NVSV

Nederlandse Visueel-gehandicapten Ski Vereniging

Van de (ex)voorzitter

Lieve mensen,

Onlangs heb ik met pijn in mijn hart moeten besluiten mijn voorzitterschap van de NVSV per direct te beëindigen.

Ik dank jullie allen heel hartelijk voor het in mij gestelde vertrouwen in de afgelopen ruim acht jaar. Ik heb mij met veel plezier ingezet voor deze prachtige vereniging, waarbij we veel mooie momenten in de sneeuw hebben beleefd.

Rest mij nog jullie alle goeds toe te wensen en hopelijk tot ziens in de sneeuw of waar dan ook.

Hartelijke groet,

Susan Peters

 

Aanvulling: het bestuur dankt Susan voor al haar inzet als voorzitter en voor al haar sponsoractiviteiten.

We hebben een kandidaat voorzitter gevonden, die we in de komende ALV zullen voordragen.

Van de commissie begeleiding

Nieuw: lessen op de indoorrolbaan (en uiteraard nog altijd bij SnowWorld)!

We weten nog niet hoe het skiseizoen in de wintersportgebieden eruit komt te zien in verband met alle maatregelen. Wel hebben we goed nieuws voor jullie, want je kunt deze winter je techniek en conditie bijspijkeren bij diverse indoor-skischolen in Nederland. Via het Sportstimuleringsfonds hebben we een mooie subsidie weten te verkrijgen om jullie met korting kennis te kunnen laten maken met het skiën op de indoorrolbaan. Een fijne ondergrond om intensief te kunnen trainen. Geen tijdverlies door skiliften en gegarandeerd de aandacht van een skileraar die jou privéles geeft.

Kosten lessen

Vanwege de subsidie hebben we een mooi pakket samen kunnen stellen:

 • 4 lessen voor €110
 • Proefles €27,50

Dit is echt een supermooie prijs. Je krijgt hiervoor een privéles van in totaal 30 minuten (je staat meestal 3×10 minuten op de baan). We kunnen dit pakket aan 50 mensen aanbieden, dus wees er snel bij. Vol = vol.

Waar kun je terecht?

We hebben een aantal skischolen door het land heen gevraagd of ze mee willen doen aan dit project. Hiermee hopen we de reistijd voor de deelnemers zoveel mogelijk te beperken. De volgende indoor-skischolen hebben hun medewerking voor dit seizoen toegezegd:

Op dit moment maken Yvonne, Agnita en Martien een rondje langs alle skischolen om de leraren de fijne kneepjes van het lesgeven aan wintersporters met een visuele beperking bij te brengen. Ook zullen we indien nodig vanuit onze eigen NVSV-lerarenbestand putten.

Uiteraard kun je ook naar SnowWorld Zoetermeer voor privé ski- en snowboard les. Hiervoor zijn geen vaste tijden gepland, deze lessen gaan op aanvraag en kosten €50 voor 2 uur les incl. huur materiaal en piste toegang. Zie het mailadres hieronder als je bij SnowWorld een privéles wil boeken.

Aanmelden en voorwaarden

Als je geïnteresseerd bent om van dit aanbod gebruik te maken stuur dan een mail aan indoorski@nvsv.nl met je voorkeur voor een skischool/-baan. Wij nemen dan contact met je op voor de aanmeldprocedure. Let wel: de subsidie geldt voor een beperkt aantal lessen. Als je enthousiast geworden bent en verder wilt gaan met de lessen kun je met de skischool zelf afspraken maken voor een vervolg.

Deze subsidie geldt overigens niet alleen voor leden van de NVSV, dus ken je mensen met een visuele beperking die ook wel eens kennis willen maken met skiën of snowboarden op de indoorrolbaan? Ze zijn van harte welkom!

Sportieve groet,

Agnita, Yvonne en Martien

Geen langlauflessen op de borstelbaan in Gouda

Vandaag (14 oktober 2020) gaan nieuwe maatregelen in vanwege corona. Twee maatregelen zijn voor ons reden om te besluiten dat we dit najaar geen langlauflessen kunnen organiseren voor onze leden: maak alleen noodzakelijke reizen en hou 1,5 meter afstand, ook tijdens het sporten. Goed en veilig begeleiden is dan niet haalbaar.

De langlaufreizen gaan komend seizoen niet door (met een eventuele uitzondering voor de reis naar Rauhala, zie verderop in deze nieuwsbrief), maar ook in Nederland kun je op meerdere locaties langlaufen.

Ook dit najaar boden we weer langlauflessen aan op de borstelbaan in Gouda, maar we hebben deze nu moeten schrappen. Hopelijk lukt het volgend jaar wel weer.

  

 • De lessen starten om 12 uur (dit was 13 uur) en duren tot ongeveer 14 uur met een korte pauze
 • De kosten voor 3 lessen van 2 uur bedragen € 75,- en dit is inclusief gebruik van huurmateriaal, losse lessen kosten € 25,-
 • Lessen volgen kan in 2020 op zaterdag 17 oktober, 31 oktober en 14 november. Als reservedag houden we 5 december aan

 

Van de reizencommissie

Vanwege de vele onzekerheden in verband met de Corona-pandemie is het aantal inschrijvingen voor de NVSV-wintersportreizen minimaal. Daarom heeft het bestuur van de NVSV besloten de volgende reizen te annuleren: de langlaufreis naar Sankt Ulrich in Oostenrijk, de alpinereis naar Passo Pordoi in Italië, de alpinereis naar Morzine in Frankrijk en voorlopig gaat de langlaufreis naar Rauhala in Finland ook niet door.

