NVSV

Nederlandse Visueel-gehandicapten Ski Vereniging

Van de voorzitter

Beste NVSV’er,

Wat gaat de tijd toch snel…. Het is nu al weer herfst en de eerste sneeuwvlokken zijn reeds gevallen in de Alpen. Kom maar op met die goede winter!

Inmiddels is de inschrijftermijn voor de reizen van seizoen 2018/2019 gesloten, maar we zoeken nog steeds begeleiders voor de verschillende reizen en leraren voor de gezinnenreis. Kijk snel in de reizengids en schrijf je in: https://nvsv.nl/reizengids-2019/

De jaarlijkse Algemene Ledenvergadering en reizendag (volwassenenreizen) vinden plaats op zaterdag 8 december 2018, bij De Poort in Rotterdam. Je krijgt te zijner tijd een uitnodiging, maar zet deze datum alvast in je agenda.

Zoals je waarschijnlijk wel weet, is het altijd goed om aan je conditie en skitechniek te werken. Ook dit seizoen biedt de NVSV verschillende mogelijkheden voor het volgen van ski-, snowboard- en langlauflessen. Kijk voor meer informatie op: https://nvsv.nl/activiteiten/ of verderop in deze nieuwsbrief waar ook aandacht wordt besteed aan de skilessen.

Rest mij nog jullie een mooie en sportieve herfst toe te wensen.

Hartelijke groet,

Susan Peters
Voorzitter

Verslag jongerendag op 6 oktober bij Snowworld Zoetermeer

Na het verlopen van het inschrijvingstermijn bleken er maar 6 jongeren geïnteresseerd te zijn in het geplande weekend. Dit in tegenstelling tot vorig jaar, toen wij een groep hadden van 19 deelnemers.  Wij hebben het gehele weekend geannuleerd, maar met de belangstellenden er zaterdag 6 oktober een leuke dag van gemaakt in SnowWorld Zoetermeer.  Er druppelde nog een paar aanmeldingen binnen en uiteindelijk waren er 9 deelnemers. Grenzen werden verlegt onder leiding van leraren en begeleiders. Ook het Funpark op baan 2 werd onveilig gemaakt door snowboarders Reinoud Kluijters en Ming Meijboom.  Met een gezamenlijke lunch en als afsluiting het skilatlopen, een drankje en een bitterbal kunnen wij terugkijken op een leuke sportieve dag.

  

Lesmogelijkheden bij Snowworld Zoetermeer en Landgraaf

NVSV ski- en snowboard lessen SnowWorld Zoetermeer

Je kunt je nog inschrijven voor lessen in Zoetermeer. Het betreft een cursus van 4 keer 2 uur les op de zaterdagochtend.
Data;  17 en 24 november en 1 en 8 december.

Voor beginners en half gevorderden van 09.30 – 12.00 uur (incl. 30 minuten pauze)
Voor gevorderden van 10.00 – 12.00 uur

Kosten € 130 voor de 4 x 2 uur les inclusief baantoegang en huur materiaal

 

 

NVSV skilessen SnowWorld Landgraaf

Speciaal voor deelnemers in het zuiden des lands zijn er 2 zondagen voor skilessen.
Data:  zondag 28 oktober en 4 november. Tijd van 10.00 – 15.00 uur (inclusief 1 uur lunchpauze)

Kosten € 130 voor 2 x 4 uur les inclusief baantoegang en huur materiaal

Van de commissie begeleiding

Op 9 september hebben we een vrijblijvende kennismakingsdag georganiseerd in Snowworld Zoetermeer voor geïnteresseerde begeleiders en leraren. 18 mensen hadden zich aangemeld voor deze dag, waaronder 4 skileraren. Helaas moesten 2 mensen zich op het laatste moment afmelden. Om iedereen in kleine groepjes kennis te laten maken met het begeleiden waren ook de nodige leden van onze vereniging aanwezig: 7 visueel beperkte leden en 9 begeleiders/leraren. Bij elkaar dus 32 man. ’s Ochtends hebben Susan, Jac, Marc en Agnita presentaties gegeven over de vereniging, onze reizen het begeleiden en het lesgeven. En ’s middags heeft iedereen de mogelijkheid gekregen om zelf te ervaren hoe het begeleiden in de praktijk gaat. Iedereen vond het een leerzame en leuke dag en een aantal van de deelnemers heeft zich inmiddels als nieuwe begeleider of leraar ingeschreven voor een reis.

Al met al een geslaagde dag, mede mogelijk gemaakt door subsidie van de Nederlandse Skivereniging.

