 juli 2021.

Wat houdt de functie als penningmeester o.a. in:
– Het verzorgen van de financiën binnen de NVSV in de ruimste zin
– Het beheer van de bank- en spaarrekening van de NVSV
– Het administreren van de ontvangsten en het betalen van de verplichtingen
– Het opstellen van de Winst- en Verliesrekening met daaraan gekoppeld de balans
– Het opstellen van de begroting per jaar
– Coördinatie met de kascontrole commissie

Door middel van deze oproep doet het bestuur nogmaals een dringend beroep op u als lid om u aan te melden voor de bestuursfunctie als penningmeester.

Logo Exact

Logo Exact

Sinds januari jl. werken wij als NVSV nauw samen met een administratie/accountantskantoor waarmee wij met het boekhoudpakket Exact de maandelijkse financiële verwerking afwikkelen.
Het opstellen van de jaarrekening wordt in nauwe samenwerking met dit kantoor verzorgd.
De jaarcontrole van de kascontrolecommissie zal hierdoor veel effectiever kunnen plaatsvinden.

Dus heb je cijfermatig inzicht en wil je de NVSV op dit vlak ondersteunen, meld je dan aan op onderstaande mailadres:
secretariaat@nvsv.nl

Wil je eerst meer informatie van de huidige penningmeester, laat dat dan weten via dit mailadres:
penningmeester@nvsv.nl

Een eerste blik op de nieuwe leden website van de NVSV

Om het inschrijven voor reis makkelijker te maken en om dit hele proces ook voor het beheer door de vereniging overzichtelijker te maken zijn we vorig jaar begonnen met een nieuwe leden website. Vanwege de Coronacrisis is de invoering hiervan met een jaar uitgesteld.

Op dit moment zijn we nog aan het testen, maar het is de bedoeling dat iedereen zich kan inschrijven op deze website en via die website kun je je aanmelden voor een of meerdere reizen.

De plaatjes hieronder geven een eerste indruk. Deze komen van de testsite, dus let niet teveel op details als reisdata en prijzen.

NVSV ledensite startpagina

Dit is het dashboard van de NVSV ledensite

NVSV ledensite reisoverzicth

Op deze pagina staat het reizenprogramma

NVSV ledensite reisdetails

Details van een reis

NVSV ledensite - overzicht inschrijvingen

Een overzicht van de reizen waarvoor je je hebt ingeschreven

Oproep voor project HandyFly – indoor skydiven

Tot slot nog deze oproep van Kees-Jan van der Klooster. Let op: dit is geen NVSV-activiteit:

Hallo

Voor een internationaal project HandyFly – indoor skydiven zoeken wij mensen met diverse handicaps. Wij zijn ook nog op zoek naar sportieve mensen met een visuele beperking die graag willen mee dingen naar een plek in een selectie die mee gaat doen in 2022 aan een internationale wedstrijd.

Ervaring is niet nodig, heb je aanleg dan zal die persoon getraind worden. De dagen die we nog beschikbaar hebben zijn 7 juli, 2 augustus en 2 september 2021.

Mensen met interesse mogen zich aanmelden door naam, geboortedatum en mate van visus beperking en hun motivatie te sturen naar info@wheelchairskillsteam.nl

Meer informatie over het project is te lezen op de site https://cityskydive.nl/nl/handifly/74

Logo HandiFly

Logo HandiFly

Vliegen is een eeuwenoude droom van de mens en kan inmiddels al op verschillende manieren verwezenlijkt worden. Deze vrijheid van het vliegen gaan we nu ook op grotere schaal mogelijk maken voor mensen met een beperking. Mensen met een beperking hebben al de mogelijkheid om te vliegen, denk aan een tandemsprong uit een vliegtuig, een duo vlucht aan een paraglider en het vliegen onder begeleiding in een windtunnel.

Het HandiFly project gaat mensen met een beperking nu ook zelfstandig/autonoom laten vliegen, door gebruik te maken van een “best practice” instructie programma door 9 windtunnels uit heel Europa. Daarnaast wordt er onderzoek gedaan naar de beste hulpmiddelen die beschikbaar zijn of ontwikkeld kunnen worden ter ondersteuning voor mensen met een dwarslaesie om autonoom te kunnen vliegen.

Skydiven in een windtunnel

Skydiven in een windtunnel

Voorwoord van de voorzitter

Beste NVSV’er

Afgelopen winterseizoen konden helaas geen reizen doorgaan. Al was de winter wel even naar Nederland gekomen in februari. Ik hoop dat jullie toch een beetje wintergevoel hebben gehad. Het Coronavirus is helaas nog onder ons met alle maatregelen die hierbij horen. Ik hoop dat ieder van jullie en jullie naasten gezond zijn.

Sinds ik ben aangetreden als nieuwe voorzitter van de NVSV, zijn wij als bestuur bezig geweest met: het onderzoeken of het handig is om ons aan te sluiten bij een garantiefonds, testen van de nieuwe leden website en daarnaast zijn wij bezig met een andere opzet over vergoedingen voor begeleiders en leraren.

Naar aanleiding van de geannuleerde reizen van vorig seizoen is duidelijk geworden dat wij ons aan moeten sluiten bij een garantiefonds, zoals de SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden). Wat wij momenteel weten over wat de SGR voor ons kan betekenen is dat zij alleen uitbetalen als wij onverhoopt failliet zouden gaan, of anderszins niet aan onze financiële verplichtingen kunnen voldoen. De SGR is er in eerste instantie niet als een reis niet door kan gaan. 
Meer informatie hierover vinden jullie verderop in deze nieuwsbrief.

Wij zijn bezig met een nieuwe leden-website, de bedoeling hiervan is dat deelnemers aan reizen zich via deze website gaan aanmelden voor de reizen, inclusief opties zoals 1-persoonskamers, dieetwensen, skilessen enzovoort. De betaling moet ook via deze website gaan verlopen. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat deze website afgelopen jongerenreis zouden gaan testen. De komende tijd gaan wij een aantal leden benaderen of zij de website willen testen op toegankelijkheid.

Zoals jullie hebben kunnen lezen in de vorige nieuwsbrief, zijn wij op zoek naar een nieuwe penningmeester.
Onze huidige penningmeester Harry gaat er binnenkort mee stoppen. Mocht jij interesse hebben of iemand kennen die hiervoor interesse heeft, laat het ons weten.

Over de nieuwe opzet van vergoedingen voor begeleiders en leraren volgt zo spoedig mogelijk meer duidelijkheid.

Sinds afgelopen maart is Helen van der Sluijs geen bestuurslid meer. Ik wil haar erg bedanken voor haar inzet van de afgelopen jaren voor de NVSV.

 

Tot slot wil ik jullie de komende tijd alle goeds wensen en laten we hopen dat we snel weer vooruit kunnen kijken naar de sneeuw.