Omdat Rauhala later in het seizoen is bieden wij de optie om tot 31 december 2020 aan te geven of er alsnog belangstelling is, waarna onderzocht zal worden of alsnog doorgaan van deze reis in maart 2021 te realiseren is.

Als – in verband met de corona-pandemie – een reis vanwege overmacht door de NVSV moet worden geannuleerd, kunnen we voor de reizen naar Bramberg de annuleringskosten verlagen van ‘oplopend tot 50%’ naar ‘maximaal de aanbetaling’. Voor de volwassenenreizen is de aanbetaling € 250,-. Voor de gezinnenreizen is die in dit speciale ‘corona-jaar’ € 175,- per ouder en € 75,- per kind. Bovendien is voor de Brambergreizen de inschrijvingstermijn verlengd tot 15 november 2020.

Voor de goede orde, als een deelnemer om persoonlijke redenen zelf annuleert blijven de staffels van de annuleringskosten zoals vermeld in de bijsluiter.

Daarnaast hebben we ook een onderdeel met veelgestelde vragen en de antwoorden daarop (FAQ’s), dit proberen we zoveel mogelijk actueel te houden.

Alternatieve opzet Algemene Leden Vergadering

Vanwege de vele onzekerheden in verband met de Corona-pandemie kunnen we de ALV niet in Rotterdam organiseren.

In plaats daarvan ontvangen alle leden de benodigde stukken voor deze vergadering ruim op tijd, zodat iedereen de kans krijgt vragen te stellen aan het bestuur en het bestuur de tijd heeft deze vragen te beantwoorden.

Daarna volgt een online stemmingsronde. Hoe we dit technisch precies gaan doen wordt nog uitgewerkt. Wel is het de bedoeling dat de leden een gecontroleerde manier krijgen om hun stem over de verschillende onderwerpen (nieuwe voorzitter, oordeel kascommissie en daarmee decharge kunnen verlenen aan het bestuur en speciaal dit jaar een wijziging van de statuten). Rond de datum van de oorspronkelijke ALV (12 december) willen we de uitslag van deze stemming bekend maken.

Van de voorzitter

Beste NVSV’er,

De afgelopen maanden zijn we allemaal in de ban geweest van het Corona-virus, dat over de hele wereld raast. Ik hoop dat jij en je naasten nog steeds gezond en wel zijn. Ondanks dat het virus nog steeds aanwezig is, kunnen we wel weer voorzichtig vooruitkijken. De strikte maatregelen worden steeds meer versoepeld en dat geeft ons ook hoop voor het komende seizoen.

Uiteraard zijn er nog wel veel onzekerheden, zoals bijvoorbeeld hoe we kunnen skiën, reizen en in hotels kunnen verblijven binnen de 1,5 meter-samenleving.

We zijn in gesprek met de diverse hotels, vervoersmaatschappijen, et cetera om toch opties te nemen voor het komende winterseizoen. Daarbij zijn we afhankelijk van de welwillendheid van de verschillende organisaties en hebben we te maken met de regelgeving en maatregelen van de landen, waar we willen gaan wintersporten. Komend seizoen zullen we wel naar de ons bekende bestemmingen gaan, indien mogelijk. Daar weten we de weg en kunnen we vooraf bedenken hoe de 1,5 meter afstand bewaard kan worden, gezien de omstandigheden.

Er zijn nog veel vragen over bijvoorbeeld hoe groot de groepen kunnen zijn, wat te doen als er toch weer een lock down is, et cetera.

In deze nieuwsbrief vind je het voorlopige reizenprogramma. Uiterlijk half augustus verwachten we de reizengids online te zetten. In tegenstelling tot eerdere jaren zal de reizengids alleen in digitale vorm verschijnen, zodat deze aangepast kan worden aan de eventuele corona-ontwikkelingen. Uiteraard maken we de reizengids wel als download in Word en PDF beschikbaar.

Voor de activiteiten in Nederland wordt ook volop nagedacht hoe we met de 1,5 meter-restricties kunnen werken en hoe de begeleiders en leraren de visueel beperkte wintersporters toch kunnen begeleiden binnen 1,5 meter. Daarbij houden we rekening met de richtlijnen van het RIVM, de protocollen van SnowWorld, de protocollen van de Langlaufvereniging in Gouda en die van de rollerbanen, et cetera. We zijn bezig een plan te maken voor een lescyclus met een aantal indoorrollerbanen. Dat scheelt voor een aantal deelnemers reistijd en kan er toch goed gewerkt worden aan de ski- en snowboardtechniek.

Helaas heeft Arie van Leeuwen besloten de reizencommissie en de NVSV  te verlaten. Wij danken Arie voor zijn jarenlange en tomeloze inzet om ieder jaar weer reizen te organiseren voor de NVSV! Persoonlijk kijk ik terug op een aantal mooie reizen naar Frankrijk en Oostenrijk, waarbij ik fijn heb samengewerkt met Arie, lekker en uitdagend heb geskied en veel gezelligheid heb gehad.

Arie, bedankt!

 

Wij ontvingen het verdrietige bericht dat skileraar Anton Baaijens is overleden op 60-jarige leeftijd. Zie het in memoriam verderop in deze nieuwsbrief.

 

Rest mij nog jullie een mooie en gezonde zomer toe te wensen. Blijf gezond.