Ondanks deze aanmeldingen van nieuwe begeleiders en leraren zijn we nog op zoek naar extra skibegeleiders en leraren voor een aantal reizen van komend seizoen. Voor meer informatie over de mogelijkheden kan je contact opnemen met Marc via begeleiding@nvsv.nl of Jac via  boeking@nvsv.nl .

Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)

Dit is in de vorige nieuwsbrief al besproken. Ondertussen zijn we daadwerkelijk begonnen met het in gang zetten van de aanvraag van een VOG voor alle begeleiders, leraren en vrijwilligers.

Sluit het seizoen af in Saas Grund bij de Mentelity Games

Een paar jaar geleden wilden we het veertigste seizoen van de vereniging afsluiten met een speciaal evenement, liefst in een skigebied. Dat is toen helaas niet gelukt, maar het plan is nu wel verder uitgewerkt in de eerste Mentelity Games in Saas Grund op 10, 11 en 12 april.

Dit is geen NVSV reis, maar het evenement richt zich wel op iedereen met een beperking die wil genieten van de wintersport. Ze richten zich niet alleen op Nederland, vandaar dat alle informatie op hun website in het Engels is. Als NVSV deelnemers mee willen doen, dan kunnen wij wel helpen met het vinden van begeleiders. De inschrijving doen jullie zelf en ook de heen- en terugreis moeten jullie zelf regelen.

Het idee is dat deelnemers op eigen gelegenheid naar Saas Grund reizen en daar uiterlijk dinsdag 9 april aanwezig zijn. Dan drie dagen genieten van alle activiteiten in het skigebied, wat speciaal voor dit evenement open blijft, en is Saas Grund. De terugreis is dan op zaterdag 13 april

Hieronder volgt de informatie die wij van de organisatie hebben ontvangen. Daarin staat een link naar de inschrijvingspagina en de algemene informatie.

Beste verenigingen,

Jullie zullen vast al erg druk zijn met de voorbereidingen van jullie eigen reizen maar, de inschrijvingen voor de Mentelity Games zijn open!

Via deze link kunnen de deelnemers zich aanmelden en kiezen wat voor extra’s ze er bij willen hebben (qua clinics, evenementjes e.d.). Deze kunnen ook later nog worden bijgeboekt. https://mentelitygames.com/tickets/

Een van de eerste 3 opties heb je nodig om op het terrein te komen, alles daaronder zijn upgrades. Het is nog geen heel erg overzichtelijk schema, er wordt aan gewerkt.

Voor informatie over het evenement kan je naar https://mentelitygames.com/mentelity-games/ gaan.

Voor vragen kan je altijd bij mij terecht.

Met vriendelijke groet,

Merijn Koek

Mentelity Foundation

Rembrandtlaan 36- ingang 14 | Bilthoven

T: +31 6 13914423

Van de voorzitter

Beste NVSV’er,

De zomer is weer begonnen. De afgelopen tijd hebben we veel zon en warmte gehad in Nederland.
Je zou bijna vergeten dat er ook iets als wintersporten bestaat. Toch zijn de leden van de reizencommissie al bezig met het samenstellen van het reizenprogramma voor het winterseizoen 2018-2019. De verwachting is dat de reizengids ook dit jaar weer rond 1 augustus uitkomt. Houd dus je mailbox, Facebook en onze website in de gaten.

Op 26 mei jl. heeft de NVSV de jaarlijkse kennismakingsdag gehad bij SnowWorld in Zoetermeer. We mochten ongeveer 30 visueel beperkte skiërs en snowboarders verwelkomen. Voor de één was het de eerste keer in de sneeuw, voor de ander was het een herontdekking van de mogelijkheden om met een visuele beperking te wintersporten. Samen met vrienden en familieleden konden ze
genieten van een uur skiën of snowboarden. Voor velen was de kennismaking met de NVSV een ‘eye-opener’; voor komend seizoen mogen we rekenen op een aantal nieuwe leden.

Mede dankzij onze begeleiders, leraren en de studenten van het CIOS Haarlem was het een geslaagde dag.

De nieuwe privacy-wetgeving (AVG) zal je zeer waarschijnlijk niet ontgaan zijn. Lees verderop in deze nieuwsbrief over ons privacy-statement.

Rest mij jullie een mooie en sportieve zomer toe te wensen!

Hartelijke groet,

Susan Peters
Voorzitter

Voorlopig reizenpogramma 2018-2019

Dit is het voorlopige reizenprogramma voor seizoen 2018-2019.
Datums en bestemmingen kunnen nog veranderen.

De definitieve reizengids staat nu online.