Groeten,
Floris Ephraim
Voorzitter

Aansluiten bij de SGR

Aanpassing juridisch en financieel kader van de NVSV-wintersportreizen

Sinds 2018 zijn de Nieuwe Richtlijn en Wet Pakketreizen van kracht. Deze wet beschrijft de rechten en plichten van Reisbedrijven en Reisconsumenten. Tevens beschrijft deze wet dat van een Pakketreis sprake is als van minimaal twee reisdiensten die gekoppeld worden aangeboden en gefactureerd.

De NVSV organiseert al ruim 40 jaar wintersportreizen voor visueel beperkten zonder winstoogmerk, gericht op een specifieke groep reisdeelnemers (NVSV-leden) en een beperkt aantal reizen. Alle NVSV-reizen worden jaarlijks georganiseerd met financieel verlies dat vanuit sponsorbijdragen wordt bekostigd. Het NVSV-bestuur heeft de afgelopen jaren ingeschat dat de eisen van die nieuwe wet voor een vereniging als de NVSV niet zo’n vaart zouden lopen. Dat blijkt in de praktijk anders te zijn.

In maart 2020 konden twee NVSV-wintersportreizen door overheidsmaatregelen geen doorgang vinden. Naar aanleiding daarvan hebben een beperkt aantal reisdeelnemers financiële claims ingediend bij de NVSV op basis van genoemde Wet op de Pakketreizen.

Naar aanleiding daarvan heeft het bestuur van de NVSV juridisch advies ingewonnen teneinde de totale omvang van de implicaties van de Wet Pakketreizen te evalueren. Daaruit zijn twee belangrijke aspecten naar voren gekomen:

 1. De door de NVSV georganiseerde wintersportreizen vallen onder de in de wet genoemde uitzondering: geen winstoogmerk, voor beperkte doelgroep en beperkt aantal reizen. Daarom zijn NVSV-wintersportreizen niet als pakketreizen aan te merken en behoeft de NVSV niet te voldoen aan de vele in de wet genoemde stringente verplichtingen. Bijvoorbeeld ten aanzien van annulering van reizen in geval van een calamiteit als de corona-crisis.
 2. De NVSV dient echter wel te voldoen aan de verplichtingen ten aanzien van solvabiliteit. Dat betekent dat er financiële voorzieningen dienen te worden getroffen om reisdeelnemers schadeloos te stellen indien de vereniging failliet gaat of anderszins niet aan haar financiële verplichtingen kan voldoen. Dat betekent enerzijds een financiële reserve opbouwen die in geval van een calamiteit de reisdeelnemers schadeloos kan stellen en anderzijds de verplichting om aan te sluiten bij een garantiefonds als de SGR (Stichting Garantiefonds Reizen), welke bij een faillissement of anderszins in gebreke blijven van de NVSV, de reisdeelnemers schadeloos kan stellen.

Het bestuur van de NVSV heeft op basis van de juridische adviezen besloten om aan te sluiten bij de SGR. Dat betekent echter nogal wat. De SGR stelt hele scherpe eisen aan de financiële administratie en eist dat er bankgaranties worden afgegeven, waardoor een significant bedrag geblokkeerd wordt. De kosten van de administratieve eisen zullen wij moeten verdisconteren in een contributie-verhoging en de vereiste financiële buffer om calamiteiten op te vangen zullen wij moeten verdisconteren in de reissommen van de NVSV-reizen in de komende jaren.

Voordeel van de administratieve eisen is een meer professionele boekhouding en een jaarlijkse accountantsverklaring, waardoor de controle door de kascommissie eenvoudiger wordt.

Voor het komende verenigingsjaar 2022 stelt het bestuur voor een contributie van € 60 (was € 38) voor volwassen leden en € 40 (was € 25) voor jeugdleden. Over deze contributieverhoging zal worden gestemd in de algemene ledenvergadering in het 4e kwartaal 2021.

De NVSV-reizen zullen 10-20% duurder worden om de vereiste bankgaranties te realiseren en de financiële reserve in de komende jaren te kunnen opbouwen.  Deze verhoging van de reissommen zal reeds in het reizenprogramma van 2022 moeten worden gerealiseerd.

Nieuws van de begeleiderscommissie

Zoals jullie wellicht weten wordt er gewerkt aan een nieuw systeem voor kortingen en vergoedingen voor begeleiders en leraren die meegaan op onze wintersportreizen. Het plan was om dit nieuwe systeem vorig seizoen al in praktijk te brengen, maar vanwege Corona en het niet doorgaan van de reizen is dit toen nog niet gebeurd. Zoals al gemeld in de antwoorden op vragen bij de ALV, zal dit nieuwe systeem komend seizoen wel in praktijk gebracht worden. Momenteel wordt hier nog aan gewerkt, en in een volgende nieuwsbrief zal de uitwerking gepubliceerd worden, zodat de nieuwe regels voor het uitkomen van de reizengids duidelijk zijn.

Het project voor de skilessen op de indoorrolbaan heeft helaas ook last gehad van de Corona-maatregelen. Momenteel zijn de binnenbanen nog steeds gesloten, alhoewel de eerste pilots voor versoepeling wel in gang zijn gezet. Zodra de indoorbanen weer open mogen zijn jullie van harte welkom bij een van de geselecteerde indoorskibanen.
Zie hiervoor het eerdere nieuwsbericht “Trainingen op de indoorrolbaan”.

De Nederlandse Ski Vereniging is bezig met een nieuwe opleiding voor instructeurs voor aangepaste wintersporten. Het is de bedoeling dat deze niveau-2 opleiding ook verplicht gaat worden voor de certificering van nieuwe NVSV-begeleiders en -leraren. Komend wintersportseizoen loopt er eerst een pilot van deze nieuwe opleiding, specifiek gericht op zitskiërs. Het seizoen daarna (2022-2023) zal deze opleiding ook voor het begeleiden van visueel beperkte skiërs beschikbaar zijn.

Het is alweer lang geleden dat we een begeleiders- en lerarendag georganiseerd hebben. Voorlopig kunnen we ook niet met een grote groep mensen bij elkaar komen, maar we hopen dat dit in het najaar wel mogelijk zal zijn. Voor de invulling van zo’n dag hebben we momenteel de optie om een EHBO-cursus aan te bieden, maar extra ideeën zijn ook welkom. Dus heb je ideeën voor een begeleiders- en lerarendag en wil je ook meehelpen in de uitvoering hiervan, laat dit dan weten via begeleiding@nvsv.nl .

Voorwoord van de nieuwe voorzitter

Beste Leden,

Ik neem aan dat jullie een voorwoord hadden verwacht van Helga Bosch. Zij was gekozen tot nieuwe voorzitter van de NVSV. Zoals jullie hebben kunnen lezen heeft zij uiteindelijk besloten om zich terug te trekken als nieuwe voorzitter. Na dit besluit van Helga ga ik de rol van voorzitter op mij nemen. Ondanks dat ik bij de verkiezingen voor het voorzitterschap minder stemmen heb gekregen dan Helga hoop ik op jullie steun. Ik ga in ieder geval mijn best doen om er een mooie tijd van te maken voor alle leden met de rest van het bestuur.

