NVSV

Nederlandse Visueel-gehandicapten Ski Vereniging

Voorwoord van de voorzitter

Beste NVSV’er

De wintersport komt steeds dichterbij en begint bij mij ook steeds meer te kriebelen. Zeker nadat ik zelf al op de ski’s heb mogen staan in SnowWorld en nu we weer activiteiten mogen gaan organiseren. Ik kijk uit om jullie te zien op de eerste activiteit op 10 oktober op de kennismaking, openingsdag en voor de bijeenkomst voor begeleiders en leraren.

Wij zijn aanwezig geweest bij de bijeenkomst van de Nederlandse Ski Vereniging over het komende winterseizoen. Hier is het voornamelijk gegaan over de maatregelen in verband met het Corona virus. Wij zijn blij dat er tijdig duidelijkheid is over de Corona-maatregelen in Oostenrijk, Italië en verwachten dat Frankrijk spoedig volgt. We zien ook een toename van aanmeldingen nadat de maatregelen van Oostenrijk en Italië bekend zijn gemaakt. Er is zeker nog plek en je kan je tot en met 24 oktober inschrijven voor een reis: Reizengids 2022.

Sinds kort is Adri van der Plas toegetreden tot het bestuur. Adri gaat zich bezighouden met de binnenlandse activiteiten. Adri stelt zichzelf voor na dit voorwoord.

En direct na dit voorwoord een zeer dringende oproep: we zoeken nu echt een nieuwe penningmeester!

Tot slot hoop ik velen van jullie te zien op 10 oktober.

Groet,

Floris Ephraim
Voorzitter

Zeer dringend: vacature penningmeester NVSV (Update: direct iemand gevonden!)

De huidige penningmeester heeft op tijd meerdere oproepen gedaan voor een opvolger, helaas tot nu toe zonder resultaat. We vragen jullie nu allemaal om te helpen een geschikte opvolger te vinden. Dat kan iemand zijn die al actief is bij de NVSV, maar dat hoeft niet. Affiniteit met het voeren van een boekhouding voor een vereniging is voldoende.

Dus ken je iemand in je omgeving die ons zou kunnen helpen, dan horen we dat graag.

getekende boekhouder met rekenmachine

Het boekjaar loopt in 2021 iets langer door, naar aanleiding van een aanpassing in de statuten. Het nieuwe boekjaar start op 1 juli 2021.

Wat houdt de functie als penningmeester o.a. in:
– Het verzorgen van de financiën binnen de NVSV in de ruimste zin
– Het beheer van de bank- en spaarrekening van de NVSV
– Het administreren van de ontvangsten en het betalen van de verplichtingen
– Het opstellen van de Winst- en Verliesrekening met daaraan gekoppeld de balans
– Het opstellen van de begroting per jaar
– Coördinatie met de kascontrole commissie

Door middel van deze oproep doet het bestuur nogmaals een dringend beroep op u als lid om u aan te melden voor de bestuursfunctie als penningmeester.

Logo Exact

Logo Exact

Sinds januari jl. werken wij als NVSV nauw samen met een administratie/accountantskantoor waarmee wij met het boekhoudpakket Exact de maandelijkse financiële verwerking afwikkelen.
Het opstellen van de jaarrekening wordt in nauwe samenwerking met dit kantoor verzorgd.
De jaarcontrole van de kascontrolecommissie zal hierdoor veel effectiever kunnen plaatsvinden.

Dus heb je cijfermatig inzicht en wil je de NVSV op dit vlak ondersteunen, meld je dan aan op onderstaande mailadres:
secretariaat@nvsv.nl

Wil je eerst meer informatie van de huidige penningmeester, laat dat dan weten via dit mailadres:
penningmeester@nvsv.nl

Nieuws van de begeleiderscommissie

De eerste nieuwe begeleiders voor komend seizoen zijn alweer getest in Snowworld, en er staan nog meer nieuwe begeleiders en leraren op de planning om getest te worden, want de interesse om mee te gaan met onze reizen is gelukkig weer groot. De aanmeldingen voor de begeleiders- en lerarendag (in combinatie met de kennismakingsdag op 10 oktober) lopen ook goed, en ik ben blij veel mensen sinds lange tijd weer te kunnen ontmoeten. Het gaat een leerzame en gezellige middag worden.

Vera met twee begeleiders - piste 3 SnowWorld

Vera met twee begeleiders – piste 3 SnowWorld

Verder kan ik nog melden dat er een kleine wijziging is binnen de begeleiderscommissie: Agnita Bok heeft aangegeven te gaan stoppen als contactpersoon voor de leraren en haar plek wordt nu ingevuld door Adri van der Plas. Hierbij wil ik Agnita bedanken voor haar inzet van de afgelopen jaren voor de NVSV.

Nieuws van de commissie binnenlandse activiteiten

Even voorstellen,

Een Gruss Gott aan allen, daarmee geef ik meteen aan dat ik mijn skileraaropleiding in Tirol heb gedaan en daar heb ik de afgelopen jaren skiles gegeven, voornamelijk in het Stubaital.

Mijn naam is Adri van der Plas en sinds ik aangepast skileraar ben bij de NVSV ben ik absoluut ook fan van de sfeer en de pistes in het Salzburgerland.

Vanaf 2014 ben ik betrokken bij de NVSV en ben inmiddels met veel reizen naar Bramberg meegeweest. Nu ik ben gevraagd om binnen het bestuur te helpen bij binnenlandse evenementen hoop ik een extra steen bij te dragen aan allen die zich op deze evenementen voorbereiden op de vakantiereizen van de NVSV onder het motto: met elkaar – voor elkaar!

Ik hoop velen van jullie te ontmoeten op 10 oktober en/of in de sneeuw deze winter en ik ben via mail bereikbaar op: evenementen@nvsv.nl

En in de vorige nieuwsbrief werden de ski- en snowboardlessen al aangekondigd. Alle details zijn te vinden op de Activiteitenpagina.

 

Gezocht: een beheerder van onze communicatie systemen (de portofoons) (update: direct iemand gevonden!)

Om de verstaanbaarheid tijdens het wintersporten makkelijker te maken gebruiken we al jaren communicatie systemen van Axiwi (de portofoons).

Axiwi koffer met communicatie systeem

Wit koffertje met een Axiwi communicatie systeem.

Deze moeten natuurlijk netjes beheerd worden en daarvoor zoeken we nu een nieuwe beheerder.  Als beheerder doe je het volgende:

 • Zorgen dat iedere koffer een complete set bevat
 • Deze sets (laten) bezorgen bij degenen die een set besteld hebben
 • Bijhouden wie er een set heeft en of deze tijdig terug komt
 • De penningmeester doorgeven wie een set heeft gehuurd, zodat dit netjes verrekend kan worden
 • Bij beschadigingen kijken of dit te verhalen is op de gebruiker
 • Een heel enkele keer is een software update gewenst, dit wordt bij Axiwi gedaan

Tips voor beginnende en ervaren wintersporters over wat je mee kan en moet nemen voor een geslaagde wintersportvakantie

Op Snowplaza staat veel wintersportnieuws en af en toe wordt een artikel gedeeld op onze Facebookpagina.

Deze keer aandacht voor de wintersportpaklijst:
https://www.snowplaza.nl/weblog/1297-wat-neem-jij-mee-paklijst-wintersportvakantie/

Hier alvast wat details uit dat artikel:

Qua skikleding is het belangrijk dat je rekening houdt met het zogenaamde drie-lagen-systeem: een onderlaag (thermo ondergoed), een isolatielaag of midlayer (fleece, dons of iets anders) en een beschermende buitenlaag tegen wind, regen en sneeuw (jas of hardshell). Met in het artikel bij Snowplaza een handige lijst.

Daarna een lijst met zaken voor op de piste met als tweede item een helm, heel belangrijk voor je veiligheid!

Voor een goede verstaanbaarheid op de piste komt daar voor ons ook vaak een communicatiesysteem bij.

Axiwi zender/ontvanger met uitleg

De Axiwi zender/ontvanger met uitleg van alle knoppen en lampjes.

Axiwi koffer met communicatie systeem

Wit koffertje met een Axiwi communicatie systeem.

 

Dan nog lijstjes voor wat er in je toilettas zou moeten zitten, wat algemene spullen en de laatste lijsten zijn gericht op mensen die naar een appartement gaan en/of met de auto gaan (zoals de deelnemers aan de gezinnenreis).

Doe er je voordeel mee!

Voorwoord van de voorzitter

Beste NVSV’er

Het zomerse weer is steeds vaker bij ons, terwijl wij stiekem vooruitkijken naar de komende winter. Dit doen we zeker nu er steeds meer versoepelingen zijn van de Coronamaatregelen. Hierdoor is het sinds kort weer mogelijk om te gaan skiën of snowboarden in bijvoorbeeld SnowWorld. We weten nog niet of we in het najaar nog een Corona golf krijgen met eventuele maatregelen, toch hebben we wel al een reisprogramma klaar staan voor komend winterseizoen.

Wij hebben ook een aantal vragen gekregen over of we weer lessen gaan organiseren in oktober en november. Verderop in deze nieuwsbrief staat hier meer over.

Het reisprogramma is hetzelfde programma als afgelopen winter. In augustus gaat het reisprogramma online en kan iedereen zich aanmelden voor een reis. De data voor komend seizoen staan verderop in deze nieuwsbrief.

Het aanmelden voor de reizen gaat gebeuren via de nieuwe leden website. Op deze manier gaat het voor iedereen makkelijker. Je kan dan direct je wensen aangeven zoals: kamers, dieetwensen, huur van materialen of lessen.

De skihallen zijn weer open hierdoor is het mogelijk om weer begeleid te gaan skiën of te gaan snowboarden. Dit geldt ook voor individuele lessen.

Zoals in de twee vorige nieuwsbrieven aangegeven zijn wij nog steeds opzoek naar een nieuwe penningmeester. Hiervoor doen wij nog een keer een oproep aan jullie. Mocht je zelf interesse hebben of ken jij iemand, laat het ons weten. Het kan toch niet zo zijn dat onze vereniging zonder penningmeester komt te zitten?

Ten slot wens ik iedereen een fijne zomer toe.

Groet,

Floris Ephraim
Voorzitter

Financiële consequenties van onze aansluiting bij de SGR

In de nieuwsbrief van april 2021 heeft het bestuur van de NVSV uitgelegd dat de NVSV zich aansluit bij de SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden) en dat de NVSV dient te voldoen aan de wettelijke solvabiliteitseisen.

logo sgr

Logo Stichting Garantiefonds Reisgelden

De inschatting in april jl. was dat ten gevolge hiervan een contributieverhoging benodigd zou zijn naar € 60 (was € 38) voor volwassen leden en naar € 40 (was € 25) voor jeugdleden en dat de reizen 10-20% duurder zouden worden.

Voortschrijdend inzicht heeft ons de mogelijkheid geboden om te concluderen dat deze verhogingen aanzienlijk minder drastisch kunnen zijn. De nieuwe cijfers voor het komend seizoen zijn als volgt:

 • Voor het verenigingsjaar 2021-2022 stelt het bestuur nu voor een contributie van € 50 voor volwassen leden en € 33 voor jeugdleden. Over deze contributieverhoging zal worden gestemd in de algemene ledenvergadering in het 4e kwartaal 2021.
 • Bovendien zal de SGR-Solvabiliteitstoeslag € 50 (i.p.v. € 100) voor volwassen reisdeelnemers en € 25 (i.p.v. € 50) voor jeugd tot 18 jaar bedragen. Deze toeslag is inclusief de vanaf voorjaar 2021 weer verplichte SGR-afdracht per reisdeelnemer naar aanleiding van de corona-pandemie. Daarmee worden de NVSV-reizen 4-6% duurder in plaats van de eerder ingeschatte 10-20%.

Tot ons genoegen kunnen wij meedelen dat onze leveranciers (accommodaties, vervoerders, e.a.) voor komend seizoen geen extra prijsverhogingen doorvoeren buiten de normale aanpassingen als gevolg van o.a. de inflatie, waardoor deze verhoging van de reiskosten beperkt zal blijven tot 1-3%, variërend per bestemming en land.

Nieuws van de begeleiderscommissie

Afgelopen seizoen hebben we helaas geen reizen kunnen organiseren, en zijn er dus ook geen nieuwe begeleiders bijgekomen. Maar we hebben wel een lijst met mensen die afgelopen seizoen aangegeven hebben interesse te hebben om begeleider of leraar te worden bij onze vereniging. Voor deze potentiële begeleiders en leraren gaan we dit najaar weer een kennismakingsdag organiseren in SnowWorld Zoetermeer. De datum is nu nog niet bekend, hierover volgt later meer informatie.

Mocht je zelf nog mensen kennen die begeleider willen worden, of als leraar meewillen met een van onze wintersportreizen, laat dat dan weten via begeleiding@nvsv.nl

Een van onze enthousiaste skileraren (tevens duikinstructeur), Louis Zadelaar, is sinds kort ook EHBO-instructeur en bied een 1-daagse EHBO-cursus aan. Als je interesse hebt in zo’n cursus kan je rechtstreeks contact opnemen met Louis. Meer informatie is te vinden in dit PDF-document: NVSV DAN First Aid
.

En als laatste, nogmaals de oproep: heb je ideeën voor een begeleiders- en lerarendag en wil je ook meehelpen in de uitvoering hiervan, laat dit dan weten via begeleiding@nvsv.nl

Nieuws van de commissie binnenlandse activiteiten

Nu de sneeuwbanen weer open zijn is het mogelijk om weer begeleid te skiën/snowboarden of losse skilessen te volgen. Voor meer informatie kan je contact met ons opnemen via indoorski@nvsv.nl

Daarnaast is het ook mogelijk om met korting lessen te boeken op een van de indoorrollerbanen. Deze gaan in september weer open en informatie over deze lessen is ook te krijgen via indoorski@nvsv.nl en op de Activiteitenpagina: https://nvsv.nl/activiteiten/#rolbaan2020

Verder zal in het najaar weer een lessencyclus in SnowWorld Zoetermeer georganiseerd worden. Meer informatie hierover volgt later.

Voorlopig reizenprogramma voor het komende seizoen

Medio augustus verwachten we de reizengids online te zetten. In tegenstelling tot eerdere jaren gaat het inschrijven via een nieuwe leden website.

Periode Aantal dagen wintersport Doelgroep Soort wintersport Locatie Vervoer
Zaterdag 18 – vrijdag 24 december 2021 5 Jongerenreis Alpine, Snowboard Bramberg am Wildkogel ‘eigen’ bus
Vrijdag 7 – zondag 16 januari 2022 8 Volwassenen Langlauf Sankt Ulrich am Pillersee Nachttrein
Vrijdag 14 – zondag 23 januari 2022 8 Volwassenen Combinatie Bramberg am Wildkogel Pendelbus
Vrijdag 21 – zondag 30 januari 2022 8 Volwassenen Combinatie Bramberg am Wildkogel Pendelbus
Vrijdag 4 – zondag 13 februari 2022 8 Volwassenen Alpine, Snowboard Morzine, Frankrijk Pendelbus
Vrijdag 4 – zondag 13 maart 2022 8 Volwassenen Alpine, Snowboard Passo Pordoi, Italië Pendelbus
Zaterdag 19 – zondag 27 maart 2022 7 Volwassenen Langlauf Rauhala, Finland Vliegen
Zondag 20 – zondag 27 maart 2022 6 Gezinnen Alpine e.a. Bramberg am Wildkogel Eigen auto’s

Vacature penningmeester NVSV

Medio vorig boekjaar heeft de penningmeester aangegeven zijn werkzaamheden per einde boekjaar 2020-2021 te stoppen.