6 en 7 oktober 2018 – Jongerenweekend in Zoetermeer, Nederland
11 tot 20 januari 2019 – Alpinereis naar Kirchberg, Oostenrijk
11 tot 20 januari 2019 – Langlauf- en wandelreis  naar Sankt Johann im Tirol, Oostenrijk
11 tot 20 januari 2019 – Alpinereis naar Fieberbrunn, Oostenrijk
18 tot 27 januari 2019 – Combinatiereis (alpine en langlauf) naar Bramberg, Oostenrijk
25 januari tot 3 februari 2019 – Combinatiereis (alpine en langlauf) naar Bramberg, Oostenrijk
1 tot 10 februari 2019 – Alpinereis naar Morzine, Frankrijk
15 tot 24 februari 2019 – Alpinereis naar Passo Pordoi, Italië
24 tot 27 februari 2019 – Alpinereis, aansluitend op Passo Pordoi naa Malga Ciapela, Italië
9 tot 16 maart 2019 – Alpinereis naar Les Deux Alpes, Frankrijk
16 of 17 tot 24 maart 2019 – Langlaufreis naar Rauhala, Finland
17 tot 24 maart 2019 – Gezinnenreis naar Bramberg, Oostenrijk
24 tot 31 maart 2019 – Gezinnenreis (eventueel) naar Bramberg, Oostenrijk

Van de commissie begeleiding

Privacybeleid (AVG)

Zoals alle verenigingen en bedrijven die omgaan met privégegevens moeten ook wij aan de nieuwe Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) voldoen.
Daarom hebben wij ons privacybeleid op onze website geplaatst (zie https://nvsv.nl/algemene-voorwaarden/ en
https://www.nvsv.nl/wp-content/uploads/2018/04/NVSV-privacybeleid-v10.docx ).
Hierin wordt beschreven welke gegevens wij opslaan, wie toegang heeft tot deze gegevens en hoe je zelf deze gegevens kan opvragen en laten wijzigen of verwijderen.

Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)

Net als veel andere sportverenigingen willen wij onze deelnemers aan activiteiten en reizen ook een veilige omgeving kunnen bieden. Daarom zijn we bezig om voor alle begeleiders en vrijwilligers een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aan te vragen. De begeleiders, leraren en vrijwilligers zullen binnenkort een uitnodiging ontvangen om deze VOG gratis en eenvoudig aan te vragen.

Kennismakingsdag voor nieuwe begeleiders en leraren

Afgelopen seizoen hadden we door de grote populariteit van onze reizen moeite om genoeg begeleiders te vinden. Daarom zijn we blij dat we dankzij een subsidie van de Nederlandse Ski Vereniging op zondag 9 september in SnowWorld Zoetermeer een kennismakingsdag voor nieuwe begeleiders en leraren kunnen organiseren. Deze dag is bedoeld om geïnteresseerde begeleiders en leraren kennis te laten maken met onze vereniging, onze activiteiten en ons reizenaanbod. Ook zal de mogelijkheid geboden worden om zelf in de praktijk te ervaren hoe het begeleiden van slechtziende en blinde wintersporters in zijn werk gaat. Dit is een vrijblijvende kennismaking, zonder de verplichting om ook direct op een wintersportreis mee te gaan.
Heb jij nog vrienden, collega’s of familieleden die benieuwd zijn naar onze vereniging en misschien wel begeleider of skileraar bij onze vereniging willen worden, spoor ze dan aan om naar deze dag te komen!
Aanmelden kan via email bij begeleiding@nvsv.nl. Via dit email adres kun je ook meer informatie over begeleiding in het algemeen krijgen. Het detailprogramma voor zondag 9 september volgt later.

Begeleidersdag

Zoals elk jaar willen wij onze begeleiders en skileraren die zich vrijwillig inzetten voor onze vereniging weer belonen tijdens een begeleidersdag. Voornaamste doel is om andere begeleiders en leraren te ontmoeten die je anders misschien maar 1 maal per jaar, of bijna nooit, ziet. Het moet vooral een leuk en gezellig evenement worden waar je ervaringen kunt uitwisselen en misschien al afspraken kunt maken over deelname aan reizen voor komend wintersportseizoen. De datum en het programma zijn nog niet definitief maar dit evenement zal waarschijnlijk eind augustus of begin september plaatsvinden. Zodra de datum definitief is zullen alle begeleiders en leraren hier een uitnodiging voor ontvangen.

Van de voorzitter

Beste NVSV’er,

Het zit er weer op: het winterseizoen 2017-2018. Meer dan 300 mensen hebben kunnen genieten van de wintrsport tijdens één of twee van de reizen van de NVSV. Dit jaar waren de sneeuwcondities bijzonder goed: in november was het tot in de dalen zelfs al wit. Daarnaast heeft het in december en januari meer gesneeuwd, dan normaal in een heel seizoen valt.