Sinds de zomer, toen ik werd gepolst door het bestuur of ik voorzitter wilde worden, draai ik met alle vergaderingen mee. Hierdoor weet ik wat er sindsdien speelt binnen de vereniging en het bestuur. Persoonlijk heb ik de samenwerking tussen het bestuur en mij als zeer prettig ervaren. Iedereen kan zijn/haar mening geven.

Ik hoop er voor alle leden te zijn. Voor de wat actievere leden die zich meer uiten met hun mening op de ALV, maar ook voor de leden die minder snel hun mening geven, want zij kunnen ook goede ideeën hebben. Schroom daarom alsjeblieft niet als je een goed idee hebt of als je op welke manier dan ook actiever zou willen worden om contact met ons op te nemen. Wij kijken dan als bestuur wat mogelijk is. Zover het binnen alle kaders past, ga ik proberen zo transparant mogelijk te zijn over wat wij als bestuur besluiten.

Ik hoop dat we zo snel mogelijk, zodra de situatie rondom het corona virus het toelaat, weer activiteiten kunnen gaan organiseren. Ik kijk ernaar uit om ieder fysiek te gaan ontmoeten.

Ten slotte wil ik nog zeggen: blijf gezond in deze rare tijden.

Met vriendelijke groet,

Floris Ephraim

Informatie over de nog geplande reizen

Gezien de laatste maatregelen van het kabinet om Covid-19 in te dammen is het steeds onwaarschijnlijker dat de voor maart geplande reizen doorgang kunnen vinden.

We gaan hierover rond 1 februari een definitieve beslissing nemen en de dan aangemelde deelnemers hierover informeren.

Commissie Binnenlandse Activiteiten

Met ingang van 1 maart 2021 zal Helen van der Sluijs haar bestuursfunctie neerleggen. Ruim 8 jaar was zij actief als bestuurslid voor de Begeleiders Commissie en later de Commissie Binnenlandse Activiteiten.

Haar werkzaamheden zullen worden overgenomen door Floris Ephraim.

Helen zal betrokken blijven bij de NVSV als skileraar en op de achtergrond als standby voor Floris.

Trainingen op de indoorrolbaan

Je kunt, door een mooie subsidie van het Sportstimuleringsfonds, vier lessen op de indoorrolbaan volgen voor €110. Inmiddels hebben al vijf mensen zich aangemeld en zijn de lessen van start gegaan. De reacties zijn tot nu toe erg positief!

Nu zul je misschien denken dat het geen zin heeft om nu te gaan trainen omdat de kans dat er dit seizoen wintersportreizen gemaakt kunnen worden vrij klein is. Maar dat is naar ons idee onterecht. Juist nu is het een uitgelezen kans om je techniek te verbeteren en je conditie een beetje op peil te houden. Zodat je zodra het weer kan, nog beter op de piste uit de voeten kunt.

Ben jij ook geïnteresseerd? Meld je dan bij ons aan en geef je keuze uit zes skischolen, waarvan er eentje hopelijk een beetje bij jou in de buurt is, door. Het betreft:

Deze aanbieding geldt dus niet alleen voor NVSV-leden. Ken je mensen met een visuele beperking die hier misschien ook gebruik van zou willen maken, nodig ze dan vooral uit. Zij kunnen zich ook bij ons melden.

Als je vragen hebt, neem dan gerust contact met ons op. We beantwoorden ze graag.

Met sportieve groet,
Yvonne Cassee & Agnita Bok

Aanmelden kan via indoorski@nvsv.nl

Opvolger gezocht voor de functie van penningmeester

Per einde boekjaar heeft de penningmeester binnen het bestuur van de NVSV aangegeven te willen stoppen. Hierdoor is de positie van Penningmeester binnen het bestuur van de NVSV vacant.
Vanaf nu is het mogelijk voor leden om zich aan te melden voor deze bestuursfunctie.

Het boekjaar loopt in 2021 iets langer door, naar aanleiding van een aanpassing in de statuten. Het nieuwe boekjaar start op 1 juli 2021.

Wat houdt de functie als penningmeester o.a. in:
– Het verzorgen van de financiën binnen de NVSV in de ruimste zin
– Het beheer van de bank- en spaarrekening van de NVSV
– Het administreren van de ontvangsten en het betalen van de verplichtingen
– Het opstellen van de Winst en Verlies rekening met daaraan gekoppeld de balans
– Het opstellen van de begroting per jaar
– Coördinatie met de kas controle commissie

Het mag duidelijk zijn dat je voor deze functie een financiële achtergrond moet hebben. Daarnaast is kennis van één of meerdere boekhoudpakketten een pré, want wij gaan kijken welk pakket geschikt is voor het uitvoeren van deze functie.

Heb je belangstelling, meld je dan aan bij het secretariaat van de NVSV via onderstaand mailadres:
secretariaat@nvsv.nl

Wil je eerst meer informatie van de huidige penningmeester, laat dat dan weten via dit mailadres:
penningmeester@nvsv.nl

Verslag van de Algemene Leden Vergadering

Vanwege alle beperkende maatregelen om Covid-19 in te dammen, was het niet mogelijk de ALV te houden zoals we dit gewend zijn.

Het bestuur heeft gekeken naar de verschillende alternatieven en besloten om de ALV via de mail te houden met twee vragenrondes en een stemming via de mail.

Naast de punten die normaal aan bod komen (notulen vorige vergadering, jaarverslag, kascommissie) was ook een aanpassing van de statuten nodig, vanwege onze ANBI status. We hebben niet alleen dat ene artikel aangepast, maar direct de hele statuten tegen het licht gehouden. Al deze wijzigingen zijn geaccepteerd met een extra wijziging van het artikel over het boekjaar. Dit gaat nu lopen van 1 juli tot en met 30 juni van het daaropvolgende jaar. Het nu lopende boekjaar zal eenmalig een paar maanden langer doorlopen. Dit zou eindigen op 30 april, maar dat wordt nu 30 juni. Door het boekjaar te laten starten op 1 juli valt de ALV binnen de wettelijke 6 maanden.

Het bestuur heeft lang gezocht naar een opvolger van Susan Peters als voorzitter. Dit is al gestart op de ALV van december 2018. Tijdens deze alternatieve ALV kwam de wens naar voren dat er alsnog een mogelijkheid moest komen voor nieuwe kandidaten. Helga Bosch heeft zich hiervoor aangemeld en heeft de meerderheid van de stemmen gekregen. Jullie hebben ondertussen een brief van Helga ontvangen met haar motivatie om toch af te zien van het voorzitterschap.

Verloop stemproces

Tussen 22 december en het verlopen van de deadline (28 december om 23:59) hebben we vierenvijftig ingevulde stemformulieren ontvangen. Alle stemmers hebben een bevestiging van het door hun ingezonden stemformulier ontvangen.

We danken alle leden die de moeite hebben willen nemen om het stemformulier in te vullen.

Uitslag Gehouden Stemming

Hieronder de uitslag van de gehouden stemming in het kader van de alternatieve Algemene Ledenvergadering 2020.

