NVSV

Nederlandse Visueel-gehandicapten Ski Vereniging

Snowboarden

De laatste jaren gaan er ook steeds meer snowboarders mee op onze reizen, zowel deelnemers als begeleiders. Zou dit komen door de prestaties van onze Nicolien Sauerbreij tijdens de Olympische Spelen in Vancouver? Als Nederlanders binnen een bepaalde sport uitblinken wordt deze tak van sport vaak heel populair. Maar nee, dit is vast niet het geval. Snowboarden is gewoon een geweldige sport en zeker ook geschikt voor blinden en slechtzienden. Immers: bij deze discipline draait het vooral om het gevoel en is het belangrijk op basis van dit gevoel de juiste balans te vinden.

Net zoals bij het alpine skiën wordt bij het snowboarden altijd gebruik gemaakt van 1 op 1 begeleiding, hebben de visueel beperkte snowboarder en de begeleider een felgekleurd hesje aan zodat zij opvallen als zij op de piste staan en de begeleider in sommige gevallen kan worden gevolgd. Ook bij het snowboarden kunnen portofoons worden ingezet voor de verstaanbaarheid. Onervaren snowboarders wordt geadviseerd les te nemen om de techniek goed of beter onder de knie te krijgen.

Er zijn voor wat betreft de begeleiding door de NVSV dus veel gelijkenissen met het alpine skiën, maar het snowboarden is wel degelijk een hele andere discipline en dus zijn er ook zeker verschillen. Deze zijn als volgt:

  • Voor het snowboarden heeft men ander materiaal nodig: een snowboard en speciale snowboardschoenen;
  • De beginnende snowboarder zal merken dat hij/zij in het begin regelmatig valt. Het kan daarom verstandig zijn om rug- en polsbeschermers aan te schaffen of te huren;
  • Het dragen van en helm is niet verplicht, maar wordt wel zeer aangeraden;
  • In vergelijking met het alpine skiën is snowboarden vrijer (er zijn minder vormvereisten) en het is minder complex;
  • Als snowboarder zul je niet graag op harde, ijzige pistes gaan boarden, maar geef je er bijvoorbeeld de voorkeur aan om in een funpark te boarden. De snowboarder maakt dus graag gebruik van andere omstandigheden dan de alpine skiër;
  • Bij het alpine skiën komt het nog wel eens voor dat als een aantal visueel beperkte skiërs ongeveer hetzelfde niveau hebben er in groepjes wordt geskied. Bij het snowboarden komt dit minder vaak voor.

Zin om het snowboarden eens uit te proberen? Neem dan contact op met de NVSV. Onze vereniging beschikt over ervaren snowboarders die heel graag met blinden en slechtzienden de sneeuw opzoeken om zowel de beginnende als de ervaren visueel beperkte snowboarder te laten genieten van hun (eerste) afdalingen.