De eerste reizen gingen op 12 januari jl. van start, te weten naar Kirchberg en naar Ramsau. Mede door de aantrekkingskracht van het gebied en de enthousiaste verhalen op de jubileumdag, was de animo voor de reis naar Ramsau groter dan eerdere jaren. Voor de Kirchberg-reis was juist gekozen voor een maximum aan de groepsgrootte. In totaal gingen daar 14 skiërs naar toe. In Bramberg am Wildkogel was de NVSV weer twee weken aanwerzig, waarbij de eerste groep in het begin met veel wind te maken had. De tweede week was het weer beter met veel zonneschijn. In deze week was er ook een grote groep
NVSV’ers in het skigebied van Saalbach-Hinterglemm te vinden. Omdat het relatief warm was, waren de ski-omstandigheden wat zwaarder, met veel buckels.

Op 23 Februari vertrok de kleinste groep van het seizoen naar Italië. Arabba was wederom de bestemming in de Dolomieten. Deze week was het bijzonder koud, met temperaturen van onder de – 20 graden Celcius. Gelukkig scheen de zon af en toe. Een deel van de groep is na een week doorgereisd naar Malga Chiapela. Dat is een dorpje aan de voet van de Marmolada, waar de skiërs enkele dagen verbleven.

De groep die begin maart naar Saint Sorlin was afgereisd, had meer geluk: er was veel slecht weer voorspeld, maar de zon scheen volop bij aankomst. De hele week was het een afwisseling van zon en wolken met een enkele sneeuwstorm. Op de een-na-laatste dag werd de groep zelfs getrakteerd op een zonnetje, terwijl er in de nacht een vers pak sneeuw was gevallen.

De gezinnenreis brak weer alle records voor wat betreft de aantallen deelnemers: meer dan 100 mensen hebben een week plezier gehad in Bramberg am Wildkogel. De weergoden waren ook deze groep gunstig gezind met veel zonneschijn en lekkere temparaturen, zodat geregeld op het terras geluncht kon worden.

Helaas zijn er enkele skiërs en snowboarders geblesseerd geraakt. Wij wensen hen veel sterkte met het verdere herstel en hopen dat iedereen volgend jaar weer van de partij is.

Ook dit jaar was de NVSV vertegenwoordigd op de Ziezo-beurs in Utrecht op 16 en 17 maart.

Tijdens de Algemene Ledenvergadering had een aantal deelnemers en begeleiders, zowel skiërs als langlaufers, aangeboden om de NVSV te promoten. De beurs werd weer druk bezocht /(ruim 3000 bezoekers) en er zijn weer veel visueel beperkten warm gemaakt voor de wintersport. Er zijn veel uitnodigingen voor de kennismakingsdag uitgedeeld. Deze dag vindt plaats op zaterdag 26 mei bij SnowWorld in Zoetermeer. Zet deze datum maar vast in je agenda. Ook als je al jaren meegaat met de NVSV, ben je van harte welkom om een uurtje te komen skiën of snowboarden.

Rest mij nog jullie een mooie lente toe te wensen!

Hartelijke groet,

Susan Peters
Voorzitter

Van de commissie begeleiding

Deze winter zijn 13 nieuwe begeleiders en leraren mee geweest met onze reizen, en we zijn erg blij met hun inzet, enthousiaste verhalen, maar ook met de waardevolle feedback die we gekregen hebben. Deze eerste reis was hun zogenaamde stage-week en we hopen natuurlijk dat ze volgend jaar weer mee kunnen en willen gaan.

Tot nu toe bestond de begeleiderscommissie uit Marc van Heijningen (coördinator, en contactpersoon voor de ski- en snowboardbegeleiders), Roel van der Vegte (contactpersoon voor de langlauf- en wandelbegeleiders) en Margriet van Oosten (contactpersoon voor de skileraren). Margriet heeft echter aangegeven te gaan stoppen met haar werk in deze commissie vanwege drukte met haar nieuwe baan. Bij deze willen we haar bedanken voor haar inzet voor de NVSV in de afgelopen jaren. Gelukkig hebben we snel een goede vervanger kunnen vinden in de persoon van Agnita Bok. Agnita is skileraar-A en heeft ook de opleiding skileraar-A Aangepast afgerond en heeft daarmee een zeer goede achtergrond om mee te helpen in onze commissie.