Meerdere malen is er een algemene oproep gedaan voor een nieuwe penningmeester via de nieuwsbrief en sociale media maar helaas voor de NVSV zonder resultaat.

getekende boekhouder met rekenmachine

Het boekjaar loopt in 2021 iets langer door, naar aanleiding van een aanpassing in de statuten. Het nieuwe boekjaar start op 1 juli 2021.

Wat houdt de functie als penningmeester o.a. in:
– Het verzorgen van de financiën binnen de NVSV in de ruimste zin
– Het beheer van de bank- en spaarrekening van de NVSV
– Het administreren van de ontvangsten en het betalen van de verplichtingen
– Het opstellen van de Winst- en Verliesrekening met daaraan gekoppeld de balans
– Het opstellen van de begroting per jaar
– Coördinatie met de kascontrole commissie

Door middel van deze oproep doet het bestuur nogmaals een dringend beroep op u als lid om u aan te melden voor de bestuursfunctie als penningmeester.

Logo Exact

Logo Exact

Sinds januari jl. werken wij als NVSV nauw samen met een administratie/accountantskantoor waarmee wij met het boekhoudpakket Exact de maandelijkse financiële verwerking afwikkelen.
Het opstellen van de jaarrekening wordt in nauwe samenwerking met dit kantoor verzorgd.
De jaarcontrole van de kascontrolecommissie zal hierdoor veel effectiever kunnen plaatsvinden.

Dus heb je cijfermatig inzicht en wil je de NVSV op dit vlak ondersteunen, meld je dan aan op onderstaande mailadres:
secretariaat@nvsv.nl

Wil je eerst meer informatie van de huidige penningmeester, laat dat dan weten via dit mailadres:
penningmeester@nvsv.nl

Een eerste blik op de nieuwe leden website van de NVSV

Om het inschrijven voor reis makkelijker te maken en om dit hele proces ook voor het beheer door de vereniging overzichtelijker te maken zijn we vorig jaar begonnen met een nieuwe leden website. Vanwege de Coronacrisis is de invoering hiervan met een jaar uitgesteld.

Op dit moment zijn we nog aan het testen, maar het is de bedoeling dat iedereen zich kan inschrijven op deze website en via die website kun je je aanmelden voor een of meerdere reizen.

De plaatjes hieronder geven een eerste indruk. Deze komen van de testsite, dus let niet teveel op details als reisdata en prijzen.

NVSV ledensite startpagina

Dit is het dashboard van de NVSV ledensite

NVSV ledensite reisoverzicth

Op deze pagina staat het reizenprogramma

NVSV ledensite reisdetails

Details van een reis

NVSV ledensite - overzicht inschrijvingen

Een overzicht van de reizen waarvoor je je hebt ingeschreven

Oproep voor project HandyFly – indoor skydiven

Tot slot nog deze oproep van Kees-Jan van der Klooster. Let op: dit is geen NVSV-activiteit:

Hallo

Voor een internationaal project HandyFly – indoor skydiven zoeken wij mensen met diverse handicaps. Wij zijn ook nog op zoek naar sportieve mensen met een visuele beperking die graag willen mee dingen naar een plek in een selectie die mee gaat doen in 2022 aan een internationale wedstrijd.

Ervaring is niet nodig, heb je aanleg dan zal die persoon getraind worden. De dagen die we nog beschikbaar hebben zijn 7 juli, 2 augustus en 2 september 2021.

Mensen met interesse mogen zich aanmelden door naam, geboortedatum en mate van visus beperking en hun motivatie te sturen naar info@wheelchairskillsteam.nl

Meer informatie over het project is te lezen op de site https://cityskydive.nl/nl/handifly/74

Logo HandiFly

Logo HandiFly

Vliegen is een eeuwenoude droom van de mens en kan inmiddels al op verschillende manieren verwezenlijkt worden. Deze vrijheid van het vliegen gaan we nu ook op grotere schaal mogelijk maken voor mensen met een beperking. Mensen met een beperking hebben al de mogelijkheid om te vliegen, denk aan een tandemsprong uit een vliegtuig, een duo vlucht aan een paraglider en het vliegen onder begeleiding in een windtunnel.

Het HandiFly project gaat mensen met een beperking nu ook zelfstandig/autonoom laten vliegen, door gebruik te maken van een “best practice” instructie programma door 9 windtunnels uit heel Europa. Daarnaast wordt er onderzoek gedaan naar de beste hulpmiddelen die beschikbaar zijn of ontwikkeld kunnen worden ter ondersteuning voor mensen met een dwarslaesie om autonoom te kunnen vliegen.

Skydiven in een windtunnel

Skydiven in een windtunnel

Voorwoord van de voorzitter

Beste NVSV’er

Afgelopen winterseizoen konden helaas geen reizen doorgaan. Al was de winter wel even naar Nederland gekomen in februari. Ik hoop dat jullie toch een beetje wintergevoel hebben gehad. Het Coronavirus is helaas nog onder ons met alle maatregelen die hierbij horen. Ik hoop dat ieder van jullie en jullie naasten gezond zijn.

Sinds ik ben aangetreden als nieuwe voorzitter van de NVSV, zijn wij als bestuur bezig geweest met: het onderzoeken of het handig is om ons aan te sluiten bij een garantiefonds, testen van de nieuwe leden website en daarnaast zijn wij bezig met een andere opzet over vergoedingen voor begeleiders en leraren.

Naar aanleiding van de geannuleerde reizen van vorig seizoen is duidelijk geworden dat wij ons aan moeten sluiten bij een garantiefonds, zoals de SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden). Wat wij momenteel weten over wat de SGR voor ons kan betekenen is dat zij alleen uitbetalen als wij onverhoopt failliet zouden gaan, of anderszins niet aan onze financiële verplichtingen kunnen voldoen. De SGR is er in eerste instantie niet als een reis niet door kan gaan.
Meer informatie hierover vinden jullie verderop in deze nieuwsbrief.

Wij zijn bezig met een nieuwe leden-website, de bedoeling hiervan is dat deelnemers aan reizen zich via deze website gaan aanmelden voor de reizen, inclusief opties zoals 1-persoonskamers, dieetwensen, skilessen enzovoort. De betaling moet ook via deze website gaan verlopen. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat deze website afgelopen jongerenreis zouden gaan testen. De komende tijd gaan wij een aantal leden benaderen of zij de website willen testen op toegankelijkheid.

Zoals jullie hebben kunnen lezen in de vorige nieuwsbrief, zijn wij op zoek naar een nieuwe penningmeester.
Onze huidige penningmeester Harry gaat er binnenkort mee stoppen. Mocht jij interesse hebben of iemand kennen die hiervoor interesse heeft, laat het ons weten.

Over de nieuwe opzet van vergoedingen voor begeleiders en leraren volgt zo spoedig mogelijk meer duidelijkheid.

Sinds afgelopen maart is Helen van der Sluijs geen bestuurslid meer. Ik wil haar erg bedanken voor haar inzet van de afgelopen jaren voor de NVSV.

 

Tot slot wil ik jullie de komende tijd alle goeds wensen en laten we hopen dat we snel weer vooruit kunnen kijken naar de sneeuw.

Groeten,
Floris Ephraim
Voorzitter

Aansluiten bij de SGR

Aanpassing juridisch en financieel kader van de NVSV-wintersportreizen

Sinds 2018 zijn de Nieuwe Richtlijn en Wet Pakketreizen van kracht. Deze wet beschrijft de rechten en plichten van Reisbedrijven en Reisconsumenten. Tevens beschrijft deze wet dat van een Pakketreis sprake is als van minimaal twee reisdiensten die gekoppeld worden aangeboden en gefactureerd.

De NVSV organiseert al ruim 40 jaar wintersportreizen voor visueel beperkten zonder winstoogmerk, gericht op een specifieke groep reisdeelnemers (NVSV-leden) en een beperkt aantal reizen. Alle NVSV-reizen worden jaarlijks georganiseerd met financieel verlies dat vanuit sponsorbijdragen wordt bekostigd. Het NVSV-bestuur heeft de afgelopen jaren ingeschat dat de eisen van die nieuwe wet voor een vereniging als de NVSV niet zo’n vaart zouden lopen. Dat blijkt in de praktijk anders te zijn.

In maart 2020 konden twee NVSV-wintersportreizen door overheidsmaatregelen geen doorgang vinden. Naar aanleiding daarvan hebben een beperkt aantal reisdeelnemers financiële claims ingediend bij de NVSV op basis van genoemde Wet op de Pakketreizen.

Naar aanleiding daarvan heeft het bestuur van de NVSV juridisch advies ingewonnen teneinde de totale omvang van de implicaties van de Wet Pakketreizen te evalueren. Daaruit zijn twee belangrijke aspecten naar voren gekomen:

 1. De door de NVSV georganiseerde wintersportreizen vallen onder de in de wet genoemde uitzondering: geen winstoogmerk, voor beperkte doelgroep en beperkt aantal reizen. Daarom zijn NVSV-wintersportreizen niet als pakketreizen aan te merken en behoeft de NVSV niet te voldoen aan de vele in de wet genoemde stringente verplichtingen. Bijvoorbeeld ten aanzien van annulering van reizen in geval van een calamiteit als de corona-crisis.
 2. De NVSV dient echter wel te voldoen aan de verplichtingen ten aanzien van solvabiliteit. Dat betekent dat er financiële voorzieningen dienen te worden getroffen om reisdeelnemers schadeloos te stellen indien de vereniging failliet gaat of anderszins niet aan haar financiële verplichtingen kan voldoen. Dat betekent enerzijds een financiële reserve opbouwen die in geval van een calamiteit de reisdeelnemers schadeloos kan stellen en anderzijds de verplichting om aan te sluiten bij een garantiefonds als de SGR (Stichting Garantiefonds Reizen), welke bij een faillissement of anderszins in gebreke blijven van de NVSV, de reisdeelnemers schadeloos kan stellen.

Het bestuur van de NVSV heeft op basis van de juridische adviezen besloten om aan te sluiten bij de SGR. Dat betekent echter nogal wat. De SGR stelt hele scherpe eisen aan de financiële administratie en eist dat er bankgaranties worden afgegeven, waardoor een significant bedrag geblokkeerd wordt. De kosten van de administratieve eisen zullen wij moeten verdisconteren in een contributie-verhoging en de vereiste financiële buffer om calamiteiten op te vangen zullen wij moeten verdisconteren in de reissommen van de NVSV-reizen in de komende jaren.

Voordeel van de administratieve eisen is een meer professionele boekhouding en een jaarlijkse accountantsverklaring, waardoor de controle door de kascommissie eenvoudiger wordt.

Voor het komende verenigingsjaar 2022 stelt het bestuur voor een contributie van € 60 (was € 38) voor volwassen leden en € 40 (was € 25) voor jeugdleden. Over deze contributieverhoging zal worden gestemd in de algemene ledenvergadering in het 4e kwartaal 2021.

De NVSV-reizen zullen 10-20% duurder worden om de vereiste bankgaranties te realiseren en de financiële reserve in de komende jaren te kunnen opbouwen.  Deze verhoging van de reissommen zal reeds in het reizenprogramma van 2022 moeten worden gerealiseerd.

Nieuws van de begeleiderscommissie

Zoals jullie wellicht weten wordt er gewerkt aan een nieuw systeem voor kortingen en vergoedingen voor begeleiders en leraren die meegaan op onze wintersportreizen. Het plan was om dit nieuwe systeem vorig seizoen al in praktijk te brengen, maar vanwege Corona en het niet doorgaan van de reizen is dit toen nog niet gebeurd. Zoals al gemeld in de antwoorden op vragen bij de ALV, zal dit nieuwe systeem komend seizoen wel in praktijk gebracht worden. Momenteel wordt hier nog aan gewerkt, en in een volgende nieuwsbrief zal de uitwerking gepubliceerd worden, zodat de nieuwe regels voor het uitkomen van de reizengids duidelijk zijn.

Het project voor de skilessen op de indoorrolbaan heeft helaas ook last gehad van de Corona-maatregelen. Momenteel zijn de binnenbanen nog steeds gesloten, alhoewel de eerste pilots voor versoepeling wel in gang zijn gezet. Zodra de indoorbanen weer open mogen zijn jullie van harte welkom bij een van de geselecteerde indoorskibanen.
Zie hiervoor het eerdere nieuwsbericht “Trainingen op de indoorrolbaan”.

De Nederlandse Ski Vereniging is bezig met een nieuwe opleiding voor instructeurs voor aangepaste wintersporten. Het is de bedoeling dat deze niveau-2 opleiding ook verplicht gaat worden voor de certificering van nieuwe NVSV-begeleiders en -leraren. Komend wintersportseizoen loopt er eerst een pilot van deze nieuwe opleiding, specifiek gericht op zitskiërs. Het seizoen daarna (2022-2023) zal deze opleiding ook voor het begeleiden van visueel beperkte skiërs beschikbaar zijn.

Het is alweer lang geleden dat we een begeleiders- en lerarendag georganiseerd hebben. Voorlopig kunnen we ook niet met een grote groep mensen bij elkaar komen, maar we hopen dat dit in het najaar wel mogelijk zal zijn. Voor de invulling van zo’n dag hebben we momenteel de optie om een EHBO-cursus aan te bieden, maar extra ideeën zijn ook welkom. Dus heb je ideeën voor een begeleiders- en lerarendag en wil je ook meehelpen in de uitvoering hiervan, laat dit dan weten via begeleiding@nvsv.nl .

Voorwoord van de nieuwe voorzitter

Beste Leden,

Ik neem aan dat jullie een voorwoord hadden verwacht van Helga Bosch. Zij was gekozen tot nieuwe voorzitter van de NVSV. Zoals jullie hebben kunnen lezen heeft zij uiteindelijk besloten om zich terug te trekken als nieuwe voorzitter. Na dit besluit van Helga ga ik de rol van voorzitter op mij nemen. Ondanks dat ik bij de verkiezingen voor het voorzitterschap minder stemmen heb gekregen dan Helga hoop ik op jullie steun. Ik ga in ieder geval mijn best doen om er een mooie tijd van te maken voor alle leden met de rest van het bestuur.

Sinds de zomer, toen ik werd gepolst door het bestuur of ik voorzitter wilde worden, draai ik met alle vergaderingen mee. Hierdoor weet ik wat er sindsdien speelt binnen de vereniging en het bestuur. Persoonlijk heb ik de samenwerking tussen het bestuur en mij als zeer prettig ervaren. Iedereen kan zijn/haar mening geven.