De tabel is als volgt opgebouwd:
Per onderwerp staan erachter een aantal kolommen, waarin de aantallen stemmen staan weergegeven.
– Aantal stemmers dat ‘Ja’ heeft gestemd.
– Aantal stemmers dat ‘Nee’ heeft gestemd.
– Aantal stemmers dat ‘Blanco’ heeft gestemd.
– Aantal stemmers dat Geen stem heeft ingevuld.
– Het totaal aantal stemmen.
– Het percentage dat ‘Ja’ heeft gestemd.

Vraag Ja Nee Blanco Geen Totaal Percentage (Ja)
Notulen ALV2019 40 0 13 1 54 74,07%
Jaarverslag 2019-2020 42 0 12 0 54 77,78%
Décharge Kascommissie
2019-2020
39 2 12 1 54 72,22%
Begroting 2020-2021 36 1 17 0 54 66,67%
Benoeming Kascommissie 2020-2021 50 0 4 0 54 92,59%
Statutenwijziging NSkiV schrijven 48 2 4 0 54 88,89%
Statutenwijziging Leraren toevoegen 40 3 11 0 54 74,07%
Statutenwijziging Artikel 3 aanpassen 50 0 4 0 54 92,59%
Statutenwijziging Artikel 4, lid 1 43 0 10 1 54 79,63%
Statutenwijziging Artikel 4, lid 3 48 0 6 0 54 88,89%
Statutenwijziging Artikel 5 aanpassen 43 5 6 0 54 79,63%
Statutenwijziging Artikel 12, lid 1 50 0 4 0 54 92,59%
Statutenwijziging Artikel 13 schrappen 47 1 6 0 54 87,04%
Statutenwijziging Artikel 13 (was 14), lid 1 47 3 4 0 54 87,04%
Statutenwijziging Artikel 20 (was 21), lid 4 49 1 4 0 54 90,74%
Floris Ephraim Helga Bosch Blanco Geen Totaal Percentage (Floris) Percentage (Helga)
Verkiezing Voorzitter 22 30 2 0 54 40,74% 55,56%

Van de (ex)voorzitter

Lieve mensen,

Onlangs heb ik met pijn in mijn hart moeten besluiten mijn voorzitterschap van de NVSV per direct te beëindigen.

Ik dank jullie allen heel hartelijk voor het in mij gestelde vertrouwen in de afgelopen ruim acht jaar. Ik heb mij met veel plezier ingezet voor deze prachtige vereniging, waarbij we veel mooie momenten in de sneeuw hebben beleefd.

Rest mij nog jullie alle goeds toe te wensen en hopelijk tot ziens in de sneeuw of waar dan ook.

Hartelijke groet,

Susan Peters

 

Aanvulling: het bestuur dankt Susan voor al haar inzet als voorzitter en voor al haar sponsoractiviteiten.

We hebben een kandidaat voorzitter gevonden, die we in de komende ALV zullen voordragen.

Van de commissie begeleiding

Nieuw: lessen op de indoorrolbaan (en uiteraard nog altijd bij SnowWorld)!

We weten nog niet hoe het skiseizoen in de wintersportgebieden eruit komt te zien in verband met alle maatregelen. Wel hebben we goed nieuws voor jullie, want je kunt deze winter je techniek en conditie bijspijkeren bij diverse indoor-skischolen in Nederland. Via het Sportstimuleringsfonds hebben we een mooie subsidie weten te verkrijgen om jullie met korting kennis te kunnen laten maken met het skiën op de indoorrolbaan. Een fijne ondergrond om intensief te kunnen trainen. Geen tijdverlies door skiliften en gegarandeerd de aandacht van een skileraar die jou privéles geeft.

Alpine skiën op een rollerbaan

Drie skiërs op een rollerbaan. Met NVSV lessen sta je alleen op de baan.

Kosten lessen

Vanwege de subsidie hebben we een mooi pakket samen kunnen stellen:

 • 4 lessen voor €110
 • Proefles €27,50

Dit is echt een supermooie prijs. Je krijgt hiervoor een privéles van in totaal 30 minuten (je staat meestal 3×10 minuten op de baan). We kunnen dit pakket aan 50 mensen aanbieden, dus wees er snel bij. Vol = vol.

Waar kun je terecht?

We hebben een aantal skischolen door het land heen gevraagd of ze mee willen doen aan dit project. Hiermee hopen we de reistijd voor de deelnemers zoveel mogelijk te beperken. De volgende indoor-skischolen hebben hun medewerking voor dit seizoen toegezegd:

Op dit moment maken Yvonne, Agnita en Martien een rondje langs alle skischolen om de leraren de fijne kneepjes van het lesgeven aan wintersporters met een visuele beperking bij te brengen. Ook zullen we indien nodig vanuit onze eigen NVSV-lerarenbestand putten.

Uiteraard kun je ook naar SnowWorld Zoetermeer voor privé ski- en snowboard les. Hiervoor zijn geen vaste tijden gepland, deze lessen gaan op aanvraag en kosten €50 voor 2 uur les incl. huur materiaal en piste toegang. Zie het mailadres hieronder als je bij SnowWorld een privéles wil boeken.

Aanmelden en voorwaarden

Als je geïnteresseerd bent om van dit aanbod gebruik te maken stuur dan een mail aan indoorski@nvsv.nl met je voorkeur voor een skischool/-baan. Wij nemen dan contact met je op voor de aanmeldprocedure. Let wel: de subsidie geldt voor een beperkt aantal lessen. Als je enthousiast geworden bent en verder wilt gaan met de lessen kun je met de skischool zelf afspraken maken voor een vervolg.

Deze subsidie geldt overigens niet alleen voor leden van de NVSV, dus ken je mensen met een visuele beperking die ook wel eens kennis willen maken met skiën of snowboarden op de indoorrolbaan? Ze zijn van harte welkom!

Sportieve groet,

Agnita, Yvonne en Martien

Geen langlauflessen op de borstelbaan in Gouda

Vandaag (14 oktober 2020) gaan nieuwe maatregelen in vanwege corona. Twee maatregelen zijn voor ons reden om te besluiten dat we dit najaar geen langlauflessen kunnen organiseren voor onze leden: maak alleen noodzakelijke reizen en hou 1,5 meter afstand, ook tijdens het sporten. Goed en veilig begeleiden is dan niet haalbaar.

De langlaufreizen gaan komend seizoen niet door (met een eventuele uitzondering voor de reis naar Rauhala, zie verderop in deze nieuwsbrief), maar ook in Nederland kun je op meerdere locaties langlaufen.

Ook dit najaar boden we weer langlauflessen aan op de borstelbaan in Gouda, maar we hebben deze nu moeten schrappen. Hopelijk lukt het volgend jaar wel weer.

Langlaufles borstelbaan Gouda

Borstelbaan van de Langlaufvereniging Gouda, trainer loopt mee en geeft aanwijzingen

Langlaufles borstelbaan Gouda

Leren afdalen in de loipe. De begeleider loopt mee. Op de achtergrond het zwembad van Gouda. De borstelbaan ligt in de winter op de zonneweide van het zwembad.