Hartelijke groet,

Susan Peters
Voorzitter

In memoriam Anton Baaijens

Wij ontvingen het verdrietige bericht dat skileraar Anton Baaijens is overleden op 60-jarige leeftijd.

Anton heeft zich een aantal jaren ingezet als skileraar bij de NVSV.  Een activiteit die hij vele jaren met enorme inzet en liefde voor de deelnemers heeft uitgevoerd.

Door zijn werk in zijn poffertjesrestaurant in Antwerpen heeft hij indertijd met pijn in het hart moeten besluiten zijn inzet als skileraar voor de NVSV te beëindigen. Dat speet hem, maar ons als vereniging en zeker vele NVSV-deelnemers ook enorm.

Tot de dag van vandaag wordt zijn naam nog regelmatig genoemd binnen de vereniging.

Anton gaf bij voorkeur skilessen aan visueel beperkte kinderen, blind en slechtziend. Zijn inzet, humor, geduld en liefde voor de doelgroep heeft diverse visueel beperkte kinderen over de drempel van de ingewikkelde beginnerslessen heen geholpen en hen plezier voor het alpine skiën bijgebracht. Hij had altijd vele ‘gadgets’ in zijn rugzak om ook bij slecht weer in een berghut de visueel beperkte kinderen te vermaken. Anton was een meester van de onderkoelde humor, rustig en kalm als hij was. Nooit op de voorgrond tredend, maar wel bepalend voor veel plezier in onze reisgroepen.

Wij wensen zijn naasten veel sterkte bij de verwerking van dit enorme verlies in deze bizarre Corona-crisis.

Van de begeleiderscommissie

Door de lock-down heeft het behandelen van de portfolio’s van de nieuwe begeleiders en leraren door de Nederlandse Ski Vereniging meer tijd gekost dan normaal.

We hebben inmiddels bericht ontvangen dat de certificaten onderweg zijn. Zodra deze certificaten door de NVSV ontvangen zijn zullen ze zo snel mogelijk doorgestuurd worden naar de 18 nieuwe begeleiders en leraren.

Voorlopig reizenpogramma 2020-2021

Uiterlijk half augustus verwachten we de reizengids online te zetten. In tegenstelling tot eerdere jaren zal de reizengids alleen in digitale vorm verschijnen, zodat deze aangepast kan worden aan de eventuele corona-ontwikkelingen. Uiteraard maken we de reizengids wel als download in Word en PDF beschikbaar.

Periode Aantal dagen wintersport Doelgroep Soort wintersport Locatie Vervoer
Vrijdag 18 – donderdag 24 december 2020 5 Jongerenreis Alpine, Snowboard Bramberg am Wildkogel ‘eigen’ bus
Vrijdag 8 – zondag 17 januari 2021 8 Volwassenen Langlauf Sankt Ulrich in Tirol Nachttrein
Vrijdag 15 – zondag 24 januari 2021 8 Volwassenen Alpine, Snowboard Bramberg am Wildkogel Pendelbus
Vrijdag 22 – zondag 31 januari 2021 8 Volwassenen Combinatie Bramberg am Wildkogel Pendelbus
Vrijdag 5 – zondag 14 februari 2021 8 Volwassenen Alpine, Snowboard Passo Pordoi, Italië Pendelbus
Vrijdag 5 – zondag 14 maart 2021 8 Volwassenen Alpine, Snowboard Morzine, Frankrijk Pendelbus
Zondag 14 – zondag 21 maart 2021 6 Gezinnen Alpine e.a. Bramberg am Wildkogel Eigen auto’s
Zaterdag 20 – zondag 28 maart 2021 7 Volwassenen Langlauf Rauhala, Finland Vliegen

Interview met Maaike Bennink voor Vrouwen in Sport

Soms ontmoet je mensen waar het meteen mee klikt en waardoor je tijdens een telefonisch interview zo een paar uur verder bent. Vorige week nam Maaike Bennink contact op, omdat ze had gelezen over het platform en benieuwd was of we iets voor elkaar konden betekenen. Alleen het kennismakingsgesprek duurde al bijna een uur en toen moesten we het interview nog plannen. Een uitgebreid verhaal over haar sport, eigen praktijk en droom om deel te nemen aan de Paralympische Spelen.”

Zo begint het interview dat Vrouwen in Sport had met Maaike Bennink.

Ze beschrijft ook haar eerste ervaringen met de NVSV:

“Tijdens het revalideren werd ze meegevraagd op een ski trip voor slechtzienden. ‘Niks voor mij, dacht ik meteen, daar pas ik helemaal niet tussen. Maar toen een vriendin, die wel was geweest, met zulke positieve verhalen terugkwam, overtuigde ze mij toch om een keer mee te gaan. Daar ben ik nog steeds heel erg blij om, want wat was het gaaf! Ook Maaike begon op de babypiste om feeling te krijgen met skiën. Ze had immers nog nooit eerder op de latten gestaan.

‘Ik moest het echt nog helemaal leren, maar als snel kreeg ik het juiste gevoel te pakken’.”

Je leest het hele interview hier: https://www.vrouweninsport.nl/2020/05/17/maaike-bennink/

 

Van de voorzitter

Beste NVSV’er,

 

Ik heb lang zitten twijfelen over de toonzetting van mijn stukje. Normaal gesproken bericht ik je enthousiast over onze reizen en andere gebeurtenissen van de afgelopen maanden en blik ik alvast vooruit op onze activiteiten van de komende maanden.