Ik hoop er voor alle leden te zijn. Voor de wat actievere leden die zich meer uiten met hun mening op de ALV, maar ook voor de leden die minder snel hun mening geven, want zij kunnen ook goede ideeën hebben. Schroom daarom alsjeblieft niet als je een goed idee hebt of als je op welke manier dan ook actiever zou willen worden om contact met ons op te nemen. Wij kijken dan als bestuur wat mogelijk is. Zover het binnen alle kaders past, ga ik proberen zo transparant mogelijk te zijn over wat wij als bestuur besluiten.

Ik hoop dat we zo snel mogelijk, zodra de situatie rondom het corona virus het toelaat, weer activiteiten kunnen gaan organiseren. Ik kijk ernaar uit om ieder fysiek te gaan ontmoeten.

Ten slotte wil ik nog zeggen: blijf gezond in deze rare tijden.

Met vriendelijke groet,

Floris Ephraim

Commissie Binnenlandse Activiteiten

Met ingang van 1 maart 2021 zal Helen van der Sluijs haar bestuursfunctie neerleggen. Ruim 8 jaar was zij actief als bestuurslid voor de Begeleiders Commissie en later de Commissie Binnenlandse Activiteiten.

Haar werkzaamheden zullen worden overgenomen door Floris Ephraim.

Helen zal betrokken blijven bij de NVSV als skileraar en op de achtergrond als standby voor Floris.

Trainingen op de indoorrolbaan

Je kunt, door een mooie subsidie van het Sportstimuleringsfonds, vier lessen op de indoorrolbaan volgen voor €110. Inmiddels hebben al vijf mensen zich aangemeld en zijn de lessen van start gegaan. De reacties zijn tot nu toe erg positief!

Nu zul je misschien denken dat het geen zin heeft om nu te gaan trainen omdat de kans dat er dit seizoen wintersportreizen gemaakt kunnen worden vrij klein is. Maar dat is naar ons idee onterecht. Juist nu is het een uitgelezen kans om je techniek te verbeteren en je conditie een beetje op peil te houden. Zodat je zodra het weer kan, nog beter op de piste uit de voeten kunt.

Ben jij ook geïnteresseerd? Meld je dan bij ons aan en geef je keuze uit zes skischolen, waarvan er eentje hopelijk een beetje bij jou in de buurt is, door. Het betreft:

Deze aanbieding geldt dus niet alleen voor NVSV-leden. Ken je mensen met een visuele beperking die hier misschien ook gebruik van zou willen maken, nodig ze dan vooral uit. Zij kunnen zich ook bij ons melden.

Als je vragen hebt, neem dan gerust contact met ons op. We beantwoorden ze graag.

Met sportieve groet,
Yvonne Cassee & Agnita Bok

Aanmelden kan via indoorski@nvsv.nl

Opvolger gezocht voor de functie van penningmeester

Per einde boekjaar heeft de penningmeester binnen het bestuur van de NVSV aangegeven te willen stoppen. Hierdoor is de positie van Penningmeester binnen het bestuur van de NVSV vacant.
Vanaf nu is het mogelijk voor leden om zich aan te melden voor deze bestuursfunctie.

Het boekjaar loopt in 2021 iets langer door, naar aanleiding van een aanpassing in de statuten. Het nieuwe boekjaar start op 1 juli 2021.

Wat houdt de functie als penningmeester o.a. in:
– Het verzorgen van de financiën binnen de NVSV in de ruimste zin
– Het beheer van de bank- en spaarrekening van de NVSV
– Het administreren van de ontvangsten en het betalen van de verplichtingen
– Het opstellen van de Winst en Verlies rekening met daaraan gekoppeld de balans
– Het opstellen van de begroting per jaar
– Coördinatie met de kas controle commissie

Het mag duidelijk zijn dat je voor deze functie een financiële achtergrond moet hebben. Daarnaast is kennis van één of meerdere boekhoudpakketten een pré, want wij gaan kijken welk pakket geschikt is voor het uitvoeren van deze functie.

Heb je belangstelling, meld je dan aan bij het secretariaat van de NVSV via onderstaand mailadres:
secretariaat@nvsv.nl

Wil je eerst meer informatie van de huidige penningmeester, laat dat dan weten via dit mailadres:
penningmeester@nvsv.nl

Verslag van de Algemene Leden Vergadering

Vanwege alle beperkende maatregelen om Covid-19 in te dammen, was het niet mogelijk de ALV te houden zoals we dit gewend zijn.

Het bestuur heeft gekeken naar de verschillende alternatieven en besloten om de ALV via de mail te houden met twee vragenrondes en een stemming via de mail.

Naast de punten die normaal aan bod komen (notulen vorige vergadering, jaarverslag, kascommissie) was ook een aanpassing van de statuten nodig, vanwege onze ANBI status. We hebben niet alleen dat ene artikel aangepast, maar direct de hele statuten tegen het licht gehouden. Al deze wijzigingen zijn geaccepteerd met een extra wijziging van het artikel over het boekjaar. Dit gaat nu lopen van 1 juli tot en met 30 juni van het daaropvolgende jaar. Het nu lopende boekjaar zal eenmalig een paar maanden langer doorlopen. Dit zou eindigen op 30 april, maar dat wordt nu 30 juni. Door het boekjaar te laten starten op 1 juli valt de ALV binnen de wettelijke 6 maanden.

Het bestuur heeft lang gezocht naar een opvolger van Susan Peters als voorzitter. Dit is al gestart op de ALV van december 2018. Tijdens deze alternatieve ALV kwam de wens naar voren dat er alsnog een mogelijkheid moest komen voor nieuwe kandidaten. Helga Bosch heeft zich hiervoor aangemeld en heeft de meerderheid van de stemmen gekregen. Jullie hebben ondertussen een brief van Helga ontvangen met haar motivatie om toch af te zien van het voorzitterschap.

Verloop stemproces

Tussen 22 december en het verlopen van de deadline (28 december om 23:59) hebben we vierenvijftig ingevulde stemformulieren ontvangen. Alle stemmers hebben een bevestiging van het door hun ingezonden stemformulier ontvangen.

We danken alle leden die de moeite hebben willen nemen om het stemformulier in te vullen.

Uitslag Gehouden Stemming

Hieronder de uitslag van de gehouden stemming in het kader van de alternatieve Algemene Ledenvergadering 2020.

De tabel is als volgt opgebouwd:
Per onderwerp staan erachter een aantal kolommen, waarin de aantallen stemmen staan weergegeven.
– Aantal stemmers dat ‘Ja’ heeft gestemd.
– Aantal stemmers dat ‘Nee’ heeft gestemd.
– Aantal stemmers dat ‘Blanco’ heeft gestemd.
– Aantal stemmers dat Geen stem heeft ingevuld.
– Het totaal aantal stemmen.
– Het percentage dat ‘Ja’ heeft gestemd.

Vraag Ja Nee Blanco Geen Totaal Percentage (Ja)
Notulen ALV2019 40 0 13 1 54 74,07%
Jaarverslag 2019-2020 42 0 12 0 54 77,78%
Décharge Kascommissie
2019-2020
39 2 12 1 54 72,22%
Begroting 2020-2021 36 1 17 0 54 66,67%
Benoeming Kascommissie 2020-2021 50 0 4 0 54 92,59%
Statutenwijziging NSkiV schrijven 48 2 4 0 54 88,89%
Statutenwijziging Leraren toevoegen 40 3 11 0 54 74,07%
Statutenwijziging Artikel 3 aanpassen 50 0 4 0 54 92,59%
Statutenwijziging Artikel 4, lid 1 43 0 10 1 54 79,63%
Statutenwijziging Artikel 4, lid 3 48 0 6 0 54 88,89%
Statutenwijziging Artikel 5 aanpassen 43 5 6 0 54 79,63%
Statutenwijziging Artikel 12, lid 1 50 0 4 0 54 92,59%
Statutenwijziging Artikel 13 schrappen 47 1 6 0 54 87,04%
Statutenwijziging Artikel 13 (was 14), lid 1 47 3 4 0 54 87,04%
Statutenwijziging Artikel 20 (was 21), lid 4 49 1 4 0 54 90,74%
Floris Ephraim Helga Bosch Blanco Geen Totaal Percentage (Floris) Percentage (Helga)
Verkiezing Voorzitter 22 30 2 0 54 40,74% 55,56%

Van de (ex)voorzitter

Lieve mensen,

Onlangs heb ik met pijn in mijn hart moeten besluiten mijn voorzitterschap van de NVSV per direct te beëindigen.

Ik dank jullie allen heel hartelijk voor het in mij gestelde vertrouwen in de afgelopen ruim acht jaar. Ik heb mij met veel plezier ingezet voor deze prachtige vereniging, waarbij we veel mooie momenten in de sneeuw hebben beleefd.

Rest mij nog jullie alle goeds toe te wensen en hopelijk tot ziens in de sneeuw of waar dan ook.

Hartelijke groet,

Susan Peters

 

Aanvulling: het bestuur dankt Susan voor al haar inzet als voorzitter en voor al haar sponsoractiviteiten.

We hebben een kandidaat voorzitter gevonden, die we in de komende ALV zullen voordragen.

Van de commissie begeleiding

Nieuw: lessen op de indoorrolbaan (en uiteraard nog altijd bij SnowWorld)!

We weten nog niet hoe het skiseizoen in de wintersportgebieden eruit komt te zien in verband met alle maatregelen. Wel hebben we goed nieuws voor jullie, want je kunt deze winter je techniek en conditie bijspijkeren bij diverse indoor-skischolen in Nederland. Via het Sportstimuleringsfonds hebben we een mooie subsidie weten te verkrijgen om jullie met korting kennis te kunnen laten maken met het skiën op de indoorrolbaan. Een fijne ondergrond om intensief te kunnen trainen. Geen tijdverlies door skiliften en gegarandeerd de aandacht van een skileraar die jou privéles geeft.

Alpine skiën op een rollerbaan

Drie skiërs op een rollerbaan. Met NVSV lessen sta je alleen op de baan.

Kosten lessen

Vanwege de subsidie hebben we een mooi pakket samen kunnen stellen:

 • 4 lessen voor €110
 • Proefles €27,50

Dit is echt een supermooie prijs. Je krijgt hiervoor een privéles van in totaal 30 minuten (je staat meestal 3×10 minuten op de baan). We kunnen dit pakket aan 50 mensen aanbieden, dus wees er snel bij. Vol = vol.

Waar kun je terecht?

We hebben een aantal skischolen door het land heen gevraagd of ze mee willen doen aan dit project. Hiermee hopen we de reistijd voor de deelnemers zoveel mogelijk te beperken. De volgende indoor-skischolen hebben hun medewerking voor dit seizoen toegezegd:

Op dit moment maken Yvonne, Agnita en Martien een rondje langs alle skischolen om de leraren de fijne kneepjes van het lesgeven aan wintersporters met een visuele beperking bij te brengen. Ook zullen we indien nodig vanuit onze eigen NVSV-lerarenbestand putten.

Uiteraard kun je ook naar SnowWorld Zoetermeer voor privé ski- en snowboard les. Hiervoor zijn geen vaste tijden gepland, deze lessen gaan op aanvraag en kosten €50 voor 2 uur les incl. huur materiaal en piste toegang. Zie het mailadres hieronder als je bij SnowWorld een privéles wil boeken.

Aanmelden en voorwaarden

Als je geïnteresseerd bent om van dit aanbod gebruik te maken stuur dan een mail aan indoorski@nvsv.nl met je voorkeur voor een skischool/-baan. Wij nemen dan contact met je op voor de aanmeldprocedure. Let wel: de subsidie geldt voor een beperkt aantal lessen. Als je enthousiast geworden bent en verder wilt gaan met de lessen kun je met de skischool zelf afspraken maken voor een vervolg.

Deze subsidie geldt overigens niet alleen voor leden van de NVSV, dus ken je mensen met een visuele beperking die ook wel eens kennis willen maken met skiën of snowboarden op de indoorrolbaan? Ze zijn van harte welkom!

Sportieve groet,

Agnita, Yvonne en Martien

Van de reizencommissie

Vanwege de vele onzekerheden in verband met de Corona-pandemie is het aantal inschrijvingen voor de NVSV-wintersportreizen minimaal. Daarom heeft het bestuur van de NVSV besloten de volgende reizen te annuleren: de langlaufreis naar Sankt Ulrich in Oostenrijk, de alpinereis naar Passo Pordoi in Italië, de alpinereis naar Morzine in Frankrijk en voorlopig gaat de langlaufreis naar Rauhala in Finland ook niet door.

Omdat Rauhala later in het seizoen is bieden wij de optie om tot 31 december 2020 aan te geven of er alsnog belangstelling is, waarna onderzocht zal worden of alsnog doorgaan van deze reis in maart 2021 te realiseren is.

Als – in verband met de corona-pandemie – een reis vanwege overmacht door de NVSV moet worden geannuleerd, kunnen we voor de reizen naar Bramberg de annuleringskosten verlagen van ‘oplopend tot 50%’ naar ‘maximaal de aanbetaling’. Voor de volwassenenreizen is de aanbetaling € 250,-. Voor de gezinnenreizen is die in dit speciale ‘corona-jaar’ € 175,- per ouder en € 75,- per kind. Bovendien is voor de Brambergreizen de inschrijvingstermijn verlengd tot 15 november 2020.

Voor de goede orde, als een deelnemer om persoonlijke redenen zelf annuleert blijven de staffels van de annuleringskosten zoals vermeld in de bijsluiter.

Daarnaast hebben we ook een onderdeel met veelgestelde vragen en de antwoorden daarop (FAQ’s), dit proberen we zoveel mogelijk actueel te houden.

Alternatieve opzet Algemene Leden Vergadering

Vanwege de vele onzekerheden in verband met de Corona-pandemie kunnen we de ALV niet in Rotterdam organiseren.

Algemene Ledenvergadering

In plaats daarvan ontvangen alle leden de benodigde stukken voor deze vergadering ruim op tijd, zodat iedereen de kans krijgt vragen te stellen aan het bestuur en het bestuur de tijd heeft deze vragen te beantwoorden.

Daarna volgt een online stemmingsronde. Hoe we dit technisch precies gaan doen wordt nog uitgewerkt. Wel is het de bedoeling dat de leden een gecontroleerde manier krijgen om hun stem over de verschillende onderwerpen (nieuwe voorzitter, oordeel kascommissie en daarmee decharge kunnen verlenen aan het bestuur en speciaal dit jaar een wijziging van de statuten). Rond de datum van de oorspronkelijke ALV (12 december) willen we de uitslag van deze stemming bekend maken.

Van de voorzitter

Beste NVSV’er,

De afgelopen maanden zijn we allemaal in de ban geweest van het Corona-virus, dat over de hele wereld raast. Ik hoop dat jij en je naasten nog steeds gezond en wel zijn. Ondanks dat het virus nog steeds aanwezig is, kunnen we wel weer voorzichtig vooruitkijken. De strikte maatregelen worden steeds meer versoepeld en dat geeft ons ook hoop voor het komende seizoen.

covid-19

covid-19

Uiteraard zijn er nog wel veel onzekerheden, zoals bijvoorbeeld hoe we kunnen skiën, reizen en in hotels kunnen verblijven binnen de 1,5 meter-samenleving.