 • De lessen starten om 12 uur (dit was 13 uur) en duren tot ongeveer 14 uur met een korte pauze
 • De kosten voor 3 lessen van 2 uur bedragen € 75,- en dit is inclusief gebruik van huurmateriaal, losse lessen kosten € 25,-
 • Lessen volgen kan in 2020 op zaterdag 17 oktober, 31 oktober en 14 november. Als reservedag houden we 5 december aan

 

Van de reizencommissie

Vanwege de vele onzekerheden in verband met de Corona-pandemie is het aantal inschrijvingen voor de NVSV-wintersportreizen minimaal. Daarom heeft het bestuur van de NVSV besloten de volgende reizen te annuleren: de langlaufreis naar Sankt Ulrich in Oostenrijk, de alpinereis naar Passo Pordoi in Italië, de alpinereis naar Morzine in Frankrijk en voorlopig gaat de langlaufreis naar Rauhala in Finland ook niet door.

Omdat Rauhala later in het seizoen is bieden wij de optie om tot 31 december 2020 aan te geven of er alsnog belangstelling is, waarna onderzocht zal worden of alsnog doorgaan van deze reis in maart 2021 te realiseren is.

Als – in verband met de corona-pandemie – een reis vanwege overmacht door de NVSV moet worden geannuleerd, kunnen we voor de reizen naar Bramberg de annuleringskosten verlagen van ‘oplopend tot 50%’ naar ‘maximaal de aanbetaling’. Voor de volwassenenreizen is de aanbetaling € 250,-. Voor de gezinnenreizen is die in dit speciale ‘corona-jaar’ € 175,- per ouder en € 75,- per kind. Bovendien is voor de Brambergreizen de inschrijvingstermijn verlengd tot 15 november 2020.

Voor de goede orde, als een deelnemer om persoonlijke redenen zelf annuleert blijven de staffels van de annuleringskosten zoals vermeld in de bijsluiter.

Daarnaast hebben we ook een onderdeel met veelgestelde vragen en de antwoorden daarop (FAQ’s), dit proberen we zoveel mogelijk actueel te houden.

Alternatieve opzet Algemene Leden Vergadering

Vanwege de vele onzekerheden in verband met de Corona-pandemie kunnen we de ALV niet in Rotterdam organiseren.

Algemene Ledenvergadering

In plaats daarvan ontvangen alle leden de benodigde stukken voor deze vergadering ruim op tijd, zodat iedereen de kans krijgt vragen te stellen aan het bestuur en het bestuur de tijd heeft deze vragen te beantwoorden.

Daarna volgt een online stemmingsronde. Hoe we dit technisch precies gaan doen wordt nog uitgewerkt. Wel is het de bedoeling dat de leden een gecontroleerde manier krijgen om hun stem over de verschillende onderwerpen (nieuwe voorzitter, oordeel kascommissie en daarmee decharge kunnen verlenen aan het bestuur en speciaal dit jaar een wijziging van de statuten). Rond de datum van de oorspronkelijke ALV (12 december) willen we de uitslag van deze stemming bekend maken.

Van de voorzitter

Beste NVSV’er,

De afgelopen maanden zijn we allemaal in de ban geweest van het Corona-virus, dat over de hele wereld raast. Ik hoop dat jij en je naasten nog steeds gezond en wel zijn. Ondanks dat het virus nog steeds aanwezig is, kunnen we wel weer voorzichtig vooruitkijken. De strikte maatregelen worden steeds meer versoepeld en dat geeft ons ook hoop voor het komende seizoen.

covid-19

covid-19

Uiteraard zijn er nog wel veel onzekerheden, zoals bijvoorbeeld hoe we kunnen skiën, reizen en in hotels kunnen verblijven binnen de 1,5 meter-samenleving.

1,5 meter afstand

1,5 meter afstand houden: links en rechts voetadrukken en daartussen de tekst ‘1,5 m’

We zijn in gesprek met de diverse hotels, vervoersmaatschappijen, et cetera om toch opties te nemen voor het komende winterseizoen. Daarbij zijn we afhankelijk van de welwillendheid van de verschillende organisaties en hebben we te maken met de regelgeving en maatregelen van de landen, waar we willen gaan wintersporten. Komend seizoen zullen we wel naar de ons bekende bestemmingen gaan, indien mogelijk. Daar weten we de weg en kunnen we vooraf bedenken hoe de 1,5 meter afstand bewaard kan worden, gezien de omstandigheden.

Er zijn nog veel vragen over bijvoorbeeld hoe groot de groepen kunnen zijn, wat te doen als er toch weer een lock down is, et cetera.

In deze nieuwsbrief vind je het voorlopige reizenprogramma. Uiterlijk half augustus verwachten we de reizengids online te zetten. In tegenstelling tot eerdere jaren zal de reizengids alleen in digitale vorm verschijnen, zodat deze aangepast kan worden aan de eventuele corona-ontwikkelingen. Uiteraard maken we de reizengids wel als download in Word en PDF beschikbaar.

Voor de activiteiten in Nederland wordt ook volop nagedacht hoe we met de 1,5 meter-restricties kunnen werken en hoe de begeleiders en leraren de visueel beperkte wintersporters toch kunnen begeleiden binnen 1,5 meter. Daarbij houden we rekening met de richtlijnen van het RIVM, de protocollen van SnowWorld, de protocollen van de Langlaufvereniging in Gouda en die van de rollerbanen, et cetera. We zijn bezig een plan te maken voor een lescyclus met een aantal indoorrollerbanen. Dat scheelt voor een aantal deelnemers reistijd en kan er toch goed gewerkt worden aan de ski- en snowboardtechniek.

Helaas heeft Arie van Leeuwen besloten de reizencommissie en de NVSV  te verlaten. Wij danken Arie voor zijn jarenlange en tomeloze inzet om ieder jaar weer reizen te organiseren voor de NVSV! Persoonlijk kijk ik terug op een aantal mooie reizen naar Frankrijk en Oostenrijk, waarbij ik fijn heb samengewerkt met Arie, lekker en uitdagend heb geskied en veel gezelligheid heb gehad.

Arie, bedankt!

 

Wij ontvingen het verdrietige bericht dat skileraar Anton Baaijens is overleden op 60-jarige leeftijd. Zie het in memoriam verderop in deze nieuwsbrief.

 

Rest mij nog jullie een mooie en gezonde zomer toe te wensen. Blijf gezond.

Hartelijke groet,

Susan Peters
Voorzitter

In memoriam Anton Baaijens

Wij ontvingen het verdrietige bericht dat skileraar Anton Baaijens is overleden op 60-jarige leeftijd.

Anton heeft zich een aantal jaren ingezet als skileraar bij de NVSV.  Een activiteit die hij vele jaren met enorme inzet en liefde voor de deelnemers heeft uitgevoerd.

Door zijn werk in zijn poffertjesrestaurant in Antwerpen heeft hij indertijd met pijn in het hart moeten besluiten zijn inzet als skileraar voor de NVSV te beëindigen. Dat speet hem, maar ons als vereniging en zeker vele NVSV-deelnemers ook enorm.