Verslag skireis naar Saalbach-Hinterglemm, Oostenrijk

Door Melanie van Egmond

Op zaterdagavond 27 januari vertrok het grootste deel van onze groep, welke uit totaal 36 personen bestond, per bus naar Hinterglemm, waar wij in hotel Austria zouden verblijven. Het vervoer was goed geregeld. Onze groep zat bij elkaar en de bus was prima. Genoeg beenruimte, de stoelen konden een behoorlijk eind achterover, en je kon voor heel nette prijzen koffie, thee, fris, bier en wijn krijgen.
In de bus maakte ik al kennis met een aantal andere deelnemers en begeleiders, en we hadden een gezellige avond.
Dat er van slapen niet zoveel zou komen, zeker op de heenweg, daar had ik me door eerdere ervaringen al op ingesteld, en eigenlijk waren we er voor ik het wist, om even na achten schoven we in het hotel aan het ontbijt.
Hier kwam uiteindelijk de gehele groep samen, een aantal begeleiders en leraren kwam vanuit Bramberg, en enkele anderen arriveerden met eigen vervoer.
Leuk om met veel van de begeleiders kort even kennis te maken.

Na het ontbijt volgden een paar uurtjes van “georganiseerde chaos” waarin de skipassen werden geregeld en een aantal mensen, waaronder ik, ski’s moesten gaan huren. We konden nog niet op de hotelkamers, dus omkleden gebeurde min of meer in de ruimte waar ook de bagage stond opgeslagen, maar uiteindelijk zat ik met mijn begeleider en nog een paar koppels in de skibus en ging ik op weg om, na 9 jaar, weer in de echte sneeuw te gaan skiën.

Ik leerde skiën toen ik op de middelbare school zat. 2 keer ging ik met Bartiméus mee op werkweek naar Oostenrijk. Met dit verschil dat los skiën als volledig blinde daar niet gebruikelijk was. Toen er gedurende mijn vervolgopleiding, terug in het regulier onderwijs, werd bedacht om met een groep studenten en enkele docenten een aantal dagen te gaan skiën en mijn docent lichamelijke opvoeding aan gaf het met mij aan te durven, gingen we verder waar ik eerder was gebleven. Dat los skiën tot de mogelijkheden behoorde wist ik toen niet, en het feit dat ik, via een lange stok verbonden met mijn buddy mee kon met de rest was al fantastisch, en het vertrouwen in elkaar was sterk.
Dat het bij de NVSV gebruikelijk is om los voor je buddy uit te skiën en instructies te krijgen via een portofoon zou even schakelen zijn, maar zo moeilijk kon dat toch niet zijn, dacht ik..
Ter voorbereiding op de reis naar Saalbach nam ik een paar lessen bij Snowworld, om mijn techniek na 9 jaar eens goed op te frissen en een beetje te wennen aan het los skiën.
Dit waren 2 zeer leerzame avonden, waarin ik de draad weer lekker op kon pakken en bijvoorbeeld leerde dat het helemaal niet zo moeilijk is om zelf je sleepliftje op te vangen. Dan moest het in de Alpen toch ook lukken!

En ja, het lukte, maar het ging niet gelijk vanzelf.
Op onze eerste middag kwamen we op een piste terecht die, zeker voor de eerste middag voor mij wat te hoog gegrepen bleek, en ook aan de portofoon, waarbij je een oortje in hebt, moest ik heel erg wennen. Ik miste aan de kant waar ik het oortje in had de stroom auditieve informatie van mijn omgeving. Als je dan moet wennen aan je begeleider en je het gevoel hebt, en terecht, dat je je techniek niet onder controle hebt, dan wordt zo’n eerste afdaling meer een soort overlevingstocht.
Maar natuurlijk is het gelukt, en kwamen we, na voor mijn gevoel een eeuwigheid, weer heelhuids beneden.
De oefenweide daarna ging al beter, en ik sloot de eerste skidag dan ook toch wel met een goed gevoel af, en moe maar voldaan pakte ik aan het einde van de middag mijn koffer uit op de hotelkamer en nam ik een welverdiende en broodnodige douche.

Voor het diner was er iedere avond een saladebufet met soep, en werd er een eenvoudig hoofdgerecht en dessert geserveerd. Op 2 avonden was er een themabufet.

Helaas was het niet de bedoeling dat we na het eten in de eetzaal bleven, en was de bar in de kelder het alternatief. Op de eerste avond besloot ik echter verstandig te zijn en op tijd mijn bed op te zoeken. Na een nacht hobbelen en niet slapen in de bus en een dag lekker intensief bezig zijn was dat geen straf.

Dag 2 was een lesdag voor mij. Helaas troffen we ook nu een piste aan die de nodige behoorlijk stijle stukken bevatte en eigenlijk niet blauw was, waar ik wel op had gehoopt. Ik probeerde in de ochtend dan ook vooral uit op hoeveel verschillende manieren ik onderuit kon gaan, en of het lekker is om met je hoofd naar beneden op je buik de berg af te komen. Dat was best een aanrader trouwens, ging beter dan op ski’s.. Maar goed, we hadden een hoop lol, en ook nu kwamen we veilig en wel weer beneden. Die 2 drankjes op het terras in het zonnetje voelden echt als een traktatie.
De rest van de dag oefenden we op een oefenweide, deze keer zonder te vallen, en kreeg ik weer meer controle over mijn ski’s. Ook de portofoon begon langzaam een beetje te wennen.