1,5 meter afstand

1,5 meter afstand houden: links en rechts voetadrukken en daartussen de tekst ‘1,5 m’

We zijn in gesprek met de diverse hotels, vervoersmaatschappijen, et cetera om toch opties te nemen voor het komende winterseizoen. Daarbij zijn we afhankelijk van de welwillendheid van de verschillende organisaties en hebben we te maken met de regelgeving en maatregelen van de landen, waar we willen gaan wintersporten. Komend seizoen zullen we wel naar de ons bekende bestemmingen gaan, indien mogelijk. Daar weten we de weg en kunnen we vooraf bedenken hoe de 1,5 meter afstand bewaard kan worden, gezien de omstandigheden.

Er zijn nog veel vragen over bijvoorbeeld hoe groot de groepen kunnen zijn, wat te doen als er toch weer een lock down is, et cetera.

In deze nieuwsbrief vind je het voorlopige reizenprogramma. Uiterlijk half augustus verwachten we de reizengids online te zetten. In tegenstelling tot eerdere jaren zal de reizengids alleen in digitale vorm verschijnen, zodat deze aangepast kan worden aan de eventuele corona-ontwikkelingen. Uiteraard maken we de reizengids wel als download in Word en PDF beschikbaar.

Voor de activiteiten in Nederland wordt ook volop nagedacht hoe we met de 1,5 meter-restricties kunnen werken en hoe de begeleiders en leraren de visueel beperkte wintersporters toch kunnen begeleiden binnen 1,5 meter. Daarbij houden we rekening met de richtlijnen van het RIVM, de protocollen van SnowWorld, de protocollen van de Langlaufvereniging in Gouda en die van de rollerbanen, et cetera. We zijn bezig een plan te maken voor een lescyclus met een aantal indoorrollerbanen. Dat scheelt voor een aantal deelnemers reistijd en kan er toch goed gewerkt worden aan de ski- en snowboardtechniek.

Helaas heeft Arie van Leeuwen besloten de reizencommissie en de NVSV  te verlaten. Wij danken Arie voor zijn jarenlange en tomeloze inzet om ieder jaar weer reizen te organiseren voor de NVSV! Persoonlijk kijk ik terug op een aantal mooie reizen naar Frankrijk en Oostenrijk, waarbij ik fijn heb samengewerkt met Arie, lekker en uitdagend heb geskied en veel gezelligheid heb gehad.

Arie, bedankt!

 

Wij ontvingen het verdrietige bericht dat skileraar Anton Baaijens is overleden op 60-jarige leeftijd. Zie het in memoriam verderop in deze nieuwsbrief.

 

Rest mij nog jullie een mooie en gezonde zomer toe te wensen. Blijf gezond.

Hartelijke groet,

Susan Peters
Voorzitter

In memoriam Anton Baaijens

Wij ontvingen het verdrietige bericht dat skileraar Anton Baaijens is overleden op 60-jarige leeftijd.

Anton heeft zich een aantal jaren ingezet als skileraar bij de NVSV.  Een activiteit die hij vele jaren met enorme inzet en liefde voor de deelnemers heeft uitgevoerd.

Door zijn werk in zijn poffertjesrestaurant in Antwerpen heeft hij indertijd met pijn in het hart moeten besluiten zijn inzet als skileraar voor de NVSV te beëindigen. Dat speet hem, maar ons als vereniging en zeker vele NVSV-deelnemers ook enorm.

Tot de dag van vandaag wordt zijn naam nog regelmatig genoemd binnen de vereniging.

Anton gaf bij voorkeur skilessen aan visueel beperkte kinderen, blind en slechtziend. Zijn inzet, humor, geduld en liefde voor de doelgroep heeft diverse visueel beperkte kinderen over de drempel van de ingewikkelde beginnerslessen heen geholpen en hen plezier voor het alpine skiën bijgebracht. Hij had altijd vele ‘gadgets’ in zijn rugzak om ook bij slecht weer in een berghut de visueel beperkte kinderen te vermaken. Anton was een meester van de onderkoelde humor, rustig en kalm als hij was. Nooit op de voorgrond tredend, maar wel bepalend voor veel plezier in onze reisgroepen.

Wij wensen zijn naasten veel sterkte bij de verwerking van dit enorme verlies in deze bizarre Corona-crisis.

Van de begeleiderscommissie

Door de lock-down heeft het behandelen van de portfolio’s van de nieuwe begeleiders en leraren door de Nederlandse Ski Vereniging meer tijd gekost dan normaal.

We hebben inmiddels bericht ontvangen dat de certificaten onderweg zijn. Zodra deze certificaten door de NVSV ontvangen zijn zullen ze zo snel mogelijk doorgestuurd worden naar de 18 nieuwe begeleiders en leraren.

Interview met Maaike Bennink voor Vrouwen in Sport

Soms ontmoet je mensen waar het meteen mee klikt en waardoor je tijdens een telefonisch interview zo een paar uur verder bent. Vorige week nam Maaike Bennink contact op, omdat ze had gelezen over het platform en benieuwd was of we iets voor elkaar konden betekenen. Alleen het kennismakingsgesprek duurde al bijna een uur en toen moesten we het interview nog plannen. Een uitgebreid verhaal over haar sport, eigen praktijk en droom om deel te nemen aan de Paralympische Spelen.”

Zo begint het interview dat Vrouwen in Sport had met Maaike Bennink.

Ze beschrijft ook haar eerste ervaringen met de NVSV:

“Tijdens het revalideren werd ze meegevraagd op een ski trip voor slechtzienden. ‘Niks voor mij, dacht ik meteen, daar pas ik helemaal niet tussen. Maar toen een vriendin, die wel was geweest, met zulke positieve verhalen terugkwam, overtuigde ze mij toch om een keer mee te gaan. Daar ben ik nog steeds heel erg blij om, want wat was het gaaf! Ook Maaike begon op de babypiste om feeling te krijgen met skiën. Ze had immers nog nooit eerder op de latten gestaan.

‘Ik moest het echt nog helemaal leren, maar als snel kreeg ik het juiste gevoel te pakken’.”

Je leest het hele interview hier: https://www.vrouweninsport.nl/2020/05/17/maaike-bennink/

Maaike Bennink

Maaike in haar racekleding met raceski’s en helm.

Nieuwsbrief 1 – maart 2020

Inhoudsopgave

Van de voorzitter

Beste NVSV’er,

Ik heb lang zitten twijfelen over de toonzetting van mijn stukje. Normaal gesproken bericht ik je enthousiast over onze reizen en andere gebeurtenissen van de afgelopen maanden en blik ik alvast vooruit op onze activiteiten van de komende maanden.

We zitten nu midden in de Corona-crisis, die eenieder van ons raakt, op welke manier dan ook. In het begin van dit jaar leek de crisis een ‘ver-van-mijn-bed-show’, omdat het virus vooral in China en omgeving rondwaarde.

We gingen dan ook nietsvermoedend naar de sneeuw met de NVSV.

De deelnemers van de Sankt Ullrich-en de Brambergreizen hebben volop genoten van het langlaufen, het skiën en het snowboarden, met verschillende omstandigheden. Qua weer was er weinig te klagen, af en toe sneeuw en ook redelijk wat zon.

De tweede groep Bramberggangers was net op tijd weg, want de week erna kwamen de sneeuwstormen en ook nog regenbuien. Zelf had ik het geluk naar de Italiaanse Dolomieten mee te mogen met de NVSV. Daar hadden we prima condities en geweldig weer.

De groep naar Châtel had het genoegen op zaterdag 7 maart te vertrekken. Er was meer dan voldoende sneeuw gevallen en Frankrijk was volgens het ministerie van Buitenlandse zaken een veilig gebied. De enige maatregelen waren dan ook vaker je handen wassen, niezen en hoesten in je ellenboog, et cetera.

Halverwege die week bleek het Corona-virus ineens wel stevig om zich heen te slaan en werden de berichten vanuit Oostenrijk steeds zorgelijker. Onze zoon Timo werkte als skileraar in Bramberg en donderdagmiddag 12 maart kregen wij het bericht dat zijn Landes-opleiding werd afgelast in verband met het Corona-virus. Wij zouden als gezin vrijdag 13 maart naar Bramberg afreizen om hem te bezoeken. Dezelfde avond bleek dat alle skigebieden in Tirol en Salzburgerland binnen enkele dagen hun deuren moesten sluiten. Onze skibox kon dus weer van de auto af gehaald worden….

Helaas had het besluit van de Oostenrijkse regering ook gevolgen voor de gezinnenreis, die op zondag de 15e zou starten. Wat een teleurstelling! Iedereen had zich er zo op verheugd om een gezellige week met de NVSV door te brengen op de ski’s.

De afgelopen dagen gingen er steeds meer landsgrenzen dicht, dat betekende dat ook de langlaufreis naar Finland geen doorgang kon vinden.

Wat een mooi einde had moeten zijn voor het wintersportseizoen voor de NVSV, werd een enorme domper.

Ik dank de reizencommissie voor al haar inspanningen om de reizen te organiseren en ook voor het afhandelen van de geannuleerde reizen. We hopen volgend jaar weer een beter wintersportseizoen mee te maken!

De komende tijd zullen er helaas ook geen NVSV-activiteiten plaatsvinden, gezien de corona-maatregelen, die evenementen tot zeker 1 juni 2020 verbieden. De jaarlijkse kennismakingsdag kan daardoor helaas ook nog niet doorgaan. Wanneer er vanuit de overheid groen licht wordt gegeven, zullen wij met veel enthousiasme onze activiteiten weer organiseren.

Ik wens je heel veel sterkte en succes voor de komende tijd. Blijf in beweging en blijf vooral gezond!

Hartelijke groet,
Susan Peters
Voorzitter

Bergwandelen in de Alpen, speciaal voor deelnemers met een visuele beperking

Vooraf: dit is geen NVSV reis, maar wel gericht op onze doelgroep, daarom dat we dit graag delen via deze nieuwsbrief.

Bergwandelen is gezond, niet alleen voor lijf en leden, maar ook voor de geest. Je kunt je hoofd even helemaal leeg maken. De stress en dagelijkse sleur ben je na één dag wandelen al helemaal kwijt en na een week heb je het gevoel een maand onderweg te zijn geweest. Heerlijk toch?

Wie wil dit nu niet, elke dag weer genieten in de buitenlucht, voel de wind in je gezicht, ruik de frisse Alpenlucht en geniet van de stilte. Het kan na de hoogzomer, als de scholen weer zijn begonnen en het in de bergen ook weer rustiger wordt. Samen met een aantal begeleiders en 2 Nederlandse bergwandelgidsen, gaan we dagelijks aan de wandel vanuit een comfortabel hotel in Sölden in het bekende Ötztal.

  

Je kunt elke dag kiezen tussen een eenvoudige, ontspannen niet al te lange wandeling en voor degenen, die meer willen, een pittige, soms lange tocht.

Wanneer? Deze reis is van zaterdag 5 t/m zaterdag 12 september 2020

Prijs: € 847,- p.p. (o.b.v. 2 personen per kamer)
(bij minder dan 15 deelnemers geldt een toeslag van € 50,- p.p.)

Meer info vind je op onze website https://www.tiroloutdoor.nl/bergwandelen-in-de-alpen-voor-blinden-en-slechtzienden/

Deze reis wordt georganiseerd door Tirol Outdoor Experience (https://www.tiroloutdoor.nl/ ) , sinds 2004 gespecialiseerd in actieve vakanties naar de Alpen.

Heb je vragen over deze reis? Neem dan contact op met Arres van der Grift van Tirol Outdoor Experience op nummer 013-5056440

Heb je zin om mee te gaan? Vul dan het inschrijvingsformulier in op de hierboven genoemde website. Inschrijven kan tot 30 april.

Uiteraard kan dit alleen met voldoende begeleiders!

En uiteraard wil je in deze periode zonder Corona-stress op vakantie: mocht er in de 2 weken voorafgaand aan de reis een negatief reisadvies voor dit deel van Oostenrijk gelden, dan wordt de reis gecancelled en betalen wij de reeds betaalde reissom terug. Datzelfde geldt voor een bij ons afgesloten reisverzekering.
Wilt je zelf al eerder annuleren, dan zijn onze annuleringsvoorwaarden van toepassing. Zie hiervoor de algemene voorwaarden.
Heb je een annuleringsverzekering, dan zul je de polisvoorwaarden erop moeten naslaan of je recht hebt op restitutie.

Van de voorzitter

Beste NVSV’er,

Er is al weer een jaar voorbij….. Het lijkt wel of de tijd steeds sneller gaat.

Het winterseizoen is inmiddels in volle gang en de eerste groep is al op reis geweest. Op woensdag 18 december stapte er een grote groep jongeren reis in de bus voor een kleine week sneeuwpret in Bramberg. Lees in deze nieuwsbrief het verslag van deze leuke reis.

Ook in Nederland zijn er volop NVSV-activiteiten geweest: de kick off van het wintersportseizoen bij Snowworld, een jongerendag,  diverse ski-, snowboard- en langlauflessen. Er is steeds meer animo voor deze lessen, waardoor de banen tijdens onze lesdagen flink geel kleuren.

Ook heeft de Algemene Ledenvergadering plaatsgehad, alsmede de reizendag, waar iedereen elkaar (weer) kon ontmoeten en nadere reisafspraken kon maken.

Ik kijk uit naar de komende weken, waar we met verschillende groepen naar de sneeuw gaan. Hopelijk blijven de sneeuwcondities goed en kunnen we geniten van goede omstandigheden en gezelligheid.

Rest mij nog jullie een gezond, gelukkig en sportief 2020 toe te wensen!

Hartelijke groet,
Susan Peters
Voorzitter

Verslag Jongerenreis

Het is woensdagavond (18-12-2019) 17.45 uur. Een kleine groep verzamelt zich bij het station Leiden. Sommigen vinden het een beetje spannend. Voor de eerste keer zonder ouders met vakantie, een groep mensen waarvan je er misschien niemand of een enkeling kent en de eerste keer skiën in de echte sneeuw. Gelukkig is er een NVSV begeleider bij die zorgt dat iedereen in de bus komt met alle tassen en koffers. Om 18.00 uur rijden wij richting Alphen aan den Rijn waar wij de tweede groep deelnemers oppikken om vervolgens nog een derde groep op de halen in Ede-Wageningen. Oeps, er staat iemand op het verkeerde station! Wij wachten even en vertrekken met 21 visueel beperkte jongeren tussen de 16-26 jaar, 7 ziende medereizigers en 14 begeleiders/leraren richting Oostenrijk.

Die zelfde dag is vroeg in de ochtend de Mini-bus met 7 begeleiders/leraren vertrokken. Zij gaan vooruit om het e.e.a. reeds te regelen voordat de hele groep arriveert.

Iedereen probeert wat te slapen onderweg maar dat valt niet mee. Donderdagochtend om 8.00 uur arriveert de bus bij Hotel Wolkensteinbär in Bramberg am Wildkogel. Een hotel wat bekend is bij scholen dus wij waren niet de enige in het hotel. Eerst ontbijten en daarna werd de indeling van die dag (visueel beperkt/begeleider/leraar) bekend gemaakt, kreeg iedereen de sleutel van de hotelkamer en werd de bagage naar de kamer gebracht.

