Reizen
De NVSV organiseert elk jaar meerdere wintersportreizen voor visueel beperkten en begeleiders. Alle NVSV-reizen zijn groepsreizen. De grootte van een groep is afhankelijk van het aantal inschrijvingen, waarbij er voldoende begeleiders moeten zijn voor 1 op 1 begeleiding. Leraren gaan mee als de deelnemers graag les willen tijdens de reis. Ze betalen hiervoor een extra bijdrage. Daarnaast kunnen ook medereizigers mee.
De NVSV organiseert reizen naar Europese wintersportgebieden. De meeste vakanties worden georganiseerd in Oostenrijk en Frankrijk, maar er staan ook wel reizen op het programma naar Italië, Noorwegen en Finland. Het reizenprogramma is verdeeld in de categorieën skiën/snowboarden en langlaufen, of een combinatie van deze wintersporten. Het niveau van de deelnemers varieert, daarom zijn er zowel reizen voor beginners als voor gevorderden. Ook combinaties zijn mogelijk. Er is altijd 1 op 1 begeleiding. Elk jaar wordt een ander reizenprogramma aangeboden.
De meeste reizen duren acht tot tien dagen, inclusief de heen- en terugreis en vinden plaats in januari, februari of maart, waarbij zoveel mogelijk wordt getracht de drukke vakantieperiodes te mijden, vooral om de drukte op de pistes te vermijden. Bijkomend voordeel zijn de lagere kosten. Meestal zijn de vakanties op basis van halfpension (ontbijt en diner) en wordt (’s nachts) gereisd per bus of slaaptrein. Zowel de visueel beperkten als de begeleiders en leraren ontvangen bericht dat het nieuwe reizenprogramma is uitgekomen. Men kan dan tot begin oktober een keuze maken uit het reizenaanbod. Aanmeldingen na de inschrijfperiode kunnen niet gegarandeerd worden.
Voor gezinnen met een visueel beperkt kind en/of ouder wordt een aparte reis buiten de schoolvakanties georganiseerd. Tijdens deze reis krijgen de visueel beperkte gezinsleden privéskiles van een Nederlandssprekende skileraar tegen hetzelfde tarief als skiles in een skiklas bij de lokale skischool. De goedziende kinderen krijgen skiles in een skiklas. De ouders kunnen zichzelf vermaken op de lange latten. Zodoende kan het hele gezin genieten van de wintersportvakantie.
In 2019 is de eerste jongerenreis georganiseerd. Deze vindt plaats in de week voor Kerst.
Belangrijke uitgangspunten zijn:
- Betaalbare bestemmingen;
- Niet in de vakantieperiodes (kerst, krokus);
- Halfpension (ontbijt en diner);
- Bus of treinreizen met zo min mogelijk overstappen;
- Hotel in de buurt van lift/loipes.
Helaas zijn niet alle uitgangspunten altijd goed verenigbaar en wordt gezocht naar een goede tussenweg.
Reizengids
In de zomer wordt een aanbod samengesteld. De NVSV streeft ernaar om eind juli / begin augustus (in 2022 is dat begin september geworden) de reizengids voor het komende wintersportseizoen uit te brengen in diverse bestandsformaten op de website en een beperkte oplage in kleurendruk. Deelnemers en begeleiders hebben dan tot begin oktober de tijd om zich in te schrijven. Vervolgens wordt bekeken of de reizen genoeg animo hebben en gaat de NVSV op zoek naar begeleiders als er zich niet genoeg hebben aangemeld, zodat we 1 op 1 begeleiding kunnen aanbieden.
Reizendag
Als voorbereiding op de reizen vindt er ieder jaar een reizenmiddag plaats. Deze is meestal op een zaterdagmiddag begin december, aansluitend op de jaarlijkse ledenvergadering. Tijdens deze middag kunnen deelnemers aan de reizen kennis met elkaar maken. Bovendien kunnen concrete afspraken over de reis worden gemaakt, zoals de opstapplaatsen, kamerindeling, wie met wie reist, niveaus, etcetera. Verder is het voor bestaande leden van de vereniging een gezellige manier om elkaar weer eens te ontmoeten.
Voor de gezinnenreis wordt er een aparte reizendag georganiseerd in in SnowWorld Zoetermeer, waarbij de kinderen alvast een skiles kunnen volgen en de leraren ontmoeten van wie ze tijdens de wintersportvakantie les gaan krijgen. Voor de ouders is dit ook een mogelijkheid om informatie te krijgen over deze reis.
Contactpersoon & Senior begeleider
Het bestuur vraagt in elke reisgroep één koppel van de NVSV-leden om namens de groep op te treden als contactpersoon (CP) en senior begeleider (SB). Zij fungeren als contactpunt voor het bestuur en de reisgroep en zijn tevens aanspreekpunt binnen de reisgroep. De contactpersoon en senior begeleider ontvangen van het bestuur relevante informatie over de reis zoals vertrek- en aankomsttijden van bus of trein en namen en adressen van de medereizigers. De contactpersoon en senior begeleider inventariseren op de reizendag bijvoorbeeld ook of er behoefte is aan lessen en mogelijkheden om samen te reizen naar het vertrekpunt in Nederland.
Lees de Reisverslagen voor de ervaringen van deelnemers en begeleiders.