Ook de dagen erop volgde ik les en werkten we hard aan mijn techniek en lichaamshouding. Hierbij kwamen ook oefeningen aan bod als skiën op 1 been, sprongetjes maken tijdens het skiën, of bergopwaards stappen tijdens het skiën. Hele goede oefeningen voor je balans, maar daarmee ook voor de controle op je ski’s en je lichaam. Deze dagen gebruikten we af en toe een lange stok en kreeg ik meer gevoel op hoe ik mooie ronde bochten kon maken. Ik had de nijging om mijn bochten eerder haaks te maken. Naar links betekende in mijn ogen NU naar links, waardoor ik mezelf geen tijd gunde mijn bocht netjes in te zetten, af te maken, en me voor te bereiden op de volgende bocht. We maakten mooie afdalingen, maar genoten tussendoor ook op het terras van het zonnetje en hapje en drankje, want het is toch vakantie.
Door de vrij hoge temperaturen, meestal rond de 7 graden, hadden we zo nu en dan te maken met sneeuwhopen en kuilen in de pistes, maar naar mate de week vorderde nam ik die hindernissen met steeds minder moeite.

De week vloog om. Avonden brachten we door in de bar, of we kwamen met een aantal mensen samen op 1 van onze kamers, of ik dook op tijd mijn bed in om een poging te doen mijn slaapgebrek, (want de skilessen zetten zich ‘s nachts in bed gewoon voort), een beetje weg te werken.
Op de laatste skidag had ik geen les, en ik was heel benieuwd hoe het zou gaan. Na 3 dagen les gehad te hebben van dezelfde leraar moest ik het weer met iemand anders gaan doen. Kon ik het wel zonder de constante stroom van instructies die ik de afgelopen dagen constant had gehoord?
Ja dus. er was die nacht een verse laag sneeuw gevallen, en de temperatuur was iets lager, waardoor we fantastische sneeuw hadden, en de afdalingen die we maakten gingen heerlijk. Het was dan wel op een oefenpiste, en achteraf hadden we het misschien iets hoger op kunnen zoeken, maar het was een perfecte afsluiting van een hele leerzame, intensieve maar vooral leuke en gezellige week. Van het oortje van de portofoon had ik geen last meer, en het maakte me niet meer uit waar mijn begeleider was.
We sloten met een klein groepje de skidag en tevens de vakantie, af met voor mij een heerlijke wienerschnitzel, waarna we terug keerden naar het hotel.
De bus was er op tijd, en ondanks wat file ‘s nachts waren we keurig op tijd rond 7:15 uur in Eindhoven.

Helaas ging 1 van de deelnemers per gipsvlucht naar huis. Zij viel op onze eerste ochtend in de sneeuw en brak haar been op meerdere plaatsen. Voor iedereen even schrikken zo aan het begin van de week. Gelukkig hoefde er hierna niemand meer van onze groep door de heli te worden opgepikt en keerde de rest van de groep heelhuids huiswaards.

Ondanks dat we wel op iets meer gastvrijheid van het hotelpersoneel hadden gehoopt was het een ontzettende leuke en gezellige week, en ben ik zeker van plan om me volgend jaar weer voor een reis in te schrijven.

Van de voorzitter

Beste NVSV’er,

We zitten al weer in de laatste dagen van het jaar en dat betekent dat de NVSV wintersportreizen steeds dichterbij komen. Gelukkig ligt er nu al heel veel sneeuw in de diverse ski- en langlaufgebieden.
Komende tijd vertrekken we met weer meer reizigers dan ooit naar de Oostenrijkse en Franse alpen en naar de Italiaanse dolomieten. Het was een hele klus om voldoende begeleiders en leraren te vinden. Gelukkig heeft zich, naast de trouwe mensen, een aantal nieuwe begeleiders en leraren gemeld. Zij hebben veel zin om met de visueel beperkte deelnemers te skiën, te snowboarden, te langlaufen of te wandelen.

Afgelopen maanden hebben we diverse activiteiten bij Snowworld gehad, zoals het eerste jongerenweekend van de NVSV. Lees in deze nieuwsbrief het verslag van een enthousiaste deelnemer. Daarnaast hebben we in verband met het 40-jarig jubileum van de NVSV een aantal sponsoren op bezoek gehad bij Snowworld. Kijk voor een indruk naar de vlog van Annemiek van Munster.
Op de dag dat we het 40-jarig jubileum gevierd hebben is een interview gehouden met mensen van het eerste uur, dat is via deze link terug te luisteren.