We zitten nu midden in de Corona-crisis, die een ieder van ons raakt, op welke manier dan ook. In het begin van dit jaar leek de crisis een ‘ver-van-mijn-bed-show’, omdat het virus vooral in China en omgeving rondwaarde.

We gingen dan ook nietsvermoedend naar de sneeuw met de NVSV.

De deelnemers van de Sankt Ullrich-en de Brambergreizen hebben volop genoten van het langlaufen, het skiën en het snowboarden, met verschillende omstandigheden. Qua weer was er weinig te klagen, af en toe sneeuw en ook redelijk wat zon.

De tweede groep Bramberggangers was net op tijd weg, want de week erna kwamen de sneeuwstormen en ook nog regenbuien. Zelf had ik het geluk naar de Italiaanse Dolomieten mee te mogen met de NVSV. Daar hadden we prima condities en geweldig weer.

De groep naar Châtel had het genoegen op zaterdag 7 maart te vertrekken. Er was meer dan voldoende sneeuw gevallen en Frankrijk was volgens het ministerie van Buitenlandse zaken een veilig gebied. De enige maatregelen waren dan ook vaker je handen wassen, niezen en hoesten in je ellenboog, et cetera.

Halverwege die week bleek het Corona-virus ineens wel stevig om zich heen te slaan en werden de berichten vanuit Oostenrijk steeds zorgelijker. Onze zoon Timo werkte als skileraar in Bramberg en donderdagmiddag 12 maart kregen wij het bericht dat zijn Landes-opleiding werd afgelast in verband met het Corona-virus. Wij zouden als gezin vrijdag 13 maart naar Bramberg afreizen om hem te bezoeken. Dezelfde avond bleek dat alle skigebieden in Tirol en Salzburgerland binnen enkele dagen hun deuren moesten sluiten. Onze skibox kon dus weer van de auto af gehaald worden….

Helaas had het besluit van de Oostenrijkse regering ook gevolgen voor de gezinnenreis, die op zondag de 15e zou starten. Wat een teleurstelling! Iedereen had zich er zo op verheugd om een gezellige week met de NVSV door te brengen op de ski’s.

De afgelopen dagen gingen er steeds meer landsgrenzen dicht, dat betekende dat ook de langlaufreis naar Finland geen doorgang kon vinden.

Wat een mooi einde had moeten zijn voor het wintersportseizoen voor de NVSV, werd een enorme domper.

Ik dank de reizencommissie voor al haar inspanningen om de reizen te organiseren en ook voor het afhandelen van de geannuleerde reizen. We hopen volgend jaar weer een beter wintersportseizoen mee te maken!

De komende tijd zullen er helaas ook geen NVSV-activiteiten plaatsvinden, gezien de corona-maatregelen, die evenementen tot zeker 1 juni 2020 verbieden. De jaarlijkse kennismakingsdag kan daardoor helaas ook nog niet doorgaan. Wanneer er vanuit de overheid groen licht wordt gegeven, zullen wij met veel enthousiasme onze activiteiten weer organiseren.

Ik wens je heel veel sterkte en succes voor de komende tijd. Blijf in beweging en blijf vooral gezond!

Hartelijke groet,
Susan Peters
Voorzitter

Portofoonsets graag inleveren

Aan het wintersportseizoen is helaas abrupt een einde gekomen.

Degenen die een of meerdere portofoonsets van de NVSV in bezit hebben, vragen wij op korte termijn deze aan Martien Groenevelt terug te sturen.
Neem daarvoor contact met hem op via: zoetermeer@herbergier.nl

Dan kunnen de deelnemers bij de volgende reizen weer volop gebruik maken van de portofoons.

Bij voorbaat dank voor je medewerking.

Het hele jaar door fit blijven kan ook met Sneeuwfit oefeningen

Fit zijn en blijven is altijd verstandig, daarom hier een link naar het Sneeuwfitprogramma van de Wintersport Academy. Deze oefeningen kun je het hele jaar door thuis doen:

https://www.wintersport.nl/academy/sneeuwfit

   

Bergwandelen in de Alpen, speciaal voor deelnemers met een visuele beperking

Vooraf: dit is geen NVSV reis, maar wel gericht op onze doelgroep, daarom dat we dit graag delen via deze nieuwsbrief.

Bergwandelen is gezond, niet alleen voor lijf en leden, maar ook voor de geest. Je kunt je hoofd even helemaal leeg maken. De stress en dagelijkse sleur ben je na één dag wandelen al helemaal kwijt en na een week heb je het gevoel een maand onderweg te zijn geweest. Heerlijk toch?

Wie wil dit nu niet, elke dag weer genieten in de buitenlucht, voel de wind in je gezicht, ruik de frisse Alpenlucht en geniet van de stilte. Het kan na de hoogzomer, als de scholen weer zijn begonnen en het in de bergen ook weer rustiger wordt. Samen met een aantal begeleiders en 2 Nederlandse bergwandelgidsen, gaan we dagelijks aan de wandel vanuit een comfortabel hotel in Sölden in het bekende Ötztal.

  

Je kunt elke dag kiezen tussen een eenvoudige, ontspannen niet al te lange wandeling en voor degenen, die meer willen, een pittige, soms lange tocht.

Wanneer? Deze reis is van zaterdag 5 t/m zaterdag 12 september 2020

Prijs: € 847,- p.p. (o.b.v. 2 personen per kamer)
(bij minder dan 15 deelnemers geldt een toeslag van € 50,- p.p.)