Tot de dag van vandaag wordt zijn naam nog regelmatig genoemd binnen de vereniging.

Anton gaf bij voorkeur skilessen aan visueel beperkte kinderen, blind en slechtziend. Zijn inzet, humor, geduld en liefde voor de doelgroep heeft diverse visueel beperkte kinderen over de drempel van de ingewikkelde beginnerslessen heen geholpen en hen plezier voor het alpine skiën bijgebracht. Hij had altijd vele ‘gadgets’ in zijn rugzak om ook bij slecht weer in een berghut de visueel beperkte kinderen te vermaken. Anton was een meester van de onderkoelde humor, rustig en kalm als hij was. Nooit op de voorgrond tredend, maar wel bepalend voor veel plezier in onze reisgroepen.

Wij wensen zijn naasten veel sterkte bij de verwerking van dit enorme verlies in deze bizarre Corona-crisis.

Van de begeleiderscommissie

Door de lock-down heeft het behandelen van de portfolio’s van de nieuwe begeleiders en leraren door de Nederlandse Ski Vereniging meer tijd gekost dan normaal.

We hebben inmiddels bericht ontvangen dat de certificaten onderweg zijn. Zodra deze certificaten door de NVSV ontvangen zijn zullen ze zo snel mogelijk doorgestuurd worden naar de 18 nieuwe begeleiders en leraren.

Voorlopig reizenpogramma 2020-2021

Uiterlijk half augustus verwachten we de reizengids online te zetten. In tegenstelling tot eerdere jaren zal de reizengids alleen in digitale vorm verschijnen, zodat deze aangepast kan worden aan de eventuele corona-ontwikkelingen. Uiteraard maken we de reizengids wel als download in Word en PDF beschikbaar.

Periode Aantal dagen wintersport Doelgroep Soort wintersport Locatie Vervoer
Vrijdag 18 – donderdag 24 december 2020 5 Jongerenreis Alpine, Snowboard Bramberg am Wildkogel ‘eigen’ bus
Vrijdag 8 – zondag 17 januari 2021 8 Volwassenen Langlauf Sankt Ulrich in Tirol Nachttrein
Vrijdag 15 – zondag 24 januari 2021 8 Volwassenen Alpine, Snowboard Bramberg am Wildkogel Pendelbus
Vrijdag 22 – zondag 31 januari 2021 8 Volwassenen Combinatie Bramberg am Wildkogel Pendelbus
Vrijdag 5 – zondag 14 februari 2021 8 Volwassenen Alpine, Snowboard Passo Pordoi, Italië Pendelbus
Vrijdag 5 – zondag 14 maart 2021 8 Volwassenen Alpine, Snowboard Morzine, Frankrijk Pendelbus
Zondag 14 – zondag 21 maart 2021 6 Gezinnen Alpine e.a. Bramberg am Wildkogel Eigen auto’s
Zaterdag 20 – zondag 28 maart 2021 7 Volwassenen Langlauf Rauhala, Finland Vliegen

Interview met Maaike Bennink voor Vrouwen in Sport

Soms ontmoet je mensen waar het meteen mee klikt en waardoor je tijdens een telefonisch interview zo een paar uur verder bent. Vorige week nam Maaike Bennink contact op, omdat ze had gelezen over het platform en benieuwd was of we iets voor elkaar konden betekenen. Alleen het kennismakingsgesprek duurde al bijna een uur en toen moesten we het interview nog plannen. Een uitgebreid verhaal over haar sport, eigen praktijk en droom om deel te nemen aan de Paralympische Spelen.”

Zo begint het interview dat Vrouwen in Sport had met Maaike Bennink.

Ze beschrijft ook haar eerste ervaringen met de NVSV:

“Tijdens het revalideren werd ze meegevraagd op een ski trip voor slechtzienden. ‘Niks voor mij, dacht ik meteen, daar pas ik helemaal niet tussen. Maar toen een vriendin, die wel was geweest, met zulke positieve verhalen terugkwam, overtuigde ze mij toch om een keer mee te gaan. Daar ben ik nog steeds heel erg blij om, want wat was het gaaf! Ook Maaike begon op de babypiste om feeling te krijgen met skiën. Ze had immers nog nooit eerder op de latten gestaan.

‘Ik moest het echt nog helemaal leren, maar als snel kreeg ik het juiste gevoel te pakken’.”

Je leest het hele interview hier: https://www.vrouweninsport.nl/2020/05/17/maaike-bennink/

Maaike Bennink

Maaike in haar racekleding met raceski’s en helm.

 

Van de voorzitter

Beste NVSV’er,

 

Ik heb lang zitten twijfelen over de toonzetting van mijn stukje. Normaal gesproken bericht ik je enthousiast over onze reizen en andere gebeurtenissen van de afgelopen maanden en blik ik alvast vooruit op onze activiteiten van de komende maanden.

We zitten nu midden in de Corona-crisis, die een ieder van ons raakt, op welke manier dan ook. In het begin van dit jaar leek de crisis een ‘ver-van-mijn-bed-show’, omdat het virus vooral in China en omgeving rondwaarde.

We gingen dan ook nietsvermoedend naar de sneeuw met de NVSV.

De deelnemers van de Sankt Ullrich-en de Brambergreizen hebben volop genoten van het langlaufen, het skiën en het snowboarden, met verschillende omstandigheden. Qua weer was er weinig te klagen, af en toe sneeuw en ook redelijk wat zon.

De tweede groep Bramberggangers was net op tijd weg, want de week erna kwamen de sneeuwstormen en ook nog regenbuien. Zelf had ik het geluk naar de Italiaanse Dolomieten mee te mogen met de NVSV. Daar hadden we prima condities en geweldig weer.

De groep naar Châtel had het genoegen op zaterdag 7 maart te vertrekken. Er was meer dan voldoende sneeuw gevallen en Frankrijk was volgens het ministerie van Buitenlandse zaken een veilig gebied. De enige maatregelen waren dan ook vaker je handen wassen, niezen en hoesten in je ellenboog, et cetera.

Halverwege die week bleek het Corona-virus ineens wel stevig om zich heen te slaan en werden de berichten vanuit Oostenrijk steeds zorgelijker. Onze zoon Timo werkte als skileraar in Bramberg en donderdagmiddag 12 maart kregen wij het bericht dat zijn Landes-opleiding werd afgelast in verband met het Corona-virus. Wij zouden als gezin vrijdag 13 maart naar Bramberg afreizen om hem te bezoeken. Dezelfde avond bleek dat alle skigebieden in Tirol en Salzburgerland binnen enkele dagen hun deuren moesten sluiten. Onze skibox kon dus weer van de auto af gehaald worden….

Helaas had het besluit van de Oostenrijkse regering ook gevolgen voor de gezinnenreis, die op zondag de 15e zou starten. Wat een teleurstelling! Iedereen had zich er zo op verheugd om een gezellige week met de NVSV door te brengen op de ski’s.