Bij de Algemene Ledenvergadering en Reizendag van 9 december hebben we dit jaar veel deelnemers, begeleiders en leraren mogen begroeten. De Reizendag was een mooie gelegenheid om je reisgenoten te leren kennen en oude bekenden te ontmoeten.

Ik denk dat we met de NVSV mogen terugkijken op een heel mooi jaar, qua aantallen deelnemers, begeleiders, leraren, maar ook op sponsorgebied. Onder andere Radio Solutions BV draagt de NVSV een warm hart toe. Lees verderop in deze nieuwsbrief hun verhaal.

Rest mij nog jullie een gezellig Oud & Nieuw toe te wensen en een fantastisch, sneeuwrijk, jaar!

Hartelijke groet,

Susan Peters
Voorzitter

Verslagje Jongerenweekend NVSV door deelnemer Floris Ephraim

Ik had mij aangemeld voor het jongerenweekend van de NVSV op 11 en 12 november omdat ik skiën altijd heel leuk heb gevonden, maar dit helaas al een tijdje niet heb gedaan. Zo kwam ik zaterdagochtend aan bij Snowworld in Zoetermeer waar het plaatsvond. Het was al gezellig druk met deelnemers en begeleiders.

Rond een uur of 10 maakten we ons klaar om de baan op te gaan. Ik bofte dat ik niet één maar twee begeleiders had met wie ik ging skiën, na een leuke warming up met de groep konden we beginnen.

In eerste instantie was het even wennen om na zo’n 5 jaar echt weer op ski’s te staan maar kreeg steeds meer de controle. Na de middagpauze ging ik weer de baan op, deze keer baan 3 ( de grootste baan), dat ging eigenlijk heel goed het gaf mij een heerlijk vrij gevoel. Ondanks dat ik één keer hard ben gevallen heb ik onwijs genoten om weer eens te skiën.

Na een middag waarin iedereen best moe was van het skiën gingen we naar het scouting complex in de buurt waar we ook gingen slapen. Iedereen was druk bezig om zijn/haar slaapplek te organiseren toen ik erachter kwam dat het matje dat ik had meegenomen van thuis lek was. Gelukkig woon ik in Zoetermeer, zodat ik mijn vader kon bellen of die een nieuwe kon brengen. ‘s Avonds gingen naar Ayers Rock om te gaan klimmen. Na het klimmen gingen we weer terug naar de plek waar we gingen slapen daar was het gezellig met drinken en hapjes.

Uiteindelijk ging iedereen een poging doen om te slapen wat bij mij niet echt lukte en helaas bij andere ook niet. De volgende dag gingen weer skiën ondanks dat veel mensen behoorlijk moe waren. De tweede dag ging het bij mij weer lekker en wat ik te horen heb gekregen ook bij anderen. Ik vond het weekend zo leuk dat ik volgend jaar mee wil gaan naar de Alpen.

Kortom het is zeker voor herhaling vatbaar.

Groet, Floris Ephraim

Van de commissie binnenlandse activiteiten

De eerste ‘reis’ uit de NVSV reizengids is reeds een feit. Het weekend van 11 en 12 november stond in het teken van het skiën en snowboarden van de NVSV jongeren in de leeftijd van 13-29 jaar. Zie ook het verslag van Floris hierboven.

Het drukke programma bestond uit skiën of snowboarden in SnowWorld Zoetermeer en in de avond wandklimmen en het volgen van een grottenparcours in Ayers Rock.

De kick off van het weekend was een warming-up met 50 NVSV-ers:

De grote uitdaging was het slapen in het scouting clubhuis. Diverse soorten ‘bedjes’ werden neergelegd. Originele veldbedden, luchtbedden hoog en laag, breed en smal, matjes etc. Iedereen heeft zijn plekje kunnen vinden in de grote ruimte. Niet iedereen had even goed geslapen maar dankzij de 8 koppige begeleiding was iedereen na het ontbijt met eieren en spek, zondag toch weer op tijd aanwezig om de piste op te gaan. Aan het einde van de middag ging een ieder moe maar voldaan naar huis.

Ruim 30 leraren/begeleiders zijn dit weekend in touw geweest. Wij kijken terug op een geslaagd weekend.

Trainingen voor gevorderde skiërs en snowboarders

Zaterdag 25 november was de laatste van vier trainingsdagen gevorderd skiën/snowboarden in SnowWorld Zoetermeer. Onder leiding van Yvonne Cassee en met behulp van vele leraren/begeleiders hebben acht deelnemers hun eigen vaardigheden kunnen verbeteren. Een opbouwend programma met vele oefeningen op maat.