Meer info vind je op onze website https://www.tiroloutdoor.nl/bergwandelen-in-de-alpen-voor-blinden-en-slechtzienden/

Deze reis wordt georganiseerd door Tirol Outdoor Experience (https://www.tiroloutdoor.nl/ ) , sinds 2004 gespecialiseerd in actieve vakanties naar de Alpen.

Heb je vragen over deze reis? Neem dan contact op met Arres van der Grift van Tirol Outdoor Experience op nummer 013-5056440

Heb je zin om mee te gaan? Vul dan het inschrijvingsformulier in op de hierboven genoemde website. Inschrijven kan tot 30 april.

Uiteraard kan dit alleen met voldoende begeleiders!

En uiteraard wil je in deze periode zonder Corona-stress op vakantie: mocht er in de 2 weken voorafgaand aan de reis een negatief reisadvies voor dit deel van Oostenrijk gelden, dan wordt de reis gecancelled en betalen wij de reeds betaalde reissom terug. Datzelfde geldt voor een bij ons afgesloten reisverzekering.
Wilt je zelf al eerder annuleren, dan zijn onze annuleringsvoorwaarden van toepassing. Zie hiervoor de algemene voorwaarden.
Heb je een annuleringsverzekering, dan zul je de polisvoorwaarden erop moeten naslaan of je recht hebt op restitutie.

Van de voorzitter

Beste NVSV’er,

Er is al weer een jaar voorbij….. Het lijkt wel of de tijd steeds sneller gaat.

Het winterseizoen is inmiddels in volle gang en de eerste groep is al op reis geweest. Op woensdag 18 december stapte er een grote groep jongeren reis in de bus voor een kleine week sneeuwpret in Bramberg. Lees in deze nieuwsbrief het verslag van deze leuke reis.

Ook in Nederland zijn er volop NVSV-activiteiten geweest: de kick off van het wintersportseizoen bij Snowworld, een jongerendag,  diverse ski-, snowboard- en langlauflessen. Er is steeds meer animo voor deze lessen, waardoor de banen tijdens onze lesdagen flink geel kleuren.

Ook heeft de Algemene Ledenvergadering plaatsgehad, alsmede de reizendag, waar iedereen elkaar (weer) kon ontmoeten en nadere reisafspraken kon maken.

Ik kijk uit naar de komende weken, waar we met verschillende groepen naar de sneeuw gaan. Hopelijk blijven de sneeuwcondities goed en kunnen we geniten van goede omstandigheden en gezelligheid.

Rest mij nog jullie een gezond, gelukkig en sportief 2020 toe te wensen!

Hartelijke groet,
Susan Peters
Voorzitter

Verslag Jongerenreis

Het is woensdagavond (18-12-2019) 17.45 uur. Een kleine groep verzamelt zich bij het station Leiden. Sommigen vinden het een beetje spannend. Voor de eerste keer zonder ouders met vakantie, een groep mensen waarvan je er misschien niemand of een enkeling kent en de eerste keer skiën in de echte sneeuw. Gelukkig is er een NVSV begeleider bij die zorgt dat iedereen in de bus komt met alle tassen en koffers. Om 18.00 uur rijden wij richting Alphen aan den Rijn waar wij de tweede groep deelnemers oppikken om vervolgens nog een derde groep op de halen in Ede-Wageningen. Oeps, er staat iemand op het verkeerde station! Wij wachten even en vertrekken met 21 visueel beperkte jongeren tussen de 16-26 jaar, 7 ziende medereizigers en 14 begeleiders/leraren richting Oostenrijk.

Die zelfde dag is vroeg in de ochtend de Mini-bus met 7 begeleiders/leraren vertrokken. Zij gaan vooruit om het e.e.a. reeds te regelen voordat de hele groep arriveert.

Iedereen probeert wat te slapen onderweg maar dat valt niet mee. Donderdagochtend om 8.00 uur arriveert de bus bij Hotel Wolkensteinbär in Bramberg am Wildkogel. Een hotel wat bekend is bij scholen dus wij waren niet de enige in het hotel. Eerst ontbijten en daarna werd de indeling van die dag (visueel beperkt/begeleider/leraar) bekend gemaakt, kreeg iedereen de sleutel van de hotelkamer en werd de bagage naar de kamer gebracht.

Op naar de skiverhuur waar ski’s, schoenen e.d. werden opgehaald. Makkelijk was dat er twee rekken waren gereserveerd voor de NVSV waar wij onze ski’s en schoenen konden achterlaten. Gewapend met skipas gingen deelnemers met de gondel de Wildkogel op om daar de eerste pistes af te dalen. Het was niet koud, fantastische sneeuw en heel erg rustig. Om 19.45 uur dinerbuffet, daarna nog een spelletje of lekker chillen met elkaar.

Vrijdag stormde het boven op de berg waardoor de gondel in Bramberg niet ging. Gelukkig stond er minder wind op de Gerlos Platte. Heel fijn dat wij onze eigen bus en chauffeur hadden zodat wij geen gebruik moesten maken van de plaatselijke skibus. Doordat ook Gerlos en Kongingsleiten afgesloten waren was het op de Platte iets drukker.

Zaterdag gingen de deelnemers van de ski safari met de bus naar Pass Thurn. De overige deelnemers bleven in Ski Arena Wildkogel. Inmiddels was het officiële skiseizoen begonnen en was het tijd voor de après-ski. Onder leiding van skileraar Louis vertrokken wij richten het centrum waar wij gezongen en gedanst hebben tot laat in de avond.