De afgelopen dagen gingen er steeds meer landsgrenzen dicht, dat betekende dat ook de langlaufreis naar Finland geen doorgang kon vinden.

Wat een mooi einde had moeten zijn voor het wintersportseizoen voor de NVSV, werd een enorme domper.

Ik dank de reizencommissie voor al haar inspanningen om de reizen te organiseren en ook voor het afhandelen van de geannuleerde reizen. We hopen volgend jaar weer een beter wintersportseizoen mee te maken!

De komende tijd zullen er helaas ook geen NVSV-activiteiten plaatsvinden, gezien de corona-maatregelen, die evenementen tot zeker 1 juni 2020 verbieden. De jaarlijkse kennismakingsdag kan daardoor helaas ook nog niet doorgaan. Wanneer er vanuit de overheid groen licht wordt gegeven, zullen wij met veel enthousiasme onze activiteiten weer organiseren.

Ik wens je heel veel sterkte en succes voor de komende tijd. Blijf in beweging en blijf vooral gezond!

Hartelijke groet,
Susan Peters
Voorzitter

Portofoonsets graag inleveren

Aan het wintersportseizoen is helaas abrupt een einde gekomen.

Degenen die een of meerdere portofoonsets van de NVSV in bezit hebben, vragen wij op korte termijn deze aan Martien Groenevelt terug te sturen.
Neem daarvoor contact met hem op via:jmgroenevelt@gmail.com 

Dan kunnen de deelnemers bij de volgende reizen weer volop gebruik maken van de portofoons.

Axiwi zender/ontvanger met uitleg

De Axiwi zender/ontvanger met uitleg van alle knoppen en lampjes.

Bij voorbaat dank voor je medewerking.

Het hele jaar door fit blijven kan ook met Sneeuwfit oefeningen

Fit zijn en blijven is altijd verstandig, daarom hier een link naar het Sneeuwfitprogramma van de Wintersport Academy. Deze oefeningen kun je het hele jaar door thuis doen:

https://www.wintersport.nl/academy/sneeuwfit

Sneeuwfit-1

Buikspieren trainen

Sneeuwfit-2

Diepe kniebuiging om de beenspieren te trainen.

Bergwandelen in de Alpen, speciaal voor deelnemers met een visuele beperking

Vooraf: dit is geen NVSV reis, maar wel gericht op onze doelgroep, daarom dat we dit graag delen via deze nieuwsbrief.

Bergwandelen is gezond, niet alleen voor lijf en leden, maar ook voor de geest. Je kunt je hoofd even helemaal leeg maken. De stress en dagelijkse sleur ben je na één dag wandelen al helemaal kwijt en na een week heb je het gevoel een maand onderweg te zijn geweest. Heerlijk toch?

Wie wil dit nu niet, elke dag weer genieten in de buitenlucht, voel de wind in je gezicht, ruik de frisse Alpenlucht en geniet van de stilte. Het kan na de hoogzomer, als de scholen weer zijn begonnen en het in de bergen ook weer rustiger wordt. Samen met een aantal begeleiders en 2 Nederlandse bergwandelgidsen, gaan we dagelijks aan de wandel vanuit een comfortabel hotel in Sölden in het bekende Ötztal.

  

Je kunt elke dag kiezen tussen een eenvoudige, ontspannen niet al te lange wandeling en voor degenen, die meer willen, een pittige, soms lange tocht.

Wanneer? Deze reis is van zaterdag 5 t/m zaterdag 12 september 2020

Prijs: € 847,- p.p. (o.b.v. 2 personen per kamer)
(bij minder dan 15 deelnemers geldt een toeslag van € 50,- p.p.)

Meer info vind je op onze website https://www.tiroloutdoor.nl/bergwandelen-in-de-alpen-voor-blinden-en-slechtzienden/

Deze reis wordt georganiseerd door Tirol Outdoor Experience (https://www.tiroloutdoor.nl/ ) , sinds 2004 gespecialiseerd in actieve vakanties naar de Alpen.

Heb je vragen over deze reis? Neem dan contact op met Arres van der Grift van Tirol Outdoor Experience op nummer 013-5056440

Heb je zin om mee te gaan? Vul dan het inschrijvingsformulier in op de hierboven genoemde website. Inschrijven kan tot 30 april.

Uiteraard kan dit alleen met voldoende begeleiders!

En uiteraard wil je in deze periode zonder Corona-stress op vakantie: mocht er in de 2 weken voorafgaand aan de reis een negatief reisadvies voor dit deel van Oostenrijk gelden, dan wordt de reis gecancelled en betalen wij de reeds betaalde reissom terug. Datzelfde geldt voor een bij ons afgesloten reisverzekering.
Wilt je zelf al eerder annuleren, dan zijn onze annuleringsvoorwaarden van toepassing. Zie hiervoor de algemene voorwaarden.
Heb je een annuleringsverzekering, dan zul je de polisvoorwaarden erop moeten naslaan of je recht hebt op restitutie.

Overig nieuws over activiteiten van de NVSV

Inhoudsopgave

Als slechtziende snowboarder toewerken naar wedstrijden

Skiles voor gevorderden (op uitnodiging)

– Nog oudere artikelen staan op de archiefpagina

Slechtziende Annemiek bedankt aangepast snowboardleraar Hendrik-Jan

Slechtziend zijn en toch snowboarden? Het kan! Snowboardleraar Hendrik-Jan Cassee is deze uitdaging aangegaan met de slechtziende Annemiek van Munster. Hendrik-Jan is officieel aangepast ski- en snowboardleraar en heeft Annemiek het afgelopen jaar getraind met als doel om uiteindelijk wedstrijden te snowboarden. Annemiek wil Hendrik-Jan via deze weg bedanken voor zijn belangeloze inzet, geduld, tijd, maar vooral zijn tomeloze enthousiasme. ‘Zonder Hendrik-Jan had ik nooit kunnen leren snowboarden want het is verdraaid lastig om met zeer weinig zicht en een slecht evenwichtsgevoel heelhuids een piste af te komen. Mijn dank is niet in woorden uit te drukken!’

Snowboarden, deelnemer voorop, begeleider volgt en geeft aanwijzingen

 Annemiek op haar snowboard voorop, haar begeleider volgt en geeft aanwijzingen

Annemiek van Munster is vanaf haar geboorte slechtziend. Voor sporten had ze geen talent, tenminste dat dacht ze! Totdat ze vier jaar geleden in aanraking kwam met aangepast sporten. De Nederlands Visueel-gehandicapte Ski Vereniging (NVSV) maakt het voor blinden en slechtzienden mogelijk om wintersporten. ‘Skiën geeft een onbeschrijfelijk gevoel van vrijheid! Via een portofoon word je door je begeleider ‘bestuurd’, maar het naar beneden sjezen doe je helemaal zelf!’, vertelt Annemiek. ‘Snowboarden was altijd echter mijn droom, maar dat is voor slechtziende nog moeilijker. Onmogelijk dacht ik zelf. Hendrik-Jan wilde die uitdaging wel met mij aangaan. Ik was door het dolle heen! Uren lang hebben we – eerst hand in hand – later met veel vallen en opstaan op de indoor skibaan in Zoetermeer geploeterd. Bont en blauw was ik, maar Hendrik-Jan wist me elke keer weer te motiveren om door te gaan. Ondertussen was die big smile niet van mijn gezicht te rammen, zo leuk vond ik het!’. Afgelopen jaar is Hendrik-Jan met Annemiek meegegaan op een aangepaste wintersportvakantie van de NVSV. ‘We hebben geknald op de pistes, dat gevoel is met geen pen te beschrijven! Die hard-snowboarders keken vol respect naar onze afdalingen, ze geloofden niet dat ik slechtziend was en dat Hendrik-Jan mij mondeling overal langs coachte!’
Hendrik-Jan zet zich al meer dan een jaar belangeloos in voor Annemiek en via deze weg wil zij hem hartelijk bedanken. ‘Inmiddels is mijn snowboardniveau zodanig dat ik graag aan aangepaste snowboard wedstrijden wil meedoen, allemaal dankzij Hendrik-Jan!’