Op naar de skiverhuur waar ski’s, schoenen e.d. werden opgehaald. Makkelijk was dat er twee rekken waren gereserveerd voor de NVSV waar wij onze ski’s en schoenen konden achterlaten. Gewapend met skipas gingen deelnemers met de gondel de Wildkogel op om daar de eerste pistes af te dalen. Het was niet koud, fantastische sneeuw en heel erg rustig. Om 19.45 uur dinerbuffet, daarna nog een spelletje of lekker chillen met elkaar.

Jongerenreis - poseren op een koude dag

Groepsfoto op een sombere koude dag, maar ze zijn wel blij

Jongerenreis - groepsfoto

Acht skiërs naast elkaar die zwaaien naar de camera onderaan een steile helling

Vrijdag stormde het boven op de berg waardoor de gondel in Bramberg niet ging. Gelukkig stond er minder wind op de Gerlos Platte. Heel fijn dat wij onze eigen bus en chauffeur hadden zodat wij geen gebruik moesten maken van de plaatselijke skibus. Doordat ook Gerlos en Kongingsleiten afgesloten waren was het op de Platte iets drukker.

Jongerenreis - groepsfoto skiërs en snowboarders

Alpine skiërs en snowboarders op rij voor een groepsfoto met sneeuwkanonnen op de achtergrond

Zaterdag gingen de deelnemers van de ski safari met de bus naar Pass Thurn. De overige deelnemers bleven in Ski Arena Wildkogel. Inmiddels was het officiële skiseizoen begonnen en was het tijd voor de après-ski. Onder leiding van skileraar Louis vertrokken wij richten het centrum waar wij gezongen en gedanst hebben tot laat in de avond.

Jongerenreis - twee deelnemers en een begeleider poseren

Twee deelnemers en een begeleider (de tweede begeleider is de fotograaf)

Zondag vertrok de deelnemers van de ski safari al vroeg met de bus naar Zell am See. In de avond verenigde iedereen zich in de ‘NVSV hoek’ om aan een uitgebreid lopen buffet te starten om vervolgens de avond te eindigen met spelletjes of in de kroeg. In de kroeg werd flink gezongen en gedanst, o.a. op de echte Après-ski hit ‘Nikki Lauda’ maar ook de Nederlandse Snollebollekes met ‘van links naar rechts’ kwam voorbij. Wat een feest werd het!

Maandag, helaas, weer storm en sneeuw boven op de berg en de gondel ging niet naar boven. In het dal regent het. Wat te doen. Even afwachten of het weer beter wordt? Skiën zit er vandaag niet in dus massaal werden er inkopen gedaan bij de plaatselijke super, koffie met taart gegeten, gewandeld, gesleed, uitgebreid geluncht of spelletjes in het hotel gespeeld. Iedereen maakte er het
beste van met elkaar. Eten, de bus laden met alle koffers en tassen, een groepsfoto maken en dan richting Nederland. Op
naar de Kerstmis. Allen waren moe en voldaan. Wat een geweldige week is het met elkaar geweest!

Bij deze dan ook een hartelijk dankjewel aan de sponsoren die deze eerste jongerenreis financieel mogelijk hebben gemaakt. Een sponsor die graag anoniem wil blijven en een bijdrage van Rotary Club Sliedrecht.

Jongerenreis - de hele groep in het trappenhuis

De hele groep kon op de foto door met zijn allen in het trappenhuis te gaan staan en hurken

Onderstaand wat enthousiaste reacties uit de groepsapp “NVSV snowfreaks 2019”:

“Het was echt een geweldige week en ik heb niet van iedereen doei kunnen zeggen dus Bedankt en superfijne dagen ik vond het echt superfijne dagen en hop dit volgend jaar weer te mogen doen.’’

 

“Lieve deelnemers en begeleiders, Aangezien wij helaas over een paar uurtjes bij de eerste halte Ede-Wageningen arriveren wil ik jullie uit de grond van mijn hart bedanken voor de waanzinnige tijd die wij met z’n alle hebben gehad. Mijn dank is gigantisch. Tot ziens en tot misschien in het volgende jaar.”

 

“Bedankt voor de waanzinnig leuke en gezellige reis. Fijne Kerstdagen en een ski @ snowboardrijk 2020.”

 

“Mensen het was een super mooi en gezellige reis. Respect voor de ski-leraren en begeleiders dat jullie ons zo hebben geholpen is ook heel intensief daarom ook dank aan jullie dat jullie je hart daarin hebben gelegd. Daarbij alle jongeren het was leuk en de sfeer was goed. Nieuwe mensen leren kennen en lol gehad. Hopelijk tot volgend jaar en sommigen ook nog eerder.”

 

“Ik heb echt een geweldige week gehad en ik zal mijn best doen om mee te gaan als er volgend jaar weer een reis is.”

 

“Het was fantastisch. Jullie zijn een prachtig stel mensen. Wat een sfeer.”

 

“Hallo allemaal. Ik heb na drie keer de bus op en neer te zijn gelopen nog niet iedereen gedag kunnen zeggen. Helaas. Ik wil iedereen bedanken voor de gezellige week waarin ik veel genoten heb, veel meegemaakt, en veel geleerd. Jullie zijn allemaal geweldige mensen en ik hoop jullie weer tegen te komen op een eventuele reis volgend jaar. Nogmaals iedereen bedankt voor alles en de mogelijkheden! Het was geweldig.”

 

“Lieve jeugdigen en jong volwassenen. Jullie hebben mij opnieuw doen stralen en deze reis was een mega ervaring. Jullie hebben mij laten lachen en geïnspireerd tot nieuwe ideeën en een grote dosis wereldwijsheid. Hartelijk bedankt en ik hoop ieder nogmaals te treffen in de sneeuw. Fijne kerstdagen en een prachtig 2020 gewenst.”

 

“Afgelopen week heb ik weer enorm genoten van het grootste vrijheidsgevoel wat voor mij is, skiën zonder haast geen zicht. Dit maal ging ik op ski safari. Wat is skiën toch heerlijk!”

 

Tips om nog meer te kunnen genieten van wintersport

Je skischoenen uittrekken hoeft geen worsteling te zijn:

https://skiinformatie.nl/skiinformatie-tips-tricks-skischoenen-uittrekken/

Ontspannen slapen in de nachtbus:

 • neem een (opblaasbaar) nekkussen mee, dat slaapt een stuk comfortabeler
  Opblaasbaar nekkussen voor de nachtbus

  Handig voor de reis in een nachtbus

 • zorg ook voor een goede zithouding, een kussen of kleding onder in je rug kan lekker zijn, gebruik de voetensteun om de onderkant van je bovenbenen te ontlasten
 • met een luisterboek kun je zonder andere passagiers te hinderen die lange nacht wat makkelijker door komen
 • tandenborstel en tandpasta bij de hand voor de laatste stop
 • een oplader voor je telefoon
 • loop regelmatig een stukje, dat is goed voor de doorbloeding
 • als je zit kun je ook lekker bewegen met je voeten en benen: buigen, wriemelen, strekken
 • draag de (verplichte!) gordel
 • sloffen of dikke sokken zijn handig, dan kun je schoenen heel los of zelfs uit doen
 • comfortabele losse kleding
 • liever niet teveel alcohol, maar wel voldoende water (en dan natuurlijk wel uit een herbruikbare fles)

Checklist (want het is zo vervelend als je er achter komt dat je spullen vergeten bent mee te nemen):

 • Zonnecrème, zonnebril, sneeuwbril
 • Ski’s / snowboard en uiteraard ski / snowboard schoenen
 • Skistokken
 • Helm en eventueel rugbescherming
 • Warm en isolerend pak
 • Handschoenen / wanten
 • Sokken, thermo ondergoed
 • Muts, sjaal, buff
 • Sneeuw- of bergschoenen
 • Schoendrogers
 • Ongeaarde stroom verdeeldoos voor: schoendrogers, camera, mobieltje, portofoonset enz.
 • Paspoort, verzekeringspapieren
 • Toolkit (kantenvijl, wax, strijkbout, kurk, schraper, schroevendraaier)
 • Goed humeur!

Nieuwsbrief 3 – oktober 2019

Van de voorzitter

Beste NVSV’er,

De winter komt steeds dichterbij. Tijd voor weer veel NVSV-activiteiten: op zaterdag 26 oktober vindt
de opening van het NVSV-winterseizoen plaats bij Snowworld Zoetermeer. De uitnodiging heb je
inmiddels ontvangen. Daarna kun je meedoen met onze lescycli skiën/snowboarden bij Snowworld
en langlaufen in Gouda. Meld je aan, hoe meer zielen, hoe meer vreugd en een betere conditie en
techniek zijn nooit weg, toch?

De afgelopen tijd heb je je kunnen inschrijven voor onze NVSV-reizen. Het lijkt erop dat er weer
records gesneuveld worden. Voor de reizen naar Bramberg am Wildkogel (volwassenen en gezinnen)
is weer volop ingetekend. Dit jaar organiseert de NVSV voor het eerst een jongerenreis. Zo te zien
voorzien we in een behoefte: er hebben zich meer dan 20 jongeren aangemeld. De uitdaging blijft
altijd om voldoende leraren en begeleiders te vinden om de visueel beperkten te laten genieten van
de wintersport. Heb je je nog niet aangemeld als begeleider of als leraar, doe dat dan snel via
boeking@nvsv.nl .

De reizendag vindt dit jaar plaats op zaterdag 7 december 2019 bij de Poort in Rotterdam. Daaraan
voorafgaand is de Algemene Ledenvergadering. Een uitnodiging zul je t.z.t. ontvangen, maar zet deze
dag alvast in je agenda.

De NVSV is de afgelopen tijd veel in de publiciteit geweest, verderop in deze nieuwsbrief een verzameling van alle berichten.

Rest mij nog je een mooie herfst toe te wensen.

Hartelijke groet,
Susan Peters
Voorzitter

NVSV in de media

De NVSV stond dit najaar goed in de belangstelling via filmpjes, interviews en verwijzingen op andere websites:

NVSV ontvangt € 1.000,- van Rotary Club Sliedrecht

Het afgelopen winterseizoen heeft de NVSV een heel aantal nieuwe begeleiders mogen verwelkomen.
Eén van deze begeleiders is Joost de Jong. Joost was zo enthousiast over zijn reis dat hij de NVSV heeft uitgenodigd om een voordracht te houden bij Rotary Club Sliedrecht, waar hij voorzitter is. Deze Rotary Club is een heel actieve club, die ook veel goede doelen ondersteunt bij hun activiteiten. Vanuit de NVSV was Susan Peters aanwezig.

Logo Rotary Sliedrecht

Logo Rotary Sliedrecht

Na de gezellige borrel en een prima diner, hebben Joost en Susan hun ervaringen met de NVSV met de aanwezigen gedeeld; ieder vanuit hun eigen perspectief, maar ook aanvullend op elkaar. Zo hebben zij verschillende voorbeelden genoemd over hoe het begeleiden wel en niet moet, maar ook leuke anekdotes verteld en hoe fantastisch wintersporten is, met of zonder beperking. Hierbij werd gebruik gemaakt van een Power Point presentatie, aangevuld met filmmateriaal en foto’s van de reis naar Les Deux Alpes, die Joost heeft gemaakt.

De grote gemene deler van de NVSV en de rotary is dat de jeugd bij beide verenigingen de toekomst heeft. Daar sluit de voorgenomen jongerenreis voor seizoen 2019/2020 uitstekend bij aan.

Susan vertelde niet alleen over de plannen voor zo’n reis, maar ook wat zo’n reis voor de jongere blinden en slechtzienden kan betekenen. Voor een aantal jongeren is het niet vanzelfsprekend dat ze veel contact hebben met andere jongeren. Tijdens het jongerenweekend in snowworld werd duidelijk dat de visueel beperkte jongeren veel plezier met elkaar hadden en dat ze het ook fijn vinden om met gelijkgestemden op pad te zijn.

De Rotary Club Sliedrecht steunt het NVSV-initiatief met een bijdrage van € 1.000,- voor de meereizende leraren. Een prachtige bijdrage, die wij in dankbaarheid hebben aanvaard!

Uitreiking sponsorcheque Rotary Sliedrecht

Susan Peters ontvangt op 9 april 2019 een cheque van 1.000,- voor de NVSV van de Rotary Sliedrecht.

Sponsorcheque Rotary Sliedrecht

Een cheque van 1.000,- voor de NVSV (9 april 2019)

Als visueel beperkte (slalom)skiër meedoen met het talententeam

Door Vera van der Woude

Een manier om je hoofd (figuurlijk) koel te houden tijdens deze tropische dagen is om een stukje te schrijven over het afgelopen skiseizoen. Toen ik in 2017 tijdens de kennismakingsdag voor het eerst met de NVSV in aanraking kwam, was het ook al zo warm als nu en bleek skiën een prima tijdsbesteding te zijn om het hoofd letterlijk koel te houden. Na deze dag heb ik met enige regelmaat, samen met mijn eigen buddy Thomas, lessen van Yvonne gehad waarin ik in korte tijd veel heb geleerd en positief werd uitgedaagd.

Vera bovenaan piste 3 SnowWorld

Vera bovenaan piste 3 SnowWorld

Vera met twee begeleiders - piste 3 SnowWorld

Vera met twee begeleiders – piste 3 SnowWorld

Yvonne attendeerde mij op de ParaSnowDay in april 2018. Zo is het balletje gaan rollen, of beter gezegd: de ski gaan glijden. Twee weken na dato kreeg ik een positieve terugkoppeling van coach Falco Teitsma en trainer Gino Hoste: ik was uitgenodigd om mee te trainen met het nationale talententeam!

De eerste trainingen waren voor mij even omschakelen: de manier van trainen was anders dan ik gewend was. Er wordt bijvoorbeeld heel veel gevraagd van wat je nou aan het doen bent, wat je voelt, hoe je de druk op je ski’s hebt, hoe je de bochten aansnijdt en zo verder; alles om straks goed door de slalom heen te komen. Afhankelijk van de internationale wedstrijdkalender werd er wekelijks op zaterdagochtend dan wel op maandagavond getraind. Naast deze trainingen hebben mijn buddy en ik zelf nog getraind om verder te oefenen op zowel skigebied als met de communicatie. Yvonne heeft afgelopen winter hier ook haar steentje aan bijgedragen tijdens de gevorderdenlessen.

Naast de oefeningen mocht ik verschillende ski’s uitproberen en heb nu mijn eigen slalomski’s waar ik nog altijd erg blij mee ben. Ook dat is een belangrijk onderdeel van de training: je materiaal goed op orde hebben. Netjes gewaxt, geslepen en het liefst ook ski’s geschikt voor de wedstrijden. Dit alles als je verder wilde na de eerste proeftrainingen. Buiten het skiën om trainde ik zelf op kracht en conditie d.m.v. bootcamp, de sportschool, hardlopen en fietsen. In april heb ik mijn eerste wedstrijden in Snowworld geskied. Een mooie gelegenheid om het wedstrijdskiën eens echt te ervaren en het seizoen mooi af te sluiten.

Tijdens de ParaSnowDay van dit jaar had ik mijn evaluatie: volgend jaar mag ik verder bij het team. In november is het tijd voor de classificatie voor de internationale wedstrijden. Tot die tijd is het nog even spannend met mijn exotische vorm van kegelstaafdystrofie.

Wat er ook uit gaat komen; ik heb een geweldig skiseizoen achter de rug en in korte tijd enorm veel mogen leren!

Gouden skiseizoen voor slechtziende Maaike

Zeer slechtziend door oogzenuw
Op 28-jarige leeftijd raakte Maaike Bennink binnen één dag slechtziend door een ontsteking aan haar oogzenuw. Tijdens de revalidatieperiode suggereerde een vriendin om ook mee te gaan skiën met de Nederlandse Visueel-gehandicapten Ski Vereniging, de NVSV. “Dag één op de babypiste was echt een drama. Ik had helemaal geen ski-ervaring. Maar ik ken geen angst en had de smaak te pakken. Binnen een week stond ik op de rode piste! “

Slalom skiën met buddy

Nu, 5 jaar later, skiet ze op topniveau. Dat doet ze met behulp van een buddy. “Ik heb geen gevoel voor snelheid. Meestal zie je snelheid door je zicht maar dat heb ik natuurlijk niet. Mijn buddy skiet vlak voor mij en geeft precies aan hoe de piste eruitziet: hoe de condities zijn; is het losse sneeuw, ijs, hobbelig, stijl, vlak.”
Samen met mijn buddy ski ik internationale slalom- en reuzenslalomwedstrijden. Mijn buddy geeft precies aan hoe het parcours eruitziet dus wanneer ik naar links moet, wanneer ik naar rechts moet. We communiceren door middel van een microfoon en een oortje.”

De afgelopen tijd heeft Maaike het heel druk gehad. Het skiseizoen is net afgelopen; begin november is Maaike gestart met twee internationale wedstrijden en twee Europacups, allemaal slalomwedstrijden waarbij ze drie keer goud won. Eind maart sloot Maaike het seizoen af met twee keer goud in Meribel, Frankrijk en tot slot nog één keer goud op het nationaal kampioenschap in Nederland.

Eigen bedrijf Bennink Sportmassage

Nadat Maaike van de een op de andere dag niet meer kon zien, moest ze haar baan als verpleegkundige opgeven. Ze liet zich omscholen tot sportzorgmasseur en inmiddels heeft ze haar eigen bedrijf, Bennink Sportmassage. Ze behandelt (top) sporters op locatie of in haar eigen praktijk in Den Bosch en daarnaast geeft ze stoelmassages bij bedrijven. Onlangs rondde ze bovendien de vervolgopleiding tot massagetherapeut af; een meer gespecialiseerde 4-jarige HBO opleiding.

Weer lezen met de OrCam

Twee jaar geleden werd Maaike door Annemiek van Munster uitgenodigd voor een demodag van de OrCam: een kleine minicamera op een brilmontuur die teksten voorleest. De kennismaking beviel goed: “Ik wilde hem gelijk mee naar huis nemen.” De OrCam zou Maaike enorm helpen bij haar studie. Boeken kun je laten inlezen maar dat kost heel veel tijd: het duurt drie maanden voordat je ze als audiobestand terugkrijgt. Maaike was de eerste persoon die de OrCam aanvroeg bij haar zorgverzekeraar. Het kostte een aantal brieven om haar zorgverzekeraar te overtuigen van de meerwaarde van het apparaat: meer onafhankelijkheid en het oppakken van haar studie. En het lukte met behulp van de zorgverzekeraar!

“Nu kan ik weer zelf boeken lezen, mijn post openmaken, informatie op de OV-borden checken en gezichten herkennen. En dat op het moment dat ik dat wil! In de supermarkt kan ik de verpakkingen en receptenkaartjes lezen, zonder daar heel veel moeite voor te doen. Ik doe gewoon mijn OrCam op, wijs naar de tekst die ik wil lezen en de OrCam leest het voor.”

De OrCam is praktisch, gemakkelijk mee te nemen, overal inzetbaar en veel meer dan een hulpmiddel. Nu Maaike anderen niet meer hoeft te vragen om haar post open te maken, iets voor te lezen of de weg te wijzen, hierdoor heeft Maaike een groot deel van haar vrijheid terug.

Meer weten over Maaike?

Maaike heeft een eigen stichting genaamd de “Maaike Bennink Foundation” en door deze sponsorgelden kan ze haar topsport betalen: www.maaikebenninkfoundation.nl

Meer weten over de OrCam? Contact Maaike van Zuilen, maaike@philogirl.nl / 06 456 32 117

Nieuwsbrief 1 – maart 2019

Inhoudsopgave

Van de voorzitter

Beste NVSV’er,

De laatste jaren is het geregeld spannend geweest of er wel voldoende sneeuw zou zijn voor degenen die in januari met de NVSV naar Oostenrijk gingen. Deze winter was het echter een heel ander verhaal: het was meer de vraag of er niet teveel sneeuw gevallen was en of de reizigers naar Sankt Johann en naar Fieberbrunn veilig en snel op hun bestemming konden komen. Voor de langlaufers naar Sankt Johann, die met de trein reisden, was het dorp niet zomaar bereikbaar. Daarom moesten zij overstappen op een bus, die hen naar hun hotel bracht. De skiërs van Fieberbrunn konden gelukkig wel doorreizen met de bus en zij hadden geen last van afgesloten wegen, etc. De eerste vakantiedagen viel er nog wel redelijk wat sneeuw, maar daarna werd het weer beter. De condities waren uitstekend te noemen. Dat gold ook voor de mensen die naar Bramberg am Wildkogel gingen. Twee weken lang waren de pistecondities zeer goed en het weer afwisselend. Beiden groepen hebben er veel plezier beleefd.

Aansluitend was het de beurt aan een klein groepje, dat voor Morzine in Frankrijk gekozen had. De dag voor aankomst was daar bijna een halve meter sneeuw gevallen en wat is er mooier dan op verse sneeuw te skiën? De week verliep prima met afwisselende weersomstandigheden.

Degenen die naar de Passo Pordoi gingen in de Italiaanse Dolomieten hebben 8 dagen lang zonneschijn gehad. Het hotel stond boven op de col (2.330 meter), waar de beter zienden iedere dag konden genieten van een spectaculaire zonsondergang.

Inmiddels zijn de Les Deux Alpes-gangers weer thuisgekomen. Zij hebben ook een goede skiweek gehad, met goede pistes en wisselende weersomstandigheden. Op dit moment zitten de laatste twee reisgroepen in de sneeuw: de gezinnenreis in Bramberg en een groep langlaufers in Rauhala (Finland). Wij zijn benieuwd naar hun verhalen.
Een begeleider die graag meeging naar Rauhala was Welmoet Sprey. Helaas is zij kort geleden overleden. Hieronder staat een In Memoriam.

Van een aantal reizen zijn er reisverslagen gemaakt, in geschreven vorm en in vlog-vorm.

Van een meerdere nieuwe begeleiders heb ik vernomen dat zij hun eerste week heel positief beleefd hebben en dat zij inmiddels ook besmet zijn met het NVSV-virus. Daar ben ik heel blij mee.

 

Voor zaterdag 15 juni 2019 houdt de NVSV de jaarlijkse kennismakingsdag bij Snowworld Zoetermeer gepland. Zet deze datum ook maar in je agenda. Nadere informatie volgt.

ANBI logo

ANBI logo

En tot slot goed nieuws: met ingang van 1 januari 2019 heeft de NVSV de ANBI status.
Dit maakt het voor ons makkelijker om sponsoren te interesseren.

Rest mij nog jullie een mooi en vooral zonnig voorjaar toe te wensen!

Hartelijke groet,
Susan Peters
Voorzitter

In Memoriam Welmoet Sprey
5 mei 1951 – 17 februari 2019

Welmoet is jarenlang meegeweest als langlauf en alpine begeleidster.

Twee jaar na een prachtige fietstocht door Amerika kreeg Welmoet last van epileptische aanvallen, ze bleek een hersentumor te hebben. Na een zware operatie leek het goed te gaan, tot het in augustus plotseling weer misging, vanwege tumorgroei. Tijdens een operatie daaraan werd er een oogzenuw geraakt, waardoor ze links blind werd. Door de kuren en medicijnen raakte ze steeds meer haar energie kwijt en overleed ze op 17 februari.

Op zaterdag 23 februari, een prachtige zonnige dag, waren namens de NVSV Margriet Visser, Wil Nijenhuis, Jos de Wit, Hans Konijn en Mariëtte Wallinga bij het afscheid van Welmoet.

Haar zus schetste een zorgvuldig en liefdevol beeld van haar jongere zus. Welmoet was de jongste van 4 zussen, die een geweldige jeugd hadden, tot het noodlot toesloeg. Binnen 2 jaar verloren ze hun ouders. De zus omschreef het als: “onze wortels schoten plots alle kanten op” en voor Welmoet, net 19 jaar, moet het een enorm verdrietig geweest zijn. Later verloor ze op 43 jarige leeftijd ook veel te vroeg haar grote liefde Eelco. Welmoet ontwikkelde zich als een sterke persoonlijkheid en liet zich niet voorstaan op haar gegoede afkomst. Ze was erg sociaal, zette zich in voor haar medemens en waar die vandaan kwam maakte haar niets uit. Voor de stad Amsterdam deed ze veel voor huiszoekenden en pleitte voor decentralisatie van beslissingsbevoegdheid dichter naar de plaats van het probleem. Ze ergerde zich enorm aan de bureaucratie.

Welmoet hield van reizen en tijdens haar vele tochten door de wereld maakte ze prachtige foto’s en reisverslagen. Haar zoektocht naar het licht, was de kern van haar leven.

De muziek, die ze als laatste zelf had gekozen, was van Mercedes Sosa “Gracias a la Vida “

https://www.youtube.com/watch?v=WyOJ-A5iv5I

Wie de tekst kent, moet concluderen dat ze ondanks alle verdriet het leven vierde.

Ze hield ook van de reizen van de NVSV. Hier hebben we haar leren kennen als een serieuze en innemende persoonlijkheid. Ze genoot ervan om anderen te helpen en was er trots op als het dan lukte. Door haar sportiviteit en enthousiasme kon ze de langlaufers heel goed motiveren. We zullen haar vrolijkheid en herkenbare lach erg missen.

Met deze tekst nam Welmoet zelf afscheid:
“Na een mooi en rijk leven ga ik nu,
eerder dan ik zou willen,
voorgoed op reis.
Ik neem jullie liefde en vriendschap met mij mee.
Dag!!!”

Pauze tijdens het langlaufen

Pauze tijdens het langlaufen, Welmoet zit in het midden en zwaait

ANBI status voor de NVSV

ANBI logo

ANBI logo

Wij zijn zeer verheugd te kunnen melden dat de belastingdienst de NVSV met terugwerkende kracht per 1 januari 2019. aangemerkt heeft als ANBI. ANBI staat voor ‘Algemeen nut beogende instelling’.

Voor een aantal instellingen en particulieren is het hierdoor aantrekkelijker om de NVSV financieel te steunen.Voor hen zijn de giften onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar van de belasting. Wij hopen met deze status meer sponsoren te vinden.

Ook voor vrijwilligers heeft de belastingdienst aftrekmogelijkheden onder bepaalde voorwaarden. Zie bijvoorbeeld deze pagina van de belastingdienst over giften aan goede doelen

Wil jij weten of jij ook in aanmerking kunt komen voor aftrek in je aangifte inkomstenbelasting, dan raden wij je aan contact op te nemen met de belastingdienst of jouw belastingadviseur.

Dankzij het goede voorbereidende werk van Marnix Kluiters is onze aanvraag voor een ANBI status direct in behandeling genomen door de belastingdienst. Na wat kleine aanpassingen op de website hebben wij de ANBI status gekregen met ingang van 1 januari 2019.

Van de voorzitter

Beste NVSV’er,

Nog heel even en dan mogen de eerste groepen naar de Oostenrijkse Alpen afreizen. De eerste sneeuw is reeds gevallen en hopelijk valt er de komende tijd nog veel meer. Ik heb er weer veel zin in. Jij ook?

Dit seizoen worden er weer records gebroken: we gaan met meer dan 320 mensen genieten van de wintersport. Ieder jaar weer weten de visueel beperkten de NVSV beter te vinden, wat ook betekent dat er meer begeleiders en leraren nodig zijn voor de 1-op-1-begeleiding. Gelukkig zijn er ook dit jaar voldoende begeleiders en leraren bereid om een week (of meer) met de NVSV mee te gaan. We mogen 20 nieuwe begeleiders en leraren verwelkomen, met dank aan de begeleiderscommissie.

Inmiddels is de Algemene Ledenvergadering en de reizendag achter de rug. Het is altijd weer leuk om elkaar alvast te ontmoeten voor de reis en een drankje met elkaar te drinken. Voor de volgende ALV en Reizendag kun je zaterdag 7 december 2019 noteren in je agenda.

Rest mij nog jou een heel mooi, voorspoedig en gelukkig 2019 toe te wensen.

Hartelijke groet,

Susan Peters
Voorzitter

Aanbieding AxiWI-communicatiesysteem

In 2015 heeft de NVSV een aantal communicatiesystemen van Axitour aangeschaft. Dit om meer deelnemers de gelegenheid te geven een communicatiesysteem (AxiWi) te gebruiken tijdens de skireizen en in de sneeuwhal.

De AxiWi heeft een klein formaat, is eenvoudig te bedienen en heeft geen last van windgeruis en andere bijgeluiden, doordat er gebruik gemaakt wordt van een keelmicrofoon. Bij dit systeem hebben de deelnemer en begeleider allebei de beschikking over zo’n microfoon met oortje, zodat er in twee richtingen gecommuniceerd kan worden. De AxiWi heeft 4 kanalen. Het maximale bereik is 150 meter, waardoor je met meerderen op één kanaal kunt zitten.

Axiwi zender/ontvanger met uitleg

De Axiwi zender/ontvanger met uitleg van alle knoppen en lampjes.

Bij de NVSV kun je dit systeem gebruiken voor EUR 50,00 per reis.

Je kunt de AxiWi zelf ook aanschaffen via Axitour. De volgende aanbiedingen hebben wij doorgekregen van Axitour:

 • Een refurbished set AxiWi aT320 kost EUR 400,00 (inclusief BTW).
 • Een geheel nieuwe set AxiWi At320 kost EUR 675,00 (inclusief BTW).

Daarvoor krijg je een set AxiWi, 2 verstelbare keelmicrofoons met oortjes, oplader en een opbergkoffertje.

Axiwi koffer met communicatie systeem

Wit koffertje met een Axiwi communicatie systeem.

Ben je geïnteresseerd en wil je één van bovengenoemde portofoonsets aanschaffen, neem dan contact op met Thomas Boogaarts van Axitour. Zijn contactgegevens zijn:
Telefoon: 0180–691 400
e-mail: tboogaarts@axitour.eu
website: www.axiwi.nl

Aan deze tekst en aanbieding kunnen geen rechten worden ontleend. De Nederlandse Visueel-gehandicapten Ski Vereniging (NVSV) is geen partij tussen jou en Axitour.