CIOS clinic Nova College Haarlem

Maandag 27 november maakten CIOS studenten kennis met het begeleiden van en lesgeven aan visueel beperkte skiërs en snowboarders. Een presentatie over de NVSV en een stukje theorie over hoe les te geven maakte deel uit van het programma. Op de piste werd goed gebruik gemaakt van diverse simulatie-brillen wat nog meer respect afdwong bij de jongelui voor onze deelnemers.

Nieuwe banners voor betere herkenbaarheid

Om beter herkenbaar te zijn bij (binnenlandse) activiteiten hebben we vierkante banners laten maken van stevig doek van 150 bij 150 cm met versterkte bevestigingspunten op de hoeken.
Op het doek staat het NVSV logo: het oog met de schuine strepen en eronder de tekst ‘Wintersport met een visuele beperking’ dan wel ‘Nederlandse Visueel-gehandicapten Ski Vereniging’

De foto’s doen de doeken niet helemaal recht, want het is nog best lastig vasthouden 🙂 . Je gaat deze banners vast een keer tegenkomen op een sneeuwbaan of ergens anders.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Solutions Radio heeft de NVSV ook dit jaar met het mooie bedrag van 400 euro gesponsord

Solutions Radio is het bedrijf waar je terecht kunt voor de Webbox: de unieke wonderdoos voor blinden en slechtzienden.
Sinds ruim een half jaar is de Webbox3 leverbaar, met als belangrijkste verschil met de voorganger, een bijzonder mooie vormgeving en voorzien van een ingebouwde accu waarop de Webbox 10 uur kan draaien.

Je haalt de wereld letterlijk in huis door digitale radio ontvangst, luisterTV, gesproken ondertiteling bij 12 TV zenders, veel kranten, 70.000 luisterboeken en nog veel meer…..

Kijk en luister eens naar dit filmpje, waar goed wordt uitgelegd hoe de Webbox werkt en waarin als aanvulling een Webbox-gebruiker vertelt waarom de Webbox voor hem zo belangrijk is:
https://popuptv.nl/onder-ogen/zonder-ogen-de-webbox-een-innovatief-hulpmiddel-voor-mensen-met-een-visuele-of-leesbeperking

De Webbox wordt onder voorwaarden vergoed door je zorgverzekeraar.
Zie voor eventueel aanvullende informatie www.webbox.nl  of bel met 015-262 59 55 als je wilt dat we een Webbox3 voor je aanvragen.


Van de commissie begeleiding

Vanwege het grote aantal inschrijvingen voor onze reizen zijn we druk bezig geweest om nieuwe begeleiders te zoeken en kennismakingsdagen te organiseren, zowel voor skiërs als langlaufers. Gelukkig zijn alle reizen nu gevuld met genoeg begeleiders en hebben we nu al meer dan 20 nieuwe begeleiders en leraren aan ons bestand kunnen toevoegen!
Ook het jongerenweekend heeft flink bijgedragen aan de uitbreiding van ons lerarenbestand.

Maar de zoektocht naar nieuwe begeleiders houdt nooit op, en alle hulp is welkom, dus hierbij het verzoek aan alle leden en begeleiders om vooral reclame te (blijven) maken voor onze vereniging en familie en kennissen enthousiast te maken om te komen helpen.

Via deze weg wil ik alle nieuwe begeleiders die komend seizoen meegaan op wintersport een ontzettend gezellige en leerzame week toewensen, en ik ben benieuwd naar alle verhalen en ervaringen.

Tips voor reizen met een nachtbus

Komende winter gaan de meeste NVSV reizen gebruik maken van een nachtbus. Dat is even wennen als je gewend bent aan de nachttrein, daarom hier een paar tips.

 • neem een (opblaasbaar) nekkussen mee, dat slaapt een stuk comfortabeler
 • zorg ook voor een goede zithouding, een kussen of kleding onder in je rug kan lekker zijn
  gebruik de voetensteun om de onderkant van je bovenbenen te ontlasten
 • met een luisterboek kun je zonder andere passagiers te hinderen die lange nacht wat makkelijker door komen
 • tandenborstel en tandpasta bij de hand voor de laatste stop
 • een oplader voor je telefoon
 • loop regelmatig een stukje, dat is goed voor de doorbloeding
 • als je zit kun je ook lekker bewegen met je voeten en benen: buigen, wriemelen, strekken
 • draag de (verplichte!) gordel
 • sloffen of dikke sokken zijn handig, dan kun je schoenen heel los of zelfs uit doen
 • comfortabele losse kleding
 • liever niet teveel alcohol, maar wel voldoende water (en dan natuurlijk wel uit een herbruikbare fles)