Zondag vertrok de deelnemers van de ski safari al vroeg met de bus naar Zell am See. In de avond verenigde iedereen zich in de ‘NVSV hoek’ om aan een uitgebreid lopen buffet te starten om vervolgens de avond te eindigen met spelletjes of in de kroeg. In de kroeg werd flink gezongen en gedanst, o.a. op de echte Après-ski hit ‘Nikki Lauda’ maar ook de Nederlandse Snollebollekes met ‘van links naar rechts’ kwam voorbij. Wat een feest werd het!

Maandag, helaas, weer storm en sneeuw boven op de berg en de gondel ging niet naar boven. In het dal regent het. Wat te doen. Even afwachten of het weer beter wordt? Skiën zit er vandaag niet in dus massaal werden er inkopen gedaan bij de plaatselijke super, koffie met taart gegeten, gewandeld, gesleed, uitgebreid geluncht of spelletjes in het hotel gespeeld. Iedereen maakte er het
beste van met elkaar. Eten, de bus laden met alle koffers en tassen, een groepsfoto maken en dan richting Nederland. Op
naar de Kerstmis. Allen waren moe en voldaan. Wat een geweldige week is het met elkaar geweest!

Bij deze dan ook een hartelijk dankjewel aan de sponsoren die deze eerste jongerenreis financieel mogelijk hebben gemaakt. Een sponsor die graag anoniem wil blijven en een bijdrage van Rotary Club Sliedrecht.

Onderstaand wat enthousiaste reacties uit de groepsapp “NVSV snowfreaks 2019”:

“Het was echt een geweldige week en ik heb niet van iedereen doei kunnen zeggen dus Bedankt en superfijne dagen ik vond het echt superfijne dagen en hop dit volgend jaar weer te mogen doen.’’

 

“Lieve deelnemers en begeleiders, Aangezien wij helaas over een paar uurtjes bij de eerste halte Ede-Wageningen arriveren wil ik jullie uit de grond van mijn hart bedanken voor de waanzinnige tijd die wij met z’n alle hebben gehad. Mijn dank is gigantisch. Tot ziens en tot misschien in het volgende jaar.”

 

“Bedankt voor de waanzinnig leuke en gezellige reis. Fijne Kerstdagen en een ski @ snowboardrijk 2020.”

 

“Mensen het was een super mooi en gezellige reis. Respect voor de ski-leraren en begeleiders dat jullie ons zo hebben geholpen is ook heel intensief daarom ook dank aan jullie dat jullie je hart daarin hebben gelegd. Daarbij alle jongeren het was leuk en de sfeer was goed. Nieuwe mensen leren kennen en lol gehad. Hopelijk tot volgend jaar en sommigen ook nog eerder.”

 

“Ik heb echt een geweldige week gehad en ik zal mijn best doen om mee te gaan als er volgend jaar weer een reis is.”

 

“Het was fantastisch. Jullie zijn een prachtig stel mensen. Wat een sfeer.”

 

“Hallo allemaal. Ik heb na drie keer de bus op en neer te zijn gelopen nog niet iedereen gedag kunnen zeggen. Helaas. Ik wil iedereen bedanken voor de gezellige week waarin ik veel genoten heb, veel meegemaakt, en veel geleerd. Jullie zijn allemaal geweldige mensen en ik hoop jullie weer tegen te komen op een eventuele reis volgend jaar. Nogmaals iedereen bedankt voor alles en de mogelijkheden! Het was geweldig.”

 

“Lieve jeugdigen en jong volwassenen. Jullie hebben mij opnieuw doen stralen en deze reis was een mega ervaring. Jullie hebben mij laten lachen en geïnspireerd tot nieuwe ideeën en een grote dosis wereldwijsheid. Hartelijk bedankt en ik hoop ieder nogmaals te treffen in de sneeuw. Fijne kerstdagen en een prachtig 2020 gewenst.”

 

“Afgelopen week heb ik weer enorm genoten van het grootste vrijheidsgevoel wat voor mij is, skiën zonder haast geen zicht. Dit maal ging ik op ski safari. Wat is skiën toch heerlijk!”

 

Tips om nog meer te kunnen genieten van wintersport

Je skischoenen uittrekken hoeft geen worsteling te zijn:

https://skiinformatie.nl/skiinformatie-tips-tricks-skischoenen-uittrekken/

Ontspannen slapen in de nachtbus:

 • neem een (opblaasbaar) nekkussen mee, dat slaapt een stuk comfortabeler
 • zorg ook voor een goede zithouding, een kussen of kleding onder in je rug kan lekker zijn, gebruik de voetensteun om de onderkant van je bovenbenen te ontlasten
 • met een luisterboek kun je zonder andere passagiers te hinderen die lange nacht wat makkelijker door komen
 • tandenborstel en tandpasta bij de hand voor de laatste stop
 • een oplader voor je telefoon
 • loop regelmatig een stukje, dat is goed voor de doorbloeding
 • als je zit kun je ook lekker bewegen met je voeten en benen: buigen, wriemelen, strekken
 • draag de (verplichte!) gordel
 • sloffen of dikke sokken zijn handig, dan kun je schoenen heel los of zelfs uit doen
 • comfortabele losse kleding
 • liever niet teveel alcohol, maar wel voldoende water (en dan natuurlijk wel uit een herbruikbare fles)