Ook alle andere vrijwillige begeleiders die wintersport voor blinden en slechtzienden mogelijk maken via de NVSV, wil Annemiek – ongetwijfeld namens alle deelnemers – ook hartelijk bedanken voor hun inzet!
Kun jij goed skiën, langlaufen en/of snowboarden en zou je dat slechtzienden en blinden ook gunnen? Geef je dan op als begeleider voor wintersportvakanties van de NVSV via begeleiding@nvsv.nl .

Skiles voor gevorderden (op uitnodiging)

door: Kees Toxopeus

Halverwege maart ontving ik een uitnodiging voor ‘skilessen voor gevorderde skiërs’. Dit leek me wel wat, dus ik heb me gelijk maar aangemeld. Het is een gezamelijk project van meerdere skiverenigingen voor mensen met een beperking: VGW, Ski-Uniek en de NVSV natuurlijk. Er werden in totaal vijf skilessen gegeven, waarvan de eerste twee in Landgraaf en drie in Zoetermeer. De lessen vonden ongeveer om de week plaats op een zaterdagochtend/middag.

Voor de lessen hadden zich vier kandidaten van de NVSV aangemeld. Twee junior-leden (Ming Meijboom en Niels Frietman) en twee volwassenen (Fons Bialoskorski en ikzelf). Gelukkig had ik het genoegen dat ik richting Landgraaf mocht meerijden, want het is best een eindje weg van Delft.

Poseren in SnowWorld onderaan piste 2, vlak voor de tunnel naar piste 3

Poseren in SnowWorld onderaan piste 2, vlak voor de tunnel naar piste 3.

Onze hoofdtrainer ter plekke was Denis Hoskens. Hij was elke keer aanwezig om de skilessen te leiden. Bij de meeste lessen waren er verder twee leraren en twee begeleiders aanwezig. De juniorleden kregen les van een leraar en de volwassenen gingen met een begeleider skiën. Denis gaf de aanwijzingen en bepaalde de oefening die gedaan moest worden. In Landgraaf stond hij halverwege de blauwe piste. Na elk rondje stopte je daar om een aanwijzing te krijgen of een nieuwe oefening.

In Zoetermeer stond Denis bovenaan piste 3. Doordat deze piste een stuk korter is, had je vaak meerdere afdalingen nodig om een oefening goed onder de knie te krijgen. In Landgraaf was dat wat makkelijker.

Wat heb ik allemaal geleerd:

 • Carven
  Natuurlijk! Iedereen heeft tegenwoordig een variant van de carveski, maar kunnen ze hem ook gebruiken waarvoor hij bedoeld is? Het gaat hierbij om carven in de korte bocht, waarbij de ski’s echt onder je lichaam doorlopen en het bovenlichaam stil blijft staan. Maar ook carven met lange bochten. Hierbij mag je beperkt met je lijf meedraaien, maar moet de skibeweging vanuit je tenen komen, d.w.z. je drukt met je skischoen zo dat de ski zelf wil gaan draaien. Dan hoef je zelf niet zo veel meer te doen. De lange bochten werden wel beperkt door de beperkte ruimte op de piste. Zeker in Zoetermeer was dat beperkt doordat de baan voor een deel afgezet was voor een slalomtraining van een lokaal jeugdteam.
  Voor deze carve-oefeningen moet je wel genoeg spierspanning op de buikspieren houden omdat je anders te veel naar achteren hangt. De knieën moeten evenwijdig naar de berg blijven staan.
 • Balansoefeningen met de berg- en dalski’s
  Ze moeten onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen. De ski’s moeten niet alleen onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen, je moet ook nog de carvebeweging in de gaten houden.
  Een oefening om te stampen met de ski’s als je in de vallijn zit tijdens het draaien van je bocht. Een andere oefening was om de ski’s snel naar voor en achteren te bewegen als je in de draai van een bocht. Dit laatste kan alleen als je de bocht goed carvet, de ski’s schuin genoeg staan omdat je anders sneeuw schept.
  Een hele aparte oefening was om met één ski te skiën. Geholpen door een paar krukski’s om ‘in te hangen’. Ik vond het een hele lastige oefening. Je moet wennen aan de andere balans en manier waarop je moet draaien. Je hebt immers maar één ski tot je beschikking. De krukski’s zijn er alleen voor de balans te versterken. Zo merk je ook wat je goede bocht is en wat je mindere bocht. En dan moet je deze oefening ook nog eens doen met alleen je linkerski of alleen je rechterski. Dan merk je goed wat je goede kant is en wat je mindere kant. Tussendoor moet je met de krukski’s ook weer naar boven zien te komen in een sleeplift!
 • Balansoefeningen om het bovenlijf los te laten bewegen van het onderlijf
  Probeer een hoepel maar eens om jezelf heen te draaien tijdens het skiën, waarbij je ook rekening moet houden om de hoog-laagbeweging rond de bochten goed te houden. Dit vereist een goede motoriek, want als je éénmaal uit de pas bent is het lastig om er weer in te komen. Dan moet je eigenlijk even stoppen om opnieuw te beginnen.
 • Wanneer begin je de bochtinzet
  De knie al naar de nieuwe berg draaien voor je de bocht daadwerkelijk in zet.

De laatste lesdag was niet op een zaterdag, maar op een zondag. De lestijden waren ook iets aangepast zodat het beter zou inpassen bij het combineren met skilessen in het kader van de WintersportFUNdag die de Nederlandse Ski Vereniging op die dag organiseerde. In de ochtend was er een reguliere les. Op de middag van deze dag kwam de Nederlandse Selectie van de Nederlandse Ski Vereniging langs om met ons mee te trainen. Er was de mogelijkheid om twee keer een slalomafdaling te racen. Door persoonlijke omstandigheden kon ikzelf daarbij niet aanwezig zijn. Wat ik heb gehoord is dat het wel leuk is geweest.

Via deze weg wil ik graag Denis bedanken voor al zijn inzet ter plaatse en natuurlijk voor wat ik allemaal geleerd heb en nog hoop te mogen leren.