Boeken van poolreizigster Bernice Notenboom in Daisy formaat

Onze langlaufdeelneemster Joke Smit hoorde in november op Radio 1 een interview met Bernice Notenboom (http://www.bernicenotenboom.com/) over haar nieuwe boek “Arctica. Mijn biografie van de Noordpool.

Boek Arctica van Bernice Notenboom

Boek Arctica van Bernice Notenboom. Haar biografie van de Noordpool.

Bernice Notenboom trekt een slee op een van haar tochten

Bernice Notenboom trekt een slee op een van haar tochten.

Ze is erg onder de indruk van haar beeldende wijze van schrijven, die voor haar als blinde het landschap van de Noordpool doet leven :
“Poolreizigster Bernice Notenboom ondernam drie expedities naar de Noordpool. Ze is besmet met het poolvirus: de fascinatie voor de adembenemende schoonheid en stilte, de intense fysieke ervaringen van reizen in de vrieskou door onvoorspelbaar terrein. Maar ook een fascinatie voor de zichtbare effecten van de opwarming van de aarde. ‘We verliezen in een rap tempo onze koeling, met ingrijpende gevolgen voor iedereen op aarde,’ schrijft ze. Arctica ontroert met de spannende belevenissen, ontberingen en onvergetelijke reizen van Bernice Notenboom en haar vele voorgangers: de poolhelden uit de negentiende eeuw. We raken mét haar in de ban van dit onbekende continent. En wellicht maken we, net als Bernice, na lezing een diepe buiging voor haar schitterende schoonheid.”

Daarom dat Joke dit boek heeft voorgedragen bij de bibliotheekservice passend lezen om te worden ingelezen. Dat gaat waarschijnlijk ook gebeuren.

Voor wie nu al wil luisteren naar een eerder boek van Bernice Notenboom: haar boek Tegenpolen is beschikbaar in Daisy formaat.

Boek Tegenpolen van Bernice Notenboom

Boek Tegenpolen van Bernice Notenboom

Tips voor reizen met een nachtbus

Komende winter gaan de meeste NVSV reizen gebruik maken van een nachtbus. Dat is even wennen als je gewend bent aan de nachttrein, daarom hier een paar tips.

 • neem een (opblaasbaar) nekkussen mee, dat slaapt een stuk comfortabeler
  Opblaasbaar nekkussen voor de nachtbus

   Opblaasbaar nekkussen, handig voor de reis in een nachtbus

 • zorg ook voor een goede zithouding, een kussen of kleding onder in je rug kan lekker zijn
  gebruik de voetensteun om de onderkant van je bovenbenen te ontlasten
 • met een luisterboek kun je zonder andere passagiers te hinderen die lange nacht wat makkelijker door komen
 • tandenborstel en tandpasta bij de hand voor de laatste stop
 • een oplader voor je telefoon
 • loop regelmatig een stukje, dat is goed voor de doorbloeding
 • als je zit kun je ook lekker bewegen met je voeten en benen: buigen, wriemelen, strekken
 • draag de (verplichte!) gordel
 • sloffen of dikke sokken zijn handig, dan kun je schoenen heel los of zelfs uit doen
 • comfortabele losse kleding
 • liever niet teveel alcohol, maar wel voldoende water (en dan natuurlijk wel uit een herbruikbare fles)

Nieuwsbrief 3 – oktober 2018

Inhoudsopgave

Van de voorzitter

Beste NVSV’er,

Wat gaat de tijd toch snel…. Het is nu al weer herfst en de eerste sneeuwvlokken zijn reeds gevallen in de Alpen. Kom maar op met die goede winter!

Inmiddels is de inschrijftermijn voor de reizen van seizoen 2018/2019 gesloten, maar we zoeken nog steeds begeleiders voor de verschillende reizen en leraren voor de gezinnenreis. Kijk snel in de reizengids en schrijf je in: https://nvsv.nl/reizengids-2019/

De jaarlijkse Algemene Ledenvergadering en reizendag (volwassenenreizen) vinden plaats op zaterdag 8 december 2018, bij De Poort in Rotterdam. Je krijgt te zijner tijd een uitnodiging, maar zet deze datum alvast in je agenda.

Zoals je waarschijnlijk wel weet, is het altijd goed om aan je conditie en skitechniek te werken. Ook dit seizoen biedt de NVSV verschillende mogelijkheden voor het volgen van ski-, snowboard- en langlauflessen. Kijk voor meer informatie op: https://nvsv.nl/activiteiten/ of verderop in deze nieuwsbrief waar ook aandacht wordt besteed aan de skilessen.

Rest mij nog jullie een mooie en sportieve herfst toe te wensen.

Hartelijke groet,

Susan Peters
Voorzitter

Verslag jongerendag op 6 oktober bij Snowworld Zoetermeer

Na het verlopen van het inschrijvingstermijn bleken er maar 6 jongeren geïnteresseerd te zijn in het geplande weekend. Dit in tegenstelling tot vorig jaar, toen wij een groep hadden van 19 deelnemers.  Wij hebben het gehele weekend geannuleerd, maar met de belangstellenden er zaterdag 6 oktober een leuke dag van gemaakt in SnowWorld Zoetermeer.  Er druppelde nog een paar aanmeldingen binnen en uiteindelijk waren er 9 deelnemers. Grenzen werden verlegt onder leiding van leraren en begeleiders. Ook het Funpark op baan 2 werd onveilig gemaakt door snowboarders Reinoud Kluijters en Ming Meijboom.  Met een gezamenlijke lunch en als afsluiting het skilatlopen, een drankje en een bitterbal kunnen wij terugkijken op een leuke sportieve dag.

Jongerendag SnowWorld - vijfpersoons loopski

Vijf deelnemers proberen vooruit te komen op grote houten loopski’s. Goed samenwerken.

Jongerendag SnowWorld

De deelnemers aan een race op grote houten loopski’s poseren voor een groepsfoto.

Van de voorzitter

Beste NVSV’er,

Het zit er weer op: het winterseizoen 2017-2018. Meer dan 300 mensen hebben kunnen genieten van de wintersport tijdens één of twee van de reizen van de NVSV. Dit jaar waren de sneeuwcondities bijzonder goed: in november was het tot in de dalen zelfs al wit. Daarnaast heeft het in december en januari meer gesneeuwd, dan normaal in een heel seizoen valt.

De eerste reizen gingen op 12 januari jl. van start, te weten naar Kirchberg en naar Ramsau. Mede door de aantrekkingskracht van het gebied en de enthousiaste verhalen op de jubileumdag, was de animo voor de reis naar Ramsau groter dan eerdere jaren. Voor de Kirchberg-reis was juist gekozen voor een maximum aan de groepsgrootte. In totaal gingen daar 14 skiërs naar toe. In Bramberg am Wildkogel was de NVSV weer twee weken aanwerzig, waarbij de eerste groep in het begin met veel wind te maken had. De tweede week was het weer beter met veel zonneschijn. In deze week was er ook een grote groep
NVSV’ers in het skigebied van Saalbach-Hinterglemm te vinden. Omdat het relatief warm was, waren de ski-omstandigheden wat zwaarder, met veel buckels.

Op 23 Februari vertrok de kleinste groep van het seizoen naar Italië. Arabba was wederom de bestemming in de Dolomieten. Deze week was het bijzonder koud, met temperaturen van onder de – 20 graden Celcius. Gelukkig scheen de zon af en toe. Een deel van de groep is na een week doorgereisd naar Malga Chiapela. Dat is een dorpje aan de voet van de Marmolada, waar de skiërs enkele dagen verbleven.

De groep die begin maart naar Saint Sorlin was afgereisd, had meer geluk: er was veel slecht weer voorspeld, maar de zon scheen volop bij aankomst. De hele week was het een afwisseling van zon en wolken met een enkele sneeuwstorm. Op de een-na-laatste dag werd de groep zelfs getrakteerd op een zonnetje, terwijl er in de nacht een vers pak sneeuw was gevallen.

De gezinnenreis brak weer alle records voor wat betreft de aantallen deelnemers: meer dan 100 mensen hebben een week plezier gehad in Bramberg am Wildkogel. De weergoden waren ook deze groep gunstig gezind met veel zonneschijn en lekkere temparaturen, zodat geregeld op het terras geluncht kon worden.

Helaas zijn er enkele skiërs en snowboarders geblesseerd geraakt. Wij wensen hen veel sterkte met het verdere herstel en hopen dat iedereen volgend jaar weer van de partij is.

Ook dit jaar was de NVSV vertegenwoordigd op de Ziezo-beurs in Utrecht op 16 en 17 maart.

Logo ZieZo beurs 2018

Logo ZieZo beurs 2018

Tijdens de Algemene Ledenvergadering had een aantal deelnemers en begeleiders, zowel skiërs als langlaufers, aangeboden om de NVSV te promoten. De beurs werd weer druk bezocht /(ruim 3000 bezoekers) en er zijn weer veel visueel beperkten warm gemaakt voor de wintersport. Er zijn veel uitnodigingen voor de kennismakingsdag uitgedeeld. Deze dag vindt plaats op zaterdag 26 mei bij SnowWorld in Zoetermeer. Zet deze datum maar vast in je agenda. Ook als je al jaren meegaat met de NVSV, ben je van harte welkom om een uurtje te komen skiën of snowboarden.

Rest mij nog jullie een mooie lente toe te wensen!

Hartelijke groet,

Susan Peters
Voorzitter

Van de commissie begeleiding

Deze winter zijn 13 nieuwe begeleiders en leraren mee geweest met onze reizen, en we zijn erg blij met hun inzet, enthousiaste verhalen, maar ook met de waardevolle feedback die we gekregen hebben. Deze eerste reis was hun zogenaamde stage-week en we hopen natuurlijk dat ze volgend jaar weer mee kunnen en willen gaan.

Tot nu toe bestond de begeleiderscommissie uit Marc van Heijningen (coördinator, en contactpersoon voor de ski- en snowboardbegeleiders), Roel van der Vegte (contactpersoon voor de langlauf- en wandelbegeleiders) en Margriet van Oosten (contactpersoon voor de skileraren). Margriet heeft echter aangegeven te gaan stoppen met haar werk in deze commissie vanwege drukte met haar nieuwe baan. Bij deze willen we haar bedanken voor haar inzet voor de NVSV in de afgelopen jaren. Gelukkig hebben we snel een goede vervanger kunnen vinden in de persoon van Agnita Bok. Agnita is skileraar-A en heeft ook de opleiding skileraar-A Aangepast afgerond en heeft daarmee een zeer goede achtergrond om mee te helpen in onze commissie.

Verslag skireis naar Saalbach-Hinterglemm, Oostenrijk

Door Melanie van Egmond

Op zaterdagavond 27 januari vertrok het grootste deel van onze groep, welke uit totaal 36 personen bestond, per bus naar Hinterglemm, waar wij in hotel Austria zouden verblijven. Het vervoer was goed geregeld. Onze groep zat bij elkaar en de bus was prima. Genoeg beenruimte, de stoelen konden een behoorlijk eind achterover, en je kon voor heel nette prijzen koffie, thee, fris, bier en wijn krijgen.
In de bus maakte ik al kennis met een aantal andere deelnemers en begeleiders, en we hadden een gezellige avond.
Dat er van slapen niet zoveel zou komen, zeker op de heenweg, daar had ik me door eerdere ervaringen al op ingesteld, en eigenlijk waren we er voor ik het wist, om even na achten schoven we in het hotel aan het ontbijt.
Hier kwam uiteindelijk de gehele groep samen, een aantal begeleiders en leraren kwam vanuit Bramberg, en enkele anderen arriveerden met eigen vervoer.
Leuk om met veel van de begeleiders kort even kennis te maken.

Na het ontbijt volgden een paar uurtjes van “georganiseerde chaos” waarin de skipassen werden geregeld en een aantal mensen, waaronder ik, ski’s moesten gaan huren. We konden nog niet op de hotelkamers, dus omkleden gebeurde min of meer in de ruimte waar ook de bagage stond opgeslagen, maar uiteindelijk zat ik met mijn begeleider en nog een paar koppels in de skibus en ging ik op weg om, na 9 jaar, weer in de echte sneeuw te gaan skiën.

Ik leerde skiën toen ik op de middelbare school zat. 2 keer ging ik met Bartiméus mee op werkweek naar Oostenrijk. Met dit verschil dat los skiën als volledig blinde daar niet gebruikelijk was. Toen er gedurende mijn vervolgopleiding, terug in het regulier onderwijs, werd bedacht om met een groep studenten en enkele docenten een aantal dagen te gaan skiën en mijn docent lichamelijke opvoeding aan gaf het met mij aan te durven, gingen we verder waar ik eerder was gebleven. Dat los skiën tot de mogelijkheden behoorde wist ik toen niet, en het feit dat ik, via een lange stok verbonden met mijn buddy mee kon met de rest was al fantastisch, en het vertrouwen in elkaar was sterk.
Dat het bij de NVSV gebruikelijk is om los voor je buddy uit te skiën en instructies te krijgen via een portofoon zou even schakelen zijn, maar zo moeilijk kon dat toch niet zijn, dacht ik..
Ter voorbereiding op de reis naar Saalbach nam ik een paar lessen bij Snowworld, om mijn techniek na 9 jaar eens goed op te frissen en een beetje te wennen aan het los skiën.
Dit waren 2 zeer leerzame avonden, waarin ik de draad weer lekker op kon pakken en bijvoorbeeld leerde dat het helemaal niet zo moeilijk is om zelf je sleepliftje op te vangen. Dan moest het in de Alpen toch ook lukken!

En ja, het lukte, maar het ging niet gelijk vanzelf.
Op onze eerste middag kwamen we op een piste terecht die, zeker voor de eerste middag voor mij wat te hoog gegrepen bleek, en ook aan de portofoon, waarbij je een oortje in hebt, moest ik heel erg wennen. Ik miste aan de kant waar ik het oortje in had de stroom auditieve informatie van mijn omgeving. Als je dan moet wennen aan je begeleider en je het gevoel hebt, en terecht, dat je je techniek niet onder controle hebt, dan wordt zo’n eerste afdaling meer een soort overlevingstocht.
Maar natuurlijk is het gelukt, en kwamen we, na voor mijn gevoel een eeuwigheid, weer heelhuids beneden.
De oefenweide daarna ging al beter, en ik sloot de eerste skidag dan ook toch wel met een goed gevoel af, en moe maar voldaan pakte ik aan het einde van de middag mijn koffer uit op de hotelkamer en nam ik een welverdiende en broodnodige douche.

Voor het diner was er iedere avond een saladebufet met soep, en werd er een eenvoudig hoofdgerecht en dessert geserveerd. Op 2 avonden was er een themabufet.

Helaas was het niet de bedoeling dat we na het eten in de eetzaal bleven, en was de bar in de kelder het alternatief. Op de eerste avond besloot ik echter verstandig te zijn en op tijd mijn bed op te zoeken. Na een nacht hobbelen en niet slapen in de bus en een dag lekker intensief bezig zijn was dat geen straf.

Dag 2 was een lesdag voor mij. Helaas troffen we ook nu een piste aan die de nodige behoorlijk stijle stukken bevatte en eigenlijk niet blauw was, waar ik wel op had gehoopt. Ik probeerde in de ochtend dan ook vooral uit op hoeveel verschillende manieren ik onderuit kon gaan, en of het lekker is om met je hoofd naar beneden op je buik de berg af te komen. Dat was best een aanrader trouwens, ging beter dan op ski’s.. Maar goed, we hadden een hoop lol, en ook nu kwamen we veilig en wel weer beneden. Die 2 drankjes op het terras in het zonnetje voelden echt als een traktatie.
De rest van de dag oefenden we op een oefenweide, deze keer zonder te vallen, en kreeg ik weer meer controle over mijn ski’s. Ook de portofoon begon langzaam een beetje te wennen.

Ook de dagen erop volgde ik les en werkten we hard aan mijn techniek en lichaamshouding. Hierbij kwamen ook oefeningen aan bod als skiën op 1 been, sprongetjes maken tijdens het skiën, of bergopwaards stappen tijdens het skiën. Hele goede oefeningen voor je balans, maar daarmee ook voor de controle op je ski’s en je lichaam. Deze dagen gebruikten we af en toe een lange stok en kreeg ik meer gevoel op hoe ik mooie ronde bochten kon maken. Ik had de nijging om mijn bochten eerder haaks te maken. Naar links betekende in mijn ogen NU naar links, waardoor ik mezelf geen tijd gunde mijn bocht netjes in te zetten, af te maken, en me voor te bereiden op de volgende bocht. We maakten mooie afdalingen, maar genoten tussendoor ook op het terras van het zonnetje en hapje en drankje, want het is toch vakantie.
Door de vrij hoge temperaturen, meestal rond de 7 graden, hadden we zo nu en dan te maken met sneeuwhopen en kuilen in de pistes, maar naar mate de week vorderde nam ik die hindernissen met steeds minder moeite.

Skiën 'aan de stok' op een vlak stuk piste

Begeleiden ‘aan de stok’ op het laatste vlakke stuk naar de lift.

De week vloog om. Avonden brachten we door in de bar, of we kwamen met een aantal mensen samen op 1 van onze kamers, of ik dook op tijd mijn bed in om een poging te doen mijn slaapgebrek, (want de skilessen zetten zich ‘s nachts in bed gewoon voort), een beetje weg te werken.
Op de laatste skidag had ik geen les, en ik was heel benieuwd hoe het zou gaan. Na 3 dagen les gehad te hebben van dezelfde leraar moest ik het weer met iemand anders gaan doen. Kon ik het wel zonder de constante stroom van instructies die ik de afgelopen dagen constant had gehoord?
Ja dus. er was die nacht een verse laag sneeuw gevallen, en de temperatuur was iets lager, waardoor we fantastische sneeuw hadden, en de afdalingen die we maakten gingen heerlijk. Het was dan wel op een oefenpiste, en achteraf hadden we het misschien iets hoger op kunnen zoeken, maar het was een perfecte afsluiting van een hele leerzame, intensieve maar vooral leuke en gezellige week. Van het oortje van de portofoon had ik geen last meer, en het maakte me niet meer uit waar mijn begeleider was.
We sloten met een klein groepje de skidag en tevens de vakantie, af met voor mij een heerlijke wienerschnitzel, waarna we terug keerden naar het hotel.
De bus was er op tijd, en ondanks wat file ‘s nachts waren we keurig op tijd rond 7:15 uur in Eindhoven.

Helaas ging 1 van de deelnemers per gipsvlucht naar huis. Zij viel op onze eerste ochtend in de sneeuw en brak haar been op meerdere plaatsen. Voor iedereen even schrikken zo aan het begin van de week. Gelukkig hoefde er hierna niemand meer van onze groep door de heli te worden opgepikt en keerde de rest van de groep heelhuids huiswaards.

Ondanks dat we wel op iets meer gastvrijheid van het hotelpersoneel hadden gehoopt was het een ontzettende leuke en gezellige week, en ben ik zeker van plan om me volgend jaar weer voor een reis in te schrijven.

Van de voorzitter

Beste NVSV’er,

We zitten al weer in de laatste dagen van het jaar en dat betekent dat de NVSV wintersportreizen steeds dichterbij komen. Gelukkig ligt er nu al heel veel sneeuw in de diverse ski- en langlaufgebieden.
Komende tijd vertrekken we met weer meer reizigers dan ooit naar de Oostenrijkse en Franse alpen en naar de Italiaanse dolomieten. Het was een hele klus om voldoende begeleiders en leraren te vinden. Gelukkig heeft zich, naast de trouwe mensen, een aantal nieuwe begeleiders en leraren gemeld. Zij hebben veel zin om met de visueel beperkte deelnemers te skiën, te snowboarden, te langlaufen of te wandelen.

Afgelopen maanden hebben we diverse activiteiten bij Snowworld gehad, zoals het eerste jongerenweekend van de NVSV. Lees in deze nieuwsbrief het verslag van een enthousiaste deelnemer. Daarnaast hebben we in verband met het 40-jarig jubileum van de NVSV een aantal sponsoren op bezoek gehad bij Snowworld. Kijk voor een indruk naar de vlog van Annemiek van Munster.
Op de dag dat we het 40-jarig jubileum gevierd hebben is een interview gehouden met mensen van het eerste uur, dat is via deze link terug te luisteren.

Bij de Algemene Ledenvergadering en Reizendag van 9 december hebben we dit jaar veel deelnemers, begeleiders en leraren mogen begroeten. De Reizendag was een mooie gelegenheid om je reisgenoten te leren kennen en oude bekenden te ontmoeten.

Ik denk dat we met de NVSV mogen terugkijken op een heel mooi jaar, qua aantallen deelnemers, begeleiders, leraren, maar ook op sponsorgebied. Onder andere Radio Solutions BV draagt de NVSV een warm hart toe. Lees verderop in deze nieuwsbrief hun verhaal.

Rest mij nog jullie een gezellig Oud & Nieuw toe te wensen en een fantastisch, sneeuwrijk, jaar!

Hartelijke groet,

Susan Peters
Voorzitter

Verslagje Jongerenweekend NVSV door deelnemer Floris Ephraim

Ik had mij aangemeld voor het jongerenweekend van de NVSV op 11 en 12 november omdat ik skiën altijd heel leuk heb gevonden, maar dit helaas al een tijdje niet heb gedaan. Zo kwam ik zaterdagochtend aan bij Snowworld in Zoetermeer waar het plaatsvond. Het was al gezellig druk met deelnemers en begeleiders.

Rond een uur of 10 maakten we ons klaar om de baan op te gaan. Ik bofte dat ik niet één maar twee begeleiders had met wie ik ging skiën, na een leuke warming up met de groep konden we beginnen.

In eerste instantie was het even wennen om na zo’n 5 jaar echt weer op ski’s te staan maar kreeg steeds meer de controle. Na de middagpauze ging ik weer de baan op, deze keer baan 3 ( de grootste baan), dat ging eigenlijk heel goed het gaf mij een heerlijk vrij gevoel. Ondanks dat ik één keer hard ben gevallen heb ik onwijs genoten om weer eens te skiën.

Na een middag waarin iedereen best moe was van het skiën gingen we naar het scouting complex in de buurt waar we ook gingen slapen. Iedereen was druk bezig om zijn/haar slaapplek te organiseren toen ik erachter kwam dat het matje dat ik had meegenomen van thuis lek was. Gelukkig woon ik in Zoetermeer, zodat ik mijn vader kon bellen of die een nieuwe kon brengen. ‘s Avonds gingen naar Ayers Rock om te gaan klimmen. Na het klimmen gingen we weer terug naar de plek waar we gingen slapen daar was het gezellig met drinken en hapjes.

Jongerenweekend slaapzaal

Jongerenweekend slaapzaal

Uiteindelijk ging iedereen een poging doen om te slapen wat bij mij niet echt lukte en helaas bij andere ook niet. De volgende dag gingen weer skiën ondanks dat veel mensen behoorlijk moe waren. De tweede dag ging het bij mij weer lekker en wat ik te horen heb gekregen ook bij anderen. Ik vond het weekend zo leuk dat ik volgend jaar mee wil gaan naar de Alpen.

Kortom het is zeker voor herhaling vatbaar.

Groet, Floris Ephraim

Van de commissie binnenlandse activiteiten

De eerste ‘reis’ uit de NVSV reizengids is reeds een feit. Het weekend van 11 en 12 november stond in het teken van het skiën en snowboarden van de NVSV jongeren in de leeftijd van 13-29 jaar. Zie ook het verslag van Floris hierboven.

Het drukke programma bestond uit skiën of snowboarden in SnowWorld Zoetermeer en in de avond wandklimmen en het volgen van een grottenparcours in Ayers Rock.

De kick off van het weekend was een warming-up met 50 NVSV-ers:

Warming up onderaan piste 3 SnowWorld Zoetermeer

Warming up onderaan piste 3 SnowWorld Zoetermeer

De grote uitdaging was het slapen in het scouting clubhuis. Diverse soorten ‘bedjes’ werden neergelegd. Originele veldbedden, luchtbedden hoog en laag, breed en smal, matjes etc. Iedereen heeft zijn plekje kunnen vinden in de grote ruimte. Niet iedereen had even goed geslapen maar dankzij de 8 koppige begeleiding was iedereen na het ontbijt met eieren en spek, zondag toch weer op tijd aanwezig om de piste op te gaan. Aan het einde van de middag ging een ieder moe maar voldaan naar huis.

Ruim 30 leraren/begeleiders zijn dit weekend in touw geweest. Wij kijken terug op een geslaagd weekend.

Trainingen voor gevorderde skiërs en snowboarders

Zaterdag 25 november was de laatste van vier trainingsdagen gevorderd skiën/snowboarden in SnowWorld Zoetermeer. Onder leiding van Yvonne Cassee en met behulp van vele leraren/begeleiders hebben acht deelnemers hun eigen vaardigheden kunnen verbeteren. Een opbouwend programma met vele oefeningen op maat.

CIOS clinic Nova College Haarlem

Maandag 27 november maakten CIOS studenten kennis met het begeleiden van en lesgeven aan visueel beperkte skiërs en snowboarders. Een presentatie over de NVSV en een stukje theorie over hoe les te geven maakte deel uit van het programma. Op de piste werd goed gebruik gemaakt van diverse simulatie-brillen wat nog meer respect afdwong bij de jongelui voor onze deelnemers.

Groepsfoto met CIOS studenten en deelnemers

Groepsfoto met CIOS studenten en deelnemers

Nieuwe banners voor betere herkenbaarheid

Om beter herkenbaar te zijn bij (binnenlandse) activiteiten hebben we vierkante banners laten maken van stevig doek van 150 bij 150 cm met versterkte bevestigingspunten op de hoeken.
Op het doek staat het NVSV logo: het oog met de schuine strepen en eronder de tekst ‘Wintersport met een visuele beperking’ dan wel ‘Nederlandse Visueel-gehandicapten Ski Vereniging’

De foto’s doen de doeken niet helemaal recht, want het is nog best lastig vasthouden 🙂 . Je gaat deze banners vast een keer tegenkomen op een sneeuwbaan of ergens anders.

Spandoek met het NVSV logo

Spandoek met het NVSV logo en tekst ‘Wintersport met een visuele beperking’

Spandoek met het NVSV logo

Spandoek met het NVSV logo en tekst ‘Nederlandse Visueel-gehandicapten Ski Vereniging’

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Solutions Radio heeft de NVSV ook dit jaar met het mooie bedrag van 400 euro gesponsord

Solutions Radio is het bedrijf waar je terecht kunt voor de Webbox: de unieke wonderdoos voor blinden en slechtzienden.
Sinds ruim een half jaar is de Webbox3 leverbaar, met als belangrijkste verschil met de voorganger, een bijzonder mooie vormgeving en voorzien van een ingebouwde accu waarop de Webbox 10 uur kan draaien.

Webbox 3 kastje met bedieningsknoppen

Webbox 3 kastje met bedieningsknoppen

Je haalt de wereld letterlijk in huis door digitale radio ontvangst, luisterTV, gesproken ondertiteling bij 12 TV zenders, veel kranten, 70.000 luisterboeken en nog veel meer…..

Kijk en luister eens naar dit filmpje, waar goed wordt uitgelegd hoe de Webbox werkt en waarin als aanvulling een Webbox-gebruiker vertelt waarom de Webbox voor hem zo belangrijk is:
https://popuptv.nl/onder-ogen/zonder-ogen-de-webbox-een-innovatief-hulpmiddel-voor-mensen-met-een-visuele-of-leesbeperking

De Webbox wordt onder voorwaarden vergoed door je zorgverzekeraar.
Zie voor eventueel aanvullende informatie www.webbox.nl  of bel met 015-262 59 55 als je wilt dat we een Webbox3 voor je aanvragen.


Van de commissie begeleiding

Vanwege het grote aantal inschrijvingen voor onze reizen zijn we druk bezig geweest om nieuwe begeleiders te zoeken en kennismakingsdagen te organiseren, zowel voor skiërs als langlaufers. Gelukkig zijn alle reizen nu gevuld met genoeg begeleiders en hebben we nu al meer dan 20 nieuwe begeleiders en leraren aan ons bestand kunnen toevoegen!
Ook het jongerenweekend heeft flink bijgedragen aan de uitbreiding van ons lerarenbestand.

Maar de zoektocht naar nieuwe begeleiders houdt nooit op, en alle hulp is welkom, dus hierbij het verzoek aan alle leden en begeleiders om vooral reclame te (blijven) maken voor onze vereniging en familie en kennissen enthousiast te maken om te komen helpen.

Via deze weg wil ik alle nieuwe begeleiders die komend seizoen meegaan op wintersport een ontzettend gezellige en leerzame week toewensen, en ik ben benieuwd naar alle verhalen en ervaringen.

Tips voor reizen met een nachtbus

Komende winter gaan de meeste NVSV reizen gebruik maken van een nachtbus. Dat is even wennen als je gewend bent aan de nachttrein, daarom hier een paar tips.

 • neem een (opblaasbaar) nekkussen mee, dat slaapt een stuk comfortabeler
  Opblaasbaar nekkussen voor de nachtbus

   Opblaasbaar nekkussen, handig voor de reis in een nachtbus

 • zorg ook voor een goede zithouding, een kussen of kleding onder in je rug kan lekker zijn
  gebruik de voetensteun om de onderkant van je bovenbenen te ontlasten
 • met een luisterboek kun je zonder andere passagiers te hinderen die lange nacht wat makkelijker door komen
 • tandenborstel en tandpasta bij de hand voor de laatste stop
 • een oplader voor je telefoon
 • loop regelmatig een stukje, dat is goed voor de doorbloeding
 • als je zit kun je ook lekker bewegen met je voeten en benen: buigen, wriemelen, strekken
 • draag de (verplichte!) gordel
 • sloffen of dikke sokken zijn handig, dan kun je schoenen heel los of zelfs uit doen
 • comfortabele losse kleding
 • liever niet teveel alcohol, maar wel voldoende water (en dan natuurlijk wel uit een herbruikbare fles)