Checklist (want het is zo vervelend als je er achter komt dat je spullen vergeten bent mee te nemen):

 • Zonnecrème, zonnebril, sneeuwbril
 • Ski’s / snowboard en uiteraard ski / snowboard schoenen
 • Skistokken
 • Helm en eventueel rugbescherming
 • Warm en isolerend pak
 • Handschoenen / wanten
 • Sokken, thermo ondergoed
 • Muts, sjaal, buff
 • Sneeuw- of bergschoenen
 • Schoendrogers
 • Ongeaarde stroom verdeeldoos voor: schoendrogers, camera, mobieltje, portofoonset enz.
 • Paspoort, verzekeringspapieren
 • Toolkit (kantenvijl, wax, strijkbout, kurk, schraper, schroevendraaier)
 • Goed humeur!

Oproep: begeleiders gezocht voor de Mentelity Games van 24 t/m 27 maart 2020

Na het succes van de eerste Mentelity Games worden deze ook in 2020 weer georganiseerd, dit keer van 24 tot en met 27 maart in Saas Grund. Dit is geen NVSV reis, maar er gaan ook dit jaar weer visueel beperkte wintersporters meedoen en die hebben natuurlijk voldoende begeleiders nodig.

Er zijn al zeker zeven visueel beperkte deelnemers en daar komen er vast nog een paar bij.

Daarom deze oproep aan onze begeleiders en leraren: geef je op als Volunteer bij de Mentelity Games: https://mentelitygames.com/volunteer/ .

Als volunteer worden de skipas, overnachtingen en het eten betaald door de organisatie. Je moet wel zelf de reis regelen, maar voor € 100,- kun je mee met de bus vanaf Bilthoven (ook wel zo handig voor de deelnemers qua begeleiding).

Alhoewel dit geen NVSV activiteit is, horen we het wel graag als je je als Volunteer op hebt gegeven, dat kan via begeleiding@nvsv.nl

Overig nieuws over activiteiten van de NVSV

Inhoudsopgave

Als slechtziende snowboarder toewerken naar wedstrijden

Skiles voor gevorderden (op uitnodiging)

– Nog oudere artikelen staan op de archiefpagina

Slechtziende Annemiek bedankt aangepast snowboardleraar Hendrik-Jan

Slechtziend zijn en toch snowboarden? Het kan! Snowboardleraar Hendrik-Jan Cassee is deze uitdaging aangegaan met de slechtziende Annemiek van Munster. Hendrik-Jan is officieel aangespast ski- en snowboardleraar en heeft Annemiek het afgelopen jaar getraind met als doel om uiteindelijk wedstrijden te snowboarden. Annemiek wil Hendrik-Jan via deze weg bedanken voor zijn belangeloze inzet, geduld, tijd, maar vooral zijn tomeloze enthousiasme. ‘Zonder Hendrik-Jan had ik nooit kunnen leren snowboarden want het is verdraaid lastig om met zeer weinig zicht en een slecht evenwichtsgevoel heelhuids een piste af te komen. Mijn dank is niet in woorden uit te drukken!’

Annemiek van Munster is vanaf haar geboorte slechtziend. Voor sporten had ze geen talent, tenminste dat dacht ze! Totdat ze vier jaar geleden in aanraking kwam met aangepast sporten. De Nederlands Visueel-gehandicapte Ski Vereniging (NVSV) maakt het voor blinden en slechtzienden mogelijk om wintersporten. ‘Skiën geeft een onbeschrijfelijk gevoel van vrijheid! Via een portofoon word je door je begeleider ‘bestuurd’, maar het naar beneden sjezen doe je helemaal zelf!’, vertelt Annemiek. ‘Snowboarden was altijd echter mijn droom, maar dat is voor slechtziende nog moeilijker. Onmogelijk dacht ik zelf. Hendrik-Jan wilde die uitdaging wel met mij aangaan. Ik was door het dolle heen! Uren lang hebben we – eerst hand in hand – later met veel vallen en opstaan op de indoor skibaan in Zoetermeer geploeterd. Bont en blauw was ik, maar Hendrik-Jan wist me elke keer weer te motiveren om door te gaan. Ondertussen was die big smile niet van mijn gezicht te rammen, zo leuk vond ik het!’. Afgelopen jaar is Hendrik-Jan met Annemiek meegegaan op een aangepaste wintersportvakantie van de NVSV. ‘We hebben geknald op de pistes, dat gevoel is met geen pen te beschrijven! Die hard-snowboarders keken vol respect naar onze afdalingen, ze geloofden niet dat ik slechtziend was en dat Hendrik-Jan mij mondeling overal langs coachte!’
Hendrik-Jan zet zich al meer dan een jaar belangeloos in voor Annemiek en via deze weg wil zij hem hartelijk bedanken. ‘Inmiddels is mijn snowboardniveau zodanig dat ik graag aan aangepaste snowboard wedstrijden wil meedoen, allemaal dankzij Hendrik-Jan!’

Ook alle andere vrijwillige begeleiders die wintersport voor blinden en slechtzienden mogelijk maken via de NVSV, wil Annemiek – ongetwijfeld namens alle deelnemers – ook hartelijk bedanken voor hun inzet!
Kun jij goed skiën, langlaufen en/of snowboarden en zou je dat slechtzienden en blinden ook gunnen? Geef je dan op als begeleider voor wintersportvakanties van de NVSV via begeleiding@nvsv.nl .

