NVSV

Nederlandse Visueel-gehandicapten Ski Vereniging

Reizen

De NVSV organiseert elk jaar ongeveer vijf tot zeven wintersportreizen voor visueel beperkten en begeleiders. Alle NVSV-reizen zijn groepsreizen. De grootte van een groep is afhankelijk van het aantal inschrijvingen. Een groep bestaat minimaal uit 6 reisdeelnemers. Bij sommige reizen ligt het maximum op 25 reisdeelnemers, bij andere reizen is er geen beperking. Het hier genoemde aantal is inclusief algemeen en persoonlijk begeleiders.

De NVSV organiseert reizen naar Europese wintersportgebieden. De meeste vakanties worden georganiseerd in Oostenrijk en Frankrijk, maar er staan ook wel reizen op het programma naar Duitsland, Italië, Zwitserland en Noorwegen. Het reizenprogramma is verdeeld in de categorieën skiën/snowboarden en langlaufen, of een combinatie van deze wintersporten. Het niveau van de deelnemers varieert, daarom zijn er zowel reizen voor beginners als voor gevorderden. Ook combinaties zijn mogelijk. Er wordt bij skiën altijd 1 op 1 begeleid. Bij langlaufen wordt in principe ook 1 op 1 begeleiding gegeven, maar soms is 1 op 2 begeleiding mogelijk. Elk jaar wordt een ander reizenprogramma aangeboden.

De meeste reizen duren acht tot tien dagen en vinden plaats in januari, februari of maart, waarbij zoveel mogelijk wordt getracht de drukke vakantieperiodes te mijden, vooral om de drukte op de pistes te vermijden. Bijkomend voordeel zijn de lagere kosten. Meestal zijn de vakanties op basis van half pension (ontbijt en diner) en wordt (‘s nachts) gereisd per bus of slaaptrein. Zowel de visueel beperkten als de begeleiders ontvangen eind juli bericht dat het nieuwe reizenprogramma is uitgekomen. Men kan dan tot eind september een keuze maken uit het reizenaanbod. Aanmeldingen na eind september kunnen niet gegarandeerd worden.

Voor gezinnen met een visueel beperkt kind en/of ouder wordt een aparte reis buiten de schoolvakanties georganiseerd. Tijdens deze reis krijgen de visueel beperkte gezinsleden privéskiles van een Nederlandssprekende skileraar tegen hetzelfde tarief als skiles in een skiklas bij de lokale skischool. De goedziende kinderen krijgen skiles in een skiklas. De ouders kunnen zichzelf vermaken op de lange latten. Zodoende kan het hele gezin genieten van de wintersportvakantie.

Belangrijke uitgangspunten zijn:
  • Betaalbare bestemmingen;
  • Niet in de vakantieperiodes (kerst, krokus);
  • Half pension (ontbijt en diner);
  • Bus of treinreizen met zo min mogelijk overstappen;
  • Hotel in de buurt van lift/loipes.

Helaas zijn niet alle uitgangspunten altijd goed verenigbaar en wordt gezocht naar een goede tussenweg.

Reizengids

In juli van elk jaar wordt een aanbod samengesteld. De NVSV streeft ernaar om eind juli / begin augustus de reizengids voor het komende wintersportseizoen uit te brengen in diverse bestandsformaten op de website en in zwart/wit-druk. Deelnemers en begeleiders hebben dan een kleine twee maanden de tijd om zich in te schrijven. Vervolgens wordt bekeken of de reizen genoeg animo hebben en gaat de NVSV op zoek naar begeleiders als er zich niet genoeg hebben aangemeld, zodat we 1 op 1 begeleiding kunnen aanbieden.

Reizendag

Als voorbereiding op de reizen vindt er ieder jaar een reizenmiddag plaats. Deze is meestal op een zaterdagmiddag eind november/begin december. Tijdens deze middag kunnen deelnemers aan de reizen kennis met elkaar maken. Bovendien kunnen concrete afspraken over de reis worden gemaakt, zoals de opstapplaatsen, kamerindeling, wie met wie reist, niveaus, etcetera. Verder is het voor bestaande leden van de vereniging een gezellige manier om elkaar weer eens te ontmoeten.

Voor de gezinnenreis wordt er een aparte reizendag georganiseerd in november/december in Snowworld Zoetermeer, waarbij de kinderen alvast een skilesje kunnen volgen en de leraren ontmoeten van wie ze tijdens de wintersportvakantie les gaan krijgen. Voor de ouders is dit ook een mogelijkheid om informatie te krijgen over deze reis.

Contactpersoon & Seniorbegeleider

Het bestuur vraagt in elke reisgroep één koppel van de NVSV-leden om namens de groep op te treden als contactpersoon (CP) en seniorbegeleider (SB). Zij fungeren als contactpunt voor het bestuur en de reisgroep en zijn tevens aanspreekpunt binnen de reisgroep. De contactpersoon en seniorbegeleider ontvangen van het bestuur relevante informatie over de reis zoals vertrek- en aankomsttijden van bus of trein en namen en adressen van de medereizigers. De contactpersoon en seniorbegeleider inventariseren op de reizendag bijvoorbeeld ook of er behoefte is aan lessen en mogelijkheden om samen te reizen naar het vertrekpunt in Nederland.

Lees de Reisverslagen voor de ervaringen van deelnemers en begeleiders.