Skiles voor gevorderden (op uitnodiging)

door: Kees Toxopeus

Halverwege maart ontving ik een uitnodiging voor ‘skilessen voor gevorderde skiërs’. Dit leek me wel wat, dus ik heb me gelijk maar aangemeld. Het is een gezamelijk project van meerdere skiverenigingen voor mensen met een beperking: VGW, Ski-Uniek en de NVSV natuurlijk. Er werden in totaal vijf skilessen gegeven, waarvan de eerste twee in Landgraaf en drie in Zoetermeer. De lessen vonden ongeveer om de week plaats op een zaterdagochtend/middag.

Voor de lessen hadden zich vier kandidaten van de NVSV aangemeld. Twee junior-leden (Ming Meijboom en Niels Frietman) en twee volwassenen (Fons Bialoskorski en ikzelf). Gelukkig had ik het genoegen dat ik richting Landgraaf mocht meerijden, want het is best een eindje weg van Delft.

Onze hoofdtrainer ter plekke was Denis Hoskens. Hij was elke keer aanwezig om de skilessen te leiden. Bij de meeste lessen waren er verder twee leraren en twee begeleiders aanwezig. De juniorleden kregen les van een leraar en de volwassenen gingen met een begeleider skiën. Denis gaf de aanwijzingen en bepaalde de oefening die gedaan moest worden. In Landgraaf stond hij halverwege de blauwe piste. Na elk rondje stopte je daar om een aanwijzing te krijgen of een nieuwe oefening.

In Zoetermeer stond Denis bovenaan piste 3. Doordat deze piste een stuk korter is, had je vaak meerdere afdalingen nodig om een oefening goed onder de knie te krijgen. In Landgraaf was dat wat makkelijker.

Wat heb ik allemaal geleerd:

 • Carven
  Natuurlijk! Iedereen heeft tegenwoordig een variant van de carveski, maar kunnen ze hem ook gebruiken waarvoor hij bedoeld is? Het gaat hierbij om carven in de korte bocht, waarbij de ski’s echt onder je lichaam doorlopen en het bovenlichaam stil blijft staan. Maar ook carven met lange bochten. Hierbij mag je beperkt met je lijf meedraaien, maar moet de skibeweging vanuit je tenen komen, d.w.z. je drukt met je skischoen zo dat de ski zelf wil gaan draaien. Dan hoef je zelf niet zo veel meer te doen. De lange bochten werden wel beperkt door de beperkte ruimte op de piste. Zeker in Zoetermeer was dat beperkt doordat de baan voor een deel afgezet was voor een slalomtraining van een lokaal jeugdteam.
  Voor deze carve-oefeningen moet je wel genoeg spierspanning op de buikspieren houden omdat je anders te veel naar achteren hangt. De knieën moeten evenwijdig naar de berg blijven staan.
 • Balansoefeningen met de berg- en dalski’s
  Ze moeten onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen. De ski’s moeten niet alleen onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen, je moet ook nog de carvebeweging in de gaten houden.
  Een oefening om te stampen met de ski’s als je in de vallijn zit tijdens het draaien van je bocht. Een andere oefening was om de ski’s snel naar voor en achteren te bewegen als je in de draai van een bocht. Dit laatste kan alleen als je de bocht goed carvet, de ski’s schuin genoeg staan omdat je anders sneeuw schept.
  Een hele aparte oefening was om met één ski te skiën. Geholpen door een paar krukski’s om ‘in te hangen’. Ik vond het een hele lastige oefening. Je moet wennen aan de andere balans en manier waarop je moet draaien. Je hebt immers maar één ski tot je beschikking. De krukski’s zijn er alleen voor de balans te versterken. Zo merk je ook wat je goede bocht is en wat je mindere bocht. En dan moet je deze oefening ook nog eens doen met alleen je linkerski of alleen je rechterski. Dan merk je goed wat je goede kant is en wat je mindere kant. Tussendoor moet je met de krukski’s ook weer naar boven zien te komen in een sleeplift!
 • Balansoefeningen om het bovenlijf los te laten bewegen van het onderlijf
  Probeer een hoepel maar eens om jezelf heen te draaien tijdens het skiën, waarbij je ook rekening moet houden om de hoog-laagbeweging rond de bochten goed te houden. Dit vereist een goede motoriek, want als je éénmaal uit de pas bent is het lastig om er weer in te komen. Dan moet je eigenlijk even stoppen om opnieuw te beginnen.
 • Wanneer begin je de bochtinzet
  De knie al naar de nieuwe berg draaien voor je de bocht daadwerkelijk in zet.

De laatste lesdag was niet op een zaterdag, maar op een zondag. De lestijden waren ook iets aangepast zodat het beter zou inpassen bij het combineren met skilessen in het kader van de WintersportFUNdag die de Nederlandse Ski Vereniging op die dag organiseerde. In de ochtend was er een reguliere les. Op de middag van deze dag kwam de Nederlandse Selectie van de Nederlandse Ski Vereniging langs om met ons mee te trainen. Er was de mogelijkheid om twee keer een slalomafdaling te racen. Door persoonlijke omstandigheden kon ikzelf daarbij niet aanwezig zijn. Wat ik heb gehoord is dat het wel leuk is geweest.

Via deze weg wil ik graag Denis bedanken voor al zijn inzet ter plaatse en natuurlijk voor wat ik allemaal geleerd heb en nog hoop te